När löpning flyttar gränser

När löpning flyttar gränser


Berlin Marathon är känt för sin flacka och snabba bana, där några av världens bästa tider över maratonsträckan har presterats. Men alla områden i Berlin bjuder inte på möjligheter till snabb löpning. Delar av staden präglas fortfarande av andra världskriget och den delning som drabbade Berlin efter kriget.

Muren som delade staden i Öst- och Västberlin föll 1989, men än i dag finns här områden som är förbjudna att vistas i. Anledningen till det är oklart, och därför beslöt sig Under Armour för att utmana dessa bestämmelser dagarna före Berlin Marathon. De bjöd in ett begränsat antal löpare till eventet #RUNVERBOTEN – löpning förbjudet – för att tillsammans utforska stadens förbjudna områden.

 

Med #RUNVERBOTEN ville Under Armour utmana våra föreställningar om vad löpning är – och vad vi som löpare kan och får göra. Samtidigt var arrangemanget en manifestation för självbestämmande. Budskapet är att ingen ska tillåtas styra över din rätt till yttrandefrihet, hur du klär dig när du tränar – eller hur och var du springer.

De 100 löpare som fick hänga med på #RUNVERBOTEN fick också en löpupplevelse utöver det vanliga. Via buss åkte löparna till utkanten av staden – de äldre delarna av västra Berlin. Direkt efter att man lämnat bussen startade loppet. Ganska snart förstod deltagarna att det inte handlade om något vanligt distanspass. Efter att löparna tagit sig igenom ett hål i ett staket fick de springa genom snäva gångar, där totalt mörker avlöstes av bländande ljus. Byggnader med konstnärlig graffiti passerades, och eftersom banan verkligen tog deltagarna genom förbjudna områden uppstod också situationer där alla fick stanna och stå helt stilla. Adrenalinspåslaget och spänningen var alltså på högsta nivå.

Eventet, som aldrig tidigare genomförts, fortsatte mot slutmålet Teufelsberg – djävulsberget – som i dag fungerar som ett alternativt konstmuseum. Det påstås att en nazistisk militärskola ligger begravd här, under rasmassorna från det sönderbombade Berlin som berget består av.

På det konstgjorda berget gav en tysk undergroundrappare en konsert, vilket passade väl in med #RUNVERBOTENS budskap. För det här var mer än ett ”lopp” – det var ett event som ville tänja på gränserna för vad löpning är och kan vara i ett större perspektiv. Under Armour ville utmana alla pekpinnar vi omger oss med och begränsas av. Efteråt spreds budskapet #RUNVERBOTEN i Berlin genom deltagarna, som både hade en känsla och upplevelse att förmedla efter eventet. 

Om Under Armour

Under Armour startade 1996, vilket gör dem till ett av de yngre sportvarumärkena. Trots sin ringa ålder är Under Armour ett av de största varumärkena i USA, med en ambition att hjälpa idrottare att bli bättre – genom passion, design och en obeveklig strävan att alltid vara nyskapande. Företaget har utvecklat några av världens mest innovativa funktionskläder, skor och tillbehör. Man stöttar också många idrottsanläggningar, gym och ishallar över hela världen.

Under Armour kom på allvar in i löpningen 2010 när de lanserade sina första träningsskor, och under 2018 expanderar man satsningen på löpning med en ny löpkollektion.

 Följ Under Armour

instagram.com/underarmourscandinavia 

#underarmourscandinavia #runverboten


Nr 11 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Vinterns viktigaste nyckelpass
  • Bästa vinterskorna. Dubbat och odubbat, Stor guide!
  • Åtta misstag du inte vill göra
  • 9 julklappstips till alla löpare
  • Därför ska du testa 14-dagarsmetoden
Bli prenumerant
Antal kommentarer: 1

Anders

Viktigt initiativ och säkerligen spännande löpning.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Carolina Wikström om det härliga OS-beskedet

I början på veckan kom det efterlängtade beskedet från Svenska olympiska kommittén: maratonlöparen Carolina Wikström...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Full fart framåt med skidstjärnan Frida Karlsson

Att hon kan åka skidor fort har Frida Karlsson visat flera gånger. Men visste du...

Läs mer
Därför springer Augustprisvinnaren Lydia Sandgren

Jag är löpare: Lydia Sandgren, Augustprisvinnare 2020 med debutromanen Samlade verk.

Läs mer
Så blev Wilson Kipketer snabbast i världen

Wilson Kipketer är en av de allra främsta löparna genom tiderna på 800 meter. Vi har pratat med honom om...

Läs mer
Jessica satte PB med 56 km när hon vann RM 24 timmars

I helgen avgjordes Riksmästerskap i 24-timmarslöpning i Skövde och förhandsfavoriternaJessica Svärd och Martin Scharp vann dam respektive herrklassen. Martin nådde...

Läs mer