Sekund-duell för herrarna och överlägset svenskt för damerna i Lidingöloppet 2016!

Sekund-duell för herrarna och överlägset svenskt för damerna i Lidingöloppet 2016!


Den 52:a upplagan av klassiska Lidingöloppets 30 km bjöd på riktigt bra löpväder. Japhet Kipkorir, Kenya, vann sin 3:e seger på Lidingö efter spurtstrid på tiden 1:37:52. På damsidan sprang Maria Larsson, Örgryte IS, in på en av de bästa tiderna någonsin 1:56:54.

Klockan 12:30 ljöd startskottet på Koltorps Gärde och över 20 000 löpare sprang efterhand iväg på den 52:a upplagan av TCS Lidingöloppet.

I damloppet var det jämnt där Malin Ewerlöf och Maria Larsson låg nära varandra en bit in i loppet. Ungefär halvvägs ökade Maria farten och kunde glida ifrån fram mot Grönsta. Under sista milen ökade avståndet ner till Malin ännu en bit.

– Jag kände mig riktigt stark från start till mål. Faktiskt var det så att jag kände mig starkare på det här loppet än vad jag brukar känna mig på millopp. Det var roligt att springa med musiker och en fantastisk publik längs banan. Jag vill definitivt springa igen, sade Maria efter loppet.

I herrklassen var det jämnt första halvan av loppet. Där satte Desta Kibrom fart och fick en lucka. Rutinerade Japhet Kipkorir åt ikapp försprånget en bit efter passering av Grönsta och i Abborrbacken var han ikapp. In mot upploppet var det ovisst hur det skulle sluta men Japhet drog längsta strået och korsade mållinjen först på tiden 1:37:52, med Desta endast 1 sekund bakom. Någon minut senare sprang David Nilsson, Högby IF in på 1:38:45, den sjätte snabbaste svenska tiden genom tiderna på Lidingöloppets 30 kilometer

RW fick en kort pratstund med Japhet Kipkorir efter målgång.
– Det var hårt motstånd idag, speciellt på slutet av loppet. Jag visste att Desta Kibrom har en bra spurt, vi har mött varandra på 10 kilometer och då har han slagit mig. Därför ökade jag tempot under den sista milen för att göra honom trött så att han inte skulle orka spurta på slutet. Så på upploppet visste jag att jag hade en möjlighet att springa ifrån honom – och det gick!

David Nilsson var såklart nöjd med sin prestation. Han rankar dagens resultat som det bästa han har gjort efter Terräng-EM i december förra året. Idag såg han till och med fram emot att springa uppför Abborbacken.

– Jag är redo, jag kommer inte bli tröttare, den kan lika gärna komma redan nu, tänkte jag medan jag sprang – det var lite sjukt. Fast det var inte så att jag ville komma snabbt i mål heller, det var mer att ”jag kan ta den”.

En möjlig förklaring till David lättsamma inställning till Abborbacken idag, kanske stavas Åre.
– Jag var där i somras och sprang uppför riktiga berg. Sen när jag kom hem körde jag direkt sista milen på Lidingöloppsbanan, och det var första gången som Abborbacken kändes lätt. Alltid när jag har varit ute på en distansrunda eller ett långpass, så har jag knappt tagit mig upp – men efter Åre så har jag trippat upp. Sedan dess har jag inte sprungit på Lidingö för att jag ville bevara den känslan. Istället har jag tagit bussen och kört på andra ställen, säger David, som bor på Lidingö…

Resultat TCS Lidingöloppet 30 Män
1) Japhet Kipkorir, Kenya, 1:37:52
2) Desta Kibrom, Etiopien, 1:37:53
3) David Nilsson, Högby IF, 1:38:45
4) Mustafa Mohamed, Hälle IF, 1:39:58
5) Ebba Chala Thulu, Huddinge AIS, 1:41:12

Resultat TCS Lidingöloppet 30 Kvinnor
1) Maria Larsson, Örgryte IS, 1:56:54
2) Malin Ewerlöf, IFK Lidingö, 1:58:51
3) Anna Mårsell, StoraTuna OK, 2:08:16
4) Johanna Nilsson, Morjärv SK, 2:08:31

Lidingö 15
Tidigare under förmiddagen avgjordes loppet över 15 km i strålande väder. Segrade gjorde Betesfa Ayele, Etiopien, på rekordtiden 45:44. På damsidan var Alemi Tsegaye, Etiopien, snabbast med tiden 53:40.

På herrsidan var det tätt till en början där tre löpare var tillsammans efter 3 km. Abraham Adhanom, Eskilstuna Friidrott, Betesfa Ayele, Etiopien, och Olle Walleräng, Spårvägens FK, hade skapar sig en lite lucka. Det var högt tempo från start men efter drygt 5 km var det bara Betesfa och Abraham kvar i täten. Ungefär halvvägs in i loppet satte Betesfa full fart och sedan var det avgjort. Vid Grönsta hade han skapat sig en lucka på c:a 30 sek. Sista 4 km var en defilering mot banrekord.

I damklassen stack Alemi Tsegaye, Etiopien, och Boneshi Tamene, Etiopien iväg. Redan vid 3 km var avståndet ner till Sara Holmgren, Sävedalens AIK, 20 sekunder. Alemi och Boneshi höll ihop till Grönsta med 4 km kvar. Sedan fällde Grönstaskogen ett avgörande med sin tuffa terräng och Alemi Tsegaye kunde segla iväg till seger på tiden 53:40.

Resultat TCS Lidingöloppet 15 Män
1) Betesfa Ayele, Etiopien, 45:44
2) Abraham Adhanom, Eskilstuna Friidrott, 46:33
3) Olle Walleräng, Spårvägens FK, 47:15
4) Yared Admasu, Hälle IF, 48:43

Resultat TCS Lidingöloppet 15 Kvinnor
1) Alemi Tsegaye, Etiopien, 53:40
2) Boneshi Tamene, Etiopien, 54:18
3) Sara Holmgren, Sävedalens AIK, 55:37
4) Lisa Ring, IK Nocout.se, 56:42

Alla resultat från årets Lidingölopp hittar du här


Nr 11 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Vinterns viktigaste nyckelpass
  • Bästa vinterskorna. Dubbat och odubbat, Stor guide!
  • Åtta misstag du inte vill göra
  • 9 julklappstips till alla löpare
  • Därför ska du testa 14-dagarsmetoden
Bli prenumerant
Antal kommentarer: 1

Niklas

Var det verkligen 20000 löpare på 30 km? 15435 sprang i målLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Favoritsegrare på Lidingöloppets tremil

Förhandstippade Samuel Russom vann herrklassen och Sylvia Medugu vann damklassen på Lidingöloppets tremil.

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Lidingöloppet lanserar nytt femkilometerslopp

Den traditionella Lidingöloppshelgen sträcks i år ut över en hel vecka för att minska risken...

Läs mer

Häng med Ewerlöf & Szalkai mot Lidingöloppet – nya inspirerande träningsprogram!

Inför 2021 års upplaga av TCS Lidingöloppet har Malin Ewerlöf och Anders Szalkai skapat helt...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Lidingöloppets digitala lopp – nu på turné!

Med start den 19 april arrangerar Lidingöloppet "digitala lopp" på några av de populäraste motionsslingorna...

Läs mer
Lidingöloppet blir en vecka längre

För att öka säkerheten och tryggheten för löparna förlängs perioden för TCS Lidingöloppsveckan, från 24 september till 3 oktober. Den klassiska tremilen...

Läs mer
Rekordsnabbt Lidingölopp

Samuel Russom och Charlotta Fougberg slog nya banrekord när dom tog hem segrarna i TCS Lidingöloppets elitlopp för speciellt inbjudna...

Läs mer
Vem vinner Lidingöloppets elitlopp?

TCS Lidingöloppets stora motionsklasser har fått ställa om och genomförs i år under en hel månad där löparna springer loppet...

Läs mer