Zoom Fly först ut efter breaking2

Zoom Fly först ut efter breaking2


I dagarna har man lanserat en skomodell kallad Zoom Fly, vilken är en s.k. takedown av Zoom Vaporfly 4%, vilken är den serietillverkade varianten av skon som användes vid rekordförsöket på Monzabanan i början av maj.
Zoom Fly och Zoom Vaporfly 4% har samma sulgeometri – 33 mm tjock mellansula med 10 mm:s skillnad mellan häldel och framfot. I Zoom Fly har man emellertid valt ett mer traditionell mellansulmaterial – Lunarlon istället för det nya mer kostsamma ZoomX-materialet. Kolfiberplattan i Vaporfly4% är också ersatt av en billigare nylonplatta med kolfiberinslag i Zoom Fly.
Dessa något enklare materialval gör att man kan få Breaking2-känsla till det mer överkomliga priset av 1500 kronor mot 2500 för Zoom Vaporfly 4%. Zoom Vaporfly 4% introduceras på nike.com och i ett fåtal utvalda butiker under Juli månad.

RW har testat Zoom Fly, och första intrycket med skon på foten är att man snabbt kommer över i ett frånskjutsläge. Har man inte ahft en sko med den geometrin i framfoten tidigare kan det kännas lite ovant. Den första löpningen i lugn fart kändes också lite ”styltig”, men skon kom mer till sin rätt när man ville ligga på lite mer i steget och ökade upp farten. På andra passet kändes den bättre även vid lite lugnare löpning, men fortfarande känns det som skon driver på och passar bäst för löpning där man aktivt vill jobba på med fart. Allt från ”tröskeltempo” till intervallträning. Fårhågan efter första passen var att skon skulle kunna ge träningsvärk, eftersom steget ändrades något, men det blev i alla fall för testlöparen inag sviter av skon; så dämpningen och geometrin i mellansulan verkar väl avvägd.
Skon passar alltså bäst för snabbare löpning där man vill ha ett aktivt frånskjut och där man ändå vill ha mer sopport än vad man får i en vanlig träningsko. Mellansulan är och ska vara styv för att, trots den stötdämpande mellansulan, ge respons och det gör den och då framförallt i läget när man ska skjuta ifrån med foten. Några elitlöpare som testat skon lovordar den och tyckte den drev på löpningen riktigt bra till snabb fart, och det är alltså där den kommer till sen rätt; på snabbare träningspass.


Nr 11 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Vinterns viktigaste nyckelpass
  • Bästa vinterskorna. Dubbat och odubbat, Stor guide!
  • Åtta misstag du inte vill göra
  • 9 julklappstips till alla löpare
  • Därför ska du testa 14-dagarsmetoden
Bli prenumerant
Antal kommentarer: 1

erty

Alla dessa teknologier som ska göra det andra och tredje med ditt löpsteg, suck….. säger jag.
Något annat än försäljningstrick är det inte men skotillverkarna skrattar nog hela vägen till banken.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Under Armour fortsätter att satsa på löpning

När Under Armours nya flaggskeppsbutik invigdes fick vi chansen att prata löpning med den globala...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Ny studie: Här är de snabbaste kolfiberskorna

Nu har de flesta skotillverkare en kolfibermodell – men vilken är egentligen bäst? Det har...

Läs mer