Test: Löparappar!

Test: Löparappar!


Runkeeper Android 0 kr / iPhone 0 kr
Runkeeper kan användas till ett stort antal sporter förutom löpning: crosstrainer-träning, snowboardåkning och simning med flera. När du startar appen för första gången ombeds du registrera dig som medlem på Runkeepers hemsida, där all din träning sedan loggas upp. 

När du blivit medlem ändras appens startbild till en lättläst meny där du gör ett antal val, till exempel vilken av dina spellistor du vill lyssna på under löprundan, om du vill ha någon slags coachning och vilken form av löpträning du ska utöva.

Här kan du även lägga in dina träningspass manuellt. När du gjort dina val är det bara att trycka på den gröna knappen och sätta igång. För varje kilometer avslöjar den ödesmättade kvinnorösten i appen hur snabbt och långt du sprungit, hur många kalorier du förbrukat med mera, beroende på vilka inställningar du gjort.

Efter avklarad löprunda kan du i tre lättöverskådliga bilder se din rutt, antal sprungna kilometer och dina varvtider. Runkeeper går att använda tillsammans med en pulsmätare.

+ Runkeeper är gedigen och pedagogiskt uppbyggd.

+ Appen är gratis.


Garmin Fit Android 7 kr / iPhone 7 kr
Garmins GPS-klockor förknippas först och främst med god funktion, inte med det snyggaste och hetaste på marknaden. Samma filosofi gäller Garmins träningsapp. Den är inte så snyggt uppbyggd, men fungerar som utlovat.

När du registrerat dig som medlem i Garmin Connect gör du dina menyval – typ av aktivitet, musiklista, var du ska träna. Sen anger du om du har någon sensor ansluten, till exempel pulsband. Slutligen väljer du om du vill använda dig av ”LiveTrack”, en länk som låter dina nära och kära följa dig på din löprunda i realtid.

Appen informerar dig sedan löpande om tid och sträcka. Genom att dra med fingret över skärmen kan du se ditt tempo och antal förbrukade kalorier. Dessutom kan du enkelt styra din musik, det vill säga byta låtlista med mera direkt i appen.

Garmin Fit går att använda tillsammans med pulsmätare och fotpod, men för detta krävs en ANT+-adapater. Om du tidigare sprungit med Garminklocka kan du ange ditt lösenord till sajten Garmin Connect när du startar appen för första gången, varpå appen tankar hem din gamla träningsstatistik. 

+ I startmenyn kan man kolla gammal träningsstatistik 

+ En mycket bra app som är väldigt enkel att förstå sig på.

Appen klarar inte att spela låtlistor som sammanställts i Itunes med flera program.


Endomondo Pro Android 42 kr / iPhone 38 kr
Appen Endomondo Pro (som även finns i en gratisversion med något färre finesser) är anpassad för inte mindre än 50 olika sporter. När du har anmält dig som medlem är det bara att välja sport, träningsform (till exempel intervaller), den träningsinformation du vill ha röstrapporterad och till sist – om du vill starta direkt eller med nedräkning.

Efter avslutat pass erbjuder Endomondo en snyggt sammanställd träningsstatistik över ditt träningspass under rubrikerna ”map”, ”data” och ”splits”, där du hittar precis all information du kan tänkas vilja ha om din löprunda. Mycket imponerande! Endomondo Pro går att använda tillsammans med en pulsmätare.

+ På startskärmen finns en nedräkningsfunktion som är både smidig och adrenalinhöjande. 

+ Du ser dina ”Endomondo-vänners” framgångar direkt i appen. Inspirerande och motiverande.

Du kan inte byta musiklista eller låtar via appen, men musiken sänks automatiskt när appen levererar röstrapporter om dina träningsresultat.


Nike+ GPS Android 0 kr / iPhone 0 kr
Den senaste uppdateringen av Nike+ GPS-app erbjuder riktigt snygga animationer som varvas med en suveränt presenterad träningsstatistik. Den inledande statistiken scrollas till exempel fram på en animerad asfaltväg. 

I likhet med andra träningsappar gör du ett antal val innan du ger dig ut på löppasset. Har du använt Nike+ tidigare kan du tävla mot dig själv, det vill säga registrera att du vill slå något av dina tidigare rekord beträffande distans, fart eller tid.

Därefter ställer du in var du ska springa, vilken musik du vill ha och slutligen om du vill ha ”heja-rop” via facebook under löpturen – en cool funktion, men som man förmodligen tröttnar på efter några rundor. Därefter är det bara att ge sig av.

Appen räknar ner ifrån tre och drar sen igång. Vit text på svart bakgrund gör appen lättläst oavsett om det är dag eller natt. Gränssnittet är logiskt och mycket genomtänkt.

När du sprungit klart kan du enkelt summera din löprunda. Du får givetvis också hårdfakta om löprundan, liksom möjlighet att lägga till egna reflektioner. Har du sprungit utomhus lägger appen automatiskt till de väderförhållanden som rått under löprundan. 

+ Otroligt snygg app! 

+ Enkel att använda.

Det går inte att lägga in löppass manuellt i appen. Allt som ska in i Nikes servrar måste gå via appar eller Nike+prylar som till exempel Nike+ GPS Watch.


Löparappen Android 0 kr / iPhone 0 kr
Av en app med namnet ”Löparappen” borde man kunna vänta sig mer, men icke. Inte nog med att den är galet segstartad, den lyckas dessutom inte att koppla ihop sig med jogg.se, vilket är en förutsättning för att löprundan ska kunna registreras. V

äljer man att gå vidare trots att man inte är länkad med jogg.se hamnar man i en meny som visar genomsnittshastighet i realtid, antal sprungna kilometer, minuter och förbrukade kalorier. Varje kilometer loggar appen din mellantid.

Efter löprundan kan man på en karta avläsa var och hur långt man sprungit. Tyvärr känns ”Löparappen” som ett fuskbygge som lämnat utvecklarnas skrivbord för tidigt. 

+ Gratisapp

Appen är uselt programmerad.


Sammanfattning
Runkeeper och Endomondo passar bäst för sportutövare som inte bara vill logga sin löpträning utan även annan träning, till exempel sina cykelturer och promenader. Vill man däremot använda sin app enbart till löpning, passar Nike+ GPS bäst.

Garmin Fit gör samma jobb som Nike+ GPS, om än inte lika snyggt. För de som har sprungit (eller springer) med Garmin-klocka och vill hålla fast vid Garmin Connect passar Garmin Fit bäst. Den svenska Löparappen står sig inte alls i konkurrensen med de övriga apparna i testet.


Nr 9 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Höstens roligaste löpträning
  • Testa något nytt: Bli snabb & stark 2022
  • Spring bättre – med musik
  • 11 sportbehåar i stort test
  • Ditt perfekta kostupplägg
Bli prenumerant
Antal kommentarer: 15

Tor

Jag tycker att mina två favoriter, sports-tracker (sports-tracker.com) och strava run (strava.com) förtjänar att nämnas här. Båda är gratis (strava har en betalversion för ytterligare funktionalitet. Stravas segments-funktion och pokal-funktion är bra motivationsverktyg, medan sports-trackers analysverktyg är bättre än något annat jag provat.


Mats Nordgren

Märkligt att ni lyckats missa appen till sveriges sannolikt största träningscommunity, Funbeat. Den har allt det som ovanstående har utom den funktion ni missat att beskriva med Endomondo – möjligheten för vänner och bekanta att i realtid se träningspasset och skicka uppmuntrande meddelanden. Lite av en gimmick, men ganska kul i alla fall.


Thomas

En viktig sak som kanske ibland behövs är att manuellt kunna lägga in sin karta när man tappat GPS-signalen. Detta går inte med Endomondo men med Runkeeper.


Thomas

En viktig sak som kanske ibland behövs är att manuellt kunna lägga in sin karta när man tappat GPS-signalen. Detta går inte med Endomondo men med Runkeeper.


Jerker Nilsson

Jag saknar tyska Runtastic, som även finns med svensk översättning. Åtminstone för ett litet tag sen så var det den som hade bäst betyg av alla träningsappar i appstore och jag tycker det var välförtjänt.


Jonas Lund

Tack för alla bra tips.
Vi kunde naturligtvis inte få med alla appar som finns i det här testet så fortsätt gärna att lämna rekommendationer på bra alternativ här i kommentarsfältet.
Jonas Lund, Webbredaktör


Tom

Funktionerna verkar vara rätt lika på de bästa apparna, jag har själv testat flera. Och utseende och användarvänlighet har ni kommenterat, bra! Men hur är stabilitet och precision?. Där händer det mycket, och det blir snabbt bättre beroende på hur mycket leverantörerna satsar. Till exempel kom Endomondo med en uppdatering nyligen som hade rejält mycket bättre precision på kartpositionerna. Och stabiliteten har också blivit mycket bättre det senaste året., men hur är den jämförelsevis? Följ gärna upp med lite mer slutsatser efter en tids riktiga tester. Även olika tillbehör borde testas. Tex pulsband med ANT+ jämfört med Bluetooth.


Mia Karlgren

Personligen är min favorit bland löparapparna Runkeeper. Hittade en sida med fler tips på fler bra träning- och löparappar på Smartphoneguiden: http://www.tre.se/Privat/Smartphoneguiden/Appguiden/Smarta-paket/Traning-och-halsa/


Per Jonsson

Varvtider i runkeeper? Hittar det inte… har inte hittat det i någon träningsapp jag testat. Hur gör man?
Vill kunna jämföra och analysera mina olika varv när jag åker längdskidor.


Julian

Håller med om att Stravaär kanon, både för cykel och löpning. Förutsatt att man har Nike-gadgets vill jag dock slå ett slag för Nike +GPS. Använder det nu och trackar mina terrängrundor och delar med mina vänner som också tränar inför samma terränglopp i maj (The Run i Sthlm)


Lena

Min absoluta favoritapp har varit Nike+ sen flera år men de senaste versionerna (android) har sänkt telefonen vid ett flertal tillfällen och jag lyckas inte bli av med appen i bakgrund trots stopp och omstart tråkigt för den är verkligen roligare/proffsigare än Endomo.


på språng

intrassant läsning och bra skrivet som kan avgöra valet avcjust någon av dessa appar.. finns flera bra som, sports-tracker, cardio trainer mm..
har använt sportstracker som jag tycker fuhngerat mycket bra med min htc wildfire men har skaffat ny mobil nu och där brir allt helt galet… mäter en 6km runda till 85km. men ser jag den mätta streckan på kartan så är det exakt rätt där jag har sprungit…
vet inte om det beror på telefonen eller versionen av sportstracker för min andra telefon var ju några år gammal…
tänkte testa en ny nu iaf för att se om det bara är appen som strular.. blev sugen på nikes app men det går ju inte att lägga in rundor manuellt.. och skulle batteriet vara slut på mobilen tex är det ju bra om det går att lägga in rundan ändå efteråt.. jag får kolla vidare..
ser nu också att det denna artikel är skriven för över ett år sedan så nike kanske har förbättrat sig..


på språng

kan säga att runkeeper fungerade perfekt på min nya telefon så sports-tracker har inte warit så flitiga med sin uppdatering för den fungerade inte på min nya telefon telefon.. men runkeeper fungerade perfekt med många funktioner och intsällningar på telefonen och deras hemsida.. den har allt. fann gps signalen snabt och bra signal.. (att det kan vara sån skildnad.. den är väll bra programmerad antar jag)
tråkigt att byta app då jag har information på sportstracker ca 2år bakåt men det får bli lite som en nystart… viktigaste och intressantaste info har jag ju på jogg då jag börgade löpträna sedan 4år tillbaka.. för det är ju roligaste att se den förändringen då man börgade träna hur kass man var i början och vilken skildnad det är nu….


christine

http://www.springmoves.com är den nya heta spring appen !!
Spelar musik till din takt.
t.ex. om du springer 160 steg i minuten synkar den en spellista som spelar 160 BMPs !


ingrid

har inte hittat gratisappar för runkeeper och edomondo. Finns de kvar ???
Till iphone. 28 febr 2016. om de finns hur kommer man åt dem????Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Ny studie: Här är de snabbaste kolfiberskorna

Nu har de flesta skotillverkare en kolfibermodell – men vilken är egentligen bäst? Det har...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Fler intressanta artiklar