Test: Tolv tävlingsskor för säsongen 2013

Test: Tolv tävlingsskor för säsongen 2013


Adidas Adizero Tempo 5
Tempomodellen har funnits med i Adidas Adizero-familj under en längre tid – det här är den femte upplagan. Precis som föregående versioner handlar det om en relativt stabil lättviktsmodell med en liten pronationskil.

Skon har bra dämpning i både framfot och häl, vilket gör att den håller även för maratondistansen. Våra testlöpare berömde bland annat passformen, som är åt det smalare hållet, löpkänslan och väggreppet. Samtidigt upplevde en del skon som lite väl styv i både häl och framfot.

”En allsidig sko som fungerar på de flesta underlag och distanser” och ”styv men skön känsla” var kommentarer som sammanfattar Adizero Tempo 5 på ett bra sätt.

+ Bra grepp, löpkänsla och passform. Allsidig.

Hård hälkappa, något styv sula. 

Vikt: 257 gram | Pris: 1300 kr | Betyg: 9

Asics DS Racer 9
DS Racer har, precis som ”träningsmodellen” DS Trainer, genomgått många omvandlingar under sin levnadscykel. Den nionde modellen är en stabilare variant av tävlingssko med en pronationskil och tillräcklig dämpning för att klara en mara.

Racern har därför tappat lite av sin snabba känsla men ger ändå en bra löpglädje tack vare ett luftigt material i ovandelen och en skön återkoppling från underlaget i framfoten. 

”Passar bra även för mittfots- och hällöpare, med en tajt passform som är följsam och inte stum”, ansåg en testlöpare. Alla var eniga om att det mest negativa med DS Racern är hålen i sulan som fylls med småsten och som släpper in vatten: “Hålen gör den dålig under regniga dagar”.

+ Bra passform, skön plös, följsam.

Hål i sulan. Saknar lite snabbhetskänsla.

Vikt: 224 gram | Pris: 1400 kr | Betyg:

Brooks PureDrift
Brooks Pure-modeller har de senaste åren utmanat konventionell skodesign och Drift är inget undantag. Till exempel kan du ta ur innersulan för att sänka nivåskillnaden mellan tå och häl från 4 till 0 mm, samtidigt som sulan är delad under tårna för en mer barfotalik känsla.

Skon har därför också relativt lite dämpning och en generell minimalistisk känsla. Och som med all ny design blev bemötandet väldigt olika hos våra testlöpare med kommentarer från ”ful och skruvad passform” till ”innovativ design med mjuk och flexibel sula som låter foten jobba”. Alla var överens om att det är en okonventionell sko som passar bäst för framfotslöpare med ett drivet steg, för lopp över relativt korta distanser.

+ Bra grepp, flexibel sula, bra stöd i hålfoten.

Skons framdel pekar väl mycket uppåt. Stenar fastnar lätt. 

Vikt: 200 gram | Pris: 1300 kr | Betyg: 5

Inov8 Road-X 233
Inov8, som kanske mest är kända för sina trailskor, har under senare år också lanserat en hel del modeller för ren väglöpning. I Road-X 233:s fall går man till och med så långt att yttersulan nästan inte har något mönster alls utan endast tunna skåror.

Trots det funkar fästet bra på såväl torr som våt asfalt. Våra testlöpare gillade skons passform och nära markkontakt. Däremot ansåg man att materialet i ovandelen kanske var lite väl grovt och tungt vilket kanske är ett arv från Inov8:s trail- ursprung, men det adderar också lite stryktålighet.

”Komfortabel passform med rymlig och hög tåbox, med stryktåligt tyg på skons ovansida”, summerade en av testlöparna. 

+ Passformen, stryktålig, bra markkontakt.

Onödigt tjockt material i ovandelen. 

Vikt: 251 gram | Pris: 1300 kr | Betyg: 7

Karhu Flow Light Fulcrum
Finska Karhu fortsätter att jobba vidare med sin Fulcrum-teknologi som är tänkt att ge löparen ett bra stöd genom hela steget. Och med en väldämpad, relativt bred sula och liten nivåskillnad mellan häl och tå lyckas de bra med det.

Däremot upplevde flera testlöpare att sulan inte var tillräckligt flexibel och lite för uppbyggd för att ge den rätta tävlingsskokänslan. Samtidigt ansåg man att skon har ett relativt brett användningsområde – från kortare intervallpass ända upp till maratondistansen. 

”Rejält dämpad och bred mellansula med en utformning som ger stöd åt trötta fotvalv, vilket borde passa även ovana löpare”, var en kommentar.

+ Bra stöd genom hela steget. Robust men relativt lätt sko. 

Inte tillräckligt följsam. Saknar den rätta tävlingskänslan.

Vikt: 233 gram | Pris: 1400 kr | Betyg: 5

Mizuno Ronin 5
Förra årets Ronin 4 har i år uppdaterats med bland annat en ny, tunnare ovandel som gör modellen något lättare. Ovandelens passform är också det som våra testlöpare berömmer mest hos den här modellen, men en testlöpare upplevde den som aningen vid i framfoten.

En del upplever dämpningen som aningen stum i framfoten. Samtidigt får både greppet i sulan och löpkänslan fina vitsord. ”Ronin har bra grepp, bra löpkänsla och bra markkontakt med en mjuk, följsam känsla”, ansåg en person i testpanelen. Samtidigt sa en annan testlöpare ”hård framfot med två stora plastdetaljer på sulan som jag inte förstår nyttan med”.

+ Bra passform, löpkänsla och grepp.

Hög hälkappa och stum dämpning i framfoten.

Vikt: 225 gram | Pris: 1200 kr | Betyg: 7

New Balance RC 5000
Testets överlägset mest minimalistiska modell kommer från New Balance. Genom en mellansula i RevLite och det tunna materialet FantomFit i ovandelen har man skapat en ultralätt sko. Trots det har modellen en tydlig känsla och tillräckligt med stöd och dämpning för att klara distanser på upp till 10 km för den riktigt drivna framfotslöparen. 

”Tajt och bra passform med sann racingkänsla. Strippad på det mesta men utan att kännas som en engångssko” och ”passformen är helt enkelt riktigt bra” var två positiva kommentarer. Samtidigt varnade alla testlöpare för att det här inte är en sko för nybörjarlöparen med behov av stöd – framfotslöpning krävs för att undvika skador. 

+ Bra grepp, racingkänsla, följsam. Bra att träna fotstyrka i.

Smal modell, begränsat med stöd. Endast för bana eller kortare asfaltslopp.

Vikt: 100 gram | Pris: 1200 kr | Betyg: 8

Nike Lunarspider 3
Nike har med uppdateringen av Lunarspider lyckats både reducera vikt och förbättra skons passform. Framförallt handlar förändringarna om ett nytt material i ovandelen, en mjukare häl och en utveckling av FlyWire-snörningen.

Dessutom har skon fått en riktig racerfärg som delade testlöparna i två läger. De enda negativa kommentarerna handlade om att plösen kan korva sig och att den har en aningen låg tåbox.

Bland annat sa våra testlöpare att modellen har ”bra stöd för hälen utan att vara tvingande. Mycket skön passform både på sidorna och i innersulan” och att den är ”lite uppbyggd, vilket gör att den lämpar sig bra även för längre tävlingsdistanser upp till maraton”. 

+ Bra grepp, lagom mjuk dämpning, skön passform, bra hälstöd.

Plösen kan korva sig, låg tåbox.

Vikt: 228 gram | Pris: 1300 kr | Betyg: 9

Pearl Izumi E:Motion Road N1 
E:Motion är en helt ny serie av skor från Pearl Izumi, som har designats för att följa fotens rörelse genom hela steget. Sulan är därför uppdelad i flera mindre segment för att underlätta övergången från häl till tå. Våra testlöpare tycker att skon känns följsam och ganska lätt.

Den rymliga tåboxen och det tunna materialet i ovandelen får också beröm. De mest negativa synpunkterna handlar om att sulan känns lite tjock för att ge rätt racekänsla, och att det fastnar en hel del stenar i sulans skåror. Dessutom saknas ordentliga slitytor på större delen av sulan vilket kan påverka skons livslängd. 

”Känns som en väldigt allround, ganska dämpad och neutral sko. Funkar både för mängd och tävling.”

+ Stabil men mjuk häl. Bra passform. Allround.

Grussamlare. Stum sula. Slitstyrka?

Vikt: 245 gram | Pris: 1500 kr | Betyg: 7

Puma Faas 300 v2
Den uppdaterade versionen av Faas 300 få positiva kommentarer för sin ”racingkänsla”, sin följsamma passform och den väldigt mjuka hälkappan som skonar känsliga hälsenor. Det tunna nätmaterialet i ovandelen gör att man vill springa utan strumpor, enligt en av testlöparna.

Det tunna materialet ger däremot begränsat stöd vid längre sträckor, samtidigt som både greppet och dämpningen inte ansågs tillräckligt alla gånger. 

”En racingsko i klassiskt snitt med bra fartkänsla” tyckte en av testlöparna medan en annan ansåg att modellen ”saknar uppbyggnad för hålfoten och känns för sladdrig för att tävla i”.

+ Följsam, mjuk häl, skön löpkänsla.

Stum dämpning. Dåligt grepp.

Vikt: 224 gram | Pris: 900 kr | Betyg: 7

Saucony Fastwitch 6
Fastwitch är Sauconys ”stabilitets”-racer med en liten pronationskil som ger extra stöd för den som behöver det. Modellen har också bra dämpning som håller ända upp till maran för den drivna löparen.

En ny luftigare ovandel jämfört med föregångaren, och en förbättrad passform tack vare Flexifilm-detaljer ger tillsammans en bra löpkänsla. Däremot upplevde en testlöpare dämpningen som lite stum och en annan ansåg att hälkappan var lite väl hård och sluttande. 

”Fungerar att tävla med på distanser upp till maraton, men lämpar sig främst för framfot- och mittfotslöpare” och ”sulan är lite för bred för min smak ” var två kommentarer.

+ Bra löpkänsla och passform. Brett användningsområde.

Hård och sluttande häl. Hål i sulan som släpper in vatten. 

Vikt: 221 gram | Pris: 1200 kr | Betyg: 8

Scott Race Rocker
Scott jobbar med en lätt böjd mellansula, baserad på något man kallar eRide-teknologi som ska ge maximalt driv och energi genom steget. Våra testlöpare upplevde också att skon var komfortabel och passade såväl framfots- som hällöpare.

Däremot upplevde de inte den riktiga racingkänslan, vilket bland annat berodde på en för dålig flexibilitet i skon, en överdrivet bred sula och för mycket stoppning runt hälen.

”En relativt lätt sko men som både till känsla och utseende mer liknar en sneaker. Kan fungera bra som mängdträningssko och till halv-/helmaratonlopp” tyckte en testlöpare.

+ Komfortabel, allroundsko. 

Lite för dålig flexibilitet och väl bred sula.

Vikt: 227 gram | Pris: 1000 kr | Betyg: 5


Så testade vi
Skorna testades under sex veckor och av flera olika typer av löpare: motionärer och elitlöpare, kvinnor och män. Samtliga i testgruppen har fyllt i ett protokoll och betygsatt tre aspekter av varje modell: löpkänsla, passform och kvalitetsintryck. Protokollen utgör underlaget för det samlade slutomdömet och poängsättningen. 


Nr 11 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Vinterns viktigaste nyckelpass
  • Bästa vinterskorna. Dubbat och odubbat, Stor guide!
  • Åtta misstag du inte vill göra
  • 9 julklappstips till alla löpare
  • Därför ska du testa 14-dagarsmetoden
Bli prenumerant
Antal kommentarer: 1

//P

hmm
Test: Tolv tävlingsskor för säsongen 2013
och den tyngsta skon vann!!!
ställer mig tveksam till andra än elitlöpares åsikter när det gäller tävlingsskor.
som sitat ”Endast för bana eller kortare asfaltslopp.”
lr sitat ”Slitstyrka?”
iofs var frågorna testpersonerna skulle svara på lite luddiga:-)
(löpkänsla, passform och kvalitetsintryck)
min viktigaste när jag drar på mig snabbskorna är ju hur mycket fortare går det?
//PLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Under Armour fortsätter att satsa på löpning

När Under Armours nya flaggskeppsbutik invigdes fick vi chansen att prata löpning med den globala...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Så klär du dig bäst för löpning i kyla

Här är våra bästa tips på hur du klär dig optimalt under vinterns kyliga pass.

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Ny studie: Här är de snabbaste kolfiberskorna

Nu har de flesta skotillverkare en kolfibermodell – men vilken är egentligen bäst? Det har forskarna bakom en ny studie...

Läs mer