Tight i toppen i Stockholms Bästa

Tight i toppen i Stockholms Bästa


Stockholms Bästa, som är ett helt nytt loppkoncept som startade i februari, har blivit en succé med över 1 200 registrerade löpare. Åtta olika lopp runt om i Stockholm på varierande distanser och underlag ingår i serien. Varje lopp har sin egen tävling, men det är i ”totalen”, där varje löpares 5 bästa lopp räknas in som priserna delas ut. Efter 6 av 8 lopp kan vi konstatera att det är tight i toppen.

I nya loppserien Stockholms Bästa kan man tävla mot sig själv, men också jämföra sig med andra i varje enskilt lopp eller i den så kallade ”totalen”. I totalen räknas de fem bästa loppen för varje deltagare, där prestationen på respektive lopp graderas i förhållande till den snabbaste tiden någon presterat på loppet. Alla löpares tider omvandlas till decimaltal där loppets segrartid delas med löparens tid. Så från vinnartidens 100 % blir det sedan en fallande procentsats utifrån hur långt efter man är. Procenten ändras sedan till poäng, som alla löpare alltså får på varje lopp.

Efter 6:e loppet i Stockholms bästa, som var Magelungen 17,3 km, börjar det dra ihop sig i tävlingens total. Fortfarande kan det hända en del då två lopp återstår och några löpare har ännu inte genomfört 5 lopp totalt, och då kan deras poäng öka kraftigt när dom genomfört sitt 5:e lopp. Några topplöpare har 5 lopp men kanske inte presterat max på alla, och då kan ett bra resultat i de återstående loppen höja totalpoängen avsevärt.

I herrarnas total ligger de tre senaste loppens vinnare Niklas Jonsson från Hammarby Runners i topp då han alltså inkasserat maximala 100 poäng på dessa tre lopp där han varit snabbast av alla. Riktigt avgjort är det dock inte, utan kanske kan någon av löparna precis bakom hota med bra slutlopp?

Totalen för herrar efter 6 av 8 lopp

Lite längre ner i listan hittar vi även två löpare som har varit snabbast och fått 100 poäng i något lopp. Svenska rekordhållaren på 5 km väg, David Nilsson, har varit i topp i två lopp, men har tagit det lugnt efter sjukdom på några av de lopp han genomfört. Med en bra avslutning kan han vara med och tävla om totalsegern. Per Wangel, som vann var snabbast på första loppet runt Hammarby sjö, har bara sprungit 4 lopp hittills, så även han kan få en rejäl skjuts upp i totalen genom att springa ett 5:e lopp.

På damsidan har vi Studenternas Malin Gibrand i topp, även hon var snabbast över just första loppet, men har sedan hela tiden presterat bra tider även på de andra loppen.

Totalen damer efter 6 av 8 lopp

Det är dock långt ifrån avgjort även i damklassen, då dels någon av löparna på placeringarna bakom Malin kan förbättra totalpoängen genom snabba slutlopp, och sedan har vi precis som i herrklassen några enskilda loppvinnare som inte sprungit 5 lopp ännu. Sandra Eriksson, i landslagssammanhang tävlande för Finland, har varit snabbast i två lopp och har ännu bara 4 lopp totalt i totalen. Senaste loppets snabbaste tjej, Sara Trané, har även hon inte 5 lopp att räkna in och det gäller även Åsa Lundin som var snabbast runt Brunnsviken.

Det tävlas dock inte bara om främsta herr och dam, utan även i åldersklasser, och där kan vi konstatera att det finns ett antal suveräna ”500-poängare”, det vill säga att man varit snabbast i sin åldersklass i 5 lopp (eller fler). På damsidan hittar vi fullpott i poäng för Malin Gibrand i K40, Helen Ragnarsson i K55, Ingrid Björk i K60 och Kristin Wallmo i K70.
På herrsidan har vi 5 åldersklasslöpare med full poängpott genom Marcus Brandt i M40, Robert Löfgren i M50, Sven Jönsson i M55, Bengt Isgård i M70 och slutligen Jan Fröberg i M75.
Imponerande insatser av dessa ”veteraner” och kollar vi in den prestigefyllda lagtävlingen har vi Team AnyPace Sweden i topp.

Näst sista loppet i serien är Norra Djurgårdens mil, som startar upp fredag 21 maj och där löparna kan tävla fram till och med söndag 30 maj. Det finns fortfarande startplatser kvar vissa tider, så är man tävlingssugen kan man anmäla sig till de återstående loppen som enskilda lopp.

LÄS MER OCH ANMÄLAN STOCKHOLMS BÄSTA

KOLLA IN RESULTATEN I TOTALEN OCH ENSKILDA LOPPEN
I rullmenyn under ”Lopp” väljer du ”Totalt ” om du vill se totalen och sedan kan du under ”Klass” filtrera på både damer och herrar liksom efter alla olika branscher som man kunnat ange vid anmälan.

FOTO: Annica ZionLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Stockholms Bästa – nya Grimsta-banan med start 25 mars

Vårens andra lopp i Stockholms Bästa är helt nya Grimsta. En härligt omväxlande och utmanande...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Stockholms Bästa – Karlbergskanalen först ut

Fredag 11 mars startade Stockholms Bästa med en ny vårupplaga med sex lopp. Först ut...

Läs mer

Stockholms Bästa tillbaka i vår

Succén Stockholms Bästa är Sveriges mest flexibla serie med löplopp. Nu är det dags för...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Finalen i Stockholms Bästa – Södra Djurgården

Stockholms Bästa är nu framme vid höstens sista lopp – Södra Djurgården. Den mycket uppskattade...

Läs mer
Rålambshov med fyra broar – nästa i Stockholms Bästa

Höstupplagan av Stockholms Bästa är nu framme vid näst sista loppet. Rålambshov är en 7,36 kilometer lång och ganska utmanade...

Läs mer
Deltagarfavoriten Magelungen runt – nästa lopp i Stockholms Bästa!

Med start 7 oktober rullar Stockholms Bästa-serien vidare – nu med det längsta loppet: Magelungen runt.

Läs mer
Lättare Norra Djurgården – nästa lopp i Stockholms Bästa

Norra Djurgården är klassisk mark för Stockholms löpare. Här har många olika lopp genomförts genom åren – bland annat den...

Läs mer