Viktor Stenqvist och Anna Hellström vann Ultravasan

Viktor Stenqvist och Anna Hellström vann Ultravasan


För första gången blev det enbart svenska segrar i Ultravasan 90 och Ultravasan 45. Fjolårstvåan Viktor Stenqvist vann Ultravasans herrklass medan debutanten Anna Hellström vann damklassen. Kristoffer Låås och Barbro Näsström vann Ultravasan 45 och det nya loppet Trailvasan 30 togs hem av Adhanom Abraha och Maria Larsson.

Det var ett lätt duggregn och 15 grader när starten för Ultravasan 90 gick vid den klassiska Vasaloppsstarten i Sälen kl. 05.00 på lördagsmorgonen. Den 24-årige Olle Meijer gjorde faktiskt sin debut i ultralöpning i och med Ultravasan 90 2022, han hade inte ens sprungit ett maratonlopp tidigare. Han har däremot gjort 1.08 på halvmaraton. Men redan vid den första Vasaloppskontrollen i Smågan efter nio kilometer ledde han med en halv minut.

Olle behöll ledningen och tog även det första spurtpriset i Mångsbodarna före fjolårstvåan Viktor Stenqvist. I Risberg hade han utökat ledningen och han sprang även hem Bergspriset i Evertsberg där Viktor Stenqvist fortfarande var tvåa, nu 3,17 efter ledaren. Trean Joacim Lantz var ytterligare tre minuter efter. Och regnet hade upphört.

I utförslöpningen efter Eversberg tog Viktor Stenqvist in mer och mer på Olle Meijer och strax före Oxberg hade Viktor kommit ikapp. Vid kontrollen i Oxberg ledde Viktor med 34 sekunder. Men Olle var dock klar tvåa, eftersom trean Joacim Lantz och fyran Erik Anfält var fem respektive tio minuter efter Olle.

Till Hökberg, med 19 kilometer kvar till målet, var Viktor Stenqvist tre minuter snabbare än sin tid 2021. Han var nu också mer än tre minuter före tvåan Olle Meijer och fortfarande fem minuter före Joacim Lantz. Var det avgjort nu?

En mil senare var det Joacim Lantz som var ny tvåa, men han var 3,26 efter Viktor Stenqvist. Närmare än så kom Joacim inte. Viktor Stenqvist vann Ultravasan 90, 3,52 före Joacim Lantz.

Viktor Stenqvist

– Jag kände mig väldigt jagad av Lantz och fick lite tider, sade segraren. Jag är ganska trött nu, men krafterna räckte. Jag kunde drömma om att vinna men det var inget jag förväntade mig, jag är glad att det gick bra.

Joacim Lantz kom alltså inte ikapp Viktor Stenqvist, men upprepade sin andraplats i Ultravasan 90 från 2019:

– Jag har aldrig sett Viktor i loppet, så det har aldrig känts riktigt nära. Jag sprang på i mitt tempo, jag kan ju inte påverka honom. Det gick riktigt dåligt på stigarna i början och jag tappade riktigt mycket. Jag tror Viktor är lite bättre där.

Debutanten Olle Meijer höll tredjeplatsen ända in i mål. Han var åtta minuter efter segraren i mål. Terrängen den första halvan av loppet passade honom, men han höll alltså inte riktigt hela distansen ut.

– Jag körde i det tempo som kändes okej fram till Evertsberg. I utförsbackarna efter Evertsberg kunde jag inte hålla samma fart. Jag har inte känt att jag kunde hänga med vare sig Joacim Lantz eller Viktor Stenqvist. Men det var skitkul att springa.

Noterbart: Förre ishockeyproffset Daniel Sedin blev 86:a på tiden 09.07.08

Ultravasan 90 Damer

Precis som i herrklassen så hade den första löparen till Smågan en ledning på en halv minut, det var Ebba Sigfridsson före en klunga med Anna Hellström, Kajsa Berg, Jenny Ramstedt, Sofia Byhlinder, Maria Saxvall och Frida Södermark. Men fältet skulle snart sträckas ut och Ebba Sigfridsson utökade sin ledning – i Risberg var hon två minuter före Anna Hellström och Sofia Byhlinder.

Ebba Sigfridsson var först i Evertsberg. Avståndet till tvåan Anna Hellström var fortfarande drygt två minuter. Men strax efter Evertsberg tvingades Ebba bryta loppet på grund av fotproblem. Ny ledare blev därmed istället Anna Hellström, som tidigare i sommar genomförde en ”Supervasa” (270 kilometer rullskidor, cykling och löpning).

Anna Hellström ledde före Sofia Byhlinder, som varit på prispallen i Ultravasan 45 tre år i rad men som nu sprang Ultravasan 90 för första gången. Annas ledning i Oxberg var två minuter. Trea var Kajsa Berg, men hon var tio minuter efter ledaren.

Efterföljarna tog sedan inte in någonting – tvärtom – så Anna drog ifrån och sprang stabilt mot en sensationell seger. Segertiden blev 7.40.51.

Anna Hellström

– Känns oväntat att vinna, jag trodde det inte på förhand, sade Anna Hellström. Fantastiskt! Jag har aldrig sprungit nio mil och tryckt på så, men visste väl att en bra dag borde jag kunna göra 7.45.
– Efter Eldris fick jag rapport att jag utökat efter Hökberg, men jag ville inte ta något för givet. Jag kunde slappna av de sista kilometerna, det var jätteskönt. Jag njöt av stunden och att få ha ledarcyklisten bredvid mig.

Tvåan Sofia Byhlinder var drygt nio minuter efter Anna i mål.
– Det var verkligen inte meningen att jag skulle komma tvåa när jag anmälde mig för en vecka sedan, sade Sofia Byhlinder. Jag tycker loppet var lätt och skönt i dag och tycker att jag hade kontroll hela vägen. Jag trodde ett tag att jag skulle kunna komma ikapp, men det gick inte riktigt. Men jag är jättenöjd.

Kajsa Berg blev trea:
– Det var jättetufft, jag hade förväntat mig en lite lättare känsla men jag är jättenöjd med placeringen.

Ultravasan 45 Herrar

Ultravasan 45 startade i Oxberg kl. 09.00. Fjolårsvinnaren Kristofer Låås tog ledningen redan från start. Efter 16 kilometers löpning, i kontrollen i Oxberg, ledde Kristoffer med nästan fyra minuter. Sedan drog han ifrån ännu mera och kunde sololöpa in i mål.

Precis som ifjol jagade Kristofer Låås banrekordet. Ifjol missade han det med en och en halv minut. I år var han bara 14 sekunder efter David Nilssons rekordtid 2.39.33 från 2018.

– Det var kul i dag, sade ändå Kristofer Låås. Jag jagade banrekordet men bommade en flaska vid Eldris så jag fick vända. Formen finns för att ta banrekordet, men jag får komma tillbaks. Ultravasan 45 är en favorit.

Kim Andersson blev tvåa och Roman Ryapolov, som nu tog sin femte pallplats i Ultravasan 45, blev trea.

Ultravasan 45 Damer

Barbro Näsström, som gjorde sin debut i Vasaloppsarenan, ledde loppet vid den första kontrollen och utökade sedan sin ledning hela tiden. Hon slog fjolårssegraren Liselotte Hellsten med över sex minuter på de 45 kilometerna. Den tidigare kranskullan och skidåkaren Helene Söderlund blev trea.

Barbro Näsström slog Lisa Rings rekordtid med 13 sekunder. Det nya rekordet skrevs till 3.02.47.

– Jag är jätteglad, det känns jättekonstigt det här, sade en skrattande och överraskad Barbro Näsström. Jag hade inte alls tänkt mig att jag ens skulle komma topp fem. Jag tänkte att det fick hålla så länge det håller, men jag fick i mig energi så det gick bra, även om sista 15 kilometerna var lite tyngre. Jag trodde att jag kanske skulle kunna springa på 3.15 eller 3.20. Det är helt sjukt, jag tänkte aldrig att jag skulle vara i närhet av den här tiden.

Trailvasan 30 Herrar – premiär!

Efter två år som en distans i Hemmavasan var det nu premiär för Trailvasan 30 i Vasaloppsarenan. Adhanom Abraha som sprang VM i maraton för Sverige 2019 anmälde sig sent och vann loppet närmare fem minuter före en annan VM-maratonlöpare David Nilsson. Trea blev orienteraren Artem Panchenko.

Trailvasan 30 Damer – premiär!

Förra hinderlöparen Maria Larsson siktar på comeback, nu vann hon den första Trailvasan 30 överlägset. Tvåan och trean kom i mål 19 minuter senare; Marit Larsson höll dock undan och tog andraplatsen före Sandra Jansson.

Alla resultaten finns härLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Nu startar träningsprogrammen mot Varvet!

Häng med och hitta träningsmotivation med Mustafa ”Musse” Mohameds, Hanna Karlssons och Anders ”Szacke” Szalkais...

Läs mer

Den perfekta julklappen – ett träningsprogram inför Varvet!

Mustafa ”Musse” Mohameds, Hanna Karlssons och Anders ”Szacke” Szalkais träningsprogram inför Göteborgsvarvet 2023 är redo!...

Läs mer

Glans fortsätter glänsa – nytt svenskt rekord!

Jonas Glans slog sitt gamla svenska rekord på 10 kilometer landsväg med 11 sekunder. Det...

Läs mer

Sarah gör en spännande start i terräng-EM

Söndag (11 dec) avgörs terräng-EM i La Mandria nordväst om Turin i Italien. Största svenska...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Banrekordkross på 100 miles i Kullamannen

Fransmannen Alexandre ”Green cap” Boucheix krossade banrekordet med 47 minuter på helgens Kullamannen 100 miles....

Läs mer
Starka startfält och Sjöström i Lidingöloppet

2022 års TCS Lidingölopp mönstrar starka startfält på klassiska tremilsdistansen. På damsidan är fjolårssegraren Sylvia Medugu Kiberenge favorit och på...

Läs mer
Fixa Lidingöloppets fantastiska – men tuffa – bana

TCS Lidingöloppet är en klassiker bland svenska lopp. Det som gör loppet unikt är dess utmanande och vackra banprofil på...

Läs mer