Ordinarie Göteborgsvarvet och Höstveckan 2021 ställs in
[PRESSMEDDELANDE] Den fysiska versionen av Göteborgsvarvet 2021, som skulle arrangeras den 11 september, blir inte av. Beslutet fattades vid ett extrainsatt styrelsemöte för Göteborgs Friidrottsförbund i går kväll efter dialog med Folkhälsomyndigheten, Riksidrottsförbundet, Göteborgs Stad, Smittskydd Västra Götaland och representanter från sjukvården i Västra Götalandsregionen.
– Det är oerhört tungt för oss arrangörer, för alla deltagarna, funktionärerna och Göteborg som stad att vi inte kan genomföra Göteborgsvarvet i dess ursprungliga format. Den ökade smittspridningen i regionen sätter tyvärr käppar i hjulet för ett fysiskt genomförande, säger Jahja Zeqiraj, ordförande för Göteborgs Friidrottsförbund.
Efter att ha tvingats ställa in Göteborgsvarvet förra året har ett febrilt arbete pågått i över ett års tid för att kunna arrangera årets Göteborgsvarvet på ett säkert sätt. Över 35 000 deltagare var anmälda till årets upplaga och ytterligare tusentals till de övriga loppen under Höstveckan.
Utvecklingen i samhället den senaste tiden, där smittspridningen i stora delar av regionen tyvärr har ökat fem veckor i rad, gör dock att det inte går att arrangera tävlingen med start och mål runt Slottsskogsvallen och med bansträckning runt Göteborg.
Beslutet gäller även övriga lopp under Höstveckan 2021.
– Det har länge sett väldigt hoppfullt ut, men med hänsyn till den pandemi som alltjämt pågår har styrelsen till slut tvingats fatta det här beslutet. Alla involverade har in i det sista hoppats på att loppen skulle kunna arrangeras som planerat, men vi vill i den uppkomna situationen inte gå emot de rekommendationer vi fått från sjukvården och ordningsmakten, säger Jahja Zeqiraj, ordförande för Göteborgs Friidrottsförbund.
– Det här är ett hårt slag för många, vi har en stark beslutsamhet och vilja att kämpa för att såväl Göteborgsvarvet, Folkfesten som friidrotten i Göteborg ska leva vidare i en tid efter pandemin. I detta behöver vi fortsatt hjälp från hela Göteborg för att tillsammans ta oss igenom dessa utmanande tider. Nu blickar vi framåt mot 2022. En efterlängtad återstart av samhället är på allas agenda, även vår.
Claes Mangelus, mångårig medicinskt ansvarig tävlingsläkare för Göteborgsvarvet:
– Vi har hela tiden haft en bra och givande dialog med Folkhälsomyndigheten, Polisen och sjukvården. Prognoserna för att loppen skulle kunna arrangeras har varit goda, men dagens verklighet och den negativa utvecklingen i närtid gör att det inte är försvarbart att arrangera evenemang i den här storleken just nu. Pandemin pågår, smittspridningen ökar återigen och belastningen på vården är fortsatt hög, så efter en helhetsbedömning var beslutet att ställa in årets folkfest det enda rätta.
Alla anmälda deltagare till Göteborgsvarvet kommer att flyttas över till ett digitalt genomförande, som självklart kommer att ge medalj och ett officiellt seedningsgrundande resultat i Göteborgsvarvet 2021.
– Återigen måste vi ställa om från ett fysiskt till ett virtuellt genomförande. Vi ber att få återkomma inom kort med mer information och detaljer för både Göteborgsvarvet och övriga lopp, men vårt mål och ambition är att vi ändå ska kunna skapa en minnesvärd löparfest tillsammans även om alla inte kan vara på samma ställe, säger Jahja Zeqirai.
Antal kommentarer: 3
Pontus Svensson
Oerhört tråkig läsning och timingen är ju som den är så tätt inpå loppen. Man får respektera beslutet såklart, men man ställer sig lite frågande till regeringen, folkhälsomyndigheten och andra beslutsfattande instanser. Man blir lite nyfiken på vad det är som gör att loppet inte går att arrangera, alla förstår att det är Covid som sätter käppar i hjulen, men vad är det som brister i planerandet för ett smittosäkert arrangemang, är det i mål/start-område, är det publiken som man inte kan kontrollera eller har organisationen inte haft tillräcklig tid / varit tillräckligt effektiva för att få till det? Vi har sedan länge vetat agendan för hur restriktionerna skulle avvecklas, så man blir lite frågande.
Man ställer sig som sagt frågande till beslutsfattandes prioriteringar, att värna om utelivet, restaurangnäringen är såklart något vi måste göra och det har vi prioriterat, men ska det gå före den fysiska och psykiska hälsan? Ungdomar som behöver komma ut och röra på sig, vuxna med stillasittande arbeten som behöver komma ut och röra på sig. Barn och ungdomar som behöver träffa likasinnade för att stimulera sina psyken. Jag frågar mig även om prioriteringen att tillåta semestrar utomlands, jag har ingen som helst evidens i hur det har påverkat smittoläget, men jag kan ju tycka att prioriteringen borde ligga på vårt egna näringsliv och däribland att få ner smittan så att vi kan värna om dessa föreningar och organisationer som arrangerar lopp för att säkra upp en bättre fysisk och psykisk folkhälsa. Jag vet som sagt inte vad som ligger till grund i varför som loppen blir inställda, kan mycket väl vara arrangörerna som inte gjort ett tillräckligt bra arbeta i förebyggande syfte, men fakta kvarstår vi lever i ett samhälle där folk i dagsläget trängs på gymmen, i butikerna, på och efter fotbollsmatcherna och lever som att Covid var ett minne blott, varför ska inte då ett lopp gå att få till i dessa tider?
Norrland
Vet någon om hur man tänker gällande Lidingöloppet? Känner man sig bekväm med den setup som presenterats eller finns risk för att även detta blir inställt?
Camilla
Varför inte köra loppet för de som är full vaccinerade annars faller ju lite meningen med att vaccinera sig om de ändå inte ger någon extra frihet i samhället och dessutom skulle de trigga de som ännu inte tagit vaccin