Sanna Mustonen – från 400 meter till maraton
Sanna Mustonen har gått från 400m till maraton FOTO: DECA Text & Bild

Sanna Mustonen – från 400 meter till maraton


Som junior reste hon till USA för att gå på college som 400-meterslöpare, i dag har hon sprungit EM i maraton. Runner’s World har pratat med Sanna Mustonen om hennes resa från sprinter till maratonlöpare.

”Jag vill absolut inte springa maraton.” Orden kommer från Sanna Mustonen och är till hennes dåvarande tränare Christian Mundt. Det är 2019 och 28-åriga Mustonen och Mundt har precis inlett sitt samarbete. Trots de bestämda orden så ska hon några månader senare stå på startlinjen i Valencia maraton, redo för sin debut på distansen. Och trots att det resulterar i både DNF och en ambulansfärd ska hon göra det igen. 

Som 10-åring kommer Sanna Mustonen i kontakt med den klassiska Södertäljeklubben Enhörna IF. Det är en inspirerande miljö att vara i som ung löpare. I och runt föreningen finns löpare som Erik Sjöqvist och Anna Rahm, båda två VM-löpare på 5 000 meter respektive maraton. 

– Det var häftigt att komma in i löpningen då, berättar Sanna Mustonen. 

Hon har flera roliga år i Enhörna och tävlar mycket på de olika stads- och terrängloppen. Hon söker sig sedan till löpargymnasiet i Sollentuna där hon börjar fokusera på att utveckla sin snabbhet. 

– Min tränares filosofi var att det var under de här åren man kunde utveckla sin grundsnabbhet. Så jag började tävla på 400 och 800 meter, berättar Mustonen. 

Till USA

Direkt efter gymnasiet åker hon som många andra till USA för att gå på college. Hon kommer in på en skola som 400/800-meterslöpare. 

– Jag tyckte aldrig riktigt om att springa så kort men förlitade mig ändå på att det var då jag skulle bygga min grundsnabbhet och att jag skulle ha nytta av det i framtiden. 

Efter ett tag i USA börjar hon så sin resa upp mot de längre distanserna. Sanna börjar tävla i terräng, på 5 000 meter och senare också 10 000 meter. 

– Det kändes väldigt naturligt att springa längre distanser. 

Sanna gör det bra och tillhör Sverige-eliten på 5 000 och 10 000 meter under de här åren. Men det är hösten 2019 som hon får sitt ordentliga genombrott.

Mustonen under terräng-NM 2018 FOTO: DECA Text & Bild

I Boulogne-Billancourt, utanför Paris, går det ett halvmaraton varje år. 2019 är Sanna Mustonen där. Hon har nu tagit sig från 400 meter upp till halvmaraton och till Frankrike reser hon med ett PB på 1.19. När hon kommer i mål har hon gjort den då nionde snabbaste tiden någonsin av en svenska, 1.12.24. Nu börjar också tankarna på maraton att komma.

– Jag började tänka att om jag bara dubblerar den här tiden och lägger på lite så är det ganska bra nivå. 

Men maraton är något man måste ha tålamod med, det har Sanna lärt sig den hårda vägen. Året därpå, 2020, åker hon till Valencia för att debutera på sträckan. 

– Jag och Carolina (Wikström) hade tränat bra ihop och satt alla pass. Den enda skillnaden var att Carolina hade sprungit ungefär sex maraton innan. 

Medan Carolina Wikström kommer i mål på kanontiden 2.26.42, tvingas Sanna Mustonen att bryta. Efter 30 kilometer klarar hon inte att springa längre, hon får kramp överallt och måste åka ambulans till sjukhuset. 

En upplevelse som det här skulle kunna avskräcka de flesta från att springa en till mara, men inte Sanna Mustonen. Året efter gör hon 2.35 i Málaga, en tid som tar henne till EM sommaren 2022. 

Nöjd med säsongen

Under sommaren som var mästerskapsdebuterar alltså Mustonen som senior. I EM i München sprang hon in som 41:a på 2.43.23.

Då Mustonen inte hade klarat kvaltiden till EM men kvalat in enligt rankingen var det länge oklart om det skulle bli något mästerskap för henne. Tre veckor innan loppet fick hon veta att hon skulle få springa.  

– Det var absolut inte optimalt. Jag och min tränare (Jeff Frydenlund) var väldigt frustrerade hela sommaren över att inte få något besked om jag skulle bli uttagen eller inte. Både jag och Camilla Elofsson hade kvalat via rankingen men vi hade inte fått okej från förbundet. Så det var en väldigt frustrerande sommar med flera olika bud. 

 Mustonen fortsätter: 

– Jag visste att jag inte skulle kunna komma i någon superform när jag hade så kort tid att förbereda mig. I stället fokuserade jag på att värmeträna så jag åkte ned till Spanien och sprang mitt på dagen. Jag kände att om det är någonting jag kan göra så är det att förbereda mig inför värmen som kommer vara under EM.

Mustonen i Hässelby-linnet FOTO: DECA Text & Bild

Trots hennes missnöje kring uppladdningen för EM är hon nöjd med säsongen och mästerskapet. Just nu ligger Sanna Mustonen i träning inför säsongen 2023, ett år med ytterligare mästerskap och nya lopp. Antagligen med längre förberedelser. Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Fina prestationer i Valencia

Samuel Russom var bara 35 sekunder från det svenska maratonrekordet – dessutom PB av både...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Starka svenskar till start i Valencia Maraton

Etiopiskan Letesenbet Gidey, som har tre världsrekord på långdistans, gör sin maratondebut i spanska Valencia...

Läs mer

Formbesked av Lahti

Med två veckor kvar till terräng-EM vann Sarah Lahti det ansedda terrängloppet Waranderlopp i Nederländerna....

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Svenska terrängframgångar i Nederländerna och Rumänien

Om en månad är det terräng-EM och på kontinenten tävlas det allt mer i terräng....

Läs mer
Emil Danielsson mot nya mål

Under sommaren tog han klivet in bland de snabbaste 5 000-meterslöparna genom tiderna. Av många anledningar lyfter han introduktionen av...

Läs mer
Coachens bästa tips inför långloppet

Ska du springa ett maraton eller något annat långlopp? Här får du coach LG Skoogs tre bästa tips på förberedelser...

Läs mer