Adriel Young om Norseman

Adriel Young om Norseman


Vad var målet med denna tävling?
– Mitt mål med tävlingen var att få en svart t-shirt, vilket innebär att lyckas ta sig till toppen av berget i mål. Allt annat var bonus. Jag tror att om simningen varit längre (simningen blev nedkortad till 1.9km på grund av den låga vattentemperaturen på 10.5 grader) skulle jag kanske ha plockat ytterligare ett par placeringar, eftersom jag är rätt stark i den grenen.

Hur kändes loppet? Vilken del av tävlingen var tuffast och va kändes bäst?
– Hela tävlingen är tuff, jag kämpade en hel del med sista backen i cyklingen, det kändes som att den aldrig skulle ta slut. Jag kämpade också med den kända ”Zombie Hill” (en backe längs med löpningen reds anm.), den är så brant att jag var tvungen att gå. Det som gick bäst för mig denna dag var simningen, trots att det var väldigt kallt. Även de sista 4.5km på löpningen kändes bra, då denna sträcka innehåller en tuff trail-klättring till bergstoppen, under denna sträcka passerade jag fyra killar. 

Hur länge har du tränat inför Norseman? Hur ser en träningsvecka ut för dig?
– Jag anmälde mig till denna tävling efter Hawaii förra året, och följande sex månader vilade jag från cykel och vanlig träning. Eftersom jag var rätt utbränd så hade jag en välbehövlig vila till ungefär maj i år. Därefter hade jag en period med mycket jobb, så det gällde att klämma in så mycket träning det gick och samtidigt ha ett liv. Jag är glad att jag inte behöver ägna så mycket tid till simningen. Jag har tränat mest cykling på Wahoo Kickr, vilket är ett bra verktyg för mig för att kunna maximera tid och kvaliteten på mina cykelpass. En typisk träningsvecka kan se ut:

Måndag: Återhämtningspass: lätt simning, cykling eller löpning
Tisdag: En timme på Kickr
Onsdag: En timme löpning
Torsdag: En timme Kickr
Fredag: 45 minuter löpning, intervaller
Lördag: Längre cykelpass
Söndag: Längre löppass på ca 1.5 timme

Hur förbereder du dig med energi/ vätska/ återhämtning inför ett sådant tufft lopp?
– Jag fortsätter träna fram tills veckan då tävlingen är, eftersom jag inte vill att kroppen ska bli slö, men passen under denna vecka är lättare. När det gäller maten brukar jag öka på kolhydrater och minska på fiber dagarna före tävling. Det är viktigt att fylla på med vätska under tävlingsveckan.

Hur kommer det sig att du ställde upp i tävlingen?
– Det är en ära att få tävla i en sådan här speciell tävling. När det gavs tillfälle så bestämde jag mig för att köra. 

Har du någonsin gjort Norseman förut? Kommer du göra det igen?
– Det var min första Norseman-tävling och jag verkligen älskade det. Det är förmodligen en av mina favorittävlingar. Tyvärr tror jag inte att jag kör igen nästa år trots att jag gillade racet väldigt mycket. Träning och förberedelse tar mycket av tiden och jag hinner inte umgås så mycket med min familj som jag önskar om jag även ska satsa på en sådan tävling. 

Kan man jämföra denna tävling med en hård Ironman-tävling, eller är detta något helt annorlunda?
– Detta är något helt annorlunda och unikt och det går inte att jämföra med en ”vanlig” Ironman. För det första är det helt fantastiskt att ha sitt eget crew med sig under hela tävlingen. Ofta är det svårt för familj och vänner att följa dig under hela tävlingar, men under Norseman kan man följa deltagaren hela vägen.
För det andra är det en riktigt tuff och tung bana, Ironman i Hawaii i jämförelse känns rätt lätt. Vi hade tur denna gång med att vädret var så pass bra trots den låga vattentemperaturen, det hade kunnat vara betydligt värre.

Vad händer härnäst?
– Bra fråga, jag har inte några fler tävlingar inplanerade ännu. Jag åker tillbaka till Australien ett tag. Och kommande fyra månader framöver ska jag på fyra bröllop så det kommer vara mycket kring det nu. Jag gillade verkligen naturen kring Eidfjord i Norge där tävlingen var, så dit skulle jag gärna åka igen om tillfälle ges.

Se hela resultatlistan här.
Se fler foton från tävlingen här.
Läs mer om Norseman här.

Foto: Morten SivertsenLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Så orkar du ultralångt

Om du ska springa ett ultralopp som Ultravasan gäller det att ha en koststrategi. Så...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Första pallplatsen för Sara Svensk

Sara Svensk tog sin första internationella pallplats på ett Ironmanevent och Daniella Ryf och Javier...

Läs mer

Fin OS-debut av Sharhrzad Kiavash

I söndags avgjordes för första gången triathlon i OS i Paralympics. Svenska Shahrzad Kiavash debuterade...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Tipsen du inte vill missa inför Ironman Kalmar

Nu är det inte långt kvar. Nerverna kanske börjar kännas och nu ska träningen vara...

Läs mer
Veckans triathlet: Jonathan Flod

Jonathan Flods syster övertalade honom att springa halva Lidingöloppet. På den vägen är det. Efter att ha genomfört loppet bestämde...

Läs mer
Åsa om vinsten i Vansbro

Åsa Lundström har hittills haft en kanonsäsong. Vinst Bilbao Triathlon, på pallen i tempo-SM och nu vinst i SM i...

Läs mer
Veckans triathlet: Johnny Toldnes

Från motorsport till soffpotatis till triathlon. Efter att ha lessnat på soffliggandet bestämde Johnny Toldnes att göra En Svensk Klassiker...

Läs mer