Formkoll inför inomhus-EM
Andreas Kramer kan gå in i EM med självförtroende FOTO: DECA Text & Bild

Formkoll inför inomhus-EM


På torsdag drar inomhus-EM i Istanbul igång. Andreas Kramer blev tvåa i sitt sista lopp före mästerskapet – men Andreas Almgren har bestämt sig för att ställa in. 

Andreas Kramer och Andreas Almgren reste båda till Madrid för World Indoor Tour-galan förra veckan. Först ut var Kramer som gjorde sin sjätte tävling för säsongen. 

Än en gång blev det en stabil insats som slutade med en andraplats på 1.46,52. Alla Kramers lopp under vintern har nu legat mellan 1.45,90 och 1.47,97 (bortsett från ISM-försöken där han sprang på 1.53,44). Kramer har också vunnit fyra av loppen och bara hamnat utanför topp tre en gång. 

För Andreas Almgren gick tävlingen desto tyngre. Svensken hängde på täten i 3 000-metersloppet och låg länge i en fart som skulle ge en sluttid under 7.40. Tyvärr tröttnade han, föll tillbaka och efter att ha tappat två placeringar på sista varvet blev han femma på 7.49,40. 

Lite senare gick Almgren ut på sin Instagram med att han inte kommer ställa upp på inomhus-EM, som han var uttagen till. Almgren tycker inte att hans form är där han vill att den ska vara, och väljer därför att inte ställa upp på IEM. I stället fokuserar han på sommarens mästerskap. 

Det inofficiella rekordet

Högbys Hanna Lindholm sprang det sydafrikanska 50-kilometersloppet Nedbank Runified Breaking Barriers i helgen. Hennes tid 3.08,55 (2.38,11 vid maratonpassering) är nytt inofficiellt svenskt rekord. Det tidigare Sverigebästat sattes av Kajsa Berg för 7,5 år sedan och var dryga 12 minuter långsammare. 

Hanna Lindholm under terräng-SM 2022 FOTO: DECA Text & Bild

En annan maratonlöpare som tävlat under veckan är Carolina Wikström. Uppsalalöparen gjorde sin första tävling för året i Castellón, norr om Valencia. Hon sprang 10 kilometer på 32.45 och blev elva. Wikström har nu gjort fem millopp inom åtta sekunder, 32.38–32.46. 

VM-platsen och Idhammar

I Algarve, Portugal, går det 6,37 kilometer långa terrängloppet Mandelblomsloppet varje år – ett klassiskt lopp som det här året bjöd på svenskt deltagande. 

Hässelbys Sarah Lahti blev fyra i damloppet på 21.59, enbart 24 sekunder från den etiopiska vinnaren Likina Amebaw. I och med fjärdeplatsen står det klart av Lahti fått tillräckligt bra terräng-ranking för att få en plats till sommarens VM på 10 000 meter. 

I USA pågår Conference-tävlingarna för fullt. I Louisville, Kentucky, tävlade Hälles nya medlem Viktor Idhammar på en engelsk mil. Svensk-amerikanen som för några veckor sedan var ytterst nära det svenska rekordet gjorde återigen en fin prestation. I finalen sprang han in på 4.01,95 vilket är nästpers. 

Även Turebergs Andrea Claeson hade en fin helg. I Chicago gjorde hon 9.11,33 på 3 000 meter. Tiden gör henne till ny Sverigetvåa. 

På torsdag börjar friidrotts-EM i Turkiet. Hela truppen hittar ni här.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Archibald Casteel: ”Läkaren sa att karriären kunde vara över”

Han är EM-löparen som för en månad sedan tog sig in bland de snabbaste maratonlöparna...

Läs mer

Collegemästerskapen rundar av inomhussäsongen

Efter två bra lopp slutade Wilma Nielsen sjua i de prestigefyllda amerikanska collegemästerskapen i Albuquerque,...

Läs mer

IEM är över – fyra av sju löpare till final

Trots att det inte blev någon medalj för löparna i Istanbul tog sig fyra av...

Läs mer

SM, Almgrens debut – och Archies supertid

I Sevilla maraton såg Archibald Casteel länge ut att kunna ta det svenska rekordet på...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Nästan svenskt rekord, Kramer och mer

Inomhussäsongen fortsätter. Veckan har bjudit på internationella galor i Polen, landskamper i Karlstad – och...

Läs mer
Ny vecka – nytt rekord!

Inomhussäsongen fortsätter och Emil Danielsson levererar på nytt. I helgen har det även tävlats i Belgien, Göteborg och Stockholm –...

Läs mer
En helg att minnas

Sista helgen i januari bjöd på två svenska juniorrekord, en ny tvåa genom tiderna och ett superlopp i USA. Dessutom...

Läs mer