Test: Tolv tävlingsskor för säsongen 2013

Test: Tolv tävlingsskor för säsongen 2013


Adidas Adizero Tempo 5
Tempomodellen har funnits med i Adidas Adizero-familj under en längre tid – det här är den femte upplagan. Precis som föregående versioner handlar det om en relativt stabil lättviktsmodell med en liten pronationskil.

Skon har bra dämpning i både framfot och häl, vilket gör att den håller även för maratondistansen. Våra testlöpare berömde bland annat passformen, som är åt det smalare hållet, löpkänslan och väggreppet. Samtidigt upplevde en del skon som lite väl styv i både häl och framfot.

”En allsidig sko som fungerar på de flesta underlag och distanser” och ”styv men skön känsla” var kommentarer som sammanfattar Adizero Tempo 5 på ett bra sätt.

+ Bra grepp, löpkänsla och passform. Allsidig.

Hård hälkappa, något styv sula. 

Vikt: 257 gram | Pris: 1300 kr | Betyg: 9

Asics DS Racer 9
DS Racer har, precis som ”träningsmodellen” DS Trainer, genomgått många omvandlingar under sin levnadscykel. Den nionde modellen är en stabilare variant av tävlingssko med en pronationskil och tillräcklig dämpning för att klara en mara.

Racern har därför tappat lite av sin snabba känsla men ger ändå en bra löpglädje tack vare ett luftigt material i ovandelen och en skön återkoppling från underlaget i framfoten. 

”Passar bra även för mittfots- och hällöpare, med en tajt passform som är följsam och inte stum”, ansåg en testlöpare. Alla var eniga om att det mest negativa med DS Racern är hålen i sulan som fylls med småsten och som släpper in vatten: “Hålen gör den dålig under regniga dagar”.

+ Bra passform, skön plös, följsam.

Hål i sulan. Saknar lite snabbhetskänsla.

Vikt: 224 gram | Pris: 1400 kr | Betyg:

Brooks PureDrift
Brooks Pure-modeller har de senaste åren utmanat konventionell skodesign och Drift är inget undantag. Till exempel kan du ta ur innersulan för att sänka nivåskillnaden mellan tå och häl från 4 till 0 mm, samtidigt som sulan är delad under tårna för en mer barfotalik känsla.

Skon har därför också relativt lite dämpning och en generell minimalistisk känsla. Och som med all ny design blev bemötandet väldigt olika hos våra testlöpare med kommentarer från ”ful och skruvad passform” till ”innovativ design med mjuk och flexibel sula som låter foten jobba”. Alla var överens om att det är en okonventionell sko som passar bäst för framfotslöpare med ett drivet steg, för lopp över relativt korta distanser.

+ Bra grepp, flexibel sula, bra stöd i hålfoten.

Skons framdel pekar väl mycket uppåt. Stenar fastnar lätt. 

Vikt: 200 gram | Pris: 1300 kr | Betyg: 5

Inov8 Road-X 233
Inov8, som kanske mest är kända för sina trailskor, har under senare år också lanserat en hel del modeller för ren väglöpning. I Road-X 233:s fall går man till och med så långt att yttersulan nästan inte har något mönster alls utan endast tunna skåror.

Trots det funkar fästet bra på såväl torr som våt asfalt. Våra testlöpare gillade skons passform och nära markkontakt. Däremot ansåg man att materialet i ovandelen kanske var lite väl grovt och tungt vilket kanske är ett arv från Inov8:s trail- ursprung, men det adderar också lite stryktålighet.

”Komfortabel passform med rymlig och hög tåbox, med stryktåligt tyg på skons ovansida”, summerade en av testlöparna. 

+ Passformen, stryktålig, bra markkontakt.

Onödigt tjockt material i ovandelen. 

Vikt: 251 gram | Pris: 1300 kr | Betyg: 7

Karhu Flow Light Fulcrum
Finska Karhu fortsätter att jobba vidare med sin Fulcrum-teknologi som är tänkt att ge löparen ett bra stöd genom hela steget. Och med en väldämpad, relativt bred sula och liten nivåskillnad mellan häl och tå lyckas de bra med det.

Däremot upplevde flera testlöpare att sulan inte var tillräckligt flexibel och lite för uppbyggd för att ge den rätta tävlingsskokänslan. Samtidigt ansåg man att skon har ett relativt brett användningsområde – från kortare intervallpass ända upp till maratondistansen. 

”Rejält dämpad och bred mellansula med en utformning som ger stöd åt trötta fotvalv, vilket borde passa även ovana löpare”, var en kommentar.

+ Bra stöd genom hela steget. Robust men relativt lätt sko. 

Inte tillräckligt följsam. Saknar den rätta tävlingskänslan.

Vikt: 233 gram | Pris: 1400 kr | Betyg: 5

Mizuno Ronin 5
Förra årets Ronin 4 har i år uppdaterats med bland annat en ny, tunnare ovandel som gör modellen något lättare. Ovandelens passform är också det som våra testlöpare berömmer mest hos den här modellen, men en testlöpare upplevde den som aningen vid i framfoten.

En del upplever dämpningen som aningen stum i framfoten. Samtidigt får både greppet i sulan och löpkänslan fina vitsord. ”Ronin har bra grepp, bra löpkänsla och bra markkontakt med en mjuk, följsam känsla”, ansåg en person i testpanelen. Samtidigt sa en annan testlöpare ”hård framfot med två stora plastdetaljer på sulan som jag inte förstår nyttan med”.

+ Bra passform, löpkänsla och grepp.

Hög hälkappa och stum dämpning i framfoten.

Vikt: 225 gram | Pris: 1200 kr | Betyg: 7

New Balance RC 5000
Testets överlägset mest minimalistiska modell kommer från New Balance. Genom en mellansula i RevLite och det tunna materialet FantomFit i ovandelen har man skapat en ultralätt sko. Trots det har modellen en tydlig känsla och tillräckligt med stöd och dämpning för att klara distanser på upp till 10 km för den riktigt drivna framfotslöparen. 

”Tajt och bra passform med sann racingkänsla. Strippad på det mesta men utan att kännas som en engångssko” och ”passformen är helt enkelt riktigt bra” var två positiva kommentarer. Samtidigt varnade alla testlöpare för att det här inte är en sko för nybörjarlöparen med behov av stöd – framfotslöpning krävs för att undvika skador. 

+ Bra grepp, racingkänsla, följsam. Bra att träna fotstyrka i.

Smal modell, begränsat med stöd. Endast för bana eller kortare asfaltslopp.

Vikt: 100 gram | Pris: 1200 kr | Betyg: 8

Nike Lunarspider 3
Nike har med uppdateringen av Lunarspider lyckats både reducera vikt och förbättra skons passform. Framförallt handlar förändringarna om ett nytt material i ovandelen, en mjukare häl och en utveckling av FlyWire-snörningen.

Dessutom har skon fått en riktig racerfärg som delade testlöparna i två läger. De enda negativa kommentarerna handlade om att plösen kan korva sig och att den har en aningen låg tåbox.

Bland annat sa våra testlöpare att modellen har ”bra stöd för hälen utan att vara tvingande. Mycket skön passform både på sidorna och i innersulan” och att den är ”lite uppbyggd, vilket gör att den lämpar sig bra även för längre tävlingsdistanser upp till maraton”. 

+ Bra grepp, lagom mjuk dämpning, skön passform, bra hälstöd.

Plösen kan korva sig, låg tåbox.

Vikt: 228 gram | Pris: 1300 kr | Betyg: 9

Pearl Izumi E:Motion Road N1 
E:Motion är en helt ny serie av skor från Pearl Izumi, som har designats för att följa fotens rörelse genom hela steget. Sulan är därför uppdelad i flera mindre segment för att underlätta övergången från häl till tå. Våra testlöpare tycker att skon känns följsam och ganska lätt.

Den rymliga tåboxen och det tunna materialet i ovandelen får också beröm. De mest negativa synpunkterna handlar om att sulan känns lite tjock för att ge rätt racekänsla, och att det fastnar en hel del stenar i sulans skåror. Dessutom saknas ordentliga slitytor på större delen av sulan vilket kan påverka skons livslängd. 

”Känns som en väldigt allround, ganska dämpad och neutral sko. Funkar både för mängd och tävling.”

+ Stabil men mjuk häl. Bra passform. Allround.

Grussamlare. Stum sula. Slitstyrka?

Vikt: 245 gram | Pris: 1500 kr | Betyg: 7

Puma Faas 300 v2
Den uppdaterade versionen av Faas 300 få positiva kommentarer för sin ”racingkänsla”, sin följsamma passform och den väldigt mjuka hälkappan som skonar känsliga hälsenor. Det tunna nätmaterialet i ovandelen gör att man vill springa utan strumpor, enligt en av testlöparna.

Det tunna materialet ger däremot begränsat stöd vid längre sträckor, samtidigt som både greppet och dämpningen inte ansågs tillräckligt alla gånger. 

”En racingsko i klassiskt snitt med bra fartkänsla” tyckte en av testlöparna medan en annan ansåg att modellen ”saknar uppbyggnad för hålfoten och känns för sladdrig för att tävla i”.

+ Följsam, mjuk häl, skön löpkänsla.

Stum dämpning. Dåligt grepp.

Vikt: 224 gram | Pris: 900 kr | Betyg: 7

Saucony Fastwitch 6
Fastwitch är Sauconys ”stabilitets”-racer med en liten pronationskil som ger extra stöd för den som behöver det. Modellen har också bra dämpning som håller ända upp till maran för den drivna löparen.

En ny luftigare ovandel jämfört med föregångaren, och en förbättrad passform tack vare Flexifilm-detaljer ger tillsammans en bra löpkänsla. Däremot upplevde en testlöpare dämpningen som lite stum och en annan ansåg att hälkappan var lite väl hård och sluttande. 

”Fungerar att tävla med på distanser upp till maraton, men lämpar sig främst för framfot- och mittfotslöpare” och ”sulan är lite för bred för min smak ” var två kommentarer.

+ Bra löpkänsla och passform. Brett användningsområde.

Hård och sluttande häl. Hål i sulan som släpper in vatten. 

Vikt: 221 gram | Pris: 1200 kr | Betyg: 8

Scott Race Rocker
Scott jobbar med en lätt böjd mellansula, baserad på något man kallar eRide-teknologi som ska ge maximalt driv och energi genom steget. Våra testlöpare upplevde också att skon var komfortabel och passade såväl framfots- som hällöpare.

Däremot upplevde de inte den riktiga racingkänslan, vilket bland annat berodde på en för dålig flexibilitet i skon, en överdrivet bred sula och för mycket stoppning runt hälen.

”En relativt lätt sko men som både till känsla och utseende mer liknar en sneaker. Kan fungera bra som mängdträningssko och till halv-/helmaratonlopp” tyckte en testlöpare.

+ Komfortabel, allroundsko. 

Lite för dålig flexibilitet och väl bred sula.

Vikt: 227 gram | Pris: 1000 kr | Betyg: 5


Så testade vi
Skorna testades under sex veckor och av flera olika typer av löpare: motionärer och elitlöpare, kvinnor och män. Samtliga i testgruppen har fyllt i ett protokoll och betygsatt tre aspekter av varje modell: löpkänsla, passform och kvalitetsintryck. Protokollen utgör underlaget för det samlade slutomdömet och poängsättningen. 

Nytt nummer ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Ditt Bästa år! Ny start 2020, Nybörjarprogram, Smarta tips
  • Spring i skogen, därför blir du lycklig av naturen
  • 15 grymma vinterskor i stort test
  • 30-20-10 metoden – Träningen som gör dig friskare och snabbare
  • Vår nästa skidstjärna Moa Lundgren är en grym löpare
  • Prylar: Redo för vintern!
  • Forskning: 80/20 – regeln – bevisat bra

Bli plusmedlem nu

Antal kommentarer: 1

//P

hmm
Test: Tolv tävlingsskor för säsongen 2013
och den tyngsta skon vann!!!
ställer mig tveksam till andra än elitlöpares åsikter när det gäller tävlingsskor.
som sitat ”Endast för bana eller kortare asfaltslopp.”
lr sitat ”Slitstyrka?”
iofs var frågorna testpersonerna skulle svara på lite luddiga:-)
(löpkänsla, passform och kvalitetsintryck)
min viktigaste när jag drar på mig snabbskorna är ju hur mycket fortare går det?
//PDu måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

BEHIND THE SOUNDS  – jakten på det perfekta ljudet

BEHIND THE SOUNDS – jakten på det perfekta ljudet


När adidas ville utveckla de bästa hörlurarna för löpning gick de till svenska Zound Industries. Vi har besökt dem mitt i centrala Stockholm för att ta reda på vad som krävs för att ett par hörlurar ska sitta – och låta – perfekt under löpning.

För svenska konsumenter är förmodligen Zound Industries varumärken Marshall och Urbanears välkända – högtalare och hörlurar som kombinerar hightech med livsstilsdesign av hög klass. När adidas hörde av sig och ville ha hjälp att utveckla marknadens bästa hörlurar för träning och löpning borde därför startsträckan ha varit kort för utvecklingsteamet på Zound Industries i Stockholm.

– Visst kunde vi ta med oss viktiga erfarenheter från dessa varumärken in i utvecklingsprocessen. Dessutom sitter hela teamet, inklusive akustik- och elektronikavdelning tillsammans här i Stockholm, vilket är en styrka när man ska utveckla nya produkter, berättar Anders Olsson som är produktchef för adidas-projektet på Zound Industries.

Anders Olsson

Men även om ingenjörerna och designteamet på Zound har lång erfarenhet av att arbeta med ljud och att utveckla hörlurar fick man börja från grunden med adidas, eftersom det handlade om ett helt nytt segment. 

– Ja, vi kan ju hörlurar. Men adidas har många styrkor inom sitt varumärke som varit värdefulla i utvecklingsprocessen. De ligger långt fram när det gäller material och lösningar anpassat för sport, säger Ella Rennéus, som är kreativ chef för adidas sortiment på Zound Industries.

Initialt la de därför mycket tid på att både förstå varumärket adidas men även målgruppen för hörlurarna de skulle utveckla: löparna.
– Även där fick vi mycket hjälp av adidas, inte minst genom deras löparcommunity adidas Runners. Det var en perfekt löpargrupp att jobba med då de både har koll på varumärket och på löpning. Redan på skiss-stadiet tog vi hjälp av dem gällande designen, så att den verkligen skulle kännas rätt. Sedan har de hårdtestat prototyper när de löptränat och gett oss återkoppling kring problem och utmaningar som behövde lösas för att få till den optimala hörluren för löpträning, berättar Ella vidare. 

Ella Rennéus

Efter ett och ett halvt års produktutveckling var sporthörlurarna redo att lanseras i två versioner: adidas RPT-01 och FWD-01. RPT-01 är en trådlös on-earhörlur med svettsäker design, tvättbara kuddar och 40 timmars batteritid. Den funkar bra att springa med, men är i första hand tänkt som en hörlur för allsidig träning. FWD-01 är en trådlös in-earhörlur med 16 timmars batteritid, och är framtagen för löpning i första hand.

– Löparnas feedback var att det är otroligt viktigt att luren sitter bra i örat. Att den inte ska riskera att trilla ur, samtidigt som den ska vara bekväm. Därför valde vi att flytta ut all elektronik från örat även på FWD-01, vilket gör att den även passar små öron, säger Ella.
Sedan vill löpare självklart ha riktigt bra ljud, samtidigt som man vill kunna höra omgivningen för att kunna springa säkert i trafiken. Att hörlurarna ska släppa in ljud utifrån kräver mycket av hårdvaran för att inte ljudet från luren ska försämras.

– Ljudet ska kännas stort och omslutande, ge ett driv i träningen, och där tycker jag verkligen vi lyckats bra.

Ljudet kunde vi inte kompromissa med för det ligger lite i vårt DNA att ha ljudet i fokus. Men det krävdes många tester för att hitta en nivå som även släpper in tillräckligt med omgivningsljud.

Utöver bra ljud och en optimal passform önskade sig testlöparna enkla och tydliga knappar att styra lurarnas funktioner med.
– Därför har lurarna en ganska klassisk fjärrkontroll, men vi jobbade mycket med exakt var den skulle sitta och i vilka vinklar löparen enklast styr lurarna. Det får inte vara krångligt, och man vill minimera risken för feltryckningar, säger Anders.

Så varför valde en sportjätte som adidas att jobba med ett svenskt företag som Zound Industries?
– Sverige ligger vi långt fram när det gäller mode och design, och musik är en av våra största exportprodukter. Så med kreativa människor som DJ:s, entreprenörer, ingenjörer och designers på samma ställe kanske det inte är så konstigt att vi är bra på till exempel hörlurar i Sverige, avslutar Henrik Ohlstenius, som är marknadschef för Zound Industries i Sverige.

TILL HEADPHONES BY ADIDAS

HAPPY JANKELL: ”Jag springer alltid med hörlurar!”

Hur ofta springer du med hörlurar?
– Jag springer alltid med lurar och pendlar mellan att lyssna på musik och poddar. Är det kämpigt i spåret brukar jag köra podd varannan kilometer och musik varannan kilometer för att distrahera hjärnan.

Vilken musik föredrar du att springa till?
– Musiken som jag lyssnar på när jag tränar är helt annorlunda mot den jag lyssnar på annars. När jag springer lyssnar jag bara på pophittar och schlager – ju fler tonartshöjningar desto bättre! Men när jag springer på löpband är jag ibland rädd att ljudet ska läcka … ingen får höra vad jag lyssnar på, jag skäms verkligen för mina löplåtlistor. Då gäller det att ha bra hörlurar.

När hjälper musiken dig mest i träningen?
– Jag älskar att springa intervaller, men hade jag gjort det utan musik hade jag förmodligen hatat det. Musiken hjälper mycket. Jag lyssnar på texterna och lever mig in i vad artisterna sjunger. När jag springer längre kanske jag bara lyssnar på tre låtar däremot … i stället kör jag dem på repeat många gånger!

Vad är viktigt när det gäller hörlurarna?
– För mig är det viktigaste att de inte är i vägen. Helst ska det kännas som om ljudet kommer inifrån mitt eget huvud. Jag är jättenöjd med mina adidas-lurar. De sitter bra så jag slipper vara orolig över att de ska glida ur örat – och ljudet är jättebra!

Kolla in filmen ”Behind the Sounds”

Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Passa på! Just nu 60% rabatt!

Passa på! Just nu 60% rabatt!


Få Sveriges största löpartidning hemskickad till dig 11 gånger (helår) för bara 437 kronor! Du får massa tips om löpning, kost, prylar och om hur du bäst kommer i form, allt direkt hem i brevlådan och på webben. Nyhet! Du har dessutom som prenumerant 20%* på löparskor och kläder! Bra va!

TA DEL AV ERBJUDANDET HÄR!

Ge bort en prenumeration!

Under Armour HOVR Machina – Mer än en löparsko

Under Armour HOVR Machina – Mer än en löparsko


Under Armours nya modell HOVR Machina är en riktigt innovativ löparsko. Via ett inbyggt chip ger den löparen coaching – i realtid. Dessutom är Machina utrustad med den senaste kolfiberteknologin i mellansulan. Vi har testat framtidens löparskor. 

I ett betalt samarbete med Under Armour har vi testat nya HOVR Machina. Att Under Armour, liksom flera andra skoföretag, nu lanserar en löparsko med inbyggd kolfiberplatta är inte så konstigt. Intresset för löparskor är hetare än någonsin, där fokus i debatten har handlat om vad en kolfiberplatta gör för löparens fart. Samtidigt är Machina en unik produkt i det avseendet att skon är försedd med ett inbyggt chip som ger löparen coachning – i realtid.

Även tidigare modeller i Under Armours HOVR-serie har erbjudit digital coaching via ett datachip i skon som registrerar löparens rörelser. Då kunde löparen ta del av den insamlade datan direkt efter passet via appen Map My Run, bland annat distanslängd och fart samt viktiga löptekniska aspekter som stegfrekvens och steglängd.

I samband med lanseringen av HOVR Machina har denna funktion utvecklats och de nya funktionerna fungerar i alla Under Armours skor som har datachipet i skon.
Den uppdaterade versionen av Map My Run gör att du nu direkt via din mobil kan få återkoppling om steglängd och stegfrekvens i realtid under passet. Det är två faktorer som kan vara avgörande för både din fart och för att undvika skador. I analysen efteråt kan du även ta del av fotisättningsvinkeln och hur lång markkontakttiden är i varje löpsteg.

När vi får möjlighet att testspringa HOVR Machina på en exklusiv pressvisning kan vi direkt konstatera att skon har en fin löpkänsla. Responsen och energiåtergivningen känns riktigt bra och det känns som att steget drivs framåt av skons inbyggda kolfiberplatta.

Machina har också konstruerats för att erbjuda en perfekt balans mellan stötdämpande komfort och en lätt, härlig löpkänsla. Den inbyggda kolfiberplattan ska ge lite extra skjuts i steget, men eftersom den är inbäddad i mellansulan ger Machina ändå skön dämpning. Jämfört med modellen Infinite i HOVR-serien har Machina 20 procent mer stötdämpande material i mellansulan men väger ca 20g mindre.

Under testlöpningen påminner Map My Run oss om att vi ska öka stegfrekvensen något. Det här är som sagt en unik funktion när det gäller löparskor – att skon känner av hur löparen springer och ger direkt feedback.
Under 2020 kommer alla Under Armours löparskor som ingår i HOVR-serien med realtidscoach-funktionen. Den här typen av personligt anpassad coachning och analys hjälper dig att hålla fokus på löptekniken så att du inte tappar steget när du börjar bli trött. Det är framför allt viktigt på längre pass eller lopp. I förlängningen ger det en bättre träningseffekt samtidigt som risken för skador sänks.

Vi tycker att Machina är ett positivt tillskott på marknaden, men har inte testat modellen tillräckligt länge för att kunna ta del av alla tipsen som appen ger. Men vi kan konstaterar att Map My Run-communityt både är inspirerande och motiverande. Det är kul att ta del av andras träning och få intressanta, värdefulla tips om vad man ska jobba med för att bli den bästa löparversionen av sig själv.

Kolla in filmen från ”Machina Launch eventet” i München:

Fakta Under Armour HOVR Machina
Drop: 8 mm
Vikt: 283 gram (herr US 9), 241 gram (dam US 7)
Pris: 1 699 kronor

Under Armour HOVR Machina lanseras globalt den 7 februari på UA.com, hos Under Armour Brand Houses, i UA:s Shop App och hos specialhandlare. I Sverige hittar du HOVR Machina på NK, hos Runners’ Store, Stadium Pulse och på Under Armour brand store i Westfield Mall of Scandinavia.


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Ny studie: Musiken som gör att träningen blir mer effektiv och mindre jobbig

Ny studie: Musiken som gör att träningen blir mer effektiv och mindre jobbig


En ny studie, publicerad i Frontiers in Psychology, visar att musik med ett högt tempo både kan göra att uthållighetsträning känns lättare och att träningseffekten blir större.

Forskarna bakom studien såg att försökspersoner som lyssnade på musik med ett högt tempo upplevde ansträngningsnivån som lägre, trots att de hade högre puls, än när de inte lyssnade på något alls. Effekten var tydligast vid lågintensiv uthållighetsträning (gång på löpband).

Tidigare studier av hur musik påverkar prestationsförmågan har visat att musiklyssnande både kan avleda trötthetstankar och öka träningsfokuset. Men hur musiken påverkar utövaren och på vilket sätt olika typer av musik påverkar träningseffekten har inte undersökts tidigare.

Studien genomfördes på en grupp kvinnor som antingen gick på löpband (lågintensivt) eller gjorde benpress i en maskin (högintensivt). Försökspersonerna gjorde övningarna till popmusik i olika tempon eller i tystnad. Forskarna mätte pulsen och bad testpersonerna att värdera graden av ansträngning under de olika övningarna och när de lyssnade på musik i olika tempon.

När de lyssnade på musik med ett högt tempo så hade deltagarna högst puls, samtidigt som de skattade ansträngningen som lägst.

– Vi såg att när de lyssnade på musik med ett högt tempo så hade deltagarna högst puls samtidigt som de skattade ansträngningen som lägst, jämfört med när de inte lyssnade på någonting alls, säger forskningsledaren Luca P. Ardigò, professor på Veronas universitet i Italien.

Läs också: Fem bästa trådlösa hörlurarna för löpning just nu

Han menar att eftersom musiken gjorde att upplevelsen av ansträngningen var lägre så blev träningseffekten högre.

– Effekten var som störst bland de som utförde den lågintensiva träningen på löpbandet. Det kan tolkas som att den som ägnar sig åt uthållighetsträning i form av gång eller löpning kan få en bättre träningseffekt om man samtidigt lyssnar på musik med ett högt tempo.

Han hoppas att fler och större studier kan följa upp resultaten från den här relativt lilla studien, för att utröna hur olika nyanser i musik kan bidra till att förbättra fysisk aktivitet.

– Det vore intressant att titta på hur olika genrer, melodier och texter påverkar både uthållighet och prestationen vid högintensivt aktiviteter, avslutar Luca P. Ardigò.  

Vill du testa teorin i praktiken? Koppla in hörlurarna och ladda ner RW-läsarnas topplista med låtar att springa till!


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Nikes prototypsko Alphafly blir förbjuden – nya reglerna är här

Nikes prototypsko Alphafly blir förbjuden – nya reglerna är här


Som väntat inför nu Internationella friidrottsförbundet en reglering av sulhöjden på löparskor och begränsar hur kolfiberplattor får användas. De nya reglerna innebär bland annat att Eliud Kipchoges sub2-skor Nike Alphafly förbjuds för tävlingsbruk.

Nu uppdaterar och förtydligar Internationella friidrottsförbundet (World Athletics) regelverket med anledning av den snabba utvecklingen av löparskor. De nya reglerna kan bromsa utvecklingen av löparskor – och därmed kanske även den resultatutveckling som många anser att skorna är en del av på maratondistansen.

Vaporfly Next% var en vanlig syn på maratonloppet på VM i Doha 2019. Modellen kommer däremot inte att förbjudas enligt det nya regelverket.
Foto: Maja Hitij/Getty Images.

Det nya regelverket är en konsekvens av att allt högre mellansulor i kombination med integrerade kolfiberplattor anses ge framför allt Nike-sponsrade löpare en orättvis fördel. Vaporfly 4% och Next% antas kunna hjälpa löparna att bli upp till fyra procent mer effektiva.

En modifierad version av Vaporfly Next% bars bland annat av Kenyas Brigid Kosgei när hon slog Paula Radcliffes världsrekord förra året. En ny prototyp, Alphafly, användes också av Eliud Kipchoge, Kenya, när han sprang maratondistansen under två timmar i Wien i oktober förra året.

Hade Kipchoges sub2-lopp varit möjligt utan Nike Alphafly-skorna? Internationella friidrottsförbundet tar det säkra före det osäkra och förbjuder dem nu för tävlingsbruk.

Enligt det nya regelverket kommer inte prototyper att vara tillåtna för tävlingsbruk, då skon måste ha varit möjlig att köpa i butik eller online i minst fyra månader före tävlingstillfället. Det här gäller nya skomodeller som lanseras efter den 30 april 2020.

Det innebär även att skor som den modifierade version av Vaporfly Next% som Kosgei bar förbjuds för tävling, eftersom modifieringen gör att den klassas som en prototyp. Däremot kommer inte de vanliga Nike Vaporfly Next% och den tidigare modellen Vaporfly 4% att förbjudas.

Förbjuds för tävlingsbruk: skor med en sulhöjd över 40 millimeter och/eller med flera uppstyvande plattor (i kolfiber eller andra material) på olika nivåer. Det vill säga exakt som Nikes Alphafly-prototyper (nederst) som Kipchoge sprang maratondistansen under två timmar i. Vaporfly Next% (överst) är fortfarande tillåten för tävlingsbruk.

Även utformningen av Alphafly, så som prototypen såg ut när Kipchoge sprang i den i oktober, gör att den diskvalificeras för tävlingsbruk. Inga skor med en sulplattform som är tjockare än 40 millimeter och/eller har fler än en längsgående (hel eller uppdelad) integrerad kolfiberplatta på fler än en nivå (Alphafly har tre kolfiberplattor på olika nivåer) i mellansulan är tillåtna för tävlingsbruk. Den här regeln träder i kraft med omedelbar verkan, det vill säga före 30 april.

Givetvis kan Nike ha en modifierad version av Alphafly på gång. Om den är anpassad efter de nya reglerna och släpps i god tid, det vill säga fyra månader före OS i Tokyo, kan den mycket väl få användas där. Men det är hittills bara spekulationer.

Dessa nya regleringar av skornas utformning handlar enligt World Athletics om att bevara friidrottens integritet. Därför tillsätts nu en expertgrupp som ska utreda hur den här nya skoteknologin påverkar resultaten. Expertgruppen ska också fungera som en utredande och godkännande instans när nya löparskor lanseras. I den processen bjuds även skoindustrin in att delta.

– Det är inte vår uppgift att reglera skoindustrins produktutveckling, men det är vår skyldighet att bevara sportens integritet genom att säkerställa att ingen får orättvis hjälp eller ett övertag tack vare sina löparskor, säger Sebastian Coe, World Athletics ordförande.

– Då vi går in ett olympiskt år vill vi inte förbjuda skor som redan har varit tillgängliga för allmänheten under en längre tid. Men vi drar nu en gräns för nya skor med en teknologi som går längre än de modeller som redan finns på marknaden, samtidigt som vi fortsätter att utreda frågan vidare.

Coe menar att man inte utesluter möjligheten att skärpa reglerna ytterligare, om det framkommer nya bevis på att skornas utformning går emot sportens regelverk och anda.


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Vinn återhämtning med Flowgun

Vinn återhämtning med Flowgun


I betalt samarbete med Flowlife har vi testat Flowgun. En smidig massagepistol som på ett enkelt men kraftfullt sätt jobbar med att lösa upp spänningar och muskel stelheter. Här hittar du vår test, och klickar du in på vår Instagram har du nu dessutom chans att tävla om en Flowgun.

När man tränar hårt eller utsätts för ensidig belastning uppstår det ofta muskulära spänningar och man kan känna punkter där muskeln dragit ihop sig. Risken finns att spänningarna och stelheten påverkar både träningen och allmänna välmående negativt. Då kan en Flowgun vara ett alternativ som hjälper användaren att stimulera musklerna och lösgöra spänningar.

Flowgun kommer från svenska Flowlife och just massagepistolen är en av deras mest populära massagehjälpmedel. Ett hjälpmedel som både elit och motionärer som testat lovordar dess effekter.

Runner´s World har också haft chansen att testa just Flowgun och vi kan konstatera att det blivit en favorit, både för de hårdtränande och till de som efter en dags skrivbordsjobb behövt mjuka upp stela axlar och nackar.

Flowgun är en batteridriven ”massagepistol”, där batteriet fulladdat ger upp till 6 timmars behandling. Massagepistolen stimulerar muskelpartierna med att stöta/vibrera på den kroppsdel man håller redskapets ”arm” mot, och genom de fyra medföljande munstycken kan man själv anpassa behandlingen till kroppens olika delar. Även styrkan på vibrationerna eller stötarna kan man själv ställa in så man får den känsla och styrka man vill ha på behandlingen.

Testpersonerna på Runner´s World tycker att man direkt kunnat känna en effekt av ”egenbehandlingen” och vi konstaterar att Flowgun jobbar relativt tyst (ljudnivå på 30-50dB) trots den som vi upplever kraftfulla effekten. Genom att Flowgun är relativt liten går den enkelt att ta med sig vilket så klart är positivt om man vill ta med sig massagen på resan eller till träningen.

Vi har fått ett exemplar av Flowgun som vi nu tävlar ut på vår instagramsida @runnersworldswe. Vill du vara med och tävla, motiverar du i kommentatorsfältet på Flowgun bilden varför just du eller någon kompis behöver lite extra hjälp med återhämtningen.

Här hittar du in till Flowgun hos Flowlife

Flowlife är ett svenskt företag specialiserat på massage- och återhämtningsprodukter. Beställer du en produkt från Flowlife ingår fri frakt och fri retur. Du har dessutom 30 dagar på dig att prova produkten hemma. Är du inte nöjd kan du lämna tillbaka den. Flowlife har 5 av 5 i betyg av kunder på både Google och Trustpilot.


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in