7-årige Hugo deltar i Stockholm Marathon – för tredje gången!

7-årige Hugo deltar i Stockholm Marathon – för tredje gången!


För 2,5 år sedan såg Mikael en film på nätet som visade historien om ”Team Hoyt”. En pappa som springer olika lopp tillsammans med sin funktionshindrade son.

– Jag blev otroligt berörd när jag såg den filmen och kände att det här skulle jag vilja göra ihop med Hugo.

Där föddes idén om att tillsammans springa Stockholm Marathon. Mikael tog kontakt med arrangörerna och fick ett specialtillstånd att springa ihop med sin son.

Tillsammans med 11 medlöpare genomförde de Stockholm Marathon 2014.

– Loppet gick jättebra. Hugo njöt i fem timmar och det var en underbar upplevelse både för honom och mig, berättar Mikael.

Året efter sprang de igen. Trots ösregn stora delar av loppet genomförde de loppet, denna gång 40 minuter snabbare än 2014! I år är målsättningen att komma under 4 timmar.

– Det kommer bli tufft, men vi har en ny specialbyggd vagn och dessutom rutin av att ha sprungit totalt 7 lopp tillsammans, berättar Mikael.

Hugo är 7 år. Han har en mycket allvarlig, medfödd hjärnskada som gör att han behöver hjälp med allt i tillvaron. Han har också en synskada, epilepsi, andnings- och sväljsvårigheter. Trots sina tuffa förutsättningar är Hugo en glad kille.

– Hugo har ett väldigt bra liv. Han går på en fantastisk specialförskola och vi som familj har byggt upp en jättebra tillvaro för honom. Det har alltid varit svårt att hitta aktiviteter som vi kan göra tillsammans och därför känns det så kul att vi kan vara ute och springa ihop, berättar Mikael.

Förutom att springa Stockholm Marathon så arrangerar Team Nordmark också ett eget lopp – Glädjeruset i Täby. Ett lopp där ALLA kan vara med och man hoppas också kunna inspirera andra familjer i liknande situation att komma ut och springa.

– Det är många som har barn med omfattande funktionsnedsättningar som hört av sig och sagt att vi fått dem att komma ut med sina barn. Sånt gör en otroligt glad, säger Mikael.

Förutom att springa ihop vill Mikael också skapa uppmärksamhet för barn med flerfunktionshinder och samla in så mycket pengar som möjligt till RBU (Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar) och deras projekt ”Aktivt liv för alla”.

– Jag vill visa att de här barnen också finns. Barn som behöver hjälp med allt i sin tillvaro. Jag vill också visa att de kan ha ett väldigt bra liv och att man som familj kan få tillvaron att gå ihop, trots att det kan vara tufft stundtals.

– Dessutom vill jag hjälpa till att uppmärksamma RBUs projekt ”Aktivt liv för alla” och genom att springa Marathon ihop med Hugo visa att det går att göra aktiva saker med sina barn, oavsett hur svåra funktionshinder de har, säger Mikael.

I årets Stockholm Marathon får de sällskap av 14 medlöpare.

Läs hela historien om Hugo och Mikael här

Vill du stödja Mikael och Hugos projekt för barn med funktionshinder? Lär mer på www.teamnordmark.com


Nr 4 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Test! Bästa skorna för trail! 14 nya modeller
  • Så springer du milen! Träningsprogram för alla nivåer
  • Så börjar du springa med din hund
  • Barnsoldaten som blev en av världens bästa traillöpare
  • Så toppar du formen
  • Forskning: Därför har du en löpares DNA
Bli prenumerant
Antal kommentarer: 1

Ronald Wennersten

Jag är inte imponerad av de människor som media ofta skriver upp som märkvärdiga. Det här imponerar på mig! Underbara människor!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

ASICS Stockholm Marathon flyttar till oktober

På grund av den pågående pandemin och de restriktioner för folksamlingar som råder tvingas ASICS...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Marathongruppen ställer in

På grund av det rådande läget med Coronapandemin har friidrottsföreningarna Hässelby SK och Spårvägens FK...

Läs mer
ASICS Stockholm Marathon flyttas

Idag meddelades det inte helt oväntade beskedet att årets ASICS Stockholm Marathon flyttas från den 30 maj. Nytt planerat datum...

Läs mer
När katastrofen slår till

Även den mest erfarna löparen kan drabbas av större eller mindre katastrofer på loppdagen. Som tur är går många av...

Läs mer
Banrekord och suveräna SM guld för Adhanom och Mikaela i Stockholm Marathon

Det blev ett suveränt nytt banrekord i 2019 års Stockholm Marathon genom Etiopiens Nigussie Sahlesillassie på imponerande 2:10:10. Suveränt sprang...

Läs mer