Så laddar du rätt sista veckan inför Göteborgsvarvet!

Så laddar du rätt sista veckan inför Göteborgsvarvet!


1. PACKA VÄSKAN KVÄLLEN FÖRE LOPPET
Tänk också igenom vad mer som du vill ha med dig till starten och se till att nummerlappen är rejält fastnålad.

Packlista för tävlingsdagen

  • Ditt startbevis, din nummerlapp, tidchip och en karta över start- och målområdet
  • Regnjacka – men även solskyddsmedel och solglasögon; var beredd på alla sorters väder
  • Extra säkerhetsnålar att fästa nummerlappen med
  • Olika sorters tröjor eller linnen som passar för olika typer av väder. Kortbyxor och/eller tajts beroende på temperatur.
  • Rena strumpor, mössa, handskar och kanske armvärmare
  • Nagelsax, nagelfil, tejp och fotkräm
  • Vaselin att smörja gren och armhålor med.
  • Sportkakor, energidryck, gels och en vattenflaska
  • Lite extra mat som bananer, äpplen och nötter. Bra energi efteråt!

Testa tävlingskläderna innan start
Att välja kläder för en tävling är svårt, särskilt om det är ditt första halvmaratonlopp. Det kan vara ganska kallt på morgonen innan starten, men du vet också att du kommer att bli ordentligt varm när du väl börjar springa. Därför är det smart att ha med extra tröja och byxor, gärna gamla, som du kan tänka dig att slänga innan starten eller när du blivit varm nog. Välj plagg som du har sprungit i förut, så att du vet att de är sköna och inte åker upp, skaver eller känns obekväma efter en stunds löpning. 

Om det är väldigt kallt och blåsigt kan det vara klokt att bära en tunn och lätt vindjacka, men två lager kläder kan funka lika bra. Undvik bomull, det har en tendens att bli blött och kallt. Glöm inte att skydda känsliga delar som bröstvårtor, armhålor och gren med vaselin.

2. ÄT EN ORDENTLIG FRUKOST
Eftersom Varvet startar sent passar det utmärkt att börja dagen med en ordentlig frukost. Ät sådant du vet att din mage klarar av så du blir mätt men överdriv inte. Se också till att vara färdigäten senast 3 till 4 timmar innan start. 

3. DRICK ORDENTLIGT
Drick både sportdryck innehållande salter och vatten ända fram till starten. Vätska och energi du också fylla på under själva loppet. Speciellt vädret är varmt och fuktigt. 

4. VAR UTE I GOD TID
Åk gärna kommunalt och se till att vara på startplatsen i god tid, senast en timme före starten men gärna inna dess. Kolla också gärna in kartan över startområdet i förväg så att du vet på ett ungefär var all ligger. 

5. GÅ PÅ TOALETTEN – ÄVEN OM DU INTE BEHÖVER
Köerna till toaletterna blir ofta längre ju närmare startögonblicket loppet kommer. Passa därför på att gå på toa direkt när du kommer till startområdet så minskar risken för att du behöver stressa i sista minuten.

Att värma upp inför en halvmara
Det går att värma upp på väldigt många sätt, men de flesta tar det ganska lugnt inför ett längre lopp. Det är ändå klokt att starta upp systemen före start – få upp pulsen lite, trigga igång andhämtningen och få fart på blodcirkulationen. På ett maratonlopp kan du använda de första kilometerna som uppvärmning, men på en halvmara är det smart att värma upp före starten.

Jogga lugnt i 10-15 minuter och skaka loss armar och axlar, men spara på stretchingen till efter målgången. Avsluta din uppvärmning med 3-5 korta, lätta fartökningar. Se också till att du hinner ta en slurk vatten och gå på toa innan det är dags att kliva in i startfållan.

6. LETA UPP RÄTT STARTFÅLLA
Tillhör du inte den yppersta eliten gäller det att hålla koll på var insläppet till den egna startfållan finns och när den öppnar. Speciellt om du vill hamna långt fram och få en bra start på loppet.

7. TA DET LUGNT FRÅN START
En halvmara är så pass lånt att du tjänar betydligt mer på att springa defensivt och öka på slutet än att tjuvrusa från början och riskera att gå in i väggen. För att du ska orka hela vägen gäller det att ha tålamod och is i magen. Trots att adrenalinet flödar, publiken hejar och du känner dig i kanonform. 

8. FYLL PÅ VÄTSKA REDAN FRÅN BÖRJAN
Börja dricka vatten och sportdryck som innehåller salter du förlorar genom svettning redan vid den första vätskekontrollen. Du fungerar precis som en bil: väntar du för länge med att fylla på bränsle riskerar du att få soppatorsk. 

9. HA ROLIGT OCH NJUT!
Njut av banan och de tiotusentals åskådarna som hjälper dig mot målet. Ta vara på godbitarna, det hjälper dig under det andra långa varvet.

10. DELA UPP LOPPET
21 098 meter är långt men du klarar mer än du tror. Om det börjar ta emot så är det viktigt att tänka positivt. Du är inte ensam. Ta dig till nästa vätskekontroll, gå en stund och se till att få i dig energi. Spring sedan till nästa kontroll osv. Innan du vet ordet av börjar Slottsskogen att närma sig…

Sist men inte minst – Lycka till!

Mer information om loppet hittar du på Göteborgsvarvets hemsidaLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Bästa tipsen inför Göteborgsvarvet

Här är chefredaktör Anders Szalkais bästa tips för att göra Varvet till en bra upplevelse...

Läs mer

Nu startar träningsprogrammen mot Varvet!

Häng med och hitta träningsmotivation med Mustafa ”Musse” Mohamed, Hanna Karlsson och Anders ”Szacke” Szalkais...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Häng med på träningsprogrammen mot Varvet!

Nu är Mustafa ”Musse” Mohamed, Hanna Karlsson och Anders ”Szacke” Szalkais träningsprogram inför Göteborgsvarvet 2022...

Läs mer
Göteborgsvarvet backar – arrangerar nytt lopp i november

Efter kritiken mot beslutet att ställa in erbjuder Göteborgsvarvet nu i stället ett helt nytt lopp.

Läs mer
Ordinarie Göteborgsvarvet och Höstveckan 2021 ställs in

Den fysiska versionen av Göteborgsvarvet, som skulle gått 11 september, ställs in.

Läs mer
Varvetprogram med Musse, Hanna och Szacke!

Nu startar Göteborgsvarvs-programmet där coacherna Musse, Szacke & Hanna vill inspirera alla Varvetlöpare att klara just sitt mål i världens...

Läs mer