Nästan svenskt rekord, Kramer och mer
Andreas Kramer kan gå in i EM med självförtroende FOTO: DECA Text & Bild

Nästan svenskt rekord, Kramer och mer


Inomhussäsongen fortsätter. Veckan har bjudit på internationella galor i Polen, landskamper i Karlstad – och en okänd 19-åring i USA. 

Viktor Idhammar är 19 år gammal och okänd för de flesta. Men på en tävling i Boston-förorten Allston under natten till söndagen sprang han in på 3.57,76 på den engelska milen. Bara en halv sekund från Emil Danielssons en vecka gamla svenska rekord. 

Viktor är uppvuxen i Huddleston, North Carolina, och bor och tävlar i USA. Han har svenskt medborgarskap men ingen svensk klubb (tävlar endast för universitetet Virginia Tech) och därför skulle inte rekordet ha räknats om han slagit det. Än så länge har han inte bestämt sig för vilket land han vill representera, men han har uttryckt att Sverige kan bli aktuellt. 

Viktors tid 3.57,78 motsvarar en tid runt 3.40 på 1 500 meter, vilket är i paritet med den ett år yngre stortalangen Jonathan Grahns svenska juniorrekord. 

Nordenkampen i Karlstad

Helgen har också bjudit på Nordenkampen i Karlstad, som är en inomhuslandskamp mellan de nordiska länderna. 

IFK Lidingös Simon Sundström blev efter en jämn spurt tvåa på 3 000 meter. Den nyss fyllda 25-åringen kom i mål på fina 7.51,48, vilket är ett nytt personbästa. Det gör att han klättrar från tionde till åttonde plats på topp tio-listan över de snabbaste svenska herrarna genom tiderna.

I loppet slog han både den norske klasslöparen Per Svela och nyss nämnda Jonathan Grahn. Vann gjorde den danska talangen Joel Iber Lillesø, sju hundradelar före Sundström. I damloppet blev Sävedalens Sarah Christiansson trea på 9.14,72.

Lillesø och Sundström i kamp om segern. FOTO: DECA Text & Bild

På damernas 800 meter blev Wilma Nielsen bästa svenska på tredjeplats med 2.04,18. Ett stabilt lopp, speciellt med tanke på att hon tävlade i Boston så sent som i fredags. 

Emil Danielsson fortsätter visa att formen är god. Trots matförgiftning blev Spårvägenlöparen tvåa i Karlstad på 3.41,97. 

Alla resultat från Nordenkampen hittar ni här.

Kramer fortsätter imponera

En annan som imponerat under veckan är Andreas Kramer. Ullevilöparen var en av de svenska deltagarna på World Indoor tour-galan i Torún, Polen. Han kom dit med två raka segrar och åkte hem med en tredje. 

I ett stökigt lopp var Kramer offensiv och tog hem segern på 1.46,37. Även om han sprungit snabbare i år imponerar vinsten. I loppet fanns bland annat Kenyas Collins Kipruto (1.43-löpare), polske OS-bronsmedaljören Patryk Dobek och spanske OS- och VM-finalisten Adrian Ben. 

Under veckan har också Turebergs Hanna Hermansson gjort sitt andra och tredje 1 500-meterslopp för året. Hon började med 4.19,52 i Mondeville, Frankrike, och fortsatte sedan med fina 4.11,97 i Dortmund. Det senare är säsongsbästa och gör att hon befäster sin plats som Sverigeetta i år.

Nielsen under 2.03

Innan helgens Nordenkamp tävlade tvillingarna Nielsen i Boston (Julia och Wilma). Wilma har inlett säsongen fint och tagit sig in bland de tio snabbaste tjejerna på 800 meter genom tiderna i Sverige. I Boston befäste hon den platsen. 

Örgrytelöparen tog hem segern på fina 2.02,91, vilket är nytt PB och endast sex tiondelar från hennes utomhuspers. Systern Julia gjorde även hon ett fint lopp och kom i mål på 2.05,74. Tiderna gör dem till etta och trea i Sverige i år. 

Wilma Nielsen i sitt universitets tröja. FOTO: DECA Text & Bild

Från Monaco till Dubai

Monaco bjuder inte endast på fint väder och Formel 1. Under söndagen var det också 5-kilometerslopp med svenskt deltagande. Ullevis Vidar Johansson kom dit med bra minnen från året innan (gjorde då 13.46, endast fyra sekunder från det svenska rekordet). Johansson öppnade bra och passerade 3 kilometer på 8.14 (fart för 13.45) men tröttnade mot slutet och gick i mål som åtta på 13.59. Fransosen Jimmy Gressier vann på fina 13.12. 

Mohammadreza Abootorabi åkte till Dubai för stadens maraton. Löparen som tävlar för Keep up Running club blev där 14:e man på 2.17.52. 

Nästa vecka är det dags för Andreas Almgren att göra debut. Svensken springer 3 000 meter i Lievin, Frankrike. Galan sänds på SVT Play och Almgren startar 22.00.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Archibald Casteel: ”Läkaren sa att karriären kunde vara över”

Han är EM-löparen som för en månad sedan tog sig in bland de snabbaste maratonlöparna...

Läs mer

Collegemästerskapen rundar av inomhussäsongen

Efter två bra lopp slutade Wilma Nielsen sjua i de prestigefyllda amerikanska collegemästerskapen i Albuquerque,...

Läs mer

IEM är över – fyra av sju löpare till final

Trots att det inte blev någon medalj för löparna i Istanbul tog sig fyra av...

Läs mer

Formkoll inför inomhus-EM

På torsdag drar inomhus-EM i Istanbul igång. Andreas Kramer blev tvåa i sitt sista lopp...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

SM, Almgrens debut – och Archies supertid

I Sevilla maraton såg Archibald Casteel länge ut att kunna ta det svenska rekordet på...

Läs mer
Ny vecka – nytt rekord!

Inomhussäsongen fortsätter och Emil Danielsson levererar på nytt. I helgen har det även tävlats i Belgien, Göteborg och Stockholm –...

Läs mer
En helg att minnas

Sista helgen i januari bjöd på två svenska juniorrekord, en ny tvåa genom tiderna och ett superlopp i USA. Dessutom...

Läs mer