Test: Tolv tävlingsskor för säsongen 2013

Test: Tolv tävlingsskor för säsongen 2013


Adidas Adizero Tempo 5
Tempomodellen har funnits med i Adidas Adizero-familj under en längre tid – det här är den femte upplagan. Precis som föregående versioner handlar det om en relativt stabil lättviktsmodell med en liten pronationskil.

Skon har bra dämpning i både framfot och häl, vilket gör att den håller även för maratondistansen. Våra testlöpare berömde bland annat passformen, som är åt det smalare hållet, löpkänslan och väggreppet. Samtidigt upplevde en del skon som lite väl styv i både häl och framfot.

”En allsidig sko som fungerar på de flesta underlag och distanser” och ”styv men skön känsla” var kommentarer som sammanfattar Adizero Tempo 5 på ett bra sätt.

+ Bra grepp, löpkänsla och passform. Allsidig.

Hård hälkappa, något styv sula. 

Vikt: 257 gram | Pris: 1300 kr | Betyg: 9

Asics DS Racer 9
DS Racer har, precis som ”träningsmodellen” DS Trainer, genomgått många omvandlingar under sin levnadscykel. Den nionde modellen är en stabilare variant av tävlingssko med en pronationskil och tillräcklig dämpning för att klara en mara.

Racern har därför tappat lite av sin snabba känsla men ger ändå en bra löpglädje tack vare ett luftigt material i ovandelen och en skön återkoppling från underlaget i framfoten. 

”Passar bra även för mittfots- och hällöpare, med en tajt passform som är följsam och inte stum”, ansåg en testlöpare. Alla var eniga om att det mest negativa med DS Racern är hålen i sulan som fylls med småsten och som släpper in vatten: “Hålen gör den dålig under regniga dagar”.

+ Bra passform, skön plös, följsam.

Hål i sulan. Saknar lite snabbhetskänsla.

Vikt: 224 gram | Pris: 1400 kr | Betyg:

Brooks PureDrift
Brooks Pure-modeller har de senaste åren utmanat konventionell skodesign och Drift är inget undantag. Till exempel kan du ta ur innersulan för att sänka nivåskillnaden mellan tå och häl från 4 till 0 mm, samtidigt som sulan är delad under tårna för en mer barfotalik känsla.

Skon har därför också relativt lite dämpning och en generell minimalistisk känsla. Och som med all ny design blev bemötandet väldigt olika hos våra testlöpare med kommentarer från ”ful och skruvad passform” till ”innovativ design med mjuk och flexibel sula som låter foten jobba”. Alla var överens om att det är en okonventionell sko som passar bäst för framfotslöpare med ett drivet steg, för lopp över relativt korta distanser.

+ Bra grepp, flexibel sula, bra stöd i hålfoten.

Skons framdel pekar väl mycket uppåt. Stenar fastnar lätt. 

Vikt: 200 gram | Pris: 1300 kr | Betyg: 5

Inov8 Road-X 233
Inov8, som kanske mest är kända för sina trailskor, har under senare år också lanserat en hel del modeller för ren väglöpning. I Road-X 233:s fall går man till och med så långt att yttersulan nästan inte har något mönster alls utan endast tunna skåror.

Trots det funkar fästet bra på såväl torr som våt asfalt. Våra testlöpare gillade skons passform och nära markkontakt. Däremot ansåg man att materialet i ovandelen kanske var lite väl grovt och tungt vilket kanske är ett arv från Inov8:s trail- ursprung, men det adderar också lite stryktålighet.

”Komfortabel passform med rymlig och hög tåbox, med stryktåligt tyg på skons ovansida”, summerade en av testlöparna. 

+ Passformen, stryktålig, bra markkontakt.

Onödigt tjockt material i ovandelen. 

Vikt: 251 gram | Pris: 1300 kr | Betyg: 7

Karhu Flow Light Fulcrum
Finska Karhu fortsätter att jobba vidare med sin Fulcrum-teknologi som är tänkt att ge löparen ett bra stöd genom hela steget. Och med en väldämpad, relativt bred sula och liten nivåskillnad mellan häl och tå lyckas de bra med det.

Däremot upplevde flera testlöpare att sulan inte var tillräckligt flexibel och lite för uppbyggd för att ge den rätta tävlingsskokänslan. Samtidigt ansåg man att skon har ett relativt brett användningsområde – från kortare intervallpass ända upp till maratondistansen. 

”Rejält dämpad och bred mellansula med en utformning som ger stöd åt trötta fotvalv, vilket borde passa även ovana löpare”, var en kommentar.

+ Bra stöd genom hela steget. Robust men relativt lätt sko. 

Inte tillräckligt följsam. Saknar den rätta tävlingskänslan.

Vikt: 233 gram | Pris: 1400 kr | Betyg: 5

Mizuno Ronin 5
Förra årets Ronin 4 har i år uppdaterats med bland annat en ny, tunnare ovandel som gör modellen något lättare. Ovandelens passform är också det som våra testlöpare berömmer mest hos den här modellen, men en testlöpare upplevde den som aningen vid i framfoten.

En del upplever dämpningen som aningen stum i framfoten. Samtidigt får både greppet i sulan och löpkänslan fina vitsord. ”Ronin har bra grepp, bra löpkänsla och bra markkontakt med en mjuk, följsam känsla”, ansåg en person i testpanelen. Samtidigt sa en annan testlöpare ”hård framfot med två stora plastdetaljer på sulan som jag inte förstår nyttan med”.

+ Bra passform, löpkänsla och grepp.

Hög hälkappa och stum dämpning i framfoten.

Vikt: 225 gram | Pris: 1200 kr | Betyg: 7

New Balance RC 5000
Testets överlägset mest minimalistiska modell kommer från New Balance. Genom en mellansula i RevLite och det tunna materialet FantomFit i ovandelen har man skapat en ultralätt sko. Trots det har modellen en tydlig känsla och tillräckligt med stöd och dämpning för att klara distanser på upp till 10 km för den riktigt drivna framfotslöparen. 

”Tajt och bra passform med sann racingkänsla. Strippad på det mesta men utan att kännas som en engångssko” och ”passformen är helt enkelt riktigt bra” var två positiva kommentarer. Samtidigt varnade alla testlöpare för att det här inte är en sko för nybörjarlöparen med behov av stöd – framfotslöpning krävs för att undvika skador. 

+ Bra grepp, racingkänsla, följsam. Bra att träna fotstyrka i.

Smal modell, begränsat med stöd. Endast för bana eller kortare asfaltslopp.

Vikt: 100 gram | Pris: 1200 kr | Betyg: 8

Nike Lunarspider 3
Nike har med uppdateringen av Lunarspider lyckats både reducera vikt och förbättra skons passform. Framförallt handlar förändringarna om ett nytt material i ovandelen, en mjukare häl och en utveckling av FlyWire-snörningen.

Dessutom har skon fått en riktig racerfärg som delade testlöparna i två läger. De enda negativa kommentarerna handlade om att plösen kan korva sig och att den har en aningen låg tåbox.

Bland annat sa våra testlöpare att modellen har ”bra stöd för hälen utan att vara tvingande. Mycket skön passform både på sidorna och i innersulan” och att den är ”lite uppbyggd, vilket gör att den lämpar sig bra även för längre tävlingsdistanser upp till maraton”. 

+ Bra grepp, lagom mjuk dämpning, skön passform, bra hälstöd.

Plösen kan korva sig, låg tåbox.

Vikt: 228 gram | Pris: 1300 kr | Betyg: 9

Pearl Izumi E:Motion Road N1 
E:Motion är en helt ny serie av skor från Pearl Izumi, som har designats för att följa fotens rörelse genom hela steget. Sulan är därför uppdelad i flera mindre segment för att underlätta övergången från häl till tå. Våra testlöpare tycker att skon känns följsam och ganska lätt.

Den rymliga tåboxen och det tunna materialet i ovandelen får också beröm. De mest negativa synpunkterna handlar om att sulan känns lite tjock för att ge rätt racekänsla, och att det fastnar en hel del stenar i sulans skåror. Dessutom saknas ordentliga slitytor på större delen av sulan vilket kan påverka skons livslängd. 

”Känns som en väldigt allround, ganska dämpad och neutral sko. Funkar både för mängd och tävling.”

+ Stabil men mjuk häl. Bra passform. Allround.

Grussamlare. Stum sula. Slitstyrka?

Vikt: 245 gram | Pris: 1500 kr | Betyg: 7

Puma Faas 300 v2
Den uppdaterade versionen av Faas 300 få positiva kommentarer för sin ”racingkänsla”, sin följsamma passform och den väldigt mjuka hälkappan som skonar känsliga hälsenor. Det tunna nätmaterialet i ovandelen gör att man vill springa utan strumpor, enligt en av testlöparna.

Det tunna materialet ger däremot begränsat stöd vid längre sträckor, samtidigt som både greppet och dämpningen inte ansågs tillräckligt alla gånger. 

”En racingsko i klassiskt snitt med bra fartkänsla” tyckte en av testlöparna medan en annan ansåg att modellen ”saknar uppbyggnad för hålfoten och känns för sladdrig för att tävla i”.

+ Följsam, mjuk häl, skön löpkänsla.

Stum dämpning. Dåligt grepp.

Vikt: 224 gram | Pris: 900 kr | Betyg: 7

Saucony Fastwitch 6
Fastwitch är Sauconys ”stabilitets”-racer med en liten pronationskil som ger extra stöd för den som behöver det. Modellen har också bra dämpning som håller ända upp till maran för den drivna löparen.

En ny luftigare ovandel jämfört med föregångaren, och en förbättrad passform tack vare Flexifilm-detaljer ger tillsammans en bra löpkänsla. Däremot upplevde en testlöpare dämpningen som lite stum och en annan ansåg att hälkappan var lite väl hård och sluttande. 

”Fungerar att tävla med på distanser upp till maraton, men lämpar sig främst för framfot- och mittfotslöpare” och ”sulan är lite för bred för min smak ” var två kommentarer.

+ Bra löpkänsla och passform. Brett användningsområde.

Hård och sluttande häl. Hål i sulan som släpper in vatten. 

Vikt: 221 gram | Pris: 1200 kr | Betyg: 8

Scott Race Rocker
Scott jobbar med en lätt böjd mellansula, baserad på något man kallar eRide-teknologi som ska ge maximalt driv och energi genom steget. Våra testlöpare upplevde också att skon var komfortabel och passade såväl framfots- som hällöpare.

Däremot upplevde de inte den riktiga racingkänslan, vilket bland annat berodde på en för dålig flexibilitet i skon, en överdrivet bred sula och för mycket stoppning runt hälen.

”En relativt lätt sko men som både till känsla och utseende mer liknar en sneaker. Kan fungera bra som mängdträningssko och till halv-/helmaratonlopp” tyckte en testlöpare.

+ Komfortabel, allroundsko. 

Lite för dålig flexibilitet och väl bred sula.

Vikt: 227 gram | Pris: 1000 kr | Betyg: 5


Så testade vi
Skorna testades under sex veckor och av flera olika typer av löpare: motionärer och elitlöpare, kvinnor och män. Samtliga i testgruppen har fyllt i ett protokoll och betygsatt tre aspekter av varje modell: löpkänsla, passform och kvalitetsintryck. Protokollen utgör underlaget för det samlade slutomdömet och poängsättningen. 

Nr 9 ute i butik nu!

Ur innehållet:

 • Håll farten uppe! Träningen som gör dig snabbare
 • Test! 21 nya löparskor
 • Dags för nystart. 2021 – nu kör vi!
 • 20 svar på frågor som du inte ställt
 • Ont i höften? Slipp vanligt höftproblem
 • Lura döden!Därför är löpning en föryngringskur
Bli plusmedlem nu
Antal kommentarer: 1

//P

hmm
Test: Tolv tävlingsskor för säsongen 2013
och den tyngsta skon vann!!!
ställer mig tveksam till andra än elitlöpares åsikter när det gäller tävlingsskor.
som sitat ”Endast för bana eller kortare asfaltslopp.”
lr sitat ”Slitstyrka?”
iofs var frågorna testpersonerna skulle svara på lite luddiga:-)
(löpkänsla, passform och kvalitetsintryck)
min viktigaste när jag drar på mig snabbskorna är ju hur mycket fortare går det?
//PDu måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Fyra toppskor från New Balance

Fyra toppskor från New Balance


Löparskorna från New Balance uppskattas av såväl elitlöpare som motionärer. Här får du veta mer om fyra av det anrika skoföretagets mest populära modeller.

New Balance är ett av de mest populära löparskomärkena på marknaden, tack vare skornas perfekta mix mellan funktion och design. I dag har New Balance ett utbud som möter behovet hos alla löpare, oavsett nivå och underlag. Såväl den yppersta eliten, som till exempel svenskan Lovisa Lindh, som motionslöpare världen över uppskattar den fantastiska löpkänsla och skadeförebyggande support som New Balance-skorna ger.

New Balance-skornas egenskaper är baserade på kunskaper och erfarenheter som förvärvats under lång tid. Företag grundades av William J. Riley redan 1906 i Boston, Massachusetts i USA. Ursprungligen hette verksamheten New Balance Arch Support Company och producerade specialskor med stöd för hålfoten. Namnet ”New Balance” har sitt ursprung i Rileys observationer av hönsen han hade i sin trädgård. Han insåg att hönsens treformade fötter var perfekt utformade för att balansera upp deras kroppar. Detta blev grunden för New Balances flexibla stöd för hålfoten, som består av tre stödpunkter – precis som en hönsfot.

Inledningsvis riktade sig New Balance-skorna till arbetare som ofta stod upp hela dagarna. Den första professionella löparskon lanserades 1964: Trackster. Sedan dess har New Balance varit ett av de viktigaste löparskomärkena, som hela tiden legat i framkant av utvecklingen. De senaste årens innovationer, som mellansulematerialen Fresh Foam och FuelCell, gör att New Balance kan erbjuda lätta och responsiva löparskor med optimal stötdämpning – inom alla kategorier. 

Runner’s World har fått testa fyra olika NB-modeller. Här hittar du allt du behöver veta om New Balance Fresh Foam 1080 v10, New Balance Fresh Foam More v2, New Balance Fresh Foam Vongo v4 och New Balance Fresh Foam Hierro v5.

New Balance Fresh Foam 1080 v10

Tionde versionen av den neutrala toppskon 1080 är visserligen samma typ av sko som föregångaren, men den har fått så många nya tekniska lösningar att det egentligen handlar om en helt ny skomodell. Den väl tilltagna mellansulan i Fresh Foam X ger både mjukare stötdämpning och kvickare respons än version 9.

Ovandelen har med hjälp av en avancerad stickningsteknik kallad Hypoknit fått en helt ny utformning, vilken förenar en extremt mjuk sockliknande passform med en överraskande god sidstabilitet. Häldelen har en mjukt rundad form, där övre delen av hälkappan är uppdragen snett bakåt för att undvika tryck på hälsenan. Detta ger också skon en speciell siluett.
Senaste versionen av 1080 är även märkbart lättare än föregångaren. Viktreduktionen beror i hög grad på att yttersulan endast har slitagetåligt material där det verkligen behövs.

Version 10 av 1080 är framförallt en mycket komfortabel träningssko, som tack vare sin väl tilltagna stötdämpning och breda sulplattform fungerar utmärkt för långa distanspass på hårda underlag. Skons kvicka löpkänsla och relativt låga vikt gör den också användbar för snabbare tempopass.

Vikt: Herr 280 gram. Dam 238 gram.
Häldropp: 8 mm
Rek. butikspris: 1 900 kr

New Balance Fresh Foam More v2

Fresh Foam More v2 lever verkligen upp till sitt namn. Den är nämligen i första hand utvecklad för löpare som söker mjuk, komfortabel stötdämpning och har därför en ordentligt tilltagen mellansula i Fresh Foam X.
Höjden på 34 mm i häldelen och 30 mm i framfoten ger skon ett massivt utseende, men skon väger – överraskande nog – ändå en bra bit under 300 gram i storlek US 9. Den låga vikten kan främst tillskrivas det faktum att skon inte har någon traditionell gummiyttersula. I stället utgörs kontaktytan mot underlaget av ett fastare EVA-skum, som på ett elegant sätt integrerats med mellansulan.

Ovandelen har en kombination av tätare väv för att stödja foten och väv med en mer öppen, ventilerande struktur. Den relativt mjuka hälkappan har ingen hårdplastförstärkning utan dess avrundade form och mjuka utformning sluter väl om hälbenet. Tillsammans med mellansulans högt uppdragna sargkant i hälpartiet skapar detta en god sidstabilitet.
Fresh Foam More 2 kommer främst till sin rätt som en mängdträningssko på hårda underlag.

Vikt: Herr 271 gram. Dam 223 gram.
Häldropp: 4 mm
Rek. butikspris: 1 700 kr

New Balance Fresh Foam Vongo v4

Genom en innovativ utformning av mellansulan har New Balance skapat en stabil sko i Vongo, utan att lägga in hårdare skumplast eller någon typ av plastbrygga i skons mediala (inre) del. I stället har skon fått en så kallad ”varus wedge”-konstruktion. Detta innebär att man har använt samma densitet till hela Fresh Foam-mellansulan, men gjort sulplattformen lätt kilformad så att den är något högre på insidan jämfört med utsidan. Tillsammans med ett djupt längsgående spår i yttersulan kan belastningen fördelas mot underlaget på ett sådant sätt att kontrollen av fotens inåtrullning (pronation) förbättras. Resultatet blir en utmärkt kombination av stötdämpning och stabilitet.
Vongo i sin fjärde version har uppdaterats med samma Hypoknit-stickteknik i ovandelen som på toppmodellen 1080, vilket ger en följsam passform med god ventilation.

Vikt: Herr 305 gram. Dam 261 gram.
Häldropp: 4 mm
Rek. butikspris: 1 600 kr

New Balance Fresh Foam Hierro v5

Hierro är en trail-modell som utvecklats för att klara av de mest skiftande underlag under långa och utmanande träningspass. MegaGrip-yttersulan är tillverkad av den italienska sulspecialisten Vibram, och har en gummiblandning och ett mönster anpassat till såväl torra som blöta förhållanden.
Mellansulan i FreshFoam ger skyddande stötdämpning på såväl ojämna underlag som hårda vägpartier. För ökad sidstabilitet har mellansulan också dragits upp som en stödjande sarg i övergången mot ovandelen.
Ovandelen är i sin tur en kombination av tätare, mer formfast textilmaterial och ventilerande nylon-mesh som har behandlats med ett skyddande PU-skikt.
Hierro i sin femte version är en robust och tålig arbetshäst, som främst kännetecknas av sin mångsidiga användbarhet.

Vikt: Herr 259 gram. Dam 299 gram.
Häldropp: 8 mm
Rek. butikspris: 1 500 kr

New Balance Running hittar du här


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!


Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc trådlösa TRUE GO-hörlurar för bara 546 kronor! Välj mellan färgerna vit, svart eller rosa.

Vårt erbjudande
• 6 nummer av Runner’s World (ordinarie butikspris: 594 kronor).
• Defunc trådlösa TRUE GO-hörlurar (ordinarie pris 499 kronor).
• Sammanlagt värde: 1093 kronor.

 • Din rabatt: 50 %, ditt pris: 546 kronor!

Här gör du din beställning!

 

Med Runner’s World får du:
✔️ Världens ledande löpartidning
✔️ Träningstips av experter och elitlöpare.
✔️ Extra mycket sko- och pryltester
✔️  Läsningen för alla som springer, från nybörjare till proffs,
✔️ Tips och råd om träning, teknik och nya prylar
✔️ Allt om de stora loppen
✔️ Inspirerande resereportage
✔️ Runner’s World digitala tidningsarkiv
✔️ Runner’s Worlds app

*Går ej att kombinera med andra erbjudanden.

 

Här gör du din beställning!

 

Defunc TRUE GO-modellen är för den som vill ha en kraftfull ljud- och kommunikationsupplevelse- TRUE GO passar för långvarig lyssning utan att bli obekväma genom vår världsunika, egenutvecklade MultiTip™-design som ger en bättre ljudupplevelse samt håller dina lurar på plats för ökad komfort.

Funktioner:

 • 22 timmars speltid
 • Superb säker passform
 • Kraftfullt ljud
 • Långvarig komfort
 • Touch control
 • Bluetooth 5.0
 • USB-C
 • 10 m trådlös räckvidd
 • Laddningsbox ingår naturligtvis

Här gör du din beställning!

Så håller du värmen med lager på lager-principen

Så håller du värmen med lager på lager-principen


När det blir kallare är det dags att börja klä sig enligt lager-på-lager-principen. Att klä sig i flera tunna lager i stället för färre och tjockare plagg har flera fördelar: Luften mellan lagren värmer, huden får lättare att andas och kläderna för bort fukten från huden, du får mer rörelsefrihet och om det blir för varmt kan du plocka av dig något av de yttersta lagren.

Lager 1: Närmast kroppen

Det är extra viktigt att materialet närmast kroppen är fukttransporterande och har bra andningsförmåga så att svetten inte ligger kvar på huden där den kyler. Plaggen bör sitta tätt mot huden för bästa komfort och funktion.

Ett underställ har två huvudfunktioner: transportera bort svett från huden och hålla kroppen varm genom att isolera kroppsvärmen. De vanligaste materialen är merinoull och syntetmaterial som polyester. Merinoull är en högkvalitativ, tunn och elastisk ull som oftast är dyrare än syntet. Men det kan vara värt att lägga några extra kronor då ullen har en hög värmeförmåga även när den blir blöt. Plaggen luktar inte heller illa trots många tuffa pass på rad. Bomull å andra sidan drar åt sig fukten, så undvik kläder i detta material.

Att tänka på när du väljer underställ:

 • Det ska vara skönt och det ska inte finns några sömmar, lappar eller veck som skaver.
 • Det är viktigt att understället sitter tajt mot kroppen för att kunna transportera bort fukten.
 • Överkroppen behöver i regel fler lager än underkroppen. På benen räcker oftast ett par tajts eller vindbyxor. Är det väldigt kallt ute kan du använda underställ (långkalsonger) under tajtsen, eller investera i ett par fodrade vintertajts.

Lager 2: Isolering

Det andra lagret ska skapa en luftspalt och isolera kroppen mot kylan utifrån och bibehålla kroppsvärmen. Plagget ska vara mer lössittande än ett underställ utan att vara säckigt. Det fungerar utmärkt att enbart springa i en lager 2-tröja på hösten när det börjar bli för kallt att springa i kortärmat eller linne.

Att tänka på när du väljer en lager 2-tröja:

 • Hål för tummarna: Håller ärmarna nere och värmer händerna
 • Lång dragkedja: Gör det lättare att reglera värmen
 • Hög krage: Värmer och skyddar halsen, bra på de kallaste passen

Lager 3: Skal

Det tredje lagret bör vara vindtätt och vattenavvisande eftersom det ska skydda mot snöslask, regn och kyliga vindar. Det är a och o att en löparjacka passar just din kropp perfekt. Om jackan sitter för tight eller stramar åt försämrar man de underliggande lagrens funktion. Det är också viktigt att jackan kan andas så att den släpper ut fuktig luft från kroppen och de underliggande lagren.

Att tänka på när du väljer vindjacka och andra ytterplagg:

 • Hål för tummarna: Håller ärmarna nere och värmer händerna.
 • Ventilation: Hur mycket ventilation jackan behöver ha beror på träningens intensitet. Stora ventilationsöppningar i ryggen och mindre under armarna är i de flesta fall bra.
 • Är det väldigt kallt och blåsigt kan du skydda höfter och rumpa med ett extra par shorts ovanpå tajtsen.
 • Påsydda/laminerade reflexdetaljer: Bra för synligheten, men effekten av dem försämras med tiden så komplettera gärna med lösa reflexer/reflexväst.
 
FLER TIPS FÖR VINTERLÖPAREN

5-minutersregeln
De första 5 minuterna av rundan ska kännas lite kyliga. Om du är varm innan du ens har fått upp flåset är risken stor att du snart börjar svettas floder.

Funktion rakt igenom
Kom ihåg att även välja funktionsmaterial i underkläder, strumpor och mössa/vantar.

Värm upp ordentligt
Var extra noga med att värma upp i lugnt tempo när det är kallt ute, så att andningen hinner anpassa sig till temperaturen. Om du är känslig mot kyla kan en värmeväxlare underlätta träningen. Den värmer upp utandningsluften så att du sedan kan andas in varm luft.

Broddar
Många löpare investerar i ett par riktiga dubbskor, men om du vill ha extra grepp finns både bra och billiga metallbroddar som du enkelt trär på dina vanliga löparskor. Det är också enkelt att dubba sina vanliga löparskor med lösa dubbar.

LÄS MER:

Spring i vinter – så tränar du bäst på snö

Är du rätt rustad när vintern kommer?

Antal kommentarer: 7

Christian Thomasson

Jag tillhör dem som inte alls gillar dessa långa armar med hål för tummarna. Armarna blur längre på plagget ön de behöver vara. Fryser man går det utmärkt med ett par handskar. Och dessutom blir bökigare om man skall kolla klockan med tummen i ett hål…


Patrick

Spikskor är väl bättre att rekommendera än broddar, eller som alternativ till att använda broddar, då de på alla sätt är ett mer seriöst alternativ. De håller längre och ger en säkrare löpning totalt sett (speciellt vid varierat underlag). En investering som över tiden lätt slår ut användandet av broddar.
🙂


Fredrik Båving

Och jag vänder på Patricks resonemang och hävdar att broddar är skitbra. Jag bor i Luleå och har använt broddar på mina vanliga löparskor i 5 år. ALDRIG halkat. Använder Springyard och har inte bytt en enda dubb än.


Jenny Sunding

Patrick – Om man har möjlighet att lägga lite mer pengar så är dubbade skor jättebra, men det finns även broddar som har riktigt bra kvalitet – speciellt med tanke på det mycket lägre priset! Men det är självklart en smakfråga :).
Mvh Jenny, webbredaktör


anette

Vax ska lager 2 vara i för martial ?Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Fyra bästa trailskorna just nu

Fyra bästa trailskorna just nu


I Runner’s Worlds senaste test av sjutton nya trailskor var det några modeller som stack ut lite extra mycket. Här är de fyra som förärades med våra utmärkelser!

I vårt test av trailskor (publicerat i maj, #5–20) testade vi sjutton nya modeller i de båda kategorierna ”teknisk terräng” och ”allroundmodeller”. Av dessa sjutton var det fyra modeller som stack ut från konkurrensen och fick våra utmärkelser Bästa debut, Bästa uppdatering, Bästa köp och RW:s val, en i kategorin teknisk terräng och tre i kategorin allroundmodeller. Här är vinnarna!

Fakta i testet: Viktangivelserna gäller storlek US 9 (42,5) i herr och US Wmns 7 (38) i dam. Häldropp är höjdskillnaden mellan sulans häldel och framfot (i millimeter) när innersulan avlägsnats. 

Bästa debut: Merrell MTL Long sky

Merrell MTL Long Sky Vikt: Herr 280 g, dam 230 g Häldropp: 8 mm Pris: 1 700 kr

TEKNISK TERRÄNG MTL står för Merrel Tech Lab – en förkortning som företagets mest tekniska produkter förses med. Här handlar det om en skomodell som är byggd för att klara av stora variationer i terrängförhållanden. 

Ovandelen består av en gles mesh-konstruktion, som gör att vatten lätt kan dräneras ur skon. Runt tåpartiet finns ett skyddande tunt platsskikt och hälkappan har en stabiliserande yttre TPU-förstärkning. Tack vare en inre sockkonstruktion och väl avvägd stoppning runt ankeln är passformen bekväm. 

En tämligen rejäl sulplattform i EVA-material, som är något uppdragen i hålfotspartiet för extra stöd, ger tydlig stötdämpning och gör att skon också klarar sig fint på hårda underlag. Vibrams MegaGrip-yttersula fungerar väl på såväl torra som våta underlag. 

Summeringen blir att Long sky förenar komfort med utmärkta greppegenskaper.

Bästa uppdatering: Hoka Speedgoat 4

Hoka One One Speedgoat 4 Vikt: Herr 306 g, dam 263 g.  Häldropp: 4 mm Pris: 1 900 kr

ALLROUNDMODELL Förändringarna från version tre till fyra av denna omtyckta ”arbetshäst” är gjorda med påtaglig försiktighet. 

Ovandelen har fått en ny utformning i framfoten, vilket gör skon marginellt rymligare. Mellansulan ger också en bättre avvägning mellan stötdämpning och kvick respons. Yttersulan är helt identisk med föregångaren och ger samma fina grepp på de flesta typer av underlag. 

Hokas höga, vaggformade sulplattform ger påtagligt skydd mot underlagets ojämnheter samtidigt som den underlättar frånskjutet i löpsteget. 

Speedgoat är träffande nog uppkallad efter en legendarisk amerikansk ultralöpare. Skon kommer nämligen bäst till sin rätt under långa, relativt långsamma löpturer på varierande väg- och stigunderlag

Bästa köp: 361° Taroko 2 

361° Taroko 2 Vikt: Herr 310 g, dam 265 g Häldropp: 9 mm Pris: 1 300 kr

ALLROUNDMODELL I 361°s egen produktinformation presenteras Taroko som en ”hybridmodell”, vilket stämmer alldeles utmärkt med skons allsidiga karaktär. Ovandelens relativt robusta material tål tämligen tuffa tag samtidigt som det ger god ventilation. 

Mellansulan i 361°s egna Quickfoam-skum ger en väl avvägd stötdämpning parad med säker kontakt med underlaget. Yttersulans mönster greppar fint på olika typer av underlag utan att kännas alltför aggressivt på hårda grusvägar och asfalt. 

Skon har också ett smart snörsystem kallat Morphit, som möjliggör finjustering av passformen runt häldelen. En mjuk ”krage” i ankelpartiet förhindrar skräp att tränga ned i skon. 

Taroko 2 är ett utmärkt val för den som ständigt växlar underlag på sina löprundor. 

RW:s val: Saucony Peregrine 10

Saucony Peregrine 10 Vikt: Herr 303 g, dam 264 g Häldropp: 4 mm Pris: 1 600 kr

ALLROUNDMODELL Peregrine har närmast fått klassikerstatus i Saucony-sortimentet. Mot den bakgrunden är det naturligt att denna bekväma och allsidiga trailmodell uppdateras med viss försiktighet. Den tionde versionen har dock fått en hel del justeringar. 

Mellansulan består nu dels av en huvuddel i så kallat Pwrrun-skum och dels ett skikt närmast fotsulan med så kallat Pwrrun +. Syftet är att detta ska ge skon mer respons i frånskjutet. 

Ovandelen har fått en enklare utformning jämfört med föregångaren, genom att de stödjande förstärkningarna har integrerats med ett finmaskigt, slitstarkt material. 

Yttersulan har v-formade greppelement med olika riktning i framfot respektive häldel, vilket ger säker kontakt med underlaget både uppför och utför. Det finns också markeringar för att fästa metallspikar och/eller borra dräneringshål i sulan. 

Peregrine-anhängare lär oavsett både känna igen sig och uppskatta de små detaljförbättringar som gjorts.


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Träna smartare med nya Polar Vantage V2

Träna smartare med nya Polar Vantage V2


Polars nya multisportklocka Vantage V2 är fullpackad med nya, smarta funktioner som hjälper dig att träna smartare, återhämta dig snabbare – och prestera bättre.

Att både kunna sätta upp mål och sedan nå dem kräver att du klarar av att balansera din träning med tillräcklig, och optimerad, återhämtning. För att lyckas med det behöver du mer och bättre kunskap menar Polar – kunskap som nya värstingklockan Vantage V2 ger dig.

Vantage V2 hjälper dig att utvecklas inom din idrott genom att bland annat mäta både aktivitet och puls dygnet runt. Det är information som är avgörande för att du ska förstå hur din kropp svarar på träning och ditt behov av återhämtning – oavsett idrott – så att du kan utvecklas optimalt. Funktioner som mäter din puls, hastighet och dina effektzoner i kombination med nya löp- och cykelprestandatester gör nämligen att det är enklare än någonsin att följa dina framsteg med Polar Vantage V2.

Ett sådant nytt test är Leg Recovery. Det är ett enkelt test som kan utföras utan ytterligare sensorer, och i kombination med funktionerna Training Load Pro och Recovery Pro ger det dig både en bredare bild och en djupare förståelse för hur din kropp reagerar på träningen.

I nya Test Hub, som är en del av Polars tränings- och loggplattform Flow, samlas både dessa och dina andra testdata. Syftet är att förenkla analysmöjligheterna och ge dig ökad kunskap om din träningsutveckling. I Polar Flow kan du även på ett enkelt och överskådligt sätt planera och följa upp din träning, dina övriga aktiviteter och din sömn.

Allt detta förenas i en mycket lätt och smidigt designad multisportklocka. Utöver såväl beprövade som nya tränings- och testfunktioner är nya Vantage V2 förstås även utrustad med många smart watch-funktioner, bland annat med nya musikkontroller, väder- och telefonnotiser. Med nya Polar Vantage V2 har det aldrig varit lättare att träna smartare.

Fakta Polar Vantage V2
Vikt: 52 gram
Batteritid: 40 timmar kontinuerlig träning
Pris: från 5 299 kronor

Läs mer och beställ


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Ny app erbjuder gemensam virtuell löpning

Ny app erbjuder gemensam virtuell löpning


En ny svensk app låter dig springa med upp till 100 000 människor samtidigt – i cyberspace.

Sprintcrowd heter en ny svensk gratisapp som möjliggör virtuell löpning tillsammans med andra. Bakom appen ligger bland andra Mustafa “Musse” Mohamed.

Via appen kan man springa samtidigt som sina vänner eller andra löpare, även om man inte befinner sig på samma plats. Användarna kan träna tillsammans, anordna utmaningar – eller delta i lopp med upp till 100 000 deltagare.

Löparna ser sig själva och de andra deltagarna på skärmen som avatarer som springer på tävlingsbanan. Appen visar användarens och de andra löparnas position, tempo, distans och hur långt fram eller bakom de är i realtid.

En unik funktion för Sprintcrowd är möjligheten att kommunicera med de andra deltagarna i realtid. Du får också veta när du närmar dig en annan löpare närmar – eller någon annan närmar sig dig i det virtuella loppet eller träningspasset. Precis som i verkligheten har löpare som befinner sig nära varandra möjlighet att prata med varandra om man vill.

Om Sprintcrowd är lösningen för alla socialt utsvultna löpare där ute återstår förstås att se. Appen finns för både Android och Iphone och är gratis att ladda ner.


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in