Så disponerar du krafterna under Göteborgsvarvet bäst

Så disponerar du krafterna under Göteborgsvarvet bäst


Start och kilometer 1
Använd den första kilometern till att komma igång och hitta en bra rytm. Se till att starta mjukt och öka farten sakta istället för att rusa iväg i starthetsen. Det kan vara trångt men se till att inte bli stressad, det kommer 20 kilometer till så du har gått om tid att ta igen eventuellt tappade sekunder här. 

2-3 kilometer
Försök att komma upp i din planerade tävlingsfart under den andra kilometern. Kolla din tid och hastighet vid kilometermarkeringarna och försök hitta någon eller några löpare som verkar hålla din önskade fart. Glöm bara inte att anpassa dig efter hur banprofilen ser ut. Om det är mycket svängar och uppförsbackar gäller det att fokusera på ansträgningen snarare än klockan.

3-5 kilometer
Det är fortfarande tidigt i loppet och du borde känna dig full av energi. Bra! Se till att hålla fast vid den känslan. Men det är allt för tidigt att börja gasa redan nu. Om du ändå känner att det är tufft att hålla din planerade tävlingsfart så var inte rädd för att slå av lite på takten. Det är fortfarande långt kvar.

5-12 kilometer
Försök springa avslappnat under den första halvan av loppet. Överansträng dig inte när det lutar uppåt eller blåser motvind. Låt dina tankar vandra – elitlöpare använder sig ofta av strategin att frikoppla tankarna från kroppen under den här fasen av loppet för att göra det mentalt lättare att hålla den planerade tävlingsfarten.

12-15 kilometer
Även om du har en realistisk målsättning när det gäller din tävlingsfart, så börjar det bli jobbigare att hålla den nu. Därför måste du från och med nu koncentrera dig för att hålla dina kilometertider. 

15-19 kilometer
Efter 15 kilometer börjar loppet ”på riktigt”. Under den sista fjärdedelen av loppet är det dags att använda den energi som du har sparat. Du springer nu med trötta ben, och att hålla farten blir alltmer en mental prövning. Det är bara att bita ihop, men du kan inte ge allt riktigt ännu. Om din andhämtning är forcerad vid det här laget så gör det inget, men försök att undvika att tappa koordinationen och steget. Koncentrera dig på en regelbunden, djup andhämtning och försök springa avslappnat även om det är svårt.

19-20 kilometer
Under de sista kilometerna är det ingen idé att spara på krutet. De flesta löpare blir också förvånade över vilken kapacitet de har när de får mållinjen i sikte. Din löpteknik kommer att vara en avgörande faktor under den här fasen.

21 kilometer och målgång
Även om du är helt slut nu så kan du förmodligen ändå spurta de sista hundra meterna. Men eftersom det kommer att ha en marginell betydelse för slutresultatet så rekommenderar vi att du drar ner på tempot något – och istället njuter av den sista biten in i mål. Korsa mållinjen leende istället för grimaserande, och njut av din prestation. Om du däremot är väldigt nära att slå nytt personligt rekord eller att springa under 1.30- eller 2-timmarsgränsen är det förstås läge att ge allt.


Nr 9 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Höstens roligaste löpträning
  • Testa något nytt: Bli snabb & stark 2022
  • Spring bättre – med musik
  • 11 sportbehåar i stort test
  • Ditt perfekta kostupplägg
Bli prenumerant
Antal kommentarer: 6

Regn

Jösses skaffa fram tips som är anpassade för just Göteborgsvarvet!!!! Dessa är helt irrelevanta när man springer ett någorlunda kuperat lopp med två stora broar!! Alla vet att första 3 är kaos att alla ökningar innan stigningen på Älvsborgsbron osmarta. Loppet vinns på Hisingssidan där man springer dryga milen helt plant och hittar rätt tempo. Göta älvbron är bara att käka taggtråd innan man får lite energi av allt folk längst med Östra Hamngatan och Avenyn. Vasagatan och resterande väg uppför mot Slottsskogen är vidrigt seg men sista km är det bara kubba på med stort pannben. Lite mer kan man allt begära av en så stor tidning 🙂 Lycka till på lördag allihopa!!


Lars

Var har ni kopierat den här artikeln ifrån? Helt ointressant för GV-löpare. ”Välj startfålla efter din kapacitet om du kan”. Ungefär där kunde man sluta läsa.


palle

Gör om, gör rätt!


Nina Nyström

Hej Palle, Regn och Lars! Ledsen om ni uppfattade det här som en guide riktad enbart mot Göteborgsvarvet. Meningen var att ge tips inför en halvmara. Förra året publicerade vi två artiklar riktade mot exklusivt inför Göteborgsvarvet, dem hittar ni här:
http://www.runnersworld.se/artiklar/spring-varvet-sa-har-meter-for.htm
http://www.runnersworld.se/artiklar/elitens-basta-tips-infor-goteborgsvarvet.htm


Anders

Tycker generelt att denna typ av ”så springer du snabbt”-, ”så persar du”-tips inför lopp alltid är så fega. Bästa sättet att persa är att titta på vilket snitt du hade när du gjorde ditt PB och sedan starta i något snabbare i tempo, säg 10s/km på en halvmara.
Sedan gäller det att:
1) Våga hålla det tempot fastän du vet att du blir trött.
2) Ha pannbenet att fortsätta i rekordfart även när du blir trött.
Är du tränad så orkar kroppen, frågan är bara om ditt psyke orkar.


palle

Det är en bild från Göteborgsvarvet och fakta om loppet i inledningen, jag har svårt att förstå hur ni menar att vi borde förstått att det var generellt för alla halvmaror 😉 Men ser att ni lagt ut nytt nu, bra!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Göteborgsvarvet backar – arrangerar nytt lopp i november

Efter kritiken mot beslutet att ställa in erbjuder Göteborgsvarvet nu i stället ett helt nytt...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Ordinarie Göteborgsvarvet och Höstveckan 2021 ställs in

Den fysiska versionen av Göteborgsvarvet, som skulle gått 11 september, ställs in.

Läs mer

Varvetprogram med Musse, Hanna och Szacke!

Nu startar Göteborgsvarvs-programmet där coacherna Musse, Szacke & Hanna vill inspirera alla Varvetlöpare att klara...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Göteborgsvarvet 2021 flyttar till hösten

Världens största halvmaraton, Göteborgsvarvet arrangeras den 11 september 2021. Flytten har beslutats av Göteborgs Friidrottsförbunds styrelse och görs för att...

Läs mer
Spring där du är - Göteborgsvarvet Virtual Race 21k

2020 års upplaga av Göteborgsvarvet är inställt på grund av Covid-19 viruset, men nu lanserasGöteborgsvarvet Virtual Race 21k där Varvet...

Läs mer
Göteborgsvarvet genomförs inte 16 maj

Med anledning av risken för smittspridning av covid-19 kommer Göte­borgsvarvet 2020 inte genomföras den 16 maj, det meddelar Göteborgsvarvet i...

Läs mer