Musses maffiga maratonsatsning

Musses maffiga maratonsatsning


Nära 20 år av intensiv löpsatsning har gett Mustafa ”Musse” Mohamed ett löpar-cv av världsklass. Han har kammat hem ett flertal EM-medaljer, mer än 20 SM-guld, en fjärdeplacering i VM och en 13:e-plats i OS 2004 – för att bara nämna några av hans otaliga meriter. Man kan förundras över hur han har kunnat hålla sig motiverad i alla dessa år.

Men svaret är enkelt, det handlar om att han älskar löpning. En passion så stark att vare sig motgångar, träningspass som resulterat i sprängande huvudvärk, eller långpass i piskande regn kunnat stoppa honom. Det berättar han när vi träffar honom på ett kafé i Skatås friluftsområde utanför Göteborg.

– Jag gillar känslan efter ett hårt pass, men jag gillar även de lugna passen då jag bara är med mig själv och mina egna tankar. Och jag gillar att det ger mig möjligheten att resa och alla vänner jag fått.

Kyliga vindar får de bruna löven att virvla runt de små röda husen som omringar kaféet vi sitter på. Nu är ruggiga dagar som dessa inte längre ett problem för Musse. Trots den isande blåsten har han cyklat flera kilometer hit för att bli intervjuad. Han har vant sig vid lägre temperaturer, men det tog ett tag.

Musse föddes i Somalia 1979. Elva år senare kom han till Sverige med sin storebror, sin mor och hennes svenske man. Det var en stor omställning.

– Kylan och språket var något helt nytt för mig, berättar han.

Som barn höll Musse mest på med fotboll men han var liten och ganska svag, vilket kanske inte var den bästa kombinationen. När tränaren slutade så slutade Musse också. Istället började han följa med sin storebror på hans friidrottsträningar. Där fick han prova på en rad olika friidrottsgrenar.

– Jag var aldrig riktigt snabb, men jag tyckte hinderlöpning var häftigt för det stack liksom ut. Det var därför jag så småningom satsade på just det, säger han.


Vill du läsa hela den här artikeln?

Det här är början av en artikel från Runner’s World nummer 5 2014.
Du kan läsa hela artikeln och tidningen digitalt genom följande:


Nr 8 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Frisk kropp – och knopp! Så påverkas din psykiska hälsa av löpning
  • Tänk dig snabb med mental träning
  • 15 enkla knep för bättre prestation
  • Nya teknologin som förändrar löpningen – för alltid!
  • Så lär du dig känna farten
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Kleist och Gelfgren historiska svenska trailmästare

I söndags (19/9) avgjordes det första officiella svenska mästerskapet i traillöpning i Ljungskile – två...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Barega friidrottens första olympiamästare i Tokyo

Selemon Barega från Etiopien dominerade det sista varvet av 10 000-metersloppet och kunde enkelt säkra...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

OS-friidrotten drar igång – försök hinder herrar först ut

Ett år försenat inleds OS i Tokyo natten mot fredag. In i det sista så...

Läs mer
Denisova och Glans SM vinnare 10 km

SM 10 km väg 2021 avgjordes under riktigt varma och tuffa förhållanden på F1-banan i Anderstorp. Det var riktigt högklassiga...

Läs mer
Inget OS för Lovisa Lindh – trots klarad kvalgräns

Hon har visat god form, har gjort fantastiskt starka resultat och har klarat kvalgränsen. Ändå får 800-meterslöparen Lovisa Lindh nej...

Läs mer