Tight i toppen i Stockholms Bästa

Tight i toppen i Stockholms Bästa


Stockholms Bästa, som är ett helt nytt loppkoncept som startade i februari, har blivit en succé med över 1 200 registrerade löpare. Åtta olika lopp runt om i Stockholm på varierande distanser och underlag ingår i serien. Varje lopp har sin egen tävling, men det är i ”totalen”, där varje löpares 5 bästa lopp räknas in som priserna delas ut. Efter 6 av 8 lopp kan vi konstatera att det är tight i toppen.

I nya loppserien Stockholms Bästa kan man tävla mot sig själv, men också jämföra sig med andra i varje enskilt lopp eller i den så kallade ”totalen”. I totalen räknas de fem bästa loppen för varje deltagare, där prestationen på respektive lopp graderas i förhållande till den snabbaste tiden någon presterat på loppet. Alla löpares tider omvandlas till decimaltal där loppets segrartid delas med löparens tid. Så från vinnartidens 100 % blir det sedan en fallande procentsats utifrån hur långt efter man är. Procenten ändras sedan till poäng, som alla löpare alltså får på varje lopp.

Efter 6:e loppet i Stockholms bästa, som var Magelungen 17,3 km, börjar det dra ihop sig i tävlingens total. Fortfarande kan det hända en del då två lopp återstår och några löpare har ännu inte genomfört 5 lopp totalt, och då kan deras poäng öka kraftigt när dom genomfört sitt 5:e lopp. Några topplöpare har 5 lopp men kanske inte presterat max på alla, och då kan ett bra resultat i de återstående loppen höja totalpoängen avsevärt.

I herrarnas total ligger de tre senaste loppens vinnare Niklas Jonsson från Hammarby Runners i topp då han alltså inkasserat maximala 100 poäng på dessa tre lopp där han varit snabbast av alla. Riktigt avgjort är det dock inte, utan kanske kan någon av löparna precis bakom hota med bra slutlopp?

Totalen för herrar efter 6 av 8 lopp

Lite längre ner i listan hittar vi även två löpare som har varit snabbast och fått 100 poäng i något lopp. Svenska rekordhållaren på 5 km väg, David Nilsson, har varit i topp i två lopp, men har tagit det lugnt efter sjukdom på några av de lopp han genomfört. Med en bra avslutning kan han vara med och tävla om totalsegern. Per Wangel, som vann var snabbast på första loppet runt Hammarby sjö, har bara sprungit 4 lopp hittills, så även han kan få en rejäl skjuts upp i totalen genom att springa ett 5:e lopp.

På damsidan har vi Studenternas Malin Gibrand i topp, även hon var snabbast över just första loppet, men har sedan hela tiden presterat bra tider även på de andra loppen.

Totalen damer efter 6 av 8 lopp

Det är dock långt ifrån avgjort även i damklassen, då dels någon av löparna på placeringarna bakom Malin kan förbättra totalpoängen genom snabba slutlopp, och sedan har vi precis som i herrklassen några enskilda loppvinnare som inte sprungit 5 lopp ännu. Sandra Eriksson, i landslagssammanhang tävlande för Finland, har varit snabbast i två lopp och har ännu bara 4 lopp totalt i totalen. Senaste loppets snabbaste tjej, Sara Trané, har även hon inte 5 lopp att räkna in och det gäller även Åsa Lundin som var snabbast runt Brunnsviken.

Det tävlas dock inte bara om främsta herr och dam, utan även i åldersklasser, och där kan vi konstatera att det finns ett antal suveräna ”500-poängare”, det vill säga att man varit snabbast i sin åldersklass i 5 lopp (eller fler). På damsidan hittar vi fullpott i poäng för Malin Gibrand i K40, Helen Ragnarsson i K55, Ingrid Björk i K60 och Kristin Wallmo i K70.
På herrsidan har vi 5 åldersklasslöpare med full poängpott genom Marcus Brandt i M40, Robert Löfgren i M50, Sven Jönsson i M55, Bengt Isgård i M70 och slutligen Jan Fröberg i M75.
Imponerande insatser av dessa ”veteraner” och kollar vi in den prestigefyllda lagtävlingen har vi Team AnyPace Sweden i topp.

Näst sista loppet i serien är Norra Djurgårdens mil, som startar upp fredag 21 maj och där löparna kan tävla fram till och med söndag 30 maj. Det finns fortfarande startplatser kvar vissa tider, så är man tävlingssugen kan man anmäla sig till de återstående loppen som enskilda lopp.

LÄS MER OCH ANMÄLAN STOCKHOLMS BÄSTA

KOLLA IN RESULTATEN I TOTALEN OCH ENSKILDA LOPPEN
I rullmenyn under ”Lopp” väljer du ”Totalt ” om du vill se totalen och sedan kan du under ”Klass” filtrera på både damer och herrar liksom efter alla olika branscher som man kunnat ange vid anmälan.

FOTO: Annica Zion


Nr 8 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Frisk kropp – och knopp! Så påverkas din psykiska hälsa av löpning
  • Tänk dig snabb med mental träning
  • 15 enkla knep för bättre prestation
  • Nya teknologin som förändrar löpningen – för alltid!
  • Så lär du dig känna farten
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Flaten nästa i Stockholms Bästa – och fortfarande chans att haka på!

Loppserien Stockholms Bästa är i full gång igen efter vårens succé – nu med höstupplagan....

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Är du Stockholms Bästa löpare?

Det är dags att utse Stockholms Bästa Höstlöpare 2021 – har du det som krävs?...

Läs mer

Stockholms Bästa – succén fortsätter!

Nu följer vi upp succén Stockholms Bästa med en höstupplaga. Spring ett, flera eller alla...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Succén Stockholms Bästa har gått i mål

Den sista etappen i succéloppserien Stockholms Bästa har nu gått i mål – på toppen...

Läs mer
Finalen i Stockholms Bästa – fler startplatser och Hill Trophy

Nu finns det extra många startplatser till sista loppet i Stockholms Bästa – 8,7 km i Nackareservatet med avslutning till...

Läs mer
Stockholms Bästa intar Norra Djurgården med milen

Nu börjar det dra ihop sig i Stockholms Bästa-serien. Fredag 21 maj startar det näst sista loppet i serien: 10 kilometer...

Läs mer
Längsta loppet i Stockholms Bästa – Magelungen

Fem lopp är nu avverkade i nya loppserien Stockholms Bästa, vilket innebär att de löpare som sprungit alla lopp nu...

Läs mer