2:00:25: Otrolig insats av Kipchoge i Breaking2

2:00:25: Otrolig insats av Kipchoge i Breaking2


En bil med laserstrålar höll den helt jämna farten för att ta sig under 2 timmars-gränsen. Bilen tog inte bort luftmotståndet, men gjorde att de manliga farthållare som avlöste varandra var 5:e km kunde hålla den perfekta farten. Många namnkunniga löpare fanns bland ”hararna”, för det är inte vem som helst som kan gå in och springa 5 km på runt 14.10.

5 km passerades på 14.14, några sekunder långsammare än schemat. Men sen rullade det på bra. Men att farten var grym fick de två andra Breaking2 löparna Lelisa Desisa och Zersenay Tadese uppleva. Dom fick släppa, och efter halvvägspasseringen handlade det bara om Kipchoge och mot klockan. 3 mils passeringen låg exakt på schemat men sen var han ute på okänd mark. I så hög fart efter så många avverkade km hade ingen människa tidigare sprungit.
Löpningen var avslappnad och han flöt bakom farthållarna som bildade en fin klunga. Energin fylldes på från små flaskor som langades av cyklister för att inte tappa fart.

Strax efter 35 km syntes det att avståndet till fartbilen började öka, och Kipchoge började tappa några sekunder per kilometer. Men det var inget stort tapp. Farthållarna anpassade slutfasen till Kipchoge istället för till bilen, men in på upploppet fick han springa på helt själv. Kipchoge bröt inte bara målsnöret efter 42,2 km utan flera mänskliga barriärer när gick i mål på 2:00:25. En helt otrolig tid. 2.51 minuter per kilometer!! 2,5 minuter snabbare än gällande världsrekord.

Rekordet kommer inte godkännas som världsrekord, eftersom loppet hade mänskliga farthållare som avlöste varandra, en fartbil och langning av energi/vätska från cykel. Men med loppet visade verkligen Kipchoge främst, med hjälp av Nike som stod bakom projektet breaking2, att med rätt förutsättningar kommer någon framöver bryta barriären även i ett riktigt lopp.
– För om man såg loppet, måste man ändå säga att Kipchoge gjorde loppet själv och sprang själv hela vägen i den otroliga farten. Det som faktiskt dessutom saknades nu var energin som publiken kan ge, då loppet till stora delar genomfördes utan publik. Kommentator Paula Radcliffe, berättade hur mycket just publikstödet stödet gjorde när hon sprang på sitt otroliga världsrekord på 2.15 i London Marathon.

En historisk dag, som visade framtiden på maraton för eliten!

Nr 10 ute i butik nu!

Ur innehållet:

 • Ditt bästa år! Experternas smarta tips
 • 7 pannlampor i stor test
 • Vad är långpass?
 • Spring saktare! Forskare: Därför gör det dig snabbare
 • Redo för träning? Enkelt formtest som ger dig besked
 • Jesse Owens trotsade Hitler och nazismen
Bli plusmedlem nu
Antal kommentarer: 4

Johan H

Kunde inte låta bli att titta på rekordförsöket, Kipchoge är en helt makalös löpare som säkerligen kommer att pressa sig under 2 timmar vid ett annat tillfälle. Men tycker dock att Nike har slarvat lite med uppläget, för det första så borde de av flera skäl satsa på en negativ split, i stort sett alla rekord på långa distanser kommer till på det sättet. Och precis som Paula Radcliffe påpekade, så borde man mönstrat en större publik, det stödet hade säkert gjort en hel del när Kipchoge började mattas. Och till sist, fler bra löpare som kunde trigga varandra. Kenenisa Bekele är given startlinjen, kanske världens bästa långdistanslöpare genom tiderna, är i mina ögon tillsammans med Kipchoge de två i dagsläget som kan springa under 2 timmar. Och varför inte krydda loppet med Mo Farah – han är dock inte bra nog för att hänga med de andra två, men är duktig på att få stor publicitet, och det hade inte varit fel. Och givetvis ska man försöka få med Wilson Kipsang och nuvarande rekordinnehavare Dennis Kimetto, som är två väldigt habila löpare. Förutom att inbördes konkurrens triggar löparna till stordåd, så är det så pass svårt att hitta den optimala dagsformen, att man måste ha fler topplöpare som kan hänga med så länge som möjligt för att pressa varandra. Visst hararna är med, men mentalt vet man att de inte tävlar med en, så det fattas ytterligare en detalj för att trigga fram ett nytt rekord. Och till sist en rejäl prissumma till den som först kommer under 2 timmar, gärna över en miljon €. De här killarna är ju dessutom så sympatiska att de oftast låter familj, vänner, byn etc ta del av pengarna de springer in, så det är välförtjänt med en hyfsad slant.
Och Nike behöver ni fler tips på vad som kan göra bättre, så hör bara av er. 😉


COACH J.S "The Magic Wizard" :)

Att få dom här förutsättningarna i ett vanligt reguljärt lopp existerar inte ! En exakt farthållande bil så nära framför att den tog lite ev. vind……en ytterligare sköld av 5 löpande farthållare som hoppar ut och in i loppet växelvis och under hela loppet……en formel 1 bana (Monza) helt utan höjdskillnad ……..startdag speciellt checkad genom väderlekskontroll innan för perfekta förhållanden…..”vindmotståndskilar” monterade på underbenen…..cyklar som langar dryck…..just name it! Ett enda stort spektakel som i huvudsak gick ut på att sälja Nike-skor och andra prylar……. 🙂


Patrik Blidefalk

Nu är vi nära…
Ska bli intressant att se vad som händer när förste löpare går under 2. Kommer det att bli som när drömgränsen Sub4 klarades att andra löpare kommer att göra det inom en snar framtid när man mentalt vet att det är möjligt.
Den som lever får se 🙂


Nike Vaporfly NEXT% debuterar i London Marathon - Runner's World

[…] introducerades när skoföretaget Nike skulle bryta 2 timmars vallen på maratonsträckan 2017 i uppmärksammade breaking 2 har modellen med sin speciella geometri, och kolfiberplattan i mellansulan varit omtalad och […]Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Gröt och kaffe i ett

Gröt och kaffe i ett


Recept av Dietistens Val: Coffee-oats är frukostgröt och kaffe i ett – en absolut vardagsfavorit som går lätt att förbereda kvällen innan och som sätter guldkant på frukosten.

Ingredienser för 4 portioner
4 dl havregryn
4 msk chiafrön
4 msk solrosfrön
0,5 tsk vaniljpulver
2 dl starkt kaffe
4 dl havredryck

Serveringsförslag: Banan, rostade hasselnötter, yoghurt eller kvarg.

Gör så här:
Blanda havregryn, chiafrön, solrosfrön, vaniljpulver, kaffe och havredryck. Låt stå i kylen minst en timme eller över natten.

Servera förslagsvis med skivad banan, hasselnötter och en klick yoghurt eller kvarg.


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!


Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc trådlösa TRUE GO-hörlurar för bara 546 kronor! Välj mellan färgerna vit, svart eller rosa.

Vårt erbjudande
• 6 nummer av Runner’s World (ordinarie butikspris: 594 kronor).
• Defunc trådlösa TRUE GO-hörlurar (ordinarie pris 499 kronor).
• Sammanlagt värde: 1093 kronor.

 • Din rabatt: 50 %, ditt pris: 546 kronor!

Här gör du din beställning!

 

Med Runner’s World får du:
✔️ Världens ledande löpartidning
✔️ Träningstips av experter och elitlöpare.
✔️ Extra mycket sko- och pryltester
✔️  Läsningen för alla som springer, från nybörjare till proffs,
✔️ Tips och råd om träning, teknik och nya prylar
✔️ Allt om de stora loppen
✔️ Inspirerande resereportage
✔️ Runner’s World digitala tidningsarkiv
✔️ Runner’s Worlds app

*Går ej att kombinera med andra erbjudanden.

 

Här gör du din beställning!

 

Defunc TRUE GO-modellen är för den som vill ha en kraftfull ljud- och kommunikationsupplevelse- TRUE GO passar för långvarig lyssning utan att bli obekväma genom vår världsunika, egenutvecklade MultiTip™-design som ger en bättre ljudupplevelse samt håller dina lurar på plats för ökad komfort.

Funktioner:

 • 22 timmars speltid
 • Superb säker passform
 • Kraftfullt ljud
 • Långvarig komfort
 • Touch control
 • Bluetooth 5.0
 • USB-C
 • 10 m trådlös räckvidd
 • Laddningsbox ingår naturligtvis

Här gör du din beställning!

Len bovetegröt med björnbär

Len bovetegröt med björnbär


Recept av Dietistens Val: Helgens frysrensning gav utdelning i form av en hel låda björnbär från i somras. Att göra gröt på bovete är en bra variation till havregröten tycker vi – 100 procent fullkorn dessutom, och gott!

För 4 portioner:
2 dl helt bovete
4 dl havredryck
0,5 tsk kardemumma
0,5 tsk kanel
2 krm vaniljpulver
2 krm salt

Serveringsförslag: Massa björnbär! I annat fall rivet äpple med kanel, blåbär eller skivad banan med jordnötssmör.

Gör så här: Koka upp 2 liter vatten i en vattenkokare eller kastrull. Lägg bovetet i en sil och slå över det kokheta vattnet. Skölj sedan med kallt vatten och låt rinna av. Koka upp havredryck med 3 dl vatten i en kastrull. Tillsätt bovete, kardemumma, kanel, vanilj, och salt och låt koka under lock på svag värme cirka 20 minuter. Rör om någon gång under tiden.

Servera gröten förslagsvis med bär, mer havredryck och kanske lite hackade nötter.


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Havregrynsgröt Deluxe

Havregrynsgröt Deluxe


Recept av Dietistens Val: Här kommer ett tips till alla som av någon anledning inte tycker om havregrynsgröt (hur nu det nu kan vara möjligt?). Genom att mixa havregrynen till ett fint mjöl så förvandlas gröten till en len kräm som passar även den mest grötskeptiska, det har vi bevis på! Fortfarande 100 procent fullkorn och ett väldigt bra val till frukost.

För 2 portioner:
2 dl havregryn
4 dl havredryck
Kardemumma och salt

Serveringsförslag: Massor med björnbär eller blåbär. I annat fall rivet äpple med kanel eller skivad banan med jordnötssmör.

Gör så här: Mixa havregryn till ett mjöl. Vispa ihop havremjölet med havredryck och 1 dl vatten i en kastrull. Pudra ner lite salt och kardemumma och låt puttra på svag värme tills gröten har en lagom len konsistens.

Servera gröten förslagsvis med bär, mer havredryck och kanske lite hackade nötter.

Psst! Gillade du det här? Ta då en större burk och mixa en hel liter havregryn så har du basen klar!


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Chiafrutti

Chiafrutti


Recept av Dietistens Val: Vem mer älskar när frullen står klar i kylen när man vaknar? Här kommer en favorit på vår frukostprepp – chiafrutti med honung och vanilj som du sedan toppar med de frukter och bär som du gillar mest!

För 4 portioner:
4 dl naturell yoghurt (eller växtbaserat alternativ)
3 dl mjölk eller havredryck
1,5 dl chiafrön
3 msk solrosfrön
1 msk honung
1 tsk vaniljpulver

Serveringsförslag: Massa björnbär! I annat fall rivet äpple med kanel, blåbär eller skivad banan med jordnötssmör

Gör så här:
Vispa ihop yoghurt med mjölk/havredryck, chiafrön, solrosfrön, honung och vaniljpulver. Låt stå i kylskåp ett par timmar eller över natten. Toppa med det du gillar!

Våra toppingfavoriter just nu är:
– Tinad mango och passionsfrukt
– Blåbär och kardemumma
– Hallon och tahinihonun
– Rivet äpple med jordnötssmör

PS! Följ gärna @dietistensval på Instagram för mer inspiration och recept!


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Känslan av att vara oslagbar

Känslan av att vara oslagbar


Förra året valde nästan 2 000 löpare att springa Salming Idre Fjällmaraton. Ett lopp med ett syfte. – Vi startade Salming Idre Fjällmaraton för att vi vill förmedla en speciell känsla – känslan av att vara oslagbar, säger tävlingsledaren Elisabeth Hansson.

– Vi tycker att det är allas rätt att någon gång få känna sig oslagbar! Oslagbar enligt vår definition handlar inte om att springa snabbast, det handlar om att känna sig oslagbar i förhållande till sig själv. För att du uppnått något du inte trodde att du kunde, för att du vågade och vann över den där fåniga ”jag kan inte”-rösten, förklarar Elisabeth Hansson, tävlingsledare för Salming Idre Fjällmaraton.

Men känslan av att vara oslagbar är så klart olika för olika personer. – För mig kan det vara den där känslan av eufori när jag är så himla trött, har kämpat länge och vet att jag kommer att fixa det här! När tårar av lycka samlas i ögonen, när jag knyter näven och bara är så stolt över mig själv, säger Elisabeth.

Löparna har fjället Städjan i blickfånget under stora delar av loppet
– väl medvetna om att de ska upp på det.

Vulkantopp och renar

Naturen kring Idre Fjäll är en viktig del i upplevelsen. Med fjället Städjan som juvelen i kronan. Toppen har en mycket speciell form, den ser ut som en vulkan. Löparna har den 1 131 meter höga Städjan i blickfånget under stora delar av loppet – med vetskapen att de ska upp dit.
– Det är så vackert här, de vida vyerna över fjället ger verkligen energi. Vilket kan behövas för det är ganska tuffa banor som möter löparna. Långa backar, tunga myrar och bitvis riktigt mycket sten kräver koncentration och fokus.
Idre är också Sveriges sydligaste renbetesområde och sameby.
– Renarna betar runt om på kalfjället och i skogen, det är alltid mycket uppskattat av löparna att få en skymt av de vackra djuren.

Fjällkänsla på alla distanser

Loppets distanser är 45 km, 28 km, 12 km och 84 km. – För oss är det viktigt att alla deltagare får uppleva fjällöpning, med vyer, branta backar och myrar – oavsett distans. Den längsta distansen, 84 km, är ny för 2021 och vi kan utlova en rejäl uppgift för de som tar sig an Järvens stig som den heter. Starten går i Grövelsjön tidigt på morgonen och löparna har 15 timmar på sig, flera mil är obanade och inte minst myrarna kommer att suga musten ur benen.

Så, kommer vi att känna oss oslagbara den 28 augusti nästa år? – Jag tror det. Alla har som sagt sin definition av känslan att vara oslagbar, men många vittnar om att de hittar den under loppet. Det är häftigt för jag tror att löparna förstår hur vi tänker och känner igen sig. När vi lanserade loppet och vår #blioslagbar fanns det ingen sådan på Instagram. Nu har över 12 000 använt den. Det är vi verkligen stolta över – vi vill ju att alla ska få uppleva den – känslan av att vara oslagbar!

Läs mer: Salming Idre Fjällmaraton 28 augusti 2021

Oslagbar utsikt.