Test: Ryggsäckar för fjäll och transport

Test: Ryggsäckar för fjäll och transport


Arc’teryx Aerios 10

Cirkapris 800 kr   Vikt 433 gram   Volym 10 liter

En enkel och smidig ryggsäck med elastiskt spännband runt midjan och ventilerande struktur i ryggpartiet. Säcken rymmer ett par skor och fyra löpartröjor.

Aerios 10 har en stor öppning som underlättar i- och urpackningen. Tyvärr har säcken smala elastiska spännband som skär in i magen och om man lossar dem börjar säcken istället guppa. Saknar lättåtkomligt fack utanför huvudfacket. En enkel ryggsäck utan finesser.

BETYG 5/10 


Bergans Birken Duo 12L

Cirkapris 700 kr   Vikt 508 gram   Volym 12 liter

Strömlinjeformad ryggsäck med två separata fack i olika storlekar där ett par skor och fyra löpartröjor får plats. Externa sidfickor ger mera plats ifall de ordinarie facken inte skulle räcka till.

Birken Duo 12L sitter bra på ryggen men de smala midje- och axelbanden skaver och drar ner komforten, vilket blir allt mer påtagligt ju längre man springer. De lättillgängliga facken är lätta att packa i och ur.

BETYG 6/10


Haglöfs Gram 7

Cirkapris 800 kr   Vikt 457 gram   Volym 7 liter

Ryggsäck med en öppning som löper längs med sidan. Spännband för extern packning som är lätt att lossa och ta av. Trots angiven volym på sju liter får man i ett par skor och två löpartröjor.

I- och urpackning i Gram 7 sker smidigt tack vare den stora öppningen. Passformen är följsam och de mjuka axel- och midjebanden bidrar till god komfort under hela löpturen. Smart placerade förvaringsfack både inuti och utanpå ryggsäcken.

BETYG 8/10


The North Face Enduro Plus 

Cirkapris 1 200 kr   Vikt 430 gram   Volym 9,5 liter

Liten och kompakt ryggsäck med breda och mjuka midje- och axelremmar. Två separata fack. Rymmer nätt och jämt ett par skor och två löpartröjor. Säljs tillsammans med vätskeblåsa.

Enduro Plus känns kompakt och har en följsam passform med breda axel- och midjeband som gör att den inte skaver. Ryggsäcken är placerad väldigt högt upp på ryggen vilket känns lite lustigt, men det är inget som stör löpningen.

BETYG 7/10


Osprey Talon 11

Cirkapris 700 kr   Vikt 656 gram   Volym 11 liter

Rymlig ryggsäck med många fack i olika storlekar och smart anordning för fastspänning av cykelhjälm. Rymmer mycket – ett par skor och sex löpartröjor fick vi i.

Ryggpartiet i Talon 11 är skönt och välventilerande även under längre turer. Säcken sitter bra mot kroppen och är mycket följsam. Den har många lättåtkomliga fack. En löparryggsäck med massor av smarta finesser och som har många användningområden.

BETYG 9/10


Salomon XA Advanced Skin 12

Cirkapris 1 700 kr   Vikt 563 gram   Volym 12 liter

En ryggsäck med mycket tajt passform tack vare en västliknande konstruktion. Många innovativa lösningar för förvaring och komfort. Rymmer precis ett par skor och två löpartröjor. Säljs tillsammans med vätskeblåsa.

XA advanced skin 12 sitter perfekt mot kroppen och är mycket följsam. Axel- och midjebanden är fulla av fickor och fack, lite för många nästan. Den malplacerade öppningen försvårar i- och urpackningen och det mjuka ryggpartiet gör att hårda föremål känns igenom.

BETYG 7/10


Så testade vi

Ryggsäckarna har använts av tre personer och har medtagits under dagliga träningspass samt vid en större testgenomgång. Under testomgången testades alla säckar med samma förhållanden för att lättare urskilja dem från varandra.

Under testen så har ryggsäckarna fyllts med ett par skor och två tunnare träningsplagg – tröja och byxor.

Alla ryggsäckar i testet är förberedda för vätskesystem men vi har valt att fokusera på bara ryggsäcken, lösningen för vätskesystem är alltså inte medräknat i omdöme eller betyg.

Inte heller har hänsyn tagits till storleken på ryggsäckarna, utan fokus har legat på hur de sitter när man springer samt funktion och finesser. Det här är ett utdrag från vår mer omfattande artikel i Runner’s World nummer 5 2012. 


Antal kommentarer: 4

Marie Svensson

Med tanke på ryggens olika proportioner mellan man och kvinna kan det vara intressant att veta om dessa har testats av kvinnor också?


Niklas

Hade varit kul om ni kunde testat lite större säckar, för oss som springer mer än dagsturer på fjället räcker inte 10 liter. Saknar också Inov-8 och OMM säckarna i testet.


Karin

Längd och/eller storlek på testpersonerna skulle vara intressant att veta. Samt rygglängd på ryggsäckarna (och om de eventuellt kommer i olika storlekar). Ryggsäckens passform skiljer sig ju avsevärt om den sitter på en storväxt man eller en kortvuxen kvinna.


Johanna

Jag skulle också gärna vilja veta hur de sitter på en liten tjej. Jag är 160cm och ganska nätt. Har en väska sen tidigare men den sitter för löst går inte att dra in mer. Därför kollar jag nu på en ny.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Det här måste löparna bära med sig på UTMB

Här är listan över den obligatoriska utrustning som Runner's Worlds chefredaktör bär med sig på...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Asics Gel-Kayano får ny stabilitetsteknologi

Gel-Kayano är Asics premiummodell inom stabilitetssegmentet. Nu lanseras den 30:e versionen, som bland annat har fått en helt ny stabilitetsteknologi.

Läs mer