Norra Djurgården

Loppinfo
Datum: 23-25/9 (tors-lör) och 1-3/10 (fre-sön)
Start: Vid Klocktornet, Stora Skuggan
Mål: Vid Spegeldammen, Stora Skuggan
Distans: 10,00 km
Startavgift: 225 kr/lopp. Alla 6 lopp 895 kr.

Till anmälan

Bankarta

Start GPS: 59.3660873936, 18.0752252515
Mål GPS: 59.3659284361, 18.0761396041
Underlag: 34% asfalt, 28% grus, 26% motionspår, 5% gräs, 4% stig, 3% gatsten.
GPX fil: Ladder du ner här!
Karta: Klicka här för att öppna interaktiv karta i fullskärm.
Backighet: 1,25
Kurvighet: 0,25
Här kan du läsa mer om ”backighet och kurvighet”

För att få en översikt över loppseriens lopp klicka här: 

Tips från coachen
Anders Szalkai

Även i höst kommer vi köra en exakt 10 Km på Norra Djurgården men vi kommer fila lite på slutet och göra någon liten justering längs banan.

Texten om vårens lopp ser du nedan. 

Norra Djurgården är klassisk tävlingsmark (och träningsmark).
Här har många olika lopp genomförts genom åren. Den tio kilometer långa bana som gäller för Stockholms Bästas sjunde lopp bjuder på mycket stor variation – både gällande underlag och kupering.

Det exakt 10 kilometer långa varvet för Stockholms Bästas sjunde lopp, av totalt åtta, både startar och går i mål vid Stora Skuggan på Norra Djurgården. Inledningen är relativt lätt. Vi springer ner till Norra Fiskartorpsvägen och sedan bort i riktning mot Stockholms universitet.
Efter drygt 1 kilometer svänger vi vänster, det vill säga innan vi når fram till bensinmacken. Sedan följer fortsatt fin asfaltslöpning även om det här lutar både lite svagt uppför och nedför på Baron Rålambs väg. Den övergår sedan i Björnnäsvägen som numera är avstängd för biltrafik.

Efter två kilometer viker vi in mot Lill-Jansskogen. Efter runt 2,5 kilometer kommer loppets första kraftigare stigning när vi tar oss upp från Ugglevikskällan i riktning mot Stockholms Stadion. På väg upp mot Stadion övergår asfaltsunderlaget till grus. Totalt består banan till 28 procent av grus, 34 procent är asfalt och 26 procent motionsspår. Utöver det springer vi även på lite gräs, stig och gatsten.

Stigningen uppför Klappjaktsvägen suger lite kraft vid snabb löpning, men väl uppe på ”platån” blir det relativt flack löpning igen. Vi rundar Stadion på utsidan via Drottning Sofias väg, Valhallavägen och springer sedan längs Lidingövägen i riktning mot Östermalms IP. Däremot blir det ingen sväng in på Stadion, utan vi springer förbi och vid Östermalms IP viker vi av till vänster in på Södra Fiskartorpsvägen. Härifrån mot Norra Djurgårdstaden lutar det svagt utför.

Halva loppet, 5 kilometer, passeras när vi springer över järnvägen. Här blir det återigen en liten knix uppför när vi genar via en grusväg vidare ner mot Husarviken. Vid Husarviken tar vi oss över träbron och springer sedan längs den norra sidan av viken, med Norra Djurgårdsstaden på andra sidan vattnet. Här väntar fin gruslöpning ända fram till runt 6,3 kilometer, då det avslutande och lite tuffare partiet i skogen – nära Lilla Värtans vatten – väntar.

Här gäller det att anpassa steget efter kuperingen. Och det kanske är först nu, efter drygt 7 kilometer, man inser att detta faktiskt är det hittills backigaste loppet i Stockholms Bästa-serien.

Avslutningsvis springer vi på motionsspåret bort mot Lappkärrsområdet innan vi vänder runt. Nu är det inte långt kvar till målet vid Stora Skuggan och Spegeldammen.

Sammanfattningsvis är det här en väldigt omväxlande men också utmanande runda. Det känns lite kul att den är kontrollmätt till exakt 10 kilometer, så även om det inte är en snabb mil kan du här få ett kvitto på vad du gör på en tuff mils löpning.

 

Arrangör & partners