Musse-missen: Tänk om, SOK!

Musse-missen: Tänk om, SOK!


”Thomas
Engdahl, sportchef i Sveriges Olympiska Kommitté, är en man som måste tänka om.
Åtminstone vad gäller maratonlöpningens kvaltider.

Maraton,
42 kilometers löpning, skiljer sig från andra friidrottsgrenar. I maraton är det
inte bara distansen som gör grenen speciell. Väder och vind kan variera, för
att inte tala om banförhållanden och konkurrens. Dessutom har man en eller
högst två, chanser att nå ett OS-kvaiificerande resultat. I till exempel höjdhopp kan man hoppa vecka efter vecka
tills man får till en fullträff.

Därför
låter det sig inte göra att sätta upp fasta resultatbaserade gränser när man
beslutar om vad som är OS-kvalificerande.

 • För det
  första:
  I det lopp i Hamburg där Musse sprang på 2.12.28 blev han bäste europé.
 • För det
  andra:
  Det var hans andra maratonlopp på fyra år, sedan han de senaste två åren
  oupphörligt hindrats av skador. Att under dessa omständigheter springa maran på
  2.12.28 var inget mindre än en bragd.
 • För det
  tredje:
  Musse har alltid levererat vilket hans tre medaljer i terräng-EM samt
  hans tre finalplaceringar (i hinder) i VM och OS (som bäst fyra) vittnar om.
 • För det
  fjärde:
  När Kjell-Erik Ståhl blev VM-fyra på maran 1983 på 2.10.38, var hans
  nysatta personrekord 2.12.38!

Än finns
det tid att tänka om. Gör det, SOK!”

Nils
Lodin, fd chefredaktör och ansvarig utgivare för Runner’s World

Om du, precis som alla oss andra här på Runner’s World, håller med Nisse om att Musse ska frå springa OS hoppas vi att du tar dig tid och skriver under vår protestlista genom att fylla formuläret här nedanför – Tack för ditt stöd:

[form code=75]


Antal kommentarer: 38

Musse till OS-Maran!

Äldsta ”protestlistan”, såvitt jag vet!
http://www.facebook.com/groups/143012179163749/ !


Björn W

För det första: Hamburg är en mini mara. Är det en merit att placera sig där ska vi också skicka vinnaren av Lunda Loppet till OS på 10.000 meter.
För det andra: Att killen bara gjort två maror talar väl snarare att han inte ska åka?
För det tredje: Sure, han har fina placeringar – i helt andra tävlingsgrenar. Tycker ni vi ska skicka en oprövad S. Kallur till 3000m hinder loppet?
För det fjärde: K-E Ståhl blev fyra på VM för 29 år sedan – Afrikanerna är rätt mkt bättre nu.
JA, England skickade sin gullgosse Eddie the Eagle – men det var i en sport som behövde media uppmärksamhet.
STORT plus till SOK som väljer att spara skattepengar genom att inte skicka med en totalt chanslös kille till OS, bara för att han råkar vara just en gullgosse i folkhemmet.


Björn W

”Mini mara” är kanske inte riktigt rätt uttryckt (så här efter lite googlande :D). Iaf, det är betydligt mindre prispengar där än i tex Paris och London som går ungefär samtidigt på året. Jag tycker f.ö. också det är helt fel att lyfta fram att han blev bästa europe, när OS inte är något Europamästerskap. Musse blev 9:a i Hamburg Marathon och inget annat.


Musse till OS-Maran!

Björn W, du uppvisar liknande okunskap som SOK verkar göra. Är du medveten om skillnaden i tävlingsfrekvens för maratonlöpare vs all annan löpning (utom ultra förstås)? Förstår du att en maratonlöpare måste förbereda sig minst 3-4 månader (förutom sin tidigare träning ) för att göra en maxinsats på en dag där sedan allt måste stämma (väder, mage, bra sparring under loppet, millimeterprecision på öppningen för att inte gå tom, och säkert massor av fler saker). Liten miss, och det tar minst 3-4 månader innan nästa chans. Kallur tar ett nytt lopp om två dagar. Klüft, hoppar dagen efter igen. T o m 10000m-löparna kan göra ett par lopp under vecka om det behövs.


Björn W

Hej
Jag tror inte det finns någon löparnörd som klickar in på runnersworld.se som inte vet att en Mara tar månader att förbereda sig för, inte bara fysiskt utan även mentalt. Det finns dock ingen anledning att nämna sådant svammel i denna diskussion.
SOK har läst på bra. De vet att Musse inte har en suck att hänga med även om alla andra har katastrofdagar och han själv har sin bästa dag. Musse har ju haft andra tillfällen att visa sin kapacitet. Tex när han satte sv rekord på 1/2 M – Den dagen hade han rimligen en bra dag? Trots detta hade han långsammare kilometertider än vad de bästa har på dubbla distansen. 10.000m nämns – Musses PR är väldigt långt efter där också. Trots att han är en fantastisk löpare har han lika stor chans att ta medalj på OS som A. Brevik har att bli högsta hönset i United Nations. Detta trots att det finns kanske 50 löpare i världen som är bättre men som inte heller får åka trots detta. Konkurrensen är för tuff – Satsa på EM säger jag!


Björn W

Sry, måste bara nämna en sak till… 😀
ÅLDERN: Killen är 33 år gammal, han börjar se slutet av sin karriär. Skadeproblemen är början på slutet. Hade Musse varit 20år och gjort 2.12 på Maran, visst skicka med honom för att se, lära och få hänga med de bästa i några hundra meter… Men, nej, nej och NEJ inte nu – OS ska vara för de som har chans att vara med och göra topplaceringar.


Musse till OS-Maran!

Det faktum att du använder ordet ”löparnörd” indikerar att du förmodligen har en dold agenda. Lägg till det dina tidigare okunniga inlägg och saken är klar.


Björn W

Hej
Nu är jag inte säker på att jag förstår vad du menar. Missförstår du mig och tror att jag använder order ”löparnörd” negativt? Med löparnörd menar jag ALLA oss som loggar in här (=det räcker inte för oss att läsa tidningen i pappersform). Själv läser jag också RW.com, .co.uk … Jag syftar på alla oss som har löpningen som största hobby. Löpningen prioriteras direkt efter familj och arbete. Vi pratar glatt om löpning i lunchrummet på jobbet. Kanske dricker vi rödbetsjuice för att vi läst att det höjer prestationsförmågan, kanske lägger vi om träningen och kör extra tröskelpass för att M. Torgeby förespråkar dem. Även om vi inte är några elitlöpare så tar vi oss själva och vår löpning på största allvar (kanske för stort), detta gör oss till just nördar tycker jag iaf.


Jens

Björn W du är dåligt påläst! Musses tid i Hamburg skulle givit en 5,6,10 plats vid de 3 senaste OS! Han är högst grad konkurrens duglig i en taktisk mästerskapsmara!


Björn W

Jens, läs vad du precis skrev, och förstå hur du motsäger dig själv… Du kan väl rimligen inte tro att alla andras än just Musses tid påverkas negativt av att det är en taktisk mästerskapsmara som ska springas?
Dessutom är det inte bara taktik som påverkar tiden. En platt vårmara som Hamburg är mkt snabbare än ett mästerskapslopp som går mitt i sommarvärmen. Banorna är också lagda med helt olika prioriteringar. Nu i London tex är det en trixig bana med många skarpa svängar och delar med kullersten. Blir det också varmt och fuktigt (som de senast OS marorna) för dagen så kan det sinka många minuter för alla löpare (inklusive Musse).
Att jämföra en vårmara med en mästerskapsmara är lite som att jämföra tiderna i ett tempolopp med dem i ett linjelopp på cykel, eller att jämföra löptiderna i ett terränglopp med dem i ett stadslopp.


Patrick Münzker

Förstår inte riktigt, vad är problemet med hårda krav och vem tjänar på kravlöshet? SOK ställer som generellt krav för en OS-biljett att man ska ha chans att placera sig bland de 8 bästa. I Musses fall var man än mer specifik och sa att om han sprang Hamburg Marathon på 2.11 så skulle han få åka till OS. Hur rakt och tydligt som helst! Musse grejade tyvärr inte den tiden och följaktligen vill inte SOK skicka honom till OS. Vad är problemet med det egentligen? Det är väl knappast någon som har ändrat några förutsättningar (i efterhand), eller har varit otydlig med vad som gäller?
Nu ska Musse enligt uppgift vara förkrossad, låter märkligt med tanke på vad hans tränare (samme man som nu beskyller SOK för inkompetens) sa inför Hamburg Marathon, ”Men OS är ingen prioritet för Mustafa, påpekar Ulf Friberg, det blir en bonus om det blir av.”


Maria

Vettigt skrivet! Och sakligt, trots att det är en fråga som kan uppröra ganska mycket.
Hoppas det nu inte kommer ligga för mkt prestige i beslutet, utan att det kan tänkas om i frågan på ett klokt sätt.
Ge grabben chansen! Att ha varit bäst i Europa i Hamburg talar väl sitt eget tydliga språk.
Han kan ju! Det här är kanske hans sista chans att få bevisa det. Får han vara skadefri fram till OS är det ingen som vet hans verkliga kapacitet.
Vi borde vara stolta och ta bättre vara på att vi har en kille som alls har möjligheten att slå sig in bland de absolut bästa i världen. Undrar just när/om vi får någon med den kapaciteten igen… när nu afrikanerna är så duktiga som de är.
Heja Musse!


Jens

Björn, precis på grund av det du skrev så inser de flesta att ha en kvaltid på just marathon är en dålig ide! hur värderar man en platt mara i 14 graders värme med tex stockholmmarathon i år!?


Curt-Roland Ljung

Kan ett helt damlag i ishockey med 30-talet spelare alltid vara självskrivna för OS skall verkligen Musse också få en chans att vara med i OS. Det måste finnas viss subjekiva bedömningar i vilken idrott man tävlar i. Inte bara att ha chans till en Finalplats (dvs) bland de 8 bästa. Dessutom tycker jag att rika Sverige har råd att skicka mycket fler deltagare till OS. Om alla länder diskuterar som Sverige blir det inte många deltagare i respektive gren eller idrott i Olympiska Spelen. Tråkigt !


Kim Larsson

Låt vår Musse vara med i OS,


Löparen

Gör någonting för svensk lång distans löpning,
Det såna som ni som gör att barn inte utvecklas
För att ni har så konstiga uppfattningar och ni ger
Inget hopp för dom barnen som tränar lång distans,
Vet hur svårt det är att bli bra på det, Det väldens tuffaste
Sport där man sliter hur mycket som helst på varenda
Träning, Försök spring själva då det skulle ta livs tid för er
Och försöka träna två pass om dagen. Istället för att släcka
Alla lång distans drömmar, Så ge istället motivation och hop
Och priser till folk som kommer av närheten av kvalgränserna,
Då kommer långdistansarena att träna med hopp och drömmar om en Os plats,
Och tänk vad allt eran pengar som är på kassan kommer i från 98% av pengarna kommer från lång distans löpning, Så va inte snåla. Ni gör svensk löpning väldigt tråkigt och skit så tänk om och den här gången tänk rätt och tänk inte på pengar eller hudfärgen, va snälla man får inte så många chanser


Ove Carlson

SOK skickar deltagare från alla möjliga och omöjliga udda sporter. Men man stoppar vår världslöpare Musse i OS klassiska maratonlopp. Skäms SOK!


Donald

Hur var det med OS grundtanke?
”Det viktiga ar inte att vinna utan att delta.”
Da behover vi inte ens fundera pa vilken form Musse har for tillfallet. Hur skulle annars The Eagle fatt vara med i backhoppning eller Jamaica i bobb (eller vad det nu var).
Nar man nu ocksa givit efter och i nasta OS saljer det till reklam-TV kanaler sa inte alla kan se sa kommer det ga samma vag som hocky VM – farre och farre som intresserar sig.


Indra Kullenberg

Gör om – gör rätt!!!


David Jenkins

Trust me if British runner Jon Brown can come 4th twice in the olympic marathon (2000+2004) there’s no reason why Musse can’t be in the mix in London. You just never know in the marathon, just look at last weeks winner in Stockholm


Christer Backelin

Musse är kvalificerad! Osmakligt exponerat godtycke,


Patrik Blidefalk

Nog har vi råd att skicka en duktig löpare. Musse är en löpare som levererar och är orädd när det krävs.
Är det en ekonomisk fråga så kan väl friidrottsförbundet vara med och betala. Vi löpare av Marathon, Lidingöloppet, Midnattsloppet mm. betalar väl hans resa många gånger om i saktionsavgifter till förbundet. Lite återbäring till långdistanslöpning vore på sin plats tycker jag.
Dessutom är vår OS-trupp väldigt liten denna gång.
Vänligen tänk om.


Johnny Nylén

Av egen erfarenhet så kan ett maratonlopp sluta med resultat från de aktiva som överraskar många åskådare,ledare och löpare.
Musse med sin erfarenhet och kännedom om sin kropp kommer han att både kunna överraska och prestera ett bra resultat.
Johnny Nylén


Anders

Om alla länder enbart skulle skicka deltagare som har kapacitet för en topp 6-8 placering skulle det inte bli mycket till OS. Vad gäller marathon skulle det ju räcka med tre kenyaner och tre etiopier. På hundra meter skulle ju Jamaica kunna dela upp medaljerna som de känner för. Jag tror inte Musse har en rimlig chans på medalj hur gärna jag än hoppas MEN han ska få tävla. Han är vår enda stjärna inom vad som blivit en folkrörelse. Han är dessutom en otrolig förebild genom sitt sätt att vara och sin hängivenhet och målmedvetenhet. Vi har råd att skicka EN löpare och har vi inte det så hoppas jag att SOK berättar vad det kostar så vi som vill se Musse i OS kan samla ihop pengarna, det lär gå ganska snabbt!


Stig-Arne Mattsson

Fattar inte SOK att Musse kan bli bäste svensk i detta OS? …hans nyligen gjorda 28.40 på 10.000m (ej helt kurant) visar att nå´t stort är på gång på hans specialdistans: MARATHON… SOK borde tänka igenom saken igen och omvärdera sitt beslut!


Thomas

SOK borde skämmas som inte skickar Musse till OS!


Lars Carlsson

Den kvaltid Musse presterat är för det första aldeles utmärkt och för det andra är han en utmärkt mästerskapslöpare. Dessutom är ju konkurrensen betydligt lättare på ett OS, delvis p.g.a. att antalet löpare är begränsat genom nationella och inernationella kvalgränser och även genom att många löpare hellre satsar på lopp som ekonomiskt betalar sig bättre. Speciellt då maratonlöpningens karaktär begränsar antalet lopp som är möjligt att genomföra till 2 eller högst 3lopp per år.


Mikael Johansson

Jag undrar vad os-landslaget i fotboll har för placering på världsrankingen?


Mikael Johansson

Jag undrar vad os-landslaget i fotboll har för placering på världsrankingen?


Alexander jacobsson

En man som i Thomas Engdahls fall saknar tillräckliga kunskaper om Marathon-löpning, borde kanske rådfråga någon som vet bättre och har mer insikt i denna gren av friidrott. När hade vi senast chansen att skicka en löpare med en sådan potential till en OS-mara. Vem vet hur lång tid det tar innan chansen dyker upp igen.


Per

Musse är en duktig löpare, men i OS har han inte en sportkepa. Ytterligare en svensk som utfyllnad behövs inte


Birger Winsnes

Visst finns det många afrikaner som har sprungit fortare än Musse men det är inte säkert att Musse tar stryk av just dom som springer i London.


Gerd Winsnes

Maratholoppen är höjdpunkterna i OS men inte utan Musse!


fredrik holmquist

Låt Musse försöka slå det gamla svenska rekordet i os. Gör han det är han topp 8 i loppet. Hans form är mycket god, vilket hans lopp på 10000 m bevisar.
Skickar ni inte honom till os, lär väl inte kommande generation satsa vidare på maraton i vart fall. De får ju ändå aldrig chansen…


lars björnfot

musse måste till OS då vi har få andra chanser överhuvudtaget. Det blir knappast varmt i london dessutom


Johan Gunnarsson

Håller fullt med Björn W…Klart det vore kul att se Musse springa, men då han antagligen är totalt chanslös att komma på pallen är det ju bortkastade pengar.


Johan Gunnarsson

Håller fullt med Björn W…Klart det vore kul att se Musse springa, men då han antagligen är totalt chanslös att komma på pallen är det ju bortkastade pengar.


Jan Rödin

Han har potential att överraska.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Antidoping – för en ren idrott

Om du springer ett lopp som organiseras av en friidrottsklubb eller tränar i en förening...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Sarah Lahti går för svenskt rekord i Málaga

Under helgen arrangerar assics eventet META: TIME: TRIAL i Málafa. Ihop med att de släpper...

Läs mer

Här är vinnarna från läsarundersökningen!

Bland alla svar på vår läsarundersökning tävlade vi ut tre fina priser – här är...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Jag är löpare: Fredrik Hallgren

Skådespelaren Fredrik Hallgren, bioaktuell i Vasaloppskomedin Ur spår, om sin relation till löpning.

Läs mer
Tre döms till livstid för mordet på Ahmaud Arbery

När Ahmaud Arbery, 25, var ute och sprang i den amerikanska delstaten Georgia förra året blev han dödad av tre...

Läs mer