10 appar som lyfter din löpning i höst!

10 appar som lyfter din löpning i höst!


Den digitala löparen är ett faktum. Idag är mobiltelefonen lika nödvändig som skosnören för många löpare. Det är begripligt; med en bra app kan träningen bli både roligare och mer effektiv.

Att ta hjälp av sin mobil för att logga sin träning eller hålla koll på sitt träningsschema är idag en självklarhet. Utbudet av olika appar är stort och ibland svårnavigerat. Utöver de mest populära träningsapparna finns det en hel del mindre kända godbitar – men också ett par ganska oanvändbara alternativ.

Vissa appar erhåller en mängd funktioner som coachning, träningsprogram och löpar-GPS. Andra är mer specialiserade och med önskvärda funktioner som inte finns i de mer mångsidiga apparna.

Populärt just nu är spelen som man kan träna med; att bli av Zombies på löpturen eller själv jaga Pokemons är ett roligt sätt att träna. En relativt ny nisch är också olika säkerhetsappar med bland annat larmfunktion om olyckan skulle vara framme på löpturen.

 

Pokemon Go
Åsikterna om årets hetaste lek-app varierar. Vi har sprungit ett par pass och jagat små animerade filurer, det både funkar och är kul. Visst är det dumt att stirra för länge ner på en skärm, för att inte tala om att springa ut i trafiken – men det är inte värre än att titta på en tryckt orienteringskarta. Det gäller helt enkelt att använda sitt förnuft. Efter att ha fångat Pokemons och hittat Pokestops började vi inse att löpning faktiskt är det mest effektiva sättet att spela Pokemon Go på. Bor man i en tätort blir det många korta rusher och stopp – som i intervallträning. Appen har inga löparspecifika funktioner men bjuder på kul omväxling till att bara samla kilometer.

Pris: Gratis – med köp inuti i appen.

Typ av app: Spel.

Plattform: iOS och Android.

 

 

Nike+
Sko och klädtillverkaren Nike var tidiga med en app för att logga löpträning. Dagens version av appen är anpassad så att den är till hjälp vid de flesta löpformer. Dessutom erbjuder den en coachtjänst med olika utmaningar. Gillar du att löpa till musik så synkar Nike+ bra med Spotify och det finns också färdiga löpanpassade spellistor. Varje kilometer berättar appen hur långt du har sprungit och länge du varit ute, och du kan självklart dela dina löppass på sociala medier. Nike+ fungerar också bra med Apple Smartwatch. Ett sparat pass är enkelt att studera i efterhand, både i siffror och på den karta med höjdskillnader. Coachningen fungerar utifrån ett bestämt mål med ett träningsschema anpassat till den tid du har på dig. Nike+ har det mesta du behöver i en löpar-app. Har du en iOS-telefon kan du dessutom använda ett pulsband som kommunicerar med appen via Bluetooth. 

Pris: Gratis.

Typ av app: Löpar-GPS med coachning och utmaningar.

Plattform: iOS och Android.

 

Runkeeper
Populär GPS-app som sparar dina pass och visar fart och distans när du löper. Pulsband med Bluetooth går att använda tillsammans med Runkeeper så länge det finns en GPS-signal, pulsen är knuten till din position och efteråt går det också att läsa av hur hårt hjärtat jobbade efter den brantaste backen eller målspurten. Det finns en mängd olika träningsprogram med olika mål. Fart och tid berättar appen i hörlurarna vid varje passerad kilometer. Väljer man att uppgradera för cirka 400 kronor om året får man bland annat bättre träningsprogram, väder, möjlighet att sända passet live och mer data från varje pass. Vi gillar det enkla med Runkeeper och uppskattar basversionens användarvänlighet. Det är lätt att dela med sig av sin träning på sociala medier, det går också att hitta vänner som använder Runkeeper och titta på deras träning. Runkeeper var en av de första löparapparna och köptes i våras av Asics efter åtta år på marknaden. 

Pris: Gratis med köp inuti i appen.

Typ av app: Löpar-GPS med coachning och utmaningar.

Plattform: iOS och Android.

 

Endomondo
En av de populäraste apparna för träning är Endomondo. Basfunktionerna i gratisversionen räcker långt men en uppgradering för 319 kronor om året ger tillgång till mer statistik. Som med de flesta liknande appar kan man hitta vänner som också använder tjänsten och självklart dela med sig av sina träningspass på sociala medier. När man löper får man med jämna mellanrum uppdateringar om aktuell fart, totaldistans och kaloriförbrukning. Efter avslutat pass kan man analysera sin löpning både på karta och i siffror.

Pris: Gratis med köp inuti i appen.

Typ av app: Löpar-GPS med coachning och utmaningar.

Plattform: iOS och Android.

 

Strava
Gillar du att tävla mot kända och okända löparvänner är Strava rätt app för dig. Under en löptur kommer du att passera olika delsträckor som har en egen resultatlista. Din tid på delsträckan registreras automatiskt och du får därmed en placering i förhållande till andra app-användare. Det går också att skapa egna sträckor och du kan då välja om de ska vara synliga för alla – eller bara för dig själv.

Efter ett avslutat pass är det enkelt att kolla din fart och löprutt på kartan. Dina nya rekord och förbättrade placeringar presenteras också efter varje träningspass. Strava fungerar som de flesta mobilbaserade GPS-tjänster för löpning men med resultatlistorna som en extra motivationsfaktor. Appen har också en premiumversion som kostar 649 kronor om året och som erbjuder bättre analysverktyg samt coachning och återkoppling under pågående träningspass.

Pris: Gratis med köp inuti appen.

Typ av app: Löpar och cykel-GPS med tävlingsmoment.

Plattform: iOS och Android.

 

Fartlek
Appen för fartlek gör inget annat än att berätta när du ska öka farten och när du ska vila. Helt perfekt för den som gillar enkelhet i sin löpträning. Du väljer hur länge passet ska pågå och sedan mellan tre intensitetsnivåer: ”Lagom fartlek”, ”Go Go Go” och ”Are you crazy?” Vi kutade en del på alla tre intensitetsnivåer och gillade det faktum att man aldrig riktigt visste hur långa intervallerna var. Appen tar ett par sekunder att starta och sedan signalerar den tydligt när det är dags att ändra tempo. Perfekt att använda samtidigt med en app som registrerar din löpning – eller bara som den är och låta löpningen förbli i sin naturligt, enkla form.

Pris: Gratis.

Typ av app: Fartlekstimer.

Plattform: iOS.

 

Dreamchallenge
Utmana dina kompisar på en sträcka som du drömmer om. Välj en sträcka, till exempel mellan Paris och Barcelona, eller varför inte de 2 170 kilometerna mellan Treriksröset och Smygehuk? Skicka iväg en utmaning till kollegor och bekanta. När någon i gruppen är ute och kutar meddelas alla andra och varje pass loggas och adderas till den totala distansen. Det går att vara nio löpare i varje utmaning och vanligt är att man slår vad om vem som först kommer att klara den bestämda distansen – en extra sporre i sig.

Pris: Gratis.

Typ av app: Löpar-GPS med utmaning.

Plattform: iOS.

 

Zombies, Run!
Spel för löpare som går ut på att rädda världen från Zombies. Men först måste du rädda dig själv genom att springa ifrån de odödliga. Passet inleds med en berättelse och ett uppdrag. Sedan gäller det att hålla farten uppe för att automatiskt samla på sig förnödenheter och undvika zombies. Saktar du in för mycket lockar du istället till dig zombies. Inför passet anger du hur länge du vill springa och utifrån det anpassar appen berättelsen. När du har avslutat passet kan du avläsa distans och tid, men inte något annat löpspecifikt. Appen är gratis i grundutförandet men då är också antalet äventyr väldigt begränsat. Om man uppgraderar appen för drygt 200 kronor om året blir den en mer komplett träningsdator med löpstatistik, intervall-timer och fler än 200 olika zombieäventyr.

Pris: Gratis med köp inuti appen.

Typ av app: Spel och löpar-GPS.

Plattform: iOS och Android.

 

Seconds
Seconds har en enkelt programmerbar timer för intervallträning. Med hjälp av färger på skärmen, vibrationer och signaler berättar appen när det är dags att ta i – eller vila. Appen erbjuder en mängd olika förprogrammerade intervallprogram, där du kan justera längden på intervallerna och vilopauserna, men du kan också skapa egna intervaller. I basversionen av Seconds kan du tyvärr inte spara dina intervaller. I betalversionen som kostar 50 kronor kan du däremot spara dina intervall-program och även importera färdiga. Vi gillade rond-timern som signalerar med en gonggong och är lätt att ställa in om man ska springa intervaller med samma tid.

Pris: Gratis med köp i appen.

Typ av app: Intervalltimer.

Plattform: iOS och Android.

 

Road ID
Förutom att hålla koll på löpt sträcka och tid så har Road ID en säkerhetsfunktion som meddelar dina ICE-kontakter (in case of emergency) om du står stilla i mer än fem minuter. Innan passet skickar du ett meddelande till valda kontakter, till exempel: ”Jag drar ut och kutar 30 minuter”. I meddelandet finns också en länk så att alla som du skickat meddelandet till kan följa dig på en karta när du springer. Om du står stilla för länge får du ett meddelande från appen som kräver ett svar för att den inte automatiskt ska ”larma” dina kontakter att något har hänt (eller att du står och slöar…) Smart app med basfunktioner för löpning och en lättanvänd larmfunktion. 

Pris: Gratis.

Typ av app: Löpar-GPS med larmfunktion.

Plattform: iOS och Android.

 

 

 

 

 


Antal kommentarer: 3

Jonas

Och om man har Windows Phone skall man helst stanna hemma då, eller?


Hur ofta ska man springa? | Bodynytt.se

[…] löp-appar, musik och trådlösa hörlurar blir det allt lättare att hålla igång sin träning. Idag kan man dessutom hitta fantastiska erbjudanden under Black Friday för allt från gadgets till kläder och annan utrustning. Det är ett väldokumenterat faktum att löpning har mycket […]


Förbered dig inför maratonloppet – Nackahalvmara.se

[…] ett utomordentligt sätt att både hålla löptakten men också jävlar anammat och det finns även bra löparappar som hjälper till. Medan vissa appar fokuserar på själva träningen innehåller andra mer […]



Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Fler intressanta artiklar