Saucony firar 40 år på Sveriges löpares fötter

Saucony firar 40 år på Sveriges löpares fötter


Företaget grundades i USA för 125 år sedan, och den första skon kom till Sverige 1982. Här är det klassiska och populära skomärket Sauconys långa och händelserika historia.

[ANNONS] För 40 år sedan kom den första Sauconyskon till Sverige. Sedan dess har det klassiska löparmärkets skor varit populära bland landets dedikerade löpare och motionärer. Men Saucony är faktiskt mycket äldre än så. Företaget grundades redan 1898 i Kutztown i Pennsylvania (USA) vid floden Saucony Creek varifrån man tog sitt namn, och fyller således 125 år 2023.

En tidig spiksko från 1950-talet, tillverkad i lättviktsmaterialet känguruläder.

Drygt åttio år efter starten letade sig skorna över Atlanten till Sverige. Entreprenören och tidigare elitlöparen Heinz Gehrig såg en annons i amerikanska Runner’s World där skon Jazz fick fina utmärkelser. Han tog sig an varumärket och i samband med Stockholm Marathon 1982 presenterade han Jazz som ett premiumalternativ bland löparskor. Sedan dess har Saucony varit ett givet val för Sveriges löpare under 40 års tid. 

Modellen Jazz var den första som introducerades i Sverige 1982.

Men mycket kan hända under 40 år, och löpskobranschen är inget undantag. Så vi tänkte ta med er på en liten resa genom utvecklingen under dessa år, både när det gäller Saucony men även när det gäller löparskor generellt. Saucony har alltid legat i framkant av den tekniska utvecklingen i branschen och har varit med och bidragit till att skapa en del produkttrender som vi har varit igenom. 

Utvecklingen tog fart under 1980-talet

I början av åttiotalet fick löparskor ett rejält utvecklingslyft, och där var Saucony bidragande. Man hade ett tydligt mål och en ambition att utveckla skor för bästa möjliga prestation. Saucony hade till exempel ett nära samarbete med långdistanslöparen Rod Dixon (vinnare av NYC Marathon 1983, 2.08.59) som bland annat resulterade i skon DXN Trainer.

Rod Dixon vann New York City Marathon 1983..

Genom att utveckla nya EVA-baserade material till skornas mellansulor kunde man ta fram skor som både blev lättare och mer väldämpade. Man började även jobba med nya ovandelar i luftiga mesh-material som gav bättre passform och som andades bättre. Detta resulterade i en ny nivå av komfort jämfört med det föregående decenniets utbud av löparskor.

Det här ledde givetvis till att löpningen började växa som idrott och vi såg den första tydliga löparboomen, först i USA och sedan i Sverige i mitten av 80-talet. Att det blev mer bekvämt att ge sig ut och springa bidrog givetvis till att tävlandet och loppdeltagandet ökade. Snart gick folk man ur huse för att delta i allt från Tjejmilen och Varvet till marathon och Lidingöloppet. 

Azura var en av flera populära Saucony-modeller under 1980-talet.

Under 80-talet släppte Saucony modeller som Jazz, DXN Trainer, Azura och Shadow. Dessa var återkommande i Runner’s Worlds skotester och det stod snabbt klart att intresset var stort kring den snabbväxande utmanaren Saucony.

Stötdämpningen moderniseras under 90-talet

Springer vi vidare in i 1990-talet ser vi hur löparskorna fick allt fler komponenter utvecklade i sig. Saucony fortsatte att modernisera stötdämpningen med ledande teknologi, vilket kulminerade med introduktionen av en helt ny typ av system som kallades GRID – Ground Reaction Inertia Device. 

GRID-tekniken byggde på en liten hytrell-kassett i skons urholkade hälparti vilket möjliggjorde ännu bättre energiåtergivning men också möjligheten att reducera vikten. Denna teknologi fick en så pass central roll i produktutvecklingen under dessa år att flera nya Saucony-modeller fick namnet GRID, exempelvis GRID Azura 2000 och GRID Web.

Stötdämpningssystemet GRID lanserades under 1990-talet på flera modeller.

Kring millennieskiftet såg vi ett stort fokus på skornas stabilitet. Vi såg hur mer avancerad löpstegsanalys och begreppen pronation, supination och neutral blev mer bekanta för löpare. Detta innebar mer teknologi anpassad för olika löpsteg, där stabilitet kunde uppnås genom inbyggda stöd i skorna för att ge löparna mer stöd under fotvalvet.

Modeller som GRID Stabil, 3D GRID Hurricane, Omni Moderate, Omni Ultimate såg dagens ljus och här kunde Saucony erbjuda en stor variation av stabilitetsskor beroende på löparens behov.

GRID Stabil var en av flera stabilitetsskor från Saucony runt millenieskiftet.

Genomsnittsvikten på en stabilitetssko låg vid den här tidpunkten på över 300 gram. Sedan dess har utvecklingen gått framåt. I dag finns ännu mer moderna sätt att bygga stabila skor samtidigt som man kan få en mjukare och lättare löpupplevelse – vilket några av de senaste tillskotten Saucony Tempus och Guide 15 är bevis på.  

Löpningens biomekanik

En stor ledstjärna inom Sauconys innovation de senaste tio åren baseras på ett gediget forskningsarv inom löpningens biomekanik. Tillsammans med Steadman Hawkins-institutet i USA har man forskat kring hur alla olika typer av löpares förutsättningar utfaller och förändras genom hela löpsteget, från fotnedsättning till avtramp. Denna forskning resulterade till slut i en ny trend för löparskor – det sänkta häl-tå-droppet.

När barfotalöpningen var i sin linda 2010 introducerade Saucony modellen Kinvara. Det var en minimalistiskt konstruerad sko, men den skiljde sig från det övriga utbudet på marknaden. I stället för att uppnå minimalism genom att ta bort all sula och stötdämpning så var nyckeln för att uppnå lättviktskänsla en justering av det så kallade häl-till-tå-droppet, alltså skillnaden i höjd mellan häl och tå.

När Saucony Kinvara lanserades 2010 gjorde den succé direkt.

Kinvara var den första stora modellen på marknaden med 4 millimeter häl-till-tå dropp. Traditionella joggingskor har haft ett dropp på cirka 10–15 millimeter, något som de första löparskorna på 1970-talet ärvde från klackskor och som sedan levde kvar av gammal hävd. Kinvara gjorde att löparen nu hade möjlighet att landa på fotens mitt eller främre del, samtidigt som skon hade tillräckligt med stötdämpning. Den blev en stor succé och tilltalade en bredd av löpare som sökte en vardagsträningssko med låg vikt och för framfotslöpning.

Nya material och nya innovationer

Fram till 2015 hade löpskobranschen arbetat med EVA-baserade material i mellansulan under många decennier. Nu introducerade Saucony en ny typ av stötdämpningsmaterial baserat på små fibrer av TPU (termoplastisk polyuretan) vilket tog energiåtergivningen till nya höjder: EVERUN (i dag PWRRUN+).

Det nya TPU-materialet Everun tog energiåtergivningen till nya höjder.

Det som kännetecknar denna nya typ av material är ökad energiåtergivning, spänst och hållbarhet vilket gjort löparskorna lättare, mjukare och mer resistenta mot värme och kyla. En av Sauconys mest populära modeller med den här nya teknologin under det senaste decenniet är Triumph, som varit en ledstjärna bland modeller med den moderna tidens maxdämpning. 

Det skulle inte ta många år tills nästa stora teknologiska revolution skapade rubriker. Drygt fem år senare släppte Saucony Endorphin Series-skorna. De erbjöd ett nytt sätt att uppleva löpning, tack vare Sauconys SPEEDROLL-teknologi.

Saucony Endorphin med SPEEDROLL-teknologin erbjöd ett nytt sätt att uppleva löpning.

SPEEDROLL är ännu ett exempel på hur man genom att kombinera mellansulans geometri med moderna TPU-material och plattor i till exempel karbon eller nylon kan ta löpkänslan till nya nivåer. Endorphin-serien med bland annat skorna PRO, SPEED och SHIFT har verkligen visat att det finns mycket glädje och nya upplevelser att hämta i löparskor när man använder teknologi på rätt sätt.

Framtiden väntar runt hörnet

Nu står vi här, 40 år efter introduktionen i Sverige och 125 år efter starten. Mycket har hänt – och mycket kommer att hända framöver. Redan 2023 kan Sauconylöpare se fram emot otroligt många innovativa och spännande nyheter. För det är just detta som har drivit Saucony framåt under denna resa över flera sekel – att alltid utmana, att alltid driva innovationen för att förbättra förutsättningarna för löpare att nå sina mål, från elitsatsande till motionär.

Saucony har alltid drivits av innovation – ända från starten.

Detta löfte om prestation och kvalitet kan spåras tillbaka till de första skorna som tillverkades i Pennsylvania för 125 år sedan, och till början av 1980-talet när de första Saucny-skorna kom till Sverige. Och det faktum att det varje år är så många fler som väljer Saucony som sin träningspartner, gör att vi i dag kan stå för detta mer än någonsin tidigare.

Vårt mål är starkare än någonsin. Då många märken breddar sig till andra idrotter så handlar det för Saucony fortfarande om en enda sak – att bjuda in fler att få uppleva äkta löparglädje.



Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Fler intressanta artiklar

Test: Nya Brooks Hyperion MAX

Helt nya Hyperion Max från Brooks landade hos oss på Runner’s World – och chefredaktör Anders Szalkai har nu testat...

Läs mer