6 saker som du måste ha koll på inför Beat The Sun!

6 saker som du måste ha koll på inför Beat The Sun!


Vad är Beat The Sun?
Beat The Sun är ett stafettlopp bestående av 8 lag från olika kontinenter som tävlar mot varandra och det gemensamma målet att hinna runt Mont Blanc-massivet mellan solens upp- och nedgång. Varje lag består av tre professionella löpare och tre ”amatörer” som ansökt om att bli en del av utmaningen på http://races.asics.com/beatthesun.

Är det några svenska som springer?
Absolut. Ultralöparen Jonas Buud, som är regerande världsmästare på 100 km, och Sofie Nelsson, som ansökte att bli en del av teamet, tävlar tillsammans i laget Team Europe North. Klicka på namnen för att läsa mer om Jonas Buuds och Sofie Nelssons förberedelser inför loppet.

Hur långt är loppet?
Beat The Sun rundar Mont Blanc med start och mål i Chamonix. Den 140,1 kilometer långa banan bestående av 12 delsträckor går genom Frankrike, Schweiz och Italien. Lagmedlemmarna springer 2 sträckor var. Jonas Buud springer sträcka 3 och 8 medan Sofie Nelsson springer sträcka 4 och 10.

Är det verkligen så svårt att slå solen?
På årets längsta dag går solen upp 05:44 och ner 21:25 i Chamonix vilket är lika med 15 timmar och 41 minuter. Att springa 140,1 kilometer fördelat på sex löpare kanske inte låter som en verklig utmaning.

Men med totalt 8850 höjdmeter fördelat på 8 toppar och riktigt utmanande terräng med snöfält, branta stigningar samt tekniska stigar är det allt annat än enkelt. Vid tidigare upplagor av loppet har lag vid flera tillfällen missat eller klarat tiden med mindre än 10 sekunder!

Kan jag också vara med?
Även om du naturligtvis inte kan vara med i utmaningen här i Chamonix finns det två alternativ för dig som ändå är sugen på att springa Beat The Sun. Antingen genom att delta i en utmaning med Asics via Runkeeper eller att hänga på ett event vid Asics Flagship Store i Stockholm.

Hur följer jag Beat The Sun på bästa sätt?
Du kan följa loppet via livesändningen från Beat The Sun från solens uppgång till nedgång. Och dessutom kan du kolla in instagram.com/runnersworldswe där vi kommer att dela bilder längs banan under dagen. Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

5 smarta övningar som stärker upp alla dina svagheter

Det är nu du ska passa på att lägga tid på att stärka upp kroppen...

Läs mer

Var det du som vann outfit från ASICS?

För ett tag sedan kunde du vinna en hel löparoutfit inför hösten från ASICS. Var...

Läs mer

Träna styrka med en vän - 4 övningar för hela kroppen!

Har löparsommaren gått enligt planerna? Strålande! Nu är det dags att börja tänka på styrkan...

Läs mer

Kolla in filmen från Beat the Sun!

Upplev stämningen och naturen när elitlöpare och motionärer kämpade sida vid sida för att hinna...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Styrkeövningarna som tog Jonas Buud tillbaka till världstoppen!

Jonas Buud bjuder på övningarna som gjorde honom både snabb och stark.

Läs mer
Vinn komplett löparoutfit från Asics!

Starta höstsäsongen med stil! Nu kan du vinna ett helt löparkit bestående shorts, tröja och skor från ASICS.

Läs mer
Var det du som vann en outfit från ASICS?

Nyligen kunde du tävla om snygga träningskläder från ASICS här på runnersworld.se. Nu har vi dragit vinnaren - blev det...

Läs mer