2:00:25: Otrolig insats av Kipchoge i Breaking2

2:00:25: Otrolig insats av Kipchoge i Breaking2


En bil med laserstrålar höll den helt jämna farten för att ta sig under 2 timmars-gränsen. Bilen tog inte bort luftmotståndet, men gjorde att de manliga farthållare som avlöste varandra var 5:e km kunde hålla den perfekta farten. Många namnkunniga löpare fanns bland ”hararna”, för det är inte vem som helst som kan gå in och springa 5 km på runt 14.10.

5 km passerades på 14.14, några sekunder långsammare än schemat. Men sen rullade det på bra. Men att farten var grym fick de två andra Breaking2 löparna Lelisa Desisa och Zersenay Tadese uppleva. Dom fick släppa, och efter halvvägspasseringen handlade det bara om Kipchoge och mot klockan. 3 mils passeringen låg exakt på schemat men sen var han ute på okänd mark. I så hög fart efter så många avverkade km hade ingen människa tidigare sprungit.
Löpningen var avslappnad och han flöt bakom farthållarna som bildade en fin klunga. Energin fylldes på från små flaskor som langades av cyklister för att inte tappa fart.

Strax efter 35 km syntes det att avståndet till fartbilen började öka, och Kipchoge började tappa några sekunder per kilometer. Men det var inget stort tapp. Farthållarna anpassade slutfasen till Kipchoge istället för till bilen, men in på upploppet fick han springa på helt själv. Kipchoge bröt inte bara målsnöret efter 42,2 km utan flera mänskliga barriärer när gick i mål på 2:00:25. En helt otrolig tid. 2.51 minuter per kilometer!! 2,5 minuter snabbare än gällande världsrekord.

Rekordet kommer inte godkännas som världsrekord, eftersom loppet hade mänskliga farthållare som avlöste varandra, en fartbil och langning av energi/vätska från cykel. Men med loppet visade verkligen Kipchoge främst, med hjälp av Nike som stod bakom projektet breaking2, att med rätt förutsättningar kommer någon framöver bryta barriären även i ett riktigt lopp.
– För om man såg loppet, måste man ändå säga att Kipchoge gjorde loppet själv och sprang själv hela vägen i den otroliga farten. Det som faktiskt dessutom saknades nu var energin som publiken kan ge, då loppet till stora delar genomfördes utan publik. Kommentator Paula Radcliffe, berättade hur mycket just publikstödet stödet gjorde när hon sprang på sitt otroliga världsrekord på 2.15 i London Marathon.

En historisk dag, som visade framtiden på maraton för eliten!


Antal kommentarer: 4

Johan H

Kunde inte låta bli att titta på rekordförsöket, Kipchoge är en helt makalös löpare som säkerligen kommer att pressa sig under 2 timmar vid ett annat tillfälle. Men tycker dock att Nike har slarvat lite med uppläget, för det första så borde de av flera skäl satsa på en negativ split, i stort sett alla rekord på långa distanser kommer till på det sättet. Och precis som Paula Radcliffe påpekade, så borde man mönstrat en större publik, det stödet hade säkert gjort en hel del när Kipchoge började mattas. Och till sist, fler bra löpare som kunde trigga varandra. Kenenisa Bekele är given startlinjen, kanske världens bästa långdistanslöpare genom tiderna, är i mina ögon tillsammans med Kipchoge de två i dagsläget som kan springa under 2 timmar. Och varför inte krydda loppet med Mo Farah – han är dock inte bra nog för att hänga med de andra två, men är duktig på att få stor publicitet, och det hade inte varit fel. Och givetvis ska man försöka få med Wilson Kipsang och nuvarande rekordinnehavare Dennis Kimetto, som är två väldigt habila löpare. Förutom att inbördes konkurrens triggar löparna till stordåd, så är det så pass svårt att hitta den optimala dagsformen, att man måste ha fler topplöpare som kan hänga med så länge som möjligt för att pressa varandra. Visst hararna är med, men mentalt vet man att de inte tävlar med en, så det fattas ytterligare en detalj för att trigga fram ett nytt rekord. Och till sist en rejäl prissumma till den som först kommer under 2 timmar, gärna över en miljon €. De här killarna är ju dessutom så sympatiska att de oftast låter familj, vänner, byn etc ta del av pengarna de springer in, så det är välförtjänt med en hyfsad slant.
Och Nike behöver ni fler tips på vad som kan göra bättre, så hör bara av er. 😉


COACH J.S "The Magic Wizard" :)

Att få dom här förutsättningarna i ett vanligt reguljärt lopp existerar inte ! En exakt farthållande bil så nära framför att den tog lite ev. vind……en ytterligare sköld av 5 löpande farthållare som hoppar ut och in i loppet växelvis och under hela loppet……en formel 1 bana (Monza) helt utan höjdskillnad ……..startdag speciellt checkad genom väderlekskontroll innan för perfekta förhållanden…..”vindmotståndskilar” monterade på underbenen…..cyklar som langar dryck…..just name it! Ett enda stort spektakel som i huvudsak gick ut på att sälja Nike-skor och andra prylar……. 🙂


Patrik Blidefalk

Nu är vi nära…
Ska bli intressant att se vad som händer när förste löpare går under 2. Kommer det att bli som när drömgränsen Sub4 klarades att andra löpare kommer att göra det inom en snar framtid när man mentalt vet att det är möjligt.
Den som lever får se 🙂


Nike Vaporfly NEXT% debuterar i London Marathon - Runner's World

[…] introducerades när skoföretaget Nike skulle bryta 2 timmars vallen på maratonsträckan 2017 i uppmärksammade breaking 2 har modellen med sin speciella geometri, och kolfiberplattan i mellansulan varit omtalad och […]Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Sarah Lahti går för svenskt rekord i Málaga

Under helgen arrangerar assics eventet META: TIME: TRIAL i Málafa. Ihop med att de släpper...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Här är vinnarna från läsarundersökningen!

Bland alla svar på vår läsarundersökning tävlade vi ut tre fina priser – här är...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Jag är löpare: Fredrik Hallgren

Skådespelaren Fredrik Hallgren, bioaktuell i Vasaloppskomedin Ur spår, om sin relation till löpning.

Läs mer
Tre döms till livstid för mordet på Ahmaud Arbery

När Ahmaud Arbery, 25, var ute och sprang i den amerikanska delstaten Georgia förra året blev han dödad av tre...

Läs mer
Perfekta tillbehöret till korvgrillen – krämig och het majsröra

Vegokorv, köttkorv eller rökt morot. Du väljer – men missa för allt i världen inte den här toppingen: krämig majsröra!

Läs mer