50 000 löpare sprang för de som inte kan

50 000 löpare sprang för de som inte kan


Drygt 1 000 svenska löpare kom till start i det unika välgörenhetsloppet där tillslut hela 50 000 pers skulle starta samtidigt i 34 parallella lopp på fem kontinenter. Bakom initiativet står välgörenhetsorganisationen Wings for Life som samlar in pengar till forskning kring ryggmärgsskador. 100 procent av startavgifterna och sponsorintäkter knutna till loppet kommer att finansiera lovande forskningsprojekt med målsättningen att skynda på jakten på ett botemedel mot ryggmärgsskador och förlamning.

Bansträckning i det svenska loppet gick från Kalmar över till Öland och löparna skulle springa tills de blev ikappkörda av den rörliga mållinjen. Mållinjen, en specialutrustad bil, lämnade startlinjen 30 minuter efter löparna och under den inledande timmen höll den rullande mållinjen hastigheten 15 km/timmen, för att sen öka hastigheten varje timme enligt ett förutbestämt schema.

Den svenska herrklassen vanns till slut av Thomas Pechhacker som lyckades springa 50,5 kilometer innan den jagande mållinjen hann ifatt honom. Bäst i damklassen var Maria Lundgren som sprang 45,2 kilometer.

– Jag hade som mål att springa en mara på tre timmar. När det gick bra hade jag marginal att fortsätta. När jag dessutom såg hur ledaren längre fram slutade springa och började gå så fick jag nya krafter. Att vinna hade jag verkligen inte väntat mig när jag startade idag, sade Thomas Pechhacker efter att ha tagit emot publikens hyllningar i Kalmar.

Direkt efter Ölandsbron drog ”Musse” upp tempot ytterligare och sprang enkelt ifrån det övriga fältet. Men vid cirka 22 kilometer och cirka 1 timme och 24 minuter valde maratonstjärnan att avsluta loppet för att inte äventyra rehabiliteringen av en tidigare skada och sitt fokus på sommarens EM-satsning.

– Det här var kul! Det är det längsta jag har sprungit på länge. Det kändes ganska bra faktiskt. Jag började lugnt och kunde öka sen precis som jag hade tänkt. Visst kunde jag känna av baksidan av låret, men det var ingen fara, kommenterade Mustafa ”Musse” Mohamed.

– Jag hade en plan att hänga med Musse över bron och det gick. Men det var tufft. Framför allt var det benen som tog slut – även om jag kände mig bra rent syreupptagningsmässigt, sade Marcus Hellner efter 19 kilometers löpning.

Ungefär samtidigt började den första omgången motionärer att hinnas ikapp på Ölandsbron. Sammantaget höll den generella svenska formen hög internationell klass. Vid två mil var fortfarande över halva startfältet kvar i loppet, samtidigt som drygt 60 procent av löparna globalt hade passerats av mållinjen.

De båda sportstjärnornas frånfälle gav triatleten Johan Nordström chansen att ta över ledningen. Bara ett par kilometer bakom och i samma tempo skuggade bästa dam i klungan med de bästa herrarna: Maria Lundgren, tävlandes för Växjö IF.

32 km in i loppet vid vätskekontrollen i Mörbylånga valde även Johan Nordström att avsluta loppet trots en övertygande ledning. Bara ett par minuter senare passerade en annan triatlet, Peter Jönsson från Karlshamn, och tog över ledningen.

Samtidigt behöll Maria Lundgren ett fortsatt starkt grepp om täten bland de kvinnliga deltagarna. En ledning som hon behöll hela vägen fram till målgång. Maria placerade sig därmed på åttonde plats i världen bland damerna. Bäst av alla damer i den globala sammaställningen var norskan Elise Selvikvåg Molvik som sprang 54,8 kilometer.

Vid 47 km tvingades Peter Jönsson plötsligt att ge upp. Bakomliggande Thomas Pechhacker, från Österrike men boende i Stockholm, hade krafter kvar att fortsätta. Han tog över som ny ledare samtidigt som den rullande mållinjen började knappa in bakifrån. Pechhacker lyckades hålla i ledningen de sista kilometerna och kunde stolt avsluta ett historiskt lopp om 50,5 km. Pechhacker avverkade sträckan på 3 timmar och 46 minuter och placerade sig därmed på plats 20 i världen.


Den svenska vinnaren Thomas Pechhacker


Nr 9 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Höstens roligaste löpträning
  • Testa något nytt: Bli snabb & stark 2022
  • Spring bättre – med musik
  • 11 sportbehåar i stort test
  • Ditt perfekta kostupplägg
Bli prenumerant
Antal kommentarer: 4

sofia

Vilket otroligt roligt upplägg på loppet. Men säg mig varför är det inget fotografi på den kvinliga vinnaren?


Annica

Hur långt kom den nationella segrarinnan, det står bara hur långt den globala segrarinnan kom.


Nina Nyström

Annica – Det står högre upp i artikeln: Bäst i damklassen var Maria Lundgren som sprang 45,2 kilometer.


Annica

Tack!
Shit vad duktig hon är!! Kan ni inte göra en intervju med henne eller en artikel om henne?Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Etiopiskt i topp – och mycket starka svenska insatser i Stockholm Marathon

I ASICS Stockholm Marathon var de svenska löparna inte långt efter vinnarna. Carolina Wikström vann...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Favoritsegrare på Lidingöloppets tremil

Förhandstippade Samuel Russom vann herrklassen och Sylvia Medugu vann damklassen på Lidingöloppets tremil.

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Göteborgsvarvet backar – arrangerar nytt lopp i november

Efter kritiken mot beslutet att ställa in erbjuder Göteborgsvarvet nu i stället ett helt nytt...

Läs mer
Kleist och Gelfgren historiska svenska trailmästare

I söndags (19/9) avgjordes det första officiella svenska mästerskapet i traillöpning i Ljungskile – två varv på en 22,5 km...

Läs mer
Lidingöloppet lanserar nytt femkilometerslopp

Den traditionella Lidingöloppshelgen sträcks i år ut över en hel vecka för att minska risken för smittspridning. Dessutom lanserar man...

Läs mer
Glädjebeskedet: Fullskaligt ASICS Stockholm Marathon genomförs 9 oktober

Restriktionerna för offentliga sammankomster släpps den 29 september, vilket betyder att motionsarrangemang och tävlingar kan genomföras som normalt. Det innebär...

Läs mer