10 steg till mer grönt på tallriken

10 steg till mer grönt på tallriken


Oavsett vad anledningen är (kinkiga barn och vuxna eller bara dålig fantasi), så är sanningen att väldigt få av oss faktiskt äter de rekommenderade 500 grammen frukt och grönt varje dag. Men det går ju att göra det lite lättare, att ta genvägar till att få i sig mer grönt varje dag. Det behöver inte vara så svårt, nämligen. 

  • Fruktboosta din frukost. Ät fruktsallad istället för müsli till din yoghurt eller en blodgrape som final på frukosten.
  • Ja, det är uttjatat men faktum är att grönsaksstavar före middagen verkligen funkar för både barn och vuxna. Skär upp morötter, gurka, paprika och lägg rädisor i en skål. Det behövs inte ens dipp när folk är hungriga.
  • Grytor är perfekt höstmat och perfekta att gömma grönsaker i. Krossade tomater, bönor och lök försvinner nästan i mustiga grytor och åker ner i även den kinkigaste magen.
  • Fyll ut din köttfärssås med finriven morot, zucchini eller rättika. Man blir förvånad över hur mycket morot man faktiskt kan stoppa i utan att det varken syns eller känns. Krydda lite extra bara. Det är bra för dig som också vill dra ner lite på köttkonsumtionen.
  • Pimpa din vanliga sallad. Att knapra isbergssallad, tomat och gurka blir inte många särskilt glada av. Nej, ansträng dig lite när du gör sallad. Blanda ner finriven vitkål (varför inte syrad?), smakrika salladsblad, söta småtomater i olika färger, krämig avokado och toppa med knapriga frön eller nötter.
  • Använd grönsaker som sås. Ät guacamole eller en ratatouille till dina köttfärsbiffar eller din kyckling.
  • Ät soppa! Om du bara visste hur mycket grönsaker du kan sätta i dig om du gör en krämig grönsakssoppa. Koka potatis, purjolök, vitlök, morötter, rotselleri i grönsaksbuljong. Mixa slätt och red av med lite grädde. Toppa om du vill med knaperstekt bacon.
  • Glöm inte lunchlådan! Många av oss äter en portion mat helt utan grönsaker när vi äter lunch på jobbet. Släng ner lite bönor eller andra grönsaker som inte gör något om de blir varma så kan du värma alltihop på en gång.
  • Mosa, mosa, mosa. Varför bara potatis i potatismoset? Mosa ner lite palsternacka, rotselleri eller blomkål i moset också.
  • Testa att byta ut potatisen, pastan och riset mot stekta gröna bönor, ugnsrostade rotsaker, blomkålsris eller en grönsaksröra.  

Nr 5 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Fem farthöjande pass du måste testa
  • Det händer vid överträning
  • Ätstörning? Symtom du ska ta på allvar
  • Artros i knät?
  • Nya sköna löparskor
  • 6 enkla sätt att testa formen
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Sveriges skolor springer – runt jorden!

Under vecka 20 ska Sveriges skolor tillsammans försöka springa, gå eller rulla hela sträckan runt...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Testa den här smaskiga morotssoppan!

Recept av Dietistens Val: En mycket god, värmande och nyttig morotssoppa – perfekt för kalla...

Läs mer

Nyårslöften värda att hålla

Så här uppfyller du ditt nyårslöfte – på riktigt!

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Julgodis med energibonus

Det finns inget som låter så tråkigt som nyttigt julgodis – så vi kallar det...

Läs mer
Så påverkas löparna av pandemin: hälsa och välmående i fokus

En enkät genomförd bland löpare i USA visar att användandet av teknologi kopplat till löpning ökat under pandemin – och...

Läs mer
Gröt och kaffe i ett

Sätt guldkant på frukosten med den här enkla och goda vardagsfavoriten!

Läs mer
När du ska springa – och inte springa

Känner du dig trött i det gråa höstvädret? En löptur kan göra susen.

Läs mer