Test: Tolv tävlingsskor för säsongen 2013

Test: Tolv tävlingsskor för säsongen 2013


Adidas Adizero Tempo 5
Tempomodellen har funnits med i Adidas Adizero-familj under en längre tid – det här är den femte upplagan. Precis som föregående versioner handlar det om en relativt stabil lättviktsmodell med en liten pronationskil.

Skon har bra dämpning i både framfot och häl, vilket gör att den håller även för maratondistansen. Våra testlöpare berömde bland annat passformen, som är åt det smalare hållet, löpkänslan och väggreppet. Samtidigt upplevde en del skon som lite väl styv i både häl och framfot.

”En allsidig sko som fungerar på de flesta underlag och distanser” och ”styv men skön känsla” var kommentarer som sammanfattar Adizero Tempo 5 på ett bra sätt.

+ Bra grepp, löpkänsla och passform. Allsidig.

Hård hälkappa, något styv sula. 

Vikt: 257 gram | Pris: 1300 kr | Betyg: 9

Asics DS Racer 9
DS Racer har, precis som ”träningsmodellen” DS Trainer, genomgått många omvandlingar under sin levnadscykel. Den nionde modellen är en stabilare variant av tävlingssko med en pronationskil och tillräcklig dämpning för att klara en mara.

Racern har därför tappat lite av sin snabba känsla men ger ändå en bra löpglädje tack vare ett luftigt material i ovandelen och en skön återkoppling från underlaget i framfoten. 

”Passar bra även för mittfots- och hällöpare, med en tajt passform som är följsam och inte stum”, ansåg en testlöpare. Alla var eniga om att det mest negativa med DS Racern är hålen i sulan som fylls med småsten och som släpper in vatten: “Hålen gör den dålig under regniga dagar”.

+ Bra passform, skön plös, följsam.

Hål i sulan. Saknar lite snabbhetskänsla.

Vikt: 224 gram | Pris: 1400 kr | Betyg:

Brooks PureDrift
Brooks Pure-modeller har de senaste åren utmanat konventionell skodesign och Drift är inget undantag. Till exempel kan du ta ur innersulan för att sänka nivåskillnaden mellan tå och häl från 4 till 0 mm, samtidigt som sulan är delad under tårna för en mer barfotalik känsla.

Skon har därför också relativt lite dämpning och en generell minimalistisk känsla. Och som med all ny design blev bemötandet väldigt olika hos våra testlöpare med kommentarer från ”ful och skruvad passform” till ”innovativ design med mjuk och flexibel sula som låter foten jobba”. Alla var överens om att det är en okonventionell sko som passar bäst för framfotslöpare med ett drivet steg, för lopp över relativt korta distanser.

+ Bra grepp, flexibel sula, bra stöd i hålfoten.

Skons framdel pekar väl mycket uppåt. Stenar fastnar lätt. 

Vikt: 200 gram | Pris: 1300 kr | Betyg: 5

Inov8 Road-X 233
Inov8, som kanske mest är kända för sina trailskor, har under senare år också lanserat en hel del modeller för ren väglöpning. I Road-X 233:s fall går man till och med så långt att yttersulan nästan inte har något mönster alls utan endast tunna skåror.

Trots det funkar fästet bra på såväl torr som våt asfalt. Våra testlöpare gillade skons passform och nära markkontakt. Däremot ansåg man att materialet i ovandelen kanske var lite väl grovt och tungt vilket kanske är ett arv från Inov8:s trail- ursprung, men det adderar också lite stryktålighet.

”Komfortabel passform med rymlig och hög tåbox, med stryktåligt tyg på skons ovansida”, summerade en av testlöparna. 

+ Passformen, stryktålig, bra markkontakt.

Onödigt tjockt material i ovandelen. 

Vikt: 251 gram | Pris: 1300 kr | Betyg: 7

Karhu Flow Light Fulcrum
Finska Karhu fortsätter att jobba vidare med sin Fulcrum-teknologi som är tänkt att ge löparen ett bra stöd genom hela steget. Och med en väldämpad, relativt bred sula och liten nivåskillnad mellan häl och tå lyckas de bra med det.

Däremot upplevde flera testlöpare att sulan inte var tillräckligt flexibel och lite för uppbyggd för att ge den rätta tävlingsskokänslan. Samtidigt ansåg man att skon har ett relativt brett användningsområde – från kortare intervallpass ända upp till maratondistansen. 

”Rejält dämpad och bred mellansula med en utformning som ger stöd åt trötta fotvalv, vilket borde passa även ovana löpare”, var en kommentar.

+ Bra stöd genom hela steget. Robust men relativt lätt sko. 

Inte tillräckligt följsam. Saknar den rätta tävlingskänslan.

Vikt: 233 gram | Pris: 1400 kr | Betyg: 5

Mizuno Ronin 5
Förra årets Ronin 4 har i år uppdaterats med bland annat en ny, tunnare ovandel som gör modellen något lättare. Ovandelens passform är också det som våra testlöpare berömmer mest hos den här modellen, men en testlöpare upplevde den som aningen vid i framfoten.

En del upplever dämpningen som aningen stum i framfoten. Samtidigt får både greppet i sulan och löpkänslan fina vitsord. ”Ronin har bra grepp, bra löpkänsla och bra markkontakt med en mjuk, följsam känsla”, ansåg en person i testpanelen. Samtidigt sa en annan testlöpare ”hård framfot med två stora plastdetaljer på sulan som jag inte förstår nyttan med”.

+ Bra passform, löpkänsla och grepp.

Hög hälkappa och stum dämpning i framfoten.

Vikt: 225 gram | Pris: 1200 kr | Betyg: 7

New Balance RC 5000
Testets överlägset mest minimalistiska modell kommer från New Balance. Genom en mellansula i RevLite och det tunna materialet FantomFit i ovandelen har man skapat en ultralätt sko. Trots det har modellen en tydlig känsla och tillräckligt med stöd och dämpning för att klara distanser på upp till 10 km för den riktigt drivna framfotslöparen. 

”Tajt och bra passform med sann racingkänsla. Strippad på det mesta men utan att kännas som en engångssko” och ”passformen är helt enkelt riktigt bra” var två positiva kommentarer. Samtidigt varnade alla testlöpare för att det här inte är en sko för nybörjarlöparen med behov av stöd – framfotslöpning krävs för att undvika skador. 

+ Bra grepp, racingkänsla, följsam. Bra att träna fotstyrka i.

Smal modell, begränsat med stöd. Endast för bana eller kortare asfaltslopp.

Vikt: 100 gram | Pris: 1200 kr | Betyg: 8

Nike Lunarspider 3
Nike har med uppdateringen av Lunarspider lyckats både reducera vikt och förbättra skons passform. Framförallt handlar förändringarna om ett nytt material i ovandelen, en mjukare häl och en utveckling av FlyWire-snörningen.

Dessutom har skon fått en riktig racerfärg som delade testlöparna i två läger. De enda negativa kommentarerna handlade om att plösen kan korva sig och att den har en aningen låg tåbox.

Bland annat sa våra testlöpare att modellen har ”bra stöd för hälen utan att vara tvingande. Mycket skön passform både på sidorna och i innersulan” och att den är ”lite uppbyggd, vilket gör att den lämpar sig bra även för längre tävlingsdistanser upp till maraton”. 

+ Bra grepp, lagom mjuk dämpning, skön passform, bra hälstöd.

Plösen kan korva sig, låg tåbox.

Vikt: 228 gram | Pris: 1300 kr | Betyg: 9

Pearl Izumi E:Motion Road N1 
E:Motion är en helt ny serie av skor från Pearl Izumi, som har designats för att följa fotens rörelse genom hela steget. Sulan är därför uppdelad i flera mindre segment för att underlätta övergången från häl till tå. Våra testlöpare tycker att skon känns följsam och ganska lätt.

Den rymliga tåboxen och det tunna materialet i ovandelen får också beröm. De mest negativa synpunkterna handlar om att sulan känns lite tjock för att ge rätt racekänsla, och att det fastnar en hel del stenar i sulans skåror. Dessutom saknas ordentliga slitytor på större delen av sulan vilket kan påverka skons livslängd. 

”Känns som en väldigt allround, ganska dämpad och neutral sko. Funkar både för mängd och tävling.”

+ Stabil men mjuk häl. Bra passform. Allround.

Grussamlare. Stum sula. Slitstyrka?

Vikt: 245 gram | Pris: 1500 kr | Betyg: 7

Puma Faas 300 v2
Den uppdaterade versionen av Faas 300 få positiva kommentarer för sin ”racingkänsla”, sin följsamma passform och den väldigt mjuka hälkappan som skonar känsliga hälsenor. Det tunna nätmaterialet i ovandelen gör att man vill springa utan strumpor, enligt en av testlöparna.

Det tunna materialet ger däremot begränsat stöd vid längre sträckor, samtidigt som både greppet och dämpningen inte ansågs tillräckligt alla gånger. 

”En racingsko i klassiskt snitt med bra fartkänsla” tyckte en av testlöparna medan en annan ansåg att modellen ”saknar uppbyggnad för hålfoten och känns för sladdrig för att tävla i”.

+ Följsam, mjuk häl, skön löpkänsla.

Stum dämpning. Dåligt grepp.

Vikt: 224 gram | Pris: 900 kr | Betyg: 7

Saucony Fastwitch 6
Fastwitch är Sauconys ”stabilitets”-racer med en liten pronationskil som ger extra stöd för den som behöver det. Modellen har också bra dämpning som håller ända upp till maran för den drivna löparen.

En ny luftigare ovandel jämfört med föregångaren, och en förbättrad passform tack vare Flexifilm-detaljer ger tillsammans en bra löpkänsla. Däremot upplevde en testlöpare dämpningen som lite stum och en annan ansåg att hälkappan var lite väl hård och sluttande. 

”Fungerar att tävla med på distanser upp till maraton, men lämpar sig främst för framfot- och mittfotslöpare” och ”sulan är lite för bred för min smak ” var två kommentarer.

+ Bra löpkänsla och passform. Brett användningsområde.

Hård och sluttande häl. Hål i sulan som släpper in vatten. 

Vikt: 221 gram | Pris: 1200 kr | Betyg: 8

Scott Race Rocker
Scott jobbar med en lätt böjd mellansula, baserad på något man kallar eRide-teknologi som ska ge maximalt driv och energi genom steget. Våra testlöpare upplevde också att skon var komfortabel och passade såväl framfots- som hällöpare.

Däremot upplevde de inte den riktiga racingkänslan, vilket bland annat berodde på en för dålig flexibilitet i skon, en överdrivet bred sula och för mycket stoppning runt hälen.

”En relativt lätt sko men som både till känsla och utseende mer liknar en sneaker. Kan fungera bra som mängdträningssko och till halv-/helmaratonlopp” tyckte en testlöpare.

+ Komfortabel, allroundsko. 

Lite för dålig flexibilitet och väl bred sula.

Vikt: 227 gram | Pris: 1000 kr | Betyg: 5


Så testade vi
Skorna testades under sex veckor och av flera olika typer av löpare: motionärer och elitlöpare, kvinnor och män. Samtliga i testgruppen har fyllt i ett protokoll och betygsatt tre aspekter av varje modell: löpkänsla, passform och kvalitetsintryck. Protokollen utgör underlaget för det samlade slutomdömet och poängsättningen. 

Nr 7 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Maxa din löpning. Höstens bästa träningsupplägg
  • Test: 9 nya kolfiberskor!
  • Mot myren! Löpträning som ger resultat
  • Allergi? Så vet du om du har det
  • Epidemiolog Anders Wallensten brinner för löpning
  • Trotsa Covid-19. Träna säkert i höst
  • 8 veckors vila är ok!

 

Bli plusmedlem nu
Antal kommentarer: 1

//P

hmm
Test: Tolv tävlingsskor för säsongen 2013
och den tyngsta skon vann!!!
ställer mig tveksam till andra än elitlöpares åsikter när det gäller tävlingsskor.
som sitat ”Endast för bana eller kortare asfaltslopp.”
lr sitat ”Slitstyrka?”
iofs var frågorna testpersonerna skulle svara på lite luddiga:-)
(löpkänsla, passform och kvalitetsintryck)
min viktigaste när jag drar på mig snabbskorna är ju hur mycket fortare går det?
//PDu måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

On Cloudboom – en sko för nya personliga rekord

On Cloudboom – en sko för nya personliga rekord


I betalt samarbete med schweiziska On presenterar vi Cloudboom. En helt ny tävlingssko med en kolfiberinjicerad Speedboard som kickar in med fart under hela loppet. Cloudboom är utvecklad tillsammans med atleter i absolut världsklass för att hjälpa dig sätta nya personliga rekord.

On har sedan starten 2010 överraskat marknaden med nya innovationer. Nu är det dags igen när man presenterar Cloudboom som är tillverkarens nya, ultimata tävlingssko.

Det är den första skon med så kallad Twin Cloud-teknologi, som ger både fart och komfort på längre sträckor. Cloudboom har en kolfiberinjicerad Speedboard-platta för explosivitet och hög fart och är utvecklad tillsammans med atleter i världsklass. Cloudboom har två lager av Ons egna skummaterial Helion superfoam i mellansulan, för både fart och komfort på långa sträckor.

Ovandelen har en tunn mesh i ett enda lager för låg vikt och optimal andningsförmåga. Yttersulan har fått en ny gummikomposition med ett mönster konstruerat för riktigt bra grepp. Rockerkonstruktionen på sulan och skons Speedboard främjar en energieffektiv övergång för att ge ett ännu mer kraftfullt frånskjut hela vägen in i mål.

Olivier Bernhard, en av grundarna till On och före detta proffstriathlet med världsmästartitlar på meritlistan, säger så här om nya Cloudboom:
“It has always been a dream of mine to create the ultimate competition running shoe. The Cloudboom is created with the inputs of our elite athletes who know what it takes to run your fastest marathon ever. At the same time, I love the Cloudboom’s silhouette. It incorporates the core DNA of our brand – minimalist design and maximum performance.”

CLOUDBOOM HITTAR DU NU BLAND ANNAT PÅ LÖPLABBET och det rekommenderade priset är 2 200 kronor.

Vilka är On?
On är ett ungt schweiziskt företag baserat i Zürich, Portland och Shanghai. Företaget grundades utifrån ett enda uppdrag: att göra löpning roligt. Bakom denna målsättning står ett team av forskare inom sport, atleter i världsklass och designers som alla delar samma passion och spetskompetens inom området. Tidigare detta år anslöt sig Roger Federer till On för att tillsammans forma framtiden. Som partner arbetar han med produktutveckling och marknadsföring, samtidigt som han bidrar med att utveckla Ons snabbt växande community.

Ons CloudTec-sula är patenterad världen över. Tio år efter lanseringen finns On i mer än 6 000 butiker och i över 55 länder.

Hur fungerar Ons patenterade CloudTec-teknologi?
Dämpad landning med ett explosivt och fast frånskjut, det är kärnan i löparskor från On. Den patenterade teknologin kombinerar alla fördelar från en mjuk träningssko med en fast tävlingssko. ”Landa på sand, skjut ifrån på löparbanan”.

Hemligheten bakom denna funktionalitet ligger i sulans ”Cloud”-element – ihåliga pods som trycks ihop vid landning och sedan låser sig för att bilda en jämn yta, vilket krävs för att skapa ett kraftfullt och explosivt frånskjut.


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Passa på! Just nu 50% rabatt!

Passa på! Just nu 50% rabatt!


Just nu! Halva priset på prenumeration, endast 49,50 kronor per tidning! Ordinarie pris 99 kronor.

Få Sveriges största löpartidning hemskickad till dig 10 gånger för bara 495 kronor! Du får massa tips om löpning, kost, prylar och om hur du bäst kommer i form, allt direkt hem i brevlådan och i din läsplatta. Nyhet! Du har dessutom som prenumerant 20%* på löparskor och kläder! Bra va!

Erbjudandet gäller endast nytäckning av prenumeration och boende i Sverige.

TA DEL AV ERBJUDANDET HÄR!

Silva Trail Runner Free – den sladdlösa pannlampan

Silva Trail Runner Free – den sladdlösa pannlampan


Med hösten kommer mörkret – och nya pannlampor som gör livet som löpare lite lättare och säkrare. I betalt samarbete med Silva har vi testat prisvinnande Trail Running Free – helt utan irriterande sladdar.

Free är den femte versionen av pannlampan Trail Runner från Silva, och tillägget Free syftar på ”fri från sladdar” vilket innebär att sladdarna till lampan är integrerade i pannbandet. Endast en kort textilklädd sladd ansluts som länk till batteriet.

Lampan drivs med hjälp av tre AAA-batterier, och kan uppgraderas med ett uppladdningsbart hybridbatteri eller ett långdistansbatteri för den som vill. Dessa varianter finns också att köpa som färdiga modeller, då med tillägget H respektive Ultra om man vill ha något av dessa batterier från början.

RW´s krönikör Mimmi Kotka i en inspirerande film med Silvas Trail Running Free

I förhållande till lampans prestanda är Silva Trail Runner Free mycket smidig och lätt. Vågen visar 127 gram när vi väger in Trail Running Free, inklusive batterier, innan vår första testrunda en sen septemberkväll. Vi testväger även med hybridbatteriet som vi fått med till Trail Running Free med tillägget H och då är vikten endast 111 gram.
Silva anger själva att Free väger 55 gram allt som allt utan batterier.

Endast en textilklädd sladd förbinder batteriet med pannbandet. Övriga sladdar är integrerade i pannbandet på Trail Runner Free.

Inställningen av pannlampsbandet går enkelt, och i förhållande till en del andra lampor är det väldigt tydligt hur man ska koppla in batterifodralet och sätta fast det bak på huvudbandet.

Batterifacket, som är mycket lätt, kan även förvaras i en ficka eller ryggsäck med hjälp av en smidig förlängningssladd i textilutförande. Baktill på batterifodralet sitter ett rött säkerhetsljus som man kan koppla av och på, eller göra blinkande rött, via en knapp inne i batterifodralet.

Inställningen på huvudet känns riktigt bra, pannbandet är mjukt men sitter stadigt på plats tack vare en tunn silikonsträng på insidan av bandet.
Vi sätter igång lampan med ett tryck på den tydliga och stora knappen (bra när man har handskar!) på lamphuset. Första läget är det kraftigaste ljuset som ger 400 lumen. Med ett knapptryck till växlas styrkan ner till 200 lumen. En tredje knapptryckning ger 50 lumen, ett användbart läge om man vill spara batterier och det ännu inte hunnit bli så mörkt ute.

Vi väljer att köra på full ljusstyrka. Då ska våra tre AAA-batterier räcka till 10 timmar ljus vid minus 5 grader, och hela 25 timmar vid 20 grader varmt.

Våra två testlöpare angav efteråt att Trail Running Free verkligen satt bra på huvudet under löpningen, utan att man behövde spänna åt den speciellt hårt. En av testlöparna brukar få en lätt känsla av huvudvärk när en lampa måste spännas åt hårt för att sitta bra, men här upplevde testlöparen inget obekvämt tryck.

Enligt Silva når den Trail Runner Free 80 meter på högsta ljusstyrkan. Vi kan konstatera att den lyser upp riktigt bra, så att vi helt kan fokusera på löpningen. Vi ger oss också ut på en knixig stig när mörkret är påtagligt, och även här räcker ljuset mer än väl för säker löpning. Visst finns det lampor med mycket högre ljusflöden (lumen), men Trail Running Free ger helt klart tillräckligt ljus för våra behov – och mer därtill.
Vi testar även att byta ljusstyrka under löpningen, vilket går smidigt. När vi går tillbaka till maxläget blinkar lampan som bekräftelse.

Mimmi Kotka, uppskattad krönikör i Runner’s World, kör med Silva Trail Running Free i tuff terräng

Trail Running Free har även något Silva kallar ”intelligent light”. Det innebär att pannlampan har dubbla ljuskällor så att man både får en stark belysning på sikt, samt en mjuk och behaglig belysning där man sätter ner fötterna. Ljusbilden blir mer omfattande och huvudrörelserna mindre, så all fokus kan ligga på löpningen. Silva säger att deras ”intelligent light”-system också minskar risken för utmattning och spänningshuvudvärk på grund av en skakig ljusbild.

Vi tycker att ljuset är behagligt och att lampans ljuskägla förändras beroende på hur man riktar ljuset framför sig. Tittar man neråt, nära framför fötterna, är ljuskäglan bred. Riktar man ljuset mer rakt fram blir ljuset längre, men smalare. Ljusbilden blir då mer koncentrerad på håll.

Testlöparnas bild av Trail Running Free var mycket positiv, och en av sakerna som framhävdes var enkelheten. Den är lätt att komma igång med direkt, alla inställningar är enkla att göra – som att med tre enkla tryck välja ljusstyrka. Eftersom den är så lätt och smidig gör det också att man inte tvekar att ta på sig lampan även om man inte behöver full ljusstyrka utan bara vill lysa upp för säkrare löpning och synas bättre. Silva Trail Runner Free är en mycket bra pannlampa för löparen helt enkelt.

FAKTA SILVA TRAIL RUNNER FREE

• FREE TECHNOLOGY
Insydda sladdar i pannbandet. Inget trassel och inga störande moment.

• HYBRID-BATTERICASE
Ett flexibelt batterifodral som fungerar med både alkaliska och uppladdningsbara hybridbatterier. Integrerat rött säkerhetsljus.

• BEKVÄM PASSFORM
Sitter stabilt och bekvämt tack vare låg vikt och gummidekaler på insidan av pannbandet.

• SILVA INTELLIGENT LIGHT®

Ljusstyrka, batteritid (3xAAA) och ljusets räckvidd.

Priset för Trail Running Free är 849 kronor

MER INFO HITTAR DU PÅ SILVAS HEMSIDA

Vid den stora sportmässan ISPO i München 2020 tog Silva Trail Running Free hem segern i kategorin ”Lighting & Safety

Kolla in filmen om Trail Running Free med produktutvecklare Marcus Hjortsberg:

Marcus Hjortsberg är produktutvecklaren bakom Trail Runner Free. Här berättar han om den nya pannlampan från Silva.

Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Flowgun Go: en lite mindre och lättare massagepistol

Flowgun Go: en lite mindre och lättare massagepistol


I betalt samarbete med Flowlife presenterar vi Flowgun Go: en lite mindre och lättare massagepistol. Genom kraftfull stimulation av bindväven påskyndar Flowgun Go återhämtningen genom att öka blodcirkulationen och frigöra triggerpunkter.

När du tränar hårt eller utsätter kroppen för ensidig belastning uppstår det ofta muskulära spänningar, vilket kan kännas som hårda punkter där muskeln dragit ihop sig. Risken finns att spänningarna och stelheten påverkar både träningen och ditt allmänna välmående negativt. Då kan Flowgun Go hjälpa dig att stimulera musklerna och lösgöra spänningarna, samtidigt som din återhämtning påskyndas inför nästa träningspass eller tävling.

Detta gör Flowgun Go genom att stöta/vibrera med upp till 2 800 slag per minut mot den kroppsdel du önskar massera. Tack vare de sex medföljande munstyckena kan du själv anpassa behandlingen till dina olika kroppsdelar. Även styrkan på vibrationerna eller stötarna kan du ställa in. Med fem olika vibrationsnivåer får behandlingen den känsla och effekt du föredrar.

Flowgun Go kommer från svenska Flowlife. Just massagepistoler som Flowgun och Flowgun Go är ett av deras mest populära massagehjälpmedel, med en effekt som både elit och motionärer lovordar. Även om Flowgun Go är lättare och mindre än sitt storasyskon Flowgun, som blivit populär bland elitidrottare, jobbar den precis så kraftfullt som dina muskler behöver. Den ergonomiska designen, låga vikten och diskreta ljudnivån gör också att Flowgun Go är väldigt smidig att ta med sig.

Priset på en Flowgun Go är 2 495 kronor, men under introduktionsveckorna i början av september 2020 säljs den för introduktionspriset 1 990 kronor. Det gör Flowgun Go till den mest prisvärda massagepistolen på marknaden.

LÄS MER OM FLOWGUN GO HÄR

Flowlife är ett svenskt företag specialiserat på massage- och återhämtningsprodukter. Beställer du en produkt från Flowlife ingår fri frakt och fri retur. Du har dessutom 30 dagar på dig att prova produkten hemma. Är du inte nöjd kan du lämna tillbaka den. Flowlife har 5 av 5 i betyg av kunder på både Google och Trustpilot.

Så väljer du löparskor – nio faktorer att ta hänsyn till

Så väljer du löparskor – nio faktorer att ta hänsyn till


Den här checklistan är framtagen för att hjälpa dig att hitta en skomodell som passar just dina fötter och ditt sätt att löpa.

Ett lyckat val av löparskor kan göra dem till din bästa träningspartner, medan ett felaktigt val kan förstöra mycket av träningsglädjen och i värsta fall leda till skadebesvär. Därför är det värt att lägga tid på att dels förstå vilka faktorer som är viktiga när du väljer dina löpträningsskor och dels att vara noggrann vid utprovningen i butik. Här är nio faktorer att ta hänsyn till inför valet av löparskor.

1. Fottyp

Det finns i huvudsak tre olika typer av fötter om man utgår från hålfotens utseende. Uppbyggnaden av fotvalvet säger nämligen en hel del om din fots funktion. 

Har du låga valv (plattfot) tyder det på en fot med stor rörlighet i både fotleden och mellanfotens alla småben. Det indikerar att du bör satsa på en stabil träningssko. 

Har du höga valv betyder det ofta en stram, rigid fot med dålig stötdämpningsförmåga. Den mår därför bra av en mjuk, stötabsorberande mellansula. 

Har du fötter med medelhögt medialt valv kan du oftast välja en skomodell med en bra mix mellan stötdämpning och stabilitet. 

Men man kan inte enbart bedöma foten i statiskt tillstånd för att välja rätt typ av löparsko. En löpanalys där man kan se hur foten beter sig under belastning måste till för att man ska kunna dra en definitiv slutsats (se punkt 2).       

2. Fotens biomekanik

Foten har en egen sinnrik mekanism för att dämpa stöten från underlaget. Första markkontakten sker på fotens yttre kant, då oftast på hälen vid normal distansfart men hos vissa löpare längre fram på fotbladet. Sedan rullar man diagonalt över fotsulan genom steget, för att sedan sätta allt mer tryck på stortåleden mot slutfasen av markkontakten och i frånskjutet. Hela denna diagonala rörelse, från fotens utsida till insida, kallas för pronation.

Att pronera är alltså inget negativt, som man ibland kan förledas att tro.

Att pronera är alltså inget negativt, som man ibland kan förledas att tro. Pronation är en helt naturlig rörelse för att åstadkomma en mjuk landning mot underlaget. Det blir problematiskt först när pronationsrörelsen blir för stor (vilket är ganska vanligt) eller för liten (vilket är tämligen ovanligt).

Det är visserligen svårt att rent vetenskapligt bevisa att överpronation orsakar överbelastningsskador, men praktiska erfarenheter pekar på att fotens inåtrullning bör kontrolleras och hållas inom ett visst rörelseomfång. 

En överrörlig fot blir ännu mer instabil i en sko med en tjock, mjuk sulkonstruktion vilket gör att hela rörelseapparaten belastas på ett ogynnsamt sätt. Och om en stram och stel fot placeras i en stabilitetsmodell med hårt mellansulematerial på skons insida blir också resultatet en felaktig belastning. En fot som egentligen rullar för lite mot skons stortåsida tvingas då ännu mer ut på lateralsidan av skons så kallade pronationsskydd.

En filmad löpsekvens på ett löpband kan enkelt analyseras av ett tränat öga. Därmed kan man fastställa hur du belastar din fot under löpningens stödfas. Ett sådant test kan specialiserade löpskobutiker, testcentra och vissa idrottsmottagningar erbjuda.   

3. Kroppsvikt

En tyngre kropp fordrar en fastare och mer robust sulkonstruktion än en lätt kropp för att inte skons mellansulematerial snabbt ska komprimeras. Därför är det viktigt att större löpare inte stirrar sig blinda på att hitta en så lätt sko som möjligt. Snarare kan det för dem vara en smart strategi – också rent ekonomiskt – att titta efter skor med en kraftig uppbyggnad i mellansulan och extra förstärkningar i ovandelen. Lätta, mjuka mellansulor tappar tyvärr sin stötdämpande förmåga snabbt, vilket rent generellt betyder att skon får en sämre hållbarhet.

4. Löpteknik

Det är inte enbart din kroppsvikt som avgör hur pass lätta och smidiga löparskor du kan välja – även din löpteknik spelar en viktig roll. Vet du med dig att du har en hård fotisättning bör du välja en något mer robust uppbyggnad i mellansulan än om du tassar fram på lätta fötter.

Å andra sidan kan en sko med låg sulprofil bli ett hjälpmedel för att finslipa på din löpteknik. Det gäller då emellertid att använda en sådan lättviktssko med omdöme och successivt vänja kroppen vid den hårdare, mer direkta kontakten med underlaget. Den bör då vara en sko enbart för tempo- och löpteknikpassen.

5. Underlag

Löpning på asfalt och andra hårda underlag känns bäst om inte skon har en alltför aggressivt mönstrad yttersula. Materialet i den kan gärna vara av en relativt mjuk gummiblandning under mellanfoten, så att man får en lagom greppig känsla mot det relativt släta asfaltunderlaget. Är du en utpräglad hällöpare är det däremot bra om den slitageutsatta häldelen har mer hållbart carbongummi.

Ditt val av skor beror delvis på ditt val av underlag. Springer du mest på asfalt, blandade underlag eller på stigar i skogen?

Löper du på blandade underlag finns det bra kompromisser när det gäller yttersulans mönster och utformning. Dessa fungerar också bra på preparerade slingor i terrängen. För att få fullt utbyte av löpning i tuffare terräng bör du däremot satsa på en ren terrängsko (trail). 

6. Träningsbakgrund

Jag vill direkt avskaffa begreppet ”nybörjarsko” i betydelsen enklare, billigare skomodeller. Den som är oerfaren och mindre vältränad behöver tvärtom extra mycket hjälp av en välkonstruerad sko. Därmed inte sagt att man måste snegla mot de absoluta toppmodellerna när man väl beslutat sig för regelbunden löpträning. Det finns i dag skomodeller i mellanprissegmentet som funktionellt sett är lika bra som de allra dyraste. Skillnaden ligger ofta i olika materialval och designdetaljer.

Den som tränar mycket (mer än fyra löppass i veckan) bör ha mer än ett par skor igång samtidigt.

Den som tränar mycket (mer än fyra löppass i veckan) bör ha mer än ett par skor igång samtidigt. Skornas mellansulor får då – precis som löparen – välbehövlig tid för återhämtning mellan träningspassen. Att rotera flera par löparskor gör också att man får en viss variation i belastningen och på så sätt minskar riskerna för överbelastning.

7. Skadeproblem

Att tro att vissa skadeproblem kan behandlas med en viss typ av sko är att ha en övertro på skornas förmåga. Men det finns absolut kopplingar mellan vissa typer av överbelastningsskador och valet av löparskor. 

Det finns en koppling mellan skornas uppbyggnad i hälen och hälseneproblem.

Ett tydligt exempel på skornas inflytande i skadesammanhang är hälsenebesvär. En alltför snabb övergång från en skomodell med hög häluppbyggnad (vanligtvis 10–12 millimeter) till en sko med liten höjdskillnad mellan häl och tå (så kallat häldropp) brukar direkt ge sig tillkänna som ömhet i vadmuskulatur och hälsenor. Är man då inte uppmärksam och lyssnar till kroppens varningssignaler kan man lätt dra på sig långvariga och svårläkta besvär. 

Läs också: Så helar du hälsenan

8. Tidigare skomodeller

Skomodeller som man haft tidigare och som fungerat bra kan ge värdefull vägledning när man ska köpa nytt. Tänk bara på att inte alla skomodeller har en tydlig kontinuitet från år till år. Ibland sker det så stora förändringar av en viss modell att det snarare rör sig om en helt ny konstruktion jämfört med föregångaren. 

Tolka inte markant slitage på skons yttre häldel som att du underpronerar.

Slitaget – speciellt på yttersulan – på dina gamla skor kan också berätta hur pass bra dessa har fungerat för ditt sätt att löpa. Men tolka inte markant slitage på skons yttre häldel som att du underpronerar, det vill säga belastar foten mest på utsidan. Ett sådant slitage talar enbart om att du landar på hälens utsida, vilket majoriteten av löpare faktiskt gör.

Ett märkbart slitage under stortåleden indikerar däremot att du har en överpronation, det vill säga att du rullar markant inåt i stödfasen. En löpanalys bör bli en bekräftelse på just detta och visa hur pass stor pronationsrörelse det handlar om.

9. Passform

Skornas passform är A och O för hur de kommer att fungera att löpa i. Moderna löparskor behöver inte en inkörningsperiod för att kännas bra – tvärtom brukar det första intrycket kvarstå också i det långa loppet. Ta därför gott om tid på dig och känn efter i butiken innan du tar det slutliga beslutet. 

Testa dina skor sent på dagen då foten är som mest svullen efter en dags stående och gående, och gör det gärna med de funktionsstrumpor du föredrar att springa i. Gå sedan omkring inomhus där hemma med skorna på fötterna under en kväll innan du slutligen tar ut dem på en jungfrutur. 

Läs också: Vårens största skotest 2020


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Vinn Flowlifes populära massagepistol – FLOWGUN

Vinn Flowlifes populära massagepistol – FLOWGUN


I samarbete med Flowlife tävlar vi ut ett exemplar av den populära massagepistol – FLOWGUN som med dess kraftfulla vibrationer tar din återhämtning till en ny nivå.

Tävlingen hittar du på vår Instagramsida @runnersworldswe
Allt du behöver göra är att följa @Flowlife på Instagram och tagga en vän på tävlingsbilden på vår instagramsida. Om du dessutom delar inlägget i din Story så ökar chansen att vinna.

Flowgun är massagepistolen som blivit många löpares nya favorit pryl. Med kraftfulla vibrationer får du igång blodcirkulationen och påskyndar återhämtning. Med Flowgun ingår 6 utbytbara massagehuvuden, så att behandlingen kan anpassas utefter dina behov.

Läs mer på www.flowlifesweden.com och missa inte chansen tävla på vår instagramsida. (Tävlingen pågår från 30 juli till och med 2 augusti 2020)


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in