Nike tar historiska steg med Pegasus 31

Nike tar historiska steg med Pegasus 31Totalt har hela utvecklingsarbetet med den nya Pegasusmodellen baserats på över 2500 mils löpning. Resultatet har blivit en sko som är snabbare och mer följsam än någon tidigare version i den 31-åriga Pegasus-historien som du kan läsa mer om här nedanför.

Pegasus 31 baseras hur som helst fortfarande på de faktorer som har gjort den till världens mest populära löparsko – en skön stötdämpning genom Zoom Air, en bra fartkänsla och en ovandel med god passform som tillåter foten att andas.

Den nya designen hos Pegasus 31 består bland annat av en ny läst som följer fotens form för en ännu bättre passform, en lägre nivåskillnad på 10 mm mellan tå och häl för en naturligare fotisätning och en ny mittdel som ger foten struktur och stöd oavsett löpsteg.

Dessa förändringar ger en än bättre passform och en mer naturlig löpning enligt Nikes skodesigner Mark Miner som i den här filmen berättar mer om utvecklingen av skon och samarbetet med Mo Farah.

Precis som alltid hos Nike kommer mycket av inspirationen till designutvecklingen genom tester och återkoppling från löpare som den till exempel den dubble OS-guldmedaljören Mo Farah. Han har länge haft Pegasus som en favoritsko men önskade nu att Nikes designer skulle göra skon snabbare.

– Pegasus är en av mina favoritskor och den blir bara bättre, säger Mo Farah om den modell han använder för sin distansträning. 

– När jag provade Pegasus 31 kände jag en snabbare markkontakt. Jag gillade den kvicka känslan och tajta passformen i kombination med den mjuka stötdämpning som krävs för mina träningveckor på över 16 mil.

Under sin mer än 30-åriga historia har Pegasus naturligtvis fortsatt att utvecklas men samtidigt behållit beståndsdelanra för sin popularitet: Stötdämpningen genom Nike Zoom, en bra passform och sin förhållandevis låga vikt.

Så även om Pegasus 31 är den mest utvecklade versionen hittills i serien bygger den nya modellen i grunden på en lång erfarenhet av vad som fungerar för och efterfrågas av löpare.

Nikes mål var nämligen redan från början att skapa en sko som på något sätt kunde passa de flesta typer av löpare. Det har gjort att intresset för Pegasus alltid varit stort trots flera förändringar av modellen och det faktum att den inte tillverkades under ett par år under slutet av 90-talet.

Målet med den första Pegasus-modellen som lanserades 1983 var enligt skodesignern, och numera VD:n för Nike, Mark Parker att göra en löparsko med Air-dämpning till ett bra pris. Det är kanske just den tanken av att flyga fram på luft som gav skon namnet efter den bevingade grekiska guden.

Genom att kombinera Air-sulan med en välbeprövad ovandelsdesign lyckades Nike här skapa en sko som gav mycket värde för pengarna även om utseendet kanske inte var det mest ögoninfallande. 

Man lyckades också kombinera de tre viktigaste faktorerna som användes för att dela in löparskor i mitten på 80-talet: Stötdämpning, stabilitet och lättvikt. Den unika sammansättningen av egenskaper gjorde Pegasus till en perfekt instegsmodell för alla som ville börja med löpning under den första stora löparboomen.

Det resulterade i att modellen redan hade sålts i fem miljoner exemplar 1987. Den största utmaningen var därför hela tiden att inte förändra Pegasus för mycket men ändå lyckas uppdatera skon efter nya möjligheter och behov.

Framgångarna gjorde ändå att det även dök upp terrängversioner och lättviktsversioner av Pegasus under åren. Det var som att Pegasus nästan hade blivit ett eget märke, likt Air Jordan, inom Nike.

Men trots alla framgångar med Pegasus under 15 år så började försäljningen minska under mitten av 90-talet och 1997 togs beslutet att lyfta bort modellen ur sortimentet. Tanken var ändå alltid att endast ta en paus och återintroducera Pegasus när rätt tillfälle dök upp. 

Reaktionerna från löpare ocjh återförsäljare blev hur som heslt inte helt oväntat väldigt starka när Pegasus försvan från skohyllorna. Tusentals personer hörde av sig till Nike med önskemålet om att modellen skulle börja tillverkas igen.

Till slut var det skodesignern Sean McDowell, som idag bland annat arbetar med utvecklingen av Nikes Flyknit-modeller, som tog möjligheten att ta fram en ny version av skon år 2000: 

– Jag är själv en dedikerad och nördig löpare som alltid ville ha tillgång den bästa neutrala väldämpade skon på marknaden och för mig var det alltid Pegasus. Därför ville jag se till att den kom tillbaka.

Hela arbetet med att återintroducera Pegasus utgick från att återgå till det som gjorde modellen populär från början. Man tog bort den synliga airsulan, förbättrade lästen samt gjorde modellen lättare för att åter igen skapa en löparsko med så låg vikt och bra biomekanik som möjligt.

Efter några år började modellen popularitet sakta men säkert att öka igen och när modellen för 2004 lanserades slog försäljningen alla rekord, Nike hade hittat tillbaka till den rätta Pegasuskänslan och efter det har företaget arbetat allt mer konsekvent med modellen och att inte göra för stora utvecklingssteg längs vägen.

Under den senaste tioårsperioden har därför Pegasus steg för steg arbetat sig tillbaka som det självklara alternativet för den som vill ha en väldämpad och neatral löparsko med bra fartkänsla. 

För även om det har tagit över 30 år att ta sig hit har varje steg på vägen varit mödan värd och det visar sig att alla erfarenheter längs vägen har resulterat i en oslagbar kombination av löpkänsla i Nike Air Zoom Pegasus 31.

Det här är en artikel i samarbete med Nike.

Decembernumret ute i butik nu!

Ur innehållet:

 • Fixa vintern
 • 18 vinterskor i test
 • Så lyckas du som löpare
 • Låt julbordet grönska
 • 6 pannlampor i test?
 • Möt systrarna Kallur
 • Löpare lever längre
Antal kommentarer: 4

Staffan Nilsson

Varför en artikel som är en enda lång reklamkampanj för Nike? Texten är skriven så att man definitivt måste misstänka att den kommer från Nike. Inte bra för förtroendet för RW.


Fredrik Andersson

Håller med Staffan Nilsson. Skippa sponsrade artiklar, eller skriv åtminstone att den är sponsrad. Det mesta av mitt förtroende för er försvann nu.


Nina Nyström

Hej Staffan och Fredrik. Ja, artikeln är ett samarbete mellan Nike och Runner’s World, den är därför undertecknad Nike X Runner’s World istället för, som brukligt, våra skribenter. Vi tyckte att det var tillräckligt tydligt. Men nu har vi gjort ytterligare ett förtydligande i texten för att det inte ska bli fler missförstånd. Ledsen om det inte framgick ordentligt.
Mvh Red


Torbjörn

Springer 6 mil i veckan och väger 90 kg vilket är säkert 35 kg mer än Mo Farah.
Är inte så säker på att en sko utvecklad för maraton ned mot 2 h passar för mig som siktar på sub 3h30.Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Saucony EVERUN ger uthållig stötdämpning med snabb respons

Saucony EVERUN ger uthållig stötdämpning med snabb respons


Med tanke på den vikt vi lägger vid skornas stötdämpande förmåga, är det egentligen förvånande att den tekniska utvecklingen av skornas mellansulmaterial varit så pass trög. Sedan standardmaterialet EVA (etylenvinylacetat) började användas i mitten av 70-talet har vi under många år egentligen endast kunnat notera marginella förbättringar. Effektivare tillverkningsmetoder av plastskummaterialet EVA har visserligen gjort att mellansulorna fått något bättre hållbarhet efter hand, genom att de inte komprimerats lika snabbt som tidigare. Man har också successivt kunnat reducera vikten något.

Men det är först under de allra senaste åren som vi egentligen har fått se några egentliga tekniska framsteg genom att man har utvecklat nya typer av materialkombinationer. Detta har helt klart inneburit markant bättre stötdämpande egenskaper hos många löpträningsskor, vilket i förlängningen gjort löpningen till en trevligare upplevelse.

Saucony har definitivt spelat en ledande roll i den senare tidens utveckling och fick stor uppmärksamhet, när man hösten 2015 introducerade sitt innovativa EVERUN-material. Genom att istället för traditionellt EVA använda ett plastskum baserat på TPU (termoplastisk urethan) får mellansulan – förutom en god stötdämpande effekt – en effektivare energiåtergivning i stegets avveckling. En standardsula av EVA ger tillbaka 70 – 75% av den energi som du genererar vid fotisättningen, medan EVERUN-sulan returnerar 83%.

Saucony´s första modell med EVERUN-teknologi var Triumph ISO 2. Den fick omgående utmärkelsen Runners World´s Val i vårt stora skotest och vår testansvarige chef på RW ShoeLab i USA Dr Martyn Shorter kommenterade skon så här: ”Kombinationen mjukare stötdämpning och snabbare respons är inte lätt att åstadkomma.”

Förutom att använda EVERUN-materialet i hela eller delar av mellansulan – detaljutformningen varierar beroende på respektive skomodell – har Saucony också valt att lägga in ett tunt skikt att detta spänstiga material direkt under skons innersula. Denna s.k. topsole ger en påtagligt bekväm känsla direkt mot fotens undersida, samtidigt som det extra EVERUN-skiktet bättre fördelar trycket över en större yta av fotsulan.

Saucony har sedan introduktionen för drygt två år sedan utvecklat EVERUN-konceptet och merparten av löpskosortimentet har idag någon typ av EVERUN-lösning. Triumph-modellen – nu i sin fjärde version – är fortfarande Saucony´s toppmodell, för den som söker en neutralsko med maximal stötdämpning. Nedan följer en kort produktbeskrivning av Triumph ISO 4.


 • Hel EVERUN-mellansula och topsole.
 • Ovandelen i s.k. ISO-konstruktion har ett yttre, stödjande skikt och en mjuk plöskonstruktion som möjliggör en bekväm, individuellt anpassad passform.
 • Tri Flex yttersula ger säker kontakt med underlaget och ger god följsamhet.
 • Vikt: Herr 306 gram. Dam 266 gram.
 • Sulprofil: Häldel 28 mm. Framfot 20 mm

Tre fördelar med EVERUN:

 1. Kombinerar mjuk stötdämpning med snabb respons.
 2. Materialets formfasthet ger uthållig stötdämpning/längre hållbarhet.
 3. Påverkas mindre av yttertemperaturen än standard-EVA och ger därför en mer konstant stötdämpning, oavsett väderlek.

Springa Lidingöloppet nästa år?

Springa Lidingöloppet nästa år?


Vässa löpningen i vinter och blicka mot löparsäsongen 2019 tillsammans med Runner’s World!

Låt oss på Runner’s World coacha dig eller någon du tycker om mot valfritt Lidingölopp!

För 999 kronor får du

 • 10 nummer (värde 795kr) utav Sveriges bästa löpartidning
 • Startplats i valfritt (se nedan) Lidingölopp 2019 (värde upp till 795 kr)
 • Skräddarsytt träningsprogram på 14 veckor signerat vår chefredaktör tillika löpargurun Anders Szalkai (värde 290 kr).

Du sparar upp till 881 kr med detta erbjudande!

Erbjudandet gäller till och med 31/12. Först till kvarn då vi har begränsat antal startplatser till detta erbjudande. Som prenumerant får du dessutom mängder med förmåner som t ex alltid 20% rabatt på nya löparskor. Erbjudandet gäller endast i Sverige.

Är du redan prenumerant kan du också ta del av erbjudandet genom att förlänga din prenumeration.

Du kan välja mellan loppen nedan:

 • TCS Lidingöloppet 30 k
 • TCS Lidingöloppet 15 k
 • Rosa Bandet-loppet 10 k

Ta mig till erbjudandet!

Vill du ge bort tryck här!

 

Sponsrat inlägg
Salming och On vinnare på världens största sportmässa

Salming och On vinnare på världens största sportmässa


ISPO är utan tvekan den största och mest inflytelserika handelsmässan inom sportvaruindustrin, och det är stor prestige att få en utmärkelse. Salming iSpike vann Gold Award Winner som bästa produkt i kategorin Hälsa & Fitness – Trailrunning Shoes.

iSpike är en helt ny lättvikts-vintersko där Samling samarbetat med Italienska Vibram gällande yttersulan som med dess spikar både ska ge bästa vintergreppet med markkontakt och komfort för löparen. Skon bör passa den svenska marknaden väl där underlaget vintertid ofta växlar mellan snö, is och partier där asfalten kommer fram. Skon lanseras hösten 2018.

I kategorin ”Health & Fitness – Running Shoes” gick ISPO Gold Award till modellen Cloudace från On, även här en modell som ännu inte är lanserad på marknaden.


Cloudace är Ons nya toppsko med egenskaper för maximalt stöd och komfort. Med sin unika tekniska konstruktion säger företaget själva att de sätter standard för skor inom kategorin stabilitet och komfort. Cloudace kommer att finnas på marknaden från och med juni 2018.

Både ON och Salming är unga företag inom sportindustrin, som med sina utmärkelser säkert kan nå flera löpare. Båda märkena finns på svenska marknaden, där Salming har egna butiker och On finns hos ett antal specialistbutiker inom löpning.


Salming på plats i München med en egen monter.

Brooks satsar i Sverige

Brooks satsar i Sverige


Erik slutade hos Asics under hösten 2017, efter att framgångsrikt ha tagit varumärket till att bli ledande inom löparskor i Sverige. Erbjudandet från Asics att ha ansvar för 16 länder lockade inte Erik, som gillar att ha kontakt med marknaden och löparna. Därför startar han nu ett nytt kapitel med Brooks.
Brooks, som har ett brett sortiment av löparskor, fanns under många år endast hos sporthandelskedjan Stadium i Sverige. Sedan Stadium släppte varumärket har ingen riktigt jobbat med deras skor ut mot löparna i Sverige. Trots att till exempel Brooks sko Ghost 10 under fjolåret utsågs till Runner´s Worlds Editor´s Choice, var det inte många som hittade Brooks skor i Sverige.

Med Eriks nya satsning, genom företaget Brooks Scandinavia, kommer utbudet av bra löparskor öka. Konkurrensen vässas ytterligare bland alla de varumärken som vill att deras skor ska vara de som löparna vill ha på fötterna. Nu ska säljorganisationen sättas i Norden och 2019 är målet att utbudet av just Brooks ska vara klart större än i dag på den svenska och nordiska marknaden. Kanske får vi även då även ta del av Brooks skräddarsydda löparskor som vi tidigare rapporterade om från världen största löparmässa The Running Event.

Läs mer om Brooks nya satsning i artikel på Sportfack

Vinn nya Floatride Run från Reebok!

Vinn nya Floatride Run från Reebok!


Denna tävling är nu avslutad. Vinnarna utses inom kort. Nedan finner ni mer information från Reebok om nya Floatride Run.

Så bygger man en prisvinnande löparsko

De flesta av oss behöver kompromissa när vi väljer löparskor. De dagar vi vill sätta nya personliga rekord kan vi välja en lätt och snabb sko, men när det är dags för långpass är vi oftast hänvisade till de väldämpade men tunga skorna. Det här ville Reebok göra något åt. Med den helt nya modellen Floatride Run, som vann utmärkelsen ”Bästa debut” i Runner’s Worlds stora skotest 2017, behöver du inte längre välja mellan en lätt eller väldämpad sko. Detta tack vare det nyutvecklade Floatride Foam-materialet i mellansulan.

När amerikanska NASA behövde en extremt lätt stövel till astronauterna i rymdkapseln CST-100 Starliner utvecklade Reebok Floatride Foam-materialet. De förstod snart att de var något väldigt speciellt på spåren, så när de väl hade kommit ner på jorden igen applicerade Reebok rymdteknologin bakom Floatride Foam på löparskor.

Jämfört med den typ av EVA-material som används i de flesta löparskor är Floatride Foam nämligen 50 procent lättare. När Reebok testade Floatride Foam-materialet i ett labb och jämförde det med EVA såg man även att det gav en helt otrolig energiretur – i paritet med några av de mest väldämpade skor vi har testat här på Runner’s World.

I praktiken ger Floatride Foam en väldämpad sko som svarar mycket fint mot underlaget – en sko som får dig att vilja springa fort. Det här är något som över 300 testlöpare var överens om, efter att ha testat skorna noggrant i mer än sammanlagt 24 000 kilometer.

Men det krävs förstås mer än ett extra smart mellansulematerial för att skapa en testvinnare som Floatride Run. Den avancerade ovandelen har också del i framgången. Det stickade materialet är sömlöst hopfogat i en högteknologisk ovandel som omsluter foten som en socka, medan hälen stabiliseras av en 3D-gjuten hälkopp. Den mittersta delen av foten centreras över Floatride-mellansulan under hela stegcykeln, tack vare en stödjande sarg i EVA-material.

Reebok har även byggt in vaddering under snörningen för att avlasta fotens ovansida från tryck. Snörningsmönstret gör också att risken för att skosnörena ska gå upp under löpning minskar drastiskt.

Reeboks utvecklingschef Dan Hobson summerar utvecklingsprocessen som ledde fram till den här skon:

– En bra dag känns det som att man svävar när man springer. Vi ville skapa en sko som både svarar fint mot underlaget och ger den där mjuka känslan av att flyta fram. Men vi ville även att löparna skulle uppleva den där svävande känslan mentalt, så att de lättare kan fokusera och koppla av när de springer. Därför tog vi bort alla sömmar och andra konstruktionsdetaljer som kan störa eller irritera. Floatride Run är helt enkelt designad så att man ska glömma bort skorna när man springer – och bara njuta av sin löprunda. 

Efter att ha testat den här skon ordentligt – och förärat den utmärkelsen “Bästa debut” i Runner’s Worlds stora skotest under hösten – är vi sålda. Snöra på dig ett par så kommer du att förstå varför.

Köp dina Floatride Run här.

5 anledningar till varför du behöver den prisbelönta skon Reebok Floatride Run

5 anledningar till varför du behöver den prisbelönta skon Reebok Floatride Run


Det krävs något alldeles extra om man ska lyckas nå ut med en ny löparsko i dag. Teknologin och tillverkningsteknikerna har blivit så avancerade att det råder rena rama kapprustningen i jakten på att producera den senaste och bästa löparskon.  

Men en sko som verkligen är värd extra uppmärksamhet i den hårda konkurrensen är Reebok Floatride Run, som fick utmärkelsen “Bästa debut” i Runner’s Worlds senaste skotest. Den här helt nya modellen från Reebok har återigen satt fokus på detta klassiska löpskomärke – och det är helt välförtjänt.

Här är fem skäl till varför just den här skon bör toppa din ”måste ha”-lista:

Floatride-sulan

Till skillnad från de flesta löparskor, vars mellansulor består av vanligt EVA-skum, har Reebok Floatride Run en mellansula i Reeboks revolutionerande Floatride-skum. Vid en snabb jämförelse ser de båda materialen ut att likna varandra, men strukturerna i Floatride-skummet i kombination med materialets sammansättning gör enorm skillnad. Både när det gäller hur skon beter sig och hur länge den håller.

 

Genom att använda sig av en unik kemisk sammansättning har Reebok lyckats skapa en mer stabil cellstruktur i mellansulans material, vilket ger en optimal balans mellan dämpning och energiretur. Resultatet? Det känns som att du svävar. Den här helt unika känslan är anledningen till att Reebok Floatride Run fick utmärkelsen “Bästa debut” i Runner’s Worlds stora skotest. ”Den känns oerhört studsig och lätt” sa en av tidningens testlöpare. Mellansulan är faktiskt identisk med Reeboks Space Boot SB-01, som utvecklats för astronauter inför ett kommande uppdrag på den internationella rymdstationen – en utomvärldslig produkt med andra ord.

Låg vikt

Det är svårt att sväva i en tung sko, och det är här som Reebok Floatride Run verkligen levererar. Reebok har varken kompromissat med skons komfort eller löpkänsla – och ändå väger den bara 243 gram. Ambitionen från Reebok har varit att ge löparen det bästa av två världar. Tack vare teknologin bakom Reebok Floatride Run har man inte behövt göra avkall på vare sig dämpning eller energiretur för att premiera löpkänslan eller hålla nere vikten.

Prestanda

Med en höjdskillnad (drop) på åtta millimeter mellan häl och framfot är Reebok Floatride Run en perfekt sko att mata kilometer efter kilometer i – den är konstruerad för att hålla dina fötter fräscha även under riktigt långa löppass. För snabba löpare som föredrar lättviktsskor är Reebok Floatride Run också ett alternativ. Den har löpkänsla som ett par tävlingsskor, men en dämpning och energiretur som skiljer ut dem från konkurrenterna. Löpare ska inte behöva välja mellan en lätt och snabb eller en tung och väldämpad sko – och det är precis vad Floatride Run handlar om.

Design

En del tillverkare prioriterar design framför funktion för att sälja sina löparskor. Men med Reebok Floatride Run behöver du inte välja – de är lika snygga på startlinjen som vid sidan av den. Oavsett om du föredrar klassiskt nedtonade färger som vitt, grått eller svart eller färgklickar som står ut i mängden finns den prisbelönta Reebok Floatride Run i varianter som passar alla smaker.

Prisvärd

Det är inte ovanligt med löparskor som kostar över 2 000 kronor i dag, vilket gör att det kan bli dyrt att löpträna. Men premiumskor behöver inte kosta skjortan. Reebok Floatride Run kostar 1 500 kronor och sätter därmed en ny standard för vad du faktiskt kan få för dina pengar i dag. Att investera i ett par bra löparskor är en investering i dig själv – de kommer att förändra hur du upplever varje träningspass, långpass eller tävling på din resa mot dina nya mål som löpare.

Köp dina skor här.