Olika vägar bar till maraton-VM
Carolina Wikström och Hanna Lindholm under SM- Milen FOTO: DECA Text & Bild

Olika vägar bar till maraton-VM


De är maratonlöparna som startade sina karriärer sent. På bara några år gick de från motionärer till elitlöpare och nu startar de i VM. Runner’s World har pratat med de svenska maratondamerna. 

Det är 2008 och Hanna Lindholm är 29 år. Hon har börjat springa på fritiden och anmäler sig till lite olika motionslopp. Det är roligt och tävlingarna blir allt fler. Trots att hon är nära 30 visar det sig att det finns en talang för sporten och snart hör också Stockholmsklubben FK Studenterna av sig. De frågar om hon vill börja träna med dem och hon säger ja. Hon börjar med medeldistans men bestämmer sig 2014 för att ge maraton ett försök. 

Tio år senare börjar Carolina Wikströms karriär på riktigt. Hon har tyckt om att springa men precis som Hanna har det mest varit på motionsnivå. Wikström är 25 år och har fått blodad tand efter Stockholm maraton. Hon bestämmer sig för att göra ett försök att gå under 3 timmar och går med i klubben LK Roslagen. 

Carolina Wikström efter Hässelbyloppet 2021 FOTO: DECA Text & Bild

Även om båda kommer in sent i sporten får de en snabb utveckling. Som 35-åring maratonkvalar Hanna Lindholm till sitt första mästerskap, EM i Zürich 2014. För Wikström går det ännu snabbare, redan 2019 gör hon 2.33 och 2021, tre år efter att karriären börjat på riktigt, står hon på startlinjen på OS. 

– Det har nästan varit svårt att hänga med i utvecklingen, berättar Carolina. 

Maratonboomen

Under de senaste åren har flera svenska löpare sprungit bra på maraton. Redan 2019 var fem svenska kvinnor under VM-kvalgränsen, Wikström och Lindholm var två av dem. 

En brytpunkt för denna utveckling menar Lindholm är Valencia maraton vintern 2018. 

– Det kändes som att efter det loppet blev det en helt annan nivå på svensk maratonlöpning, berättar Lindholm. 

Hanna har efter några struliga år med skador kommit tillbaka och under sommaren har hon sprungit EM. Innan loppet har hon 2.36 som PB, när hon åker därifrån gör hon det som en sex minuter snabbare maratonlöpare. 

Hanna Lindholm under Stockholm Maraton i år FOTO: DECA Text & Bild

I loppet gör, förutom Lindholm, ytterligare två svenskor under 2.40 och en liten bit ned i resultatlistan finns också Carolina Wikström på 2.46. Även hon lyfter fram vikten av att flera svenskor sprungit bra på distansen. 

– När jag började så följde jag tjejer som Hanna Lindholm, Johanna Bäcklund och Malin Starfelt. Alla hade kommit in sent i löpningen och sen utvecklats snabbt. De visade att det var möjligt att gå långt. 

För Wikströms karriär var 2019 ett viktigt år. 

– När Charlotta Fougberg och Hanna Lindholm sprang under 2.30 flyttades en mental barriär, säger Carolina. 

Året springer även hon under 2.30 och blir sen uttagen till OS. 

Värmen måste övervinnas

VM-maratonloppet kommer starta klockan 15.15 svensk tid, vilket innebär 06.15 lokaltid. Precis som i förra årets olympiska spel kommer det vara varmt, vilket båda löparna har fått jobba med.  

– För att anpassa mig har jag kört lite extra påklätt under distanspassen på gymmet, sen har jag bastat lite efter träningen också. Sen blev det ju rätt varmt i Sverige och då behövde man inte anstränga sig så mycket för att få till värmen, säger Hanna. 

Wikström fick testa på att tävla i extrem hetta redan i Tokyo förra året och har därför inte behövt lägga så mycket energi på den frågan inför VM. 

– Under loppen funkar det med mycket vätska och kall dryck, gärna med elektrolyter i. Sen kör jag med en keps för att skydda mot solen, berättar Wikström. 

Carolina Wikström under OS 2021 FOTO: DECA Text & Bild

Med sina 2.29.51 går Wikström in i mästerskapet med den 22:a bästa tiden i år. Hon är nöjd med hur säsongen startade men hade svårt att komma över besvikelsen i Rotterdam maraton. 

– Jag hoppades på att slå PB där men hade inte alls dagen för det. Det har varit svårt att balansera jobb och träning, man får inte riktigt den återhämtningen man behöver, säger Carolina Wikström. 

För tillfället gör Carolina sin AT-tjänst som läkare, hon planerar att bli klar med den i mars nästa år och då vill hon lägga mer tid på löpningen. 

Förväntningarna på loppet

Lindholm fick tidigt reda på att hon skulle kvala in på ranking och har därför valt att inte springa så mycket maratonlopp. I stället har hon valt att tävla på kortare distanser för att få lite avbrott i träningen. 

– Jag vet att när jag ligger och maler för många veckor på 16–17 mil får jag problem, säger Lindholm. 

Hennes senaste maraton är Stockholm maraton i juni i år, där hon blev femma och bästa svenska, på 2.36. Förväntningarna på VM-loppet är att få ut allt kroppen har. 

– Jag vill göra mitt bästa lopp någonsin. Sen vet jag inte hur det kommer visa sig. Om det är att jag kan slå PB eller få en bra placering, säger Lindholm. 

Loppet startar 15.15 den 18 juli (svensk tid) och sänds på SVT/SVT Play. Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Nielsen ny åtta genom tiderna

Under natten till söndagen debuterade Örgrytes Wilma Nielsen på 800 meter med ett superlopp.

Läs mer

Nytt svenskt rekord på 10 km landsväg

Han har gjort det igen! I Valencias tiokilometerslopp sprang Jonas Glans in på nya rekordtiden...

Läs mer

Nyårsloppen avslutade 2022

Från regnet i Göteborg till terrängen i Nederländerna. De svenska löparna avslutar året i topp....

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Så ska du ska träna på julafton

Runners World har pratat med några löpare ur den svenska eliten och en förre detta...

Läs mer
Glans fortsätter glänsa – nytt svenskt rekord!

Jonas Glans slog sitt gamla svenska rekord på 10 kilometer landsväg med 11 sekunder. Det nya rekordet lyder nu 27.58.

Läs mer
Sverige sexa på terräng-EM

Svenska damerna blev sexa i lagtävlingen och både Sarah Lahti och Samrawit Mengsteab placerade sig topp 20 individuellt.

Läs mer