Öka dina chanser att nå Runners high – 6 enkla knep!

Öka dina chanser att nå Runners high – 6 enkla knep!


De flesta känner säkert till begreppet ”runners high” – det tillstånd av eufori som en del löpare upplever mitt under ett pass. Som nybörjare kanske du har svårt att tro på att något sådant verkligen existerar. Men att träning stimulerar produktionen av endorfiner – en kemikalie som frisätts i hjärnan och boostar självkänslan – är sant. Och genom att justera dina träningsrutiner kan du skapa bättre förutsättningar för att få feeling du med.

PLANERA SMART
Se på din träning som ett sätt att springa dig fri från stress – inte som ytterligare en stressfaktor i din tillvaro. Många löpare föredrar att klara av löpningen på morgonen för att slippa pressa in träningen under dagen. Är du ingen morgonmänniska så testa att springa senare på dagen istället – att springa av sig arbetsdagens alla bekymmer på vägen hem kan kännas befriande. Hitta den tid som passar ditt schema bäst och håll dig sedan till den.

SPRING LUGNT
Att uppleva välmående är svårt om man springer för hårt. Mjukstarta varje pass med att gå, så att kropp och knopp hinner förbereda sig för uppgiften. Ta också gångpauser emellanåt för att hålla ansträngningsnivån jämn och för att undvika värk och total utmattning.

STÄM AV
Känn in signalerna från din kropp varje eller varannan kilometer. Fokusera på en stolt hållning och lätta, korta steg. Slappna av i nacke och axlar, skaka loss armarna. Ett mantra kan också ha en positiv effekt. Repetera till exempel ”det här känns bra” oavsett om det gör det eller inte. Positivt tänkande påverkar nämligen din fysiska upplevelse i samma riktning.

FÅ FEELING
En del löpare får en bättre träningsupplevelse när de fokuserar på sin andning eller på omgivningen; andra föredrar att dagdrömma eller att lyssna på musik. Gör det som krävs för att hålla humöret uppe – för får du feeling är chansen större att du vill fortsätta löpträna.
 

Var är det störst chans att jag får uppleva ”runners high”?
Forskning har visat att naturen har en positiv effekt på vårt humör, så välj naturnära och vackra omgivningar om du kan. Men om du oroar dig för att snubbla på rötter och stenar så blir det förstås svårt att slappna av – håll dig i så fall till preparerade motionsspår eller promenadvägar.

Hur ofta kan jag förvänta mig ett fantastiskt pass?
Inte alla pass är fantastiska, eller ens bra. Men ju längre du har tränat kontinuerligt, desto större är chansen att du kommer att uppskatta träningen mer och mer. Faktorer som ansträngningsnivå, omgivningar, väder och humör samspelar förstås. När allt blir rätt – det är då passet blir fantastiskt! 

Läs mer: Vad är egentligen Runners High?


Nr 11 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Vinterns viktigaste nyckelpass
  • Bästa vinterskorna. Dubbat och odubbat, Stor guide!
  • Åtta misstag du inte vill göra
  • 9 julklappstips till alla löpare
  • Därför ska du testa 14-dagarsmetoden
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Carolina Wikström om det härliga OS-beskedet

I början på veckan kom det efterlängtade beskedet från Svenska olympiska kommittén: maratonlöparen Carolina Wikström...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Full fart framåt med skidstjärnan Frida Karlsson

Att hon kan åka skidor fort har Frida Karlsson visat flera gånger. Men visste du...

Läs mer
Därför springer Augustprisvinnaren Lydia Sandgren

Jag är löpare: Lydia Sandgren, Augustprisvinnare 2020 med debutromanen Samlade verk.

Läs mer
Så blev Wilson Kipketer snabbast i världen

Wilson Kipketer är en av de allra främsta löparna genom tiderna på 800 meter. Vi har pratat med honom om...

Läs mer
Jessica satte PB med 56 km när hon vann RM 24 timmars

I helgen avgjordes Riksmästerskap i 24-timmarslöpning i Skövde och förhandsfavoriternaJessica Svärd och Martin Scharp vann dam respektive herrklassen. Martin nådde...

Läs mer