Under Armour storsatsar på ny stötdämpningsteknologi

Under Armour storsatsar på ny stötdämpningsteknologi


När Under Armour grundades 1996 låg fokus framför allt på funktionskläder för spelare i amerikansk fotboll. Sedan dess har man utvidgat sitt sortiment. Löparskor har funnits på programmet under de senaste tio åren, men det är först i år som Under Armour lanserar ett eget stötdämpningskoncept: UA HOVR.
Teknologin är utvecklad i samarbete med kemiföretaget Dow Chemical. Konstruktionen består av en mellansula tillverkad av en ny typ av plastskum, som är inkapslat i en nätkonstruktion kallad Energy Web. Förutom mjuk stötdämpning ger UA HOVR snabbare respons och mer energiåtergivning i stegavvecklingen än standardmaterialet EVA, som oftast används i mellansulor på löparskor.
– Vi utvecklade UA HOVR utifrån det faktum att varje steg belastar dig med 2–4 gånger kroppsvikten. Den tyngden håller dig tillbaka. Så vi ville hitta ett material med den perfekta kombinationen av dämpning, respons och energiretur. Med HOVR under fötterna får du tillbaka den energin, vilket gör att varje steg känns lättare, säger Dave Dombrow, Under Armours designchef.
Men HOVR-materialets egenskaper gör inte bara att löpningen känns lättare, den utmärkta dämpningen innebär också att benmuskulaturen sparas så att du kan springa längre – och snabbare – utan att bli lika sliten.

Flaggskeppet i den här storsatsningen på löpning är modellen HOVR Sonic. Den är främst avsedd som en pålitlig distanssko för träning på hårda underlag. Samtidigt släpps även HOVR Phantom, med samma teknologi men med en design mer inriktad mot lifestyle-kategorin. Men det är inte bara mellansulans material och konstruktion som är ny i den här satsningen. Även ovandelen är en nyhet. Den är stickad i ett enda stycke och saknar utanpåliggande förstärkningar. I stället är materialet förstärkt över mellanfoten för att hålla foten säkert på plats. Hälen får i sin tur stöd av en utanpåliggande hälkopp.

Under Armour HOVR Sonic
Vikt: 289 gram (herr US9) respektive 247 gram (dam US7).
Dropp (höjdskillnaden mellan häl och framdel): 8,3 (herr) respektive 6,8 millimeter (dam).
Cirkapris: 1 300 kronor.
Läs mer: En mer detaljerad produktbeskrivning och resultat från både mekaniska labbtester och testlöpning hittar du i Runner’s Worlds stora skoguide för våren (april #4-18).

Under Armours väg till framgång
Under Armour har en kort men intressant historia. Rötterna finns som sagt i amerikansk fotboll: företaget grundades 1996 av Kevin Plank – en då 23-årig före detta collegespelare från University of Maryland på amerikanska östkusten. Plank hade under sin tid som aktiv upplevt de stora problem med fukttransport och ineffektiv temperaturreglering som de bomullsunderkläder – som då var standard i sporten – gav upphov till.

Övertygad om att det var möjligt att tillverka mer funktionella plagg att bära närmast kroppen tog han kontakt med innovativa textiltillverkare. Det resulterade i den numera klassiska funktionströjan Under Armour HeatGear. Kort därefter kom också plagg för kyligare förhållanden under beteckningen ColdGear Fabric och så småningom också en konfektionslinje kallad AllSeason Gear för mer normala temperatur- och väderleksförhållanden. Extra draghjälp i marknadsföringen fick företaget då skådespelarna i Oliver Stones storfilm om amerikansk fotboll bar funktionskläderna (Any Given Sundaymed Al Pacino i huvudrollen).

En viktig detalj hos de första klädkollektionerna var deras kroppsnära, tighta passform. Den stödjande känslan och funktionen gjorde Under Armour till en pionjär när det gäller så kallade kompressionskläder. Detta nytänkande lade grunden för Under Armours expansion inom många andra områden inom sportvärlden. I dag omsätter företaget miljarder – och man har ändå bara börjat. Framöver planerar Under Armour att utveckla sitt sortiment med träningsskor och löparskor ytterligare.

 


Nr 10 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Spring dig ung. Forskare: Löpning bromsar åldrandet.
  • Höstens bästa löparskor. Stor guide!
  • Så tränar du optimalt i vinter
  • 10 saker alla löpare bör veta
  • Ta nästa steg? Här är facit
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Ny studie: Här är de snabbaste kolfiberskorna

Nu har de flesta skotillverkare en kolfibermodell – men vilken är egentligen bäst? Det har...

Läs mer

Fler intressanta artiklar