Så hjälper trailskorna dig att hålla balansen i terräng

Så hjälper trailskorna dig att hålla balansen i terräng


För att göra en landsvägssko stabil adderar många tillverkare stabilitetsfunktioner för att motverka pronation – det vill säga fotens inåtrullande rörelse. Den typen av konstruktioner utgår ifrån att underlaget är horisontellt och att rörelsemönstret är konsekvent, vilket oftast är fallet när det gäller löpning på asfaltväg.

I RW nummer 8 (i butik nu) hittar du höstens stora trailskoguide där vi har testat 14 nya löparskor för stig och fjäll. Att skapa stabilitet i en sko när underlaget varierar så mycket som det gör i terrängen är en helt annan utmaning än för landsvägslöpning. Foten landar på underlaget i ett stort antal olika vinklar, och även fästet varierar förstås när löparen ska skjuta ifrån. Därför ser stabilitetsfunktionerna i trailskor ut på en mängd olika sätt. Här är de fyra vanligaste lösningarna från vårt test.

LÄGRE PLATTFORM
Ju lägre mellansulan är desto mindre blir kraften i den vridning som dina vrister utsätts för. Asics Gel-Fuji Runnegade och Salming Trail T1 har båda en låg plattform som gör att du lättare känner av underlaget och kan anpassa ditt steg efter rötter, stenar och lutningen.

FLEXIBEL BAS
Altra Superior har förvisso en relativt låg positionering av foten, men också en mjukare dämpning, vilket gör att du inte känner underlaget lika tydligt. Men den breda, flexibla och stadiga sulbasen omsluter foten och hjälper den att anpassa sig till underlaget.

HÅRDARE KILAR
Brooks Cascadia har en annan lösning för att ge löparen stabilitet. Kilar i ett hårdare material har placerats i mellansulans ”fyra hörn”, vilka motverkar fotens rotation i alla riktningar.

MAXIMAL DÄMPNING
En riktigt tjock mellansula gör att Hoka One One Challenger ATR och Skechers GoRun Ultra 2 kan absorbera ojämnheterna i underlaget. Därmed håller skon din fot relativt horisontell, så att du istället kan flyta ovanpå stenar och rötter.

VILL DU VETA MER OM SKORNA SOM NÄMNS HÄR (PLUS YTTERLIGARE ÅTTA MODELLER)?
RUNNER’S WORLDS TRAILSKOTEST finns i butik nu – du kan också köpa RW nr 8/2015 digitalt via den här länken

 Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Svensk professor: Därför springer du snabbare med kolfiberskor

Toni Arndt, professor på GIH i Stockholm, är den som bestämmer hur framtidens löparskor får se ut. Här berättar han...

Läs mer