Träna efter din menscykel pch prestera bättre!

Träna efter din menscykel pch prestera bättre!


Förra året när Storbritanniens bästa tennisspelare Heather Watson åkte ut i Australien Open förvånade hon alla. Spelet blev inte det förväntade, men inte heller hennes förklaring till förlusten.

Watson bröt nämligen alla sporttabun genom att berätta att hon kände sig yr och orkeslös för att hon hade mens och därför inte klarade att spela så bra som hon brukar.

Tröttsamma mensskämtare hade kunnat få vatten på sin kvarn, men det brittiska tennisförbundet ställde sig snabbt bakom Watson. Det gjorde även det brittiska damlandslaget i innebandy.

Därmed började det plötsligt pratas om mensen som en påverkande faktor vid sportsliga prestationer. I Storbritannien kunde man till exempel läsa artiklar om hur spelarna i damlandslaget i innebandy alltid mailade sin tränare den dagen de fick mens, så att han skulle ha koll på vilka som inte hade full kapacitet inför stora mästerskap.

Det borde kanske vara självklart, men historiskt sett har mens och OS
ytterst sällan nämnts i samma mening. I löparvärlden pratas det inte heller om menscykeln, trots att den påverkar hälften av alla löpare – elit såväl som motionärer.

En tjej som har ändrat på det är triathleten Kiran Gandhi, som också är trummis i artisten M.I.A:s band.

– Jag har alltid skippat träningen under mensen. Eftersom jag själv har så svåra menssmärtor har jag alltid tyckt att det låter konstigt när andra tjejer säger att träningen hjälper dem mot menssmärtorna; för några år sen blev jag till och med tvungen att åka till sjukhuset, säger Kiran Gandhi.

När Kiran skulle springa London Marathon förra året fick hon sin mens samma morgon som loppet skulle gå av stapeln. Då gällde det att snabbt ta ställning i en rad frågor som kvinnor i samma situation alltid gör i det tysta.

Kiran, som tränat i månader och dessutom rest till London från New York, ville inte missa maratonloppet. För henne blev därför valet av mensskydd den viktigaste frågan att ta ställning till. Men även om hon fattade att det skulle ses som radikalt att springa helt utan skydd bestämde hon sig för det. Det var helt enkelt det alternativ som kändes bäst för henne.

– Jag ville inte springa med tampong eller binda eftersom jag inte ville få skavsår, och jag ville inte heller behöva stanna och byta mensskydd varannan timme. Jag ville springa loppet på samma sätt som jag tränat inför det.

Trots att Kirans rosa löpartajts snabbt fick en växande röd fläck kände hon sig bekväm under hela maratonloppet, och hon berättar att det bara var en och annan löpare som kommenterade mensen.

– Det kändes som om min kropp tog hand om mig och jag kände mig inte alls utsatt under loppet. När jag gick i mål var jag väldigt stolt över att min kropp klarat av ett maraton i sitt
svagaste tillstånd.

Det gick däremot inte många dagar innan Kirans bedrift blev en nyhet. Bilden av henne springandes i rosa löpartajts med blodfläck spreds över hela världen.

Reaktionerna var både positiva och negativa. Kiran säger att hon antagligen inte kommer att göra om det, men att hon hoppas att bilden av henne ska få fler att prata om hur menscykeln påverkar löpare.

Läs mer – här hittar du hela artikeln (från RW nr 1 2016) i PDF-format!


Nr 3 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Test! Vårens bästa löparskor. 23 nya modeller – hitta rätt sko för dig
  • Löpträningen som gav Guld  i skridsko-VM. Möt Nils Van Der Poel
  • Världens bästa träningspass
  • Kriget mot skavsåren – och hur vi kan vinna det
  • Därför skyddar löpning mot depression
  • 3 sätt att bli snabbare
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Carolina Wikström om det härliga OS-beskedet

I början på veckan kom det efterlängtade beskedet från Svenska olympiska kommittén: maratonlöparen Carolina Wikström...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Full fart framåt med skidstjärnan Frida Karlsson

Att hon kan åka skidor fort har Frida Karlsson visat flera gånger. Men visste du...

Läs mer

Därför springer Augustprisvinnaren Lydia Sandgren

Jag är löpare: Lydia Sandgren, Augustprisvinnare 2020 med debutromanen Samlade verk.

Läs mer
Så blev Wilson Kipketer snabbast i världen

Wilson Kipketer är en av de allra främsta löparna genom tiderna på 800 meter. Vi har pratat med honom om...

Läs mer
Jessica satte PB med 56 km när hon vann RM 24 timmars

I helgen avgjordes Riksmästerskap i 24-timmarslöpning i Skövde och förhandsfavoriternaJessica Svärd och Martin Scharp vann dam respektive herrklassen. Martin nådde...

Läs mer