Garmin Forerunner: Träningsklockan som gör dig till en bättre löpare

Garmin Forerunner: Träningsklockan som gör dig till en bättre löpare


ANNONS: I samarbete med Garmin presenterar vi några av de bästa och mest användbara funktionerna i Forerunner-modellerna. Dessutom får du ett suveränt roligt fartpass att testa tillsammans med din Forerunner 245 Music eller annan kompatibel smartwatch från Garmin.

Modellerna i Garmins Forerunner-serie har allt som löparen kan behöva, oavsett om man är elit eller nybörjare. Inte minst gäller det mätningen av fart och distans, de två gps-baserade funktioner som ”alla” löpare använder. Garmins gps-klockor har snabb uppkoppling mot satelliterna och suverän tillförlitlighet i mätningen av fart och distans.

Även om fart och distans är de mest använda funktionerna bland löpare rymmer alla Garmins Forerunner-modeller oerhört mycket mer. Ju mer avancerad Forerunner-klocka du väljer, ju fler funktioner får du som både kan inspirera, guida och styra dig i din träning.

En spännande och mångsidig modell är Forerunner 245 Music. Precis som namnet antyder har den en suverän musikfunktion som inte ens kräver att man har med sig mobilen. I stället för att strömma musiken från mobilen när du springer laddar du ner dina egna listor från Spotify Premium till klockan, och kan sedan strömma musiken trådlöst direkt till dina hörlurar när du springer. Den här funktionen är oerhört uppskattad. Att kunna sätta på sig klockan med en färdigladdad spellista ger en frihetskänsla där musiken i lurarna kan inspirera till många roliga och suveräna pass (läs mer om ett sådant pass lite längre ner i den här artikeln)!

Allt som en seriös löpare behöver

Garmin Forerunner 245 har nog allt som en seriös löpare behöver – och mer därtill. Klockan sitter bra på armen, det märks knappt att man bär den, och den har en snygg och funktionell design. Färgskärmen är lätt att läsa av och de fem tydliga knapparna på sidorna gör det enkelt att styra alla funktioner. Just fysiska knappar föredras av många löpare då det ger en högre tillförlitlighet än vad pekskärmar gör när man vill använda klockans olika funktioner under löpning.

Garmin Forerunner 245 Music har en inbyggd gps-mottagare som jobbar mot det europeiska satellitsystemet Galileo, vilket ger tillförlitliga gps-mätningar i vår del av världen. Utöver självklara funktioner som tid, distans och fart har klockan även pulsmätning mot handleden.

Med ett pulsband från Garmin (tillbehör) får du dessutom ett ännu säkrare mätverktyg för pulsen och ännu mer data för dig som vill analysera din löpteknik, som till exempel stegfrekvens, steglängd, markkontakttid och hur mycket kraft som går upp och ner i löpsteget. Dessa data kan du även få med en så kallad Running Dynamics Pod (tillbehör).

Få koll på din form

Efter löpningen kan du även se data kopplat till din fysiska form, bland annat i form av en uppskattning av din maximala syreupptagningsförmåga (VO2Max). Funktionen ger absolut en bild av din kapacitet även om olika typer av pass ibland kan påverka värdet. Men över tid verkar värdet stämma riktigt bra för många löpare, och funktionen är därför uppskattad av många. Klockan mäter även din träningsbelastning och träningsstatus och kan baserat på det bland annat rekommendera lämplig tid för optimal återhämtning innan nästa pass.

Via appen Garmin Connect får du en tydlig överblick kring allt från basinformation som distans, tid och rundan på en karta till mer avancerade data för dig som vill analysera din träning i detalj. Garmin Connect är verkligen en funktionell logg- och analysplattform för din träning.

En smartare träningsklocka

Med Garmin Forerunner 245 kan du, liksom på många andra Forerunner-modeller (se översikt längre ner), ta emot notifikationer på klockan från mail, meddelanden, sociala medier och mycket mer. Självklart kan du även skippa det om du inte vill bli störd på din löprunda.

Forerunner 245 Music har plats för upp till 500 lagrade låtar. Det kan vara i form av vanliga mp3-filer eller spellistor från Spotify eller Deezer (kräver premiumabonnemang). Eftersom Forerunner 245 Music har WiFi kan du överföra musik och spellistor trådlöst, vilket gör nedladdning enkelt. Låtarna kan du sedan spela upp ”offline” från klockan, så du behöver varken ha mobilen med dig på rundan eller ett sim-kort i klockan.

Testa det här musikbaserade passet!

Med en Forerunner 245 Music blir det förstås lättare att låta musiken inspirera dig under träningen. Men musiken kan också styra innehållet i träningen som på den här ”pulserande” fartrundan – ett pass för alla oavsett nivå och målbild med träningen (passet kan även köras utan musik).

Inför passet förbereder du en 30–40 minuter lång spellista. Den första och sedan varannan låt ska vara lugn, och varannan låt ska ha ett lite högre och tuffare tempo som inspirerar dig att springa fortare.

Efter en bra uppvärmning är du redo att köra en ”pulserande” runda på 30–40 minuter. Inled med en lugn låt och spring i ditt distanstempo. När den första, lugna låten är på väg att klinga av gör du dig redo för att gå upp i tempo – för nu ska du springa klart snabbare under nästa låt (som också ska ha ett högre tempo än den föregående låten).

Utgår man från ett klassiskt ”pulserande” distanspass kan ett riktvärde vara att höja din kilometerfart med runt 30 sekunder (vilket du ju också kan kontrollera i din Garmin Forerunner 245) under den andra låten. Om ditt lugna inledningstempo under den första låten var 6.00 minuter per kilometer ska du nu alltså hålla runt 5.30 minuter per kilometer under den andra, och snabbare, låten. Det här snabbare tempot kan gärna motsvara ditt tröskeltempo. (Vet du inte redan vad det är kan din Garminklocka hjälpa dig att ta reda på det.)

När den snabba låten sedan klingar av sänker du farten igen till ditt lugna tempo (6.00 min/km i exemplet – men du utgår såklart från vad som är lugnt för dig) och håller det under kommande lugna låt som alltså är den tredje i ordningen. Fortsätt sedan att pulsera farten på det här sättet under hela låtlistans längd, vilken gärna bör vara runt 30–40 minuter. Den sista låten kan vara din mest peppande och då får du springa på så fort du bara orkar – fri fart med andra ord.

Därför ska du testa det!

Syftet med det här passet är att du ska jobba med din tröskelpuls på den snabba löpningen samtidigt som du tränar kroppen på att transportera bort trötthetsämnen medan du springer i det lite lugnare distanstempot. Passet ger även mental träning i att springa en längre sammanhängande löpning där halva tiden består av tuff löpning och andra halvan är löpning med distanstempo.

Vill du ha data från passet är klockans mellantidsfunktion (laps) användbar. Ta mellantiden vid varje ny låt så kan du efteråt bland annat se farten under de olika låtarna. Vill du analysera passet mer i detalj kan du även titta på hur du jobbade med ditt steg och annat i den ackumulerade data som klockan lagrat.

Har du ingen Garmin med musikspelare kan du så klart köra ett sådant här pulserande distanspass ändå. Utgå från samma princip men i stället för att musiken styr tempoväxlingarna kan du exempelvis skifta tempo var tredje minut.

En annan variant är att använda sig av distansmarkeringar. Springer du snabbare än 5.00 minuter per kilometer i din ”långsamma” grundfart kan du skifta tempo vid varje kilometerpassering. Springer du långsammare än 5.00 minuter per kilometer kan du i stället byta tempo var 500:e meter. Kör du på distans kan du alltid ställa in autolap på just den distans du vill skifta fart efter. Då får du både en notering under passet och kan enkelt checka av dina fartdelar efter passet.

Efter den sista fartpulsering – som du ju sprungit till din mest peppande låt – stannar du och pustar ut. Avrunda sedan passet med lite lugn nedvarvningsjogg till valfri musik – eller fåglarnas sång.

DIREKT TILL GARMINS LÖPARKLOCKOR

GARMIN FORERUNNER-SERIEN:
LÖPARKLOCKOR MED GPS FÖR ALLA NIVÅER
Nedan syns några av Garmins aktuella modeller inom Forerunner-segmentet som har något för alla. Ju högre siffer-beteckning ju fler funktioner finns. Gillar du att lyssna på musik eller annat under dina rundor är så klart Garmins löparklockor med musikfunktion (M) ett perfekt val.


Antal kommentarer: 1

Christer Svantesson

Kan i stort sett inte göra annat än att gapskratta åt några av de inledande raderna gällande Garmins förmåga att mäta fart och distans.
Jag har en xt 735 som inte mäter
rätt två gånger i rad.
Tappar ständigt kontakten med satelliterna. Värdelös.
Vid kontakt med Garmin svarar de alltid att det är inom felmarginalen och vägrar att byta ut den.
Detta gäller vid löpning.
Vid cykling fungerar den utmärkt.
Det lustiga är att jag har en gammal xt 310 som aldrig visar fel fart och distans.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Så värmer du upp på bästa sätt – fem enkla steg

Inför ett kvalitetspass eller en tävling är en ordentlig uppvärmning alltid att rekommendera. Så här...

Läs mer

Våga testa nytt träningsupplägg!

Nu är en perfekt tid för att testa ett nytt träningsupplägg. Här är två bra...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Variation – nyckeln till framgång

Att träna löpning är nyckeln till att bli bättre på att springa. Men mer av...

Läs mer
Rätt fart – och rätt vila

Lär dig hur en viss fart ska kännas – och vilken typ av vila som passar bäst för olika intervallpass.

Läs mer
Fyra enkla steg till högre fart

Med de här fyra knepen lär du dig att springa snabbare – perfekt träning inför till exempel ett lopp.

Läs mer