Möt Hermansson och Ngarambe, USA-svenskarna
Klubbkompisarna Hanna Hermansson och Yolanda Ngarambe FOTO: DECA Text & Bild

Möt Hermansson och Ngarambe, USA-svenskarna


Båda två lever och tränar i USA. Deras tider har varit jämna och under natten till lördag springer de båda 1500m på VM. Runner’s World har pratat med USA-svenskarna om hur deras resa, till där de är idag har varit. 

När Hanna Hermansson sätter sig på planet över till USA sommaren 2012 gör hon det som fotbollspelare. Hon ska till ett litet college i Kalifornien för att studera och utöva den sport hon älskar. När Yolanda Ngarambe gör samma resa två år tidigare gör hon det som en ”okej juniorlöpare”. Under natten till fredag går de båda in i världsmästerskapet som vänner och konkurrenter. 

– Vi sa till varandra förra året att vi skulle till VM, säger Yolanda Ngarambe

För Hanna började allt mest av en slump. Hon ville blir snabbare och frågade därför friidrottstränaren på det college hon gick på om hon fick vara med på deras pass. Det fick hon och efter lite övertalning från tränaren började hon också tävla under vintern 2015. Tävlingarna gick bra men Hanna hade inga planer på att fortsätta med löpning, fotboll var ju hennes grej. Men så hittade A Lennart Juhlin på friidrottsförbundet hennes resultat och hörde av sig till hennes tränare. 

– Han sa att med de där resultaten kan hon springa SM- final. Då tänkte jag att kan jag göra det här på två månaders träning, kanske jag ska ge det här ett försök, säger Hanna.

Hanna Hermansson under ett läger i Sydafrika FOTO: DECA Text & Bild

Även om Yolanda gick på löpargymnasiet i Sollentuna och åkte över till USA som löpare, kan även hon beskrivas som “late-bloomer”. 

– Sen jag gick på “löp” har jag alltid känt att jag låg efter. På “löp” kändes det som att alla hållit på sen de var sju medan jag började när jag var 15. Så jag tänkte alltid att det kommer ta lite längre tid för mig att bli bra, berättar Yolanda. 

Resan till toppen

Efter Juhlins samtal flöt allting på för Hanna. Sista året på college lämnar hon fotbollen och när åren på skolan är slut väljer hon att stanna kvar i USA. Hanna börjar träna med en klubb i Kalifornien och resultaten börjar komma i allt snabbare takt. 

När hon går ut college 2016 har hon ett personbästa på 2.03 på 800m, året efter gör hon 2.00 och tar sig till semifinal på VM. När det sen är EM 2018 kvalar Hanna på både 800m och 1500m. 

– Det gick väldigt fort men sen hade jag det lite struligt, säger Hanna. 

2019 blir ett struligt år för henne, hon känner inte att hon får ut det kroppen har i sig. Samma år får klubbkompisen Yolanda ett genombrott. Hon slår svenskt rekord på en engelsk mile inomhus, vinner SM- guld och kvalar till VM på 1500m. Hon tar sig till semifinal i mästerskapet och gör 4.03,43, den tredje snabbaste tiden någonsin av en svenska. 

Yolanda och Hanna under Finnkampen 2021 FOTO: DECA Text & Bild

Yolanda valde efter college att flytta hem till Sverige men kände snabbt att hon saknade träningskulturen i USA. Efter ett år hemma väljer hon 2015 att flytta tillbaka och börjar träna med en grupp i Atlanta. 

– Det jag gillar med USA är att det är hårt. Alla har höga mål och siktar verkligen mot stjärnorna. Vissa uppnår målen och andra gör det inte, men alla satsar högt, säger Yolanda

Åren som följer

2020 tar pandemin över världen och det sätter käppar i hjulen för mästerskapen. Hanna har tagit sig tillbaka från skada och sätter nytt personligt rekord på 1500m. Hennes 4.07,07 gör henne till femma genom tiderna på distansen. 

Både Hanna och Yolanda har förhoppningar på att säsongen 2021 ska bli lyckad, men båda åker på skador. 

– Jag fick en knäskada och var borta hela vintern och våren. Sen försökte jag tävla men det var väldigt jobbigt att ställa sig på startlinjen och veta att man var i dålig form, säger Hanna. 

Yolanda berättar: 

– Vi båda var ur form och skadade men vi kunde hjälpa varandra genom det. 

Yolanda och Hanna i Turebergs klubbdress FOTO: DECA Text & Bild

När tävlingssäsongen 2022 börjar är båda tillbaka och under året har de följts åt tidsmässigt. På 1500m har Yolanda ett säsongsbästa på 4.07,60 och Hanna på 4.07,85. Så sent som helgen innan VM tävlade båda två på 800m där Hanna gjorde 2.01,78 och Yolanda 2.02,52. 

Tävlar mycket

Båda två har tävlat mycket under säsongen och ser det som ett sätt att komma i form. 

– Jag måste tävla mig i form, jag kan inte bara ställa mig på startlinjen utan jag behöver flera tävlingar för att komma igång. Men det är inte så att jag släpper på träningen i maj för att jag ska tävla utan då tävlar och tränar jag samtidigt, säger Hanna. 

Även Yolanda har en liknande inställing: 

– Jag gillar att tävla och min tränares filosofi är att man ska tävla mycket och under vilken period som helst. Han tycker inte man ska vara rädd för det. 

Klockan 03.10 på lördag är det dags för en av säsongens största tävlingar. Yolanda är rankad som nummer 37 och Hanna som nummer 40. 

– Det jag tar med mig från tidigare mästerskap är att jag springer som bäst när det verkligen gäller, säger Hanna.  

Loppet sänds på SVT1/SVT play. Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Lidingöloppet och Berlin Maraton

Den sista helgen i september har bjudit på världsrekord i Berlin och folkfest på Lidingö.

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Halvmaratonvecka i huvudstäderna

Nordens två största städer har under veckan bjudit på halvmaraton. Mohammadreza Abootorabi och Hanna Lindholm...

Läs mer

Almgren har slagit till igen – nytt rekord i Zagreb

Det har inte gått mer än tio dagar sedan Andreas Almgren slog det 46 år...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Superloppet, Finnkampen och Tjejmilen

Andreas Almgren rivstartade helgen med att slå svenskt rekord på 5 000 meter i Bryssel....

Läs mer
Svenskt rekord av Andreas Almgren

Det tog 46 år men nu är Anders Gärderuds svenska rekord på 5 000 meter slaget. Andreas Almgren gick under...

Läs mer
Löparna är inne i slutspurten

För elitlöparna går nu säsongen in i den absolut sista delen. Samuel Pihlström gick för femte gången under 3.40 –...

Läs mer
Andreas Kramer besviken fyra

Svensken gjorde ett fint lopp men lyckades inte försvara sin EM-medalj från 2018. I stället blev han den andra svenska...

Läs mer