The North Face Trail Team by Runner’s World!

The North Face Trail Team by Runner’s World!


Nästan 400 personer ansökte om att få bli en del av The North Face Trail Team by Runner’s World. Nu har de tio utvalda deltagarna utrustats från topp till tå och mötts för första gången under en fullmatad trailweekend på Camp Järvsö. Nästa mål: Kullamannen!

[ANNONS] Det amerikanska varumärket The North Face lanserade det tio löpare starka trailteamet under våren, i samarbete med Runner’s World. Nu har deltagarna träffats live för första gången – under en fullmatad trailweekend på Camp Järvsö i Hälsingland. Det utgjorde också första steget mot höstens stora mål (för alla utom två) som är att springa en av Kullamannens fyra distanser (från 20 till 161 kilometer) den 4–5 november 2022. 

På plats var förstås teamets båda coacher, Fanny Borgström från The North Face-trailteamet samt Runner’s Worlds chefredaktör Anders ”Szacke” Szalkai. Under helgen fick deltagarna bland annat lära sig hur ”korvbrödstipset” från Fanny Borgström kan utveckla deras traillöpning och hur ett ”superset” med styrketräning från RW:s expert Jimmy Englund gynnar uppförslöpningen.

När teamet anlände till Camp Järvsö dröjde det inte länge innan löpardiskussionerna kom i gång – trailweekenden var därmed inledd! Första passet för det The North Face-kittade teamet handlade om traditionell löpskolning och löpstyrka med fokus på spänst och fotstyrka – vilket man verkligen kan ha nytta av i trail.

Anders Szalkai instruerar deltagarna i löpskolning.

Löpskolningen följdes av ett intervallpass bestående av 5 serier med 2-minutersintervaller följt av 2 x 30 sekunder långa intervaller på Camp Järvsös kuperade elljusspår. 

Även om kanske lungorna och mjölksyratåligheten provades mest under intervallerna tog många redan här fasta på Fannys tips om att våga släppa på utför och nyttja terrängen genom att ta hjälp av högt liggande stenar och rötter i stället för att undvika dem. Fanny återkom ofta till vikten av att dansa i steget och ha kul – och kul hade vi.

För att komma ner i varv efter intervallpasset och få jobba lite med rörligheten stod det sedan yinyoga på schemat. Här fick vi testa några bra positioner för rörligheten och för att lugna ned andningen. På kvällen var middagen en höjdpunkt, både när det gällde maten och snacket – vilket också är en viktig del för att orka passen. 

Fanny Borgström tycker att träningen måste vara kul också – och kul hade vi.

På dag två stod det först uppförs- och utförsteknik på schemat. Här fastnade många av deltagarna för Fannys ”powerhike”-tips för att jobba effektivt uppför. 

Det går ut på att man sätter händerna på låren och kramar om dem, ungefär som korvbröd som omsluter låren, varpå man går med bestämda och ganska långa steg uppför brantare partier. På så sätt sparar man kraft utan att tappa tid jämfört med löpning uppför. Men för att få in den rätta känslan så att man kan blanda tassande löpning och ”powerhike”-gång uppför krävs det en del träning.

Eftermiddagen bjöd på ett mycket uppskattat styrkepass med Runner’s Worlds skadeexpert Jimmy Englund. Nu låg fokus på styrketräning som gynnar just traillöparens sätt att springa, där korta, branta avsnitt ofta avlöser varandra. För att dessutom jobba med styrkeuthålligheten körde teamet tre så kallade ”superset”, där en styrkeövning följs av en hoppövning. 

Efter styrkepasset följde en ny utmaning i form av uppförslöpning till det lilla berget Järvsö Klack. Vägen dit bjöd på riktigt härlig och trixig löpning, med inslag av ”powerhikes” uppför. Utsikten från toppen över hela Järvsöområdet blev belöningen. Nedför kom också Fannys tekniktips till sin rätt – här gällde det att dansa med små, lätta steg och att våga släppa ut armarna för att balansera rätt.

Kvällen avrundades med ännu en trevlig och god middag, med en givande frågestund med både coacher och deltagare. För även om teamet är nytt finns det mycket erfarenhet i gruppen.

Helgen avslutades på söndagen med ett långpass i härlig trailmiljö, där det till och med fanns tid att fylla The North Face-ryggsäcken med skogskantareller som bitvis lös upp skogen bredvid de slingrande stigarna.

Efter en härlig weekend tillsammans är teamet nu i gång på riktigt. Både utrustning och coachning är på plats så att alla deltagare har bra verktyg i sin träning mot höstens stora mål – Kullamannen (för alla utom två, se nedan).

Nu jobbar det här härliga gänget vidare mot höstens stora mål!

Utrustningen som teamet använder!
Teamet har blivit utrustade med produkter ur The North Face Flight Series – en produktlinje som sätter lätthet och funktion i fokus.

Teamets tröjor: The North Face Flight Series Seamless Long-Sleeve T-shirt
En långärmad lätt tröja som både funkar bra som eget lager eller som mellanlager. Sömlös med suverän passform, i material som kyler i värme och håller dig varm när det är kallt.
Läs mer om Flight Series Seamless Long-Sleeve T-shirt här!
Teamets skor: The North Face Flight Series Vectiv
En raceinspirerad trailsko. Överst i mellansulan ligger en kolfiberplatta vilket ger en kvick stegavveckling, samtidigt som den skyddar löparen mot ojämnheter i underlaget.
Läs mer om Vectiv här!
Teamets skor: The North Face Flight Series Vectiv Enduris II
En trailsko med både mycket stötdämpning och vaddering som ger en mjuk och skön känsla. Liksom Vectiv har Enduris II en integrerad platta i mellansulan, som är tillverkad i Pebax-material i stället för kolfiber.
Läs mer om Vectiv Enduris II här!
Teamets ryggsäckar: The North Face Flight Series Race Day Vest 8
Lätt och funktionell löparväst som bara väger 200 gram och ändå har plats för vätska, energi och förstärkningsplagg. Snabbtorkande och fukttransporterande FlashDry-teknologi gör att västen aldrig blir tung.
Läs mer om Race Day Vest 8 här!

Medlemmarna i The North Face Trail Team by Runner’s World om trailhelgen på Camp Järvsö

The North Face Trail Team by RW, från vänster:
Jenny, Nathalie, Anna, Joel, Malin, Ulf, Matilda Michael, Uffe, David och Fanny
.

Anna Olsson, 24 år, Stockholm
Mål på Kullamannen: 50 km

”Det var en av de roligaste helgerna i mitt liv! Det bästa var att få umgås och träna tillsammans med andra som brinner för löpning lika mycket som jag gör.”

Jenny Blomdahl, 27 år, Östersund
Mål: Att springa Jämtlandstriangeln på en dag

”Jag gillade teknikpasset – bra med teori mitt i träningen och att få testa olika saker under löppasset. Känslan var härligt lekfull när man flög lite extra över vissa stenar utför.” 

Malin Nordin, 45 år, Solna
Mål på Kullamannen: 50 km 

”Jag har tagit med mig många tips och tankar om min fortsatta träning – som Fannys tips om uppförs- och utförslöpning till exempel.”

Matilda Gend, 33 år, Ystad
Mål på Kullamannen: 50 km 

”Sista långpasset blev ett bra tillfälle för mig att öva på att våga lyfta blicken – lagom utmanande och något jag kan ha stor nytta av att göra framöver.”

Nathalie Svedberg, 30 år, Göteborg
Mål på Kullamannen: 20 km dödens zon 

”Det var roligt att alla har ganska olika bakgrund när det kommer till löpning, vilket gör att man kan lära sig av varandras styrkor och erfarenheter.” 

David Kjellén, 26 år, Göteborg
Mål på Kullamannen: 50 km

”Fannys tips att vara nyfiken kommer jag alltid ha i bakhuvudet när jag springer på stigarna. Jimmy gav oss också riktigt bra tips och förslag på styrkeövningar för löpare.”

Uffe Ekdahl Pettersson, 47 år, Lerdala
Mål på Kullamannen: 100 km

”Det bästa från helgen är den pepp och glädje som jag fick vara en del av med resten av teamet. Det kommer vi nog att fortsätta ge varandra under höstens träningar.”

Joel Vallgren, 23 år, Enköping
Mål i höst: Sätila Trail 22 km

”Skönt att det var så prestigelöst. Trots att jag hade minst erfarenhet och var mindre vältränad platsade jag med sådana som var raka motsatsen.” 

Ulf Tjernström, 40 år, Stockholm
Mål på Kullamannen: 50 km

”Väldigt roligt att möta människor med olika ingångar och perspektiv på löpning. Det fanns verkligen något att lära och inspireras av från alla individer.”

Michael Stenberg, 47 år, Norrköping
Mål på Kullamannen: 100 miles

”För min del tar jag främst med mig att ’variera mera’, men alla tips under helgen var verkligen väldigt värdefulla för mig!”

Läs mer om de utvalda deltagarna i The North Face Trail Team by Runner’s World här!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Fler intressanta artiklar