Ny studie: Här är de snabbaste kolfiberskorna

Ny studie: Här är de snabbaste kolfiberskorna


Den nya skoteknologin med tjocka mellansulor med nya skummaterial och integrerade kolfiberplattor har visat sig kunna förbättra löpekonomin. Nu har de flesta skotillverkare en eller flera sådana modeller – men vilken är egentligen bäst? Det har forskarna bakom en ny studie tagit reda på.

I en ny så kallad preprint-artikel (en studie som ännu inte har granskats för publicering i en vetenskaplig tidskrift) från Stephen F. Austin State University i Texas, USA, har forskarna jämfört hur olika kolfibermodeller påverkar löpekonomin. (Den här studien har även Prestera mera skrivit en ingående artikel om.)

Forskarna bakom studien köpte in sju olika kolfibermodeller och en traditionell löparsko och jämförde hur de påverkade syreförbrukningen vid en given fart: Hoka-Rocket X, Saucony Endorphin Pro, Nike Alphafly, Asics Metaspeed Sky, Nike Vaporfly 2, New Balance RC Elite, Brooks Hyperion Elite 2 samt Asics Hyperspeed (som inte har kolfiberteknologi).

Forskarna satte de åtta olika skorna på tolv manliga löpare som alla hade en löpkapacitet (PB) runt sexton minuter på fem kilometer. Löparna fick sedan springa ett pass om 8 x 5 minuter i 3.45-fart då de bytte skor för varje 5-minuterslöpning (med 5 minuter vila mellan).

Detta upprepades vid ett senare tillfälle, och då kastades också ordningen de hade testat skorna i om. Under testerna tittade forskarna både på metabola och löpmekaniska värden, bland annat syreförbrukningen.

De flesta av kolfibermodellerna var som förväntat bättre än den traditionella tävlingsskon utan kolfiberteknologi – men det var också stora skillnader mellan de olika kolfiberskorna.

Resultaten visar på stora skillnader i hur skorna påverkar syreförbrukningen. De flesta av kolfibermodellerna var som förväntat bättre än den traditionella tävlingsskon utan kolfiberteknologi – men det var också stora skillnader mellan de olika kolfiberskorna.

Nike Vaporfly 2 gav mest effekt för de flesta av testlöparna.

Bäst presterade Nike Vaporfly 2 – flest testlöpare fick minst två procent lägre syreförbrukning med denna modell. Det resultatet kunde bara Nike Alphafly och Asics Metaspeed Sky matcha. De här tre modellerna sänkte dessutom syreförbrukningen med över tre procent i vissa fall (ingen annan modell nådde över tre procent).

Asics Metaspeed Sky var en av de tre modeller som presterade bäst.

När det gäller Alphafly sänkte dessutom fyra av testdeltagarna syreförbrukningen med över fyra procent, och en löpare fick samma resultat med Asics Metaspeed Sky.

En fjärdedel av testlöparna sänkte syreförbrukningen med över fyra procent i Nike Alphafly. En testlöpare fick en lika stor sänkning i Asics Metaspeed Sky.

Varför olika löpare får olika stor effekt av olika kolfibermodeller har forskarna också funderat kring – framför allt då vilket löpsteg som gynnas mest av kolfiberskorna. De menar att ett löpsteg med stor vertikal rörelse (vertikal oscillation) och låg stegfrekvens verkar få mer effekt (lägre syreförbrukning) än löpare med hög stegfrekvens och ett lågt, flytande steg.

Antagandet här är att det behövs vertikal kraft för att trycka ned det fjädrande skummaterialet med hjälp av kolfiberplattan, och att det är just skummaterialets egenskaper som är den viktiga energibesparande komponenten – inte kolfiberplattans utformning. Däremot verkar inte skornas vikt ha någon betydelse för den sänkta energiförbrukningen.

Nu är det här en liten studie och resultaten är som sagt inte granskade. En del av skillnaderna är inte heller signifikanta nog för att man ska kunna dra några säkra slutsatser kring till exempel löpstegets betydelse. Men de värden som är stora nog för att vara statistiskt signifikanta visar tydligt att en del löpare presterar bättre i vissa modeller av kolfiberskor än andra. Det betyder också att problemet med orättvisa fördelar kvarstår – trots World Athletics och skotillverkarnas ansträngningar för att utjämna spelplanen inom friidrotten. Vi gissar att debatten kommer att fortsätta.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Fler intressanta artiklar