Tipsen du inte vill missa inför Ironman Kalmar
Nu ska träningen vara gjord och det är nästan ingen idé köra fler långa eller tunga pass. Sista chansen för effekt från längre pass är nu de närmaste dagarna. Efter det är det risk de sliter mer än vad de ger.
– Lägg fokus på att köra lättare pass för att hålla igång fram till tävling. Tränar du på de sista dagarna lyckas du sannolikt bara försämra dina förutsättningar. Har du av någon anledning inte lyckats få ihop den mängd träning du hoppades på är det lämpligt korrigera målsättningen. Räkna alltid utifrån ett mindre positivt scenario. 9-12 timmar är en mycket lång tid, fler saker kan tyvärr gå fel än det omvända en sådan här dag, säger han.
Tipsen – så undviker du fallgropar i Kalmar:
Simningen 3.890 meter
- Ställ dig i en grupp där du är konfident du hör hemma. Välj inte en för snabb grupp då du förstör för andra och dig själv när du är i vägen för dem som försöker hitta sin rytm & grupp.
- Öppna lugnt, det finns ingen anledning starta hårt eftersom det är rullande startordning. Försök direkt hitta rytm och andning. Slappna av och tänk teknik före tryck. Det är relativt långa raksträckor på simbanan och sjön är ganska stökig, så risken finns att poolsimmarna slingrar sig sakta fram medan vana öppet-vatten simmare har det lättare. Historiskt får man inga snabba tider generellt, vilket vittnar om att banan sannolikt är korrekt uppmätt. Ha koll på bojarna även om de är svåra se bland vågorna. Kostar mycket tid när man navigerar bristfälligt.
- Öka inte trycket sista delen då man tjänar ytterst lite på detta och det kommer bara ta energi från resten av loppet. Bättre slå av och mentalt ladda om för vad som komma skall.
- Ligga på fötter är oslagbart om man är bra på det. För lite mer ovana simmare kan ligga vinge vara lämpligare, d.v.s. man ligger direkt vid sidan några decimeter ner på en annan simmare. Bägge sägs spara 10-15% energi givet samma hastighet.
Cyklingen 180.2 km
Nyckeln till en snabb Ironman finns här – Hur man disponerar cyklingen. Proffsen kan måhända avgöra ett lopp här men vi amatörer gör det bäst om vi skyndar långsamt. Utan vetenskapligt bevis bör man klara en 20-25 minuter långsammare maraton än vad man skulle göra om man endast sprang 42,2 km. Om ens PB från Sthlm Maraton ligger på 3:15 så är det alltså underkänt med 4h i Kalmar. Då har man cyklat för hårt. Självklart kan man rada upp undantag här men nu generaliserar vi. Den gamla tumregeln; tappa 5 minuter på cykeln så tjänar du 10 minuter på löpningen stämmer nog ganska bra för de flesta.
Bästa tipsen på cykeln:
- Vinden & enformig sittställning är boven på denna flacka bana. Låt inte banprofilen lura dig, 18 mil i 6-9 m/sek kan knäcka även den bästa. Använd de partier där du har medvind för spara på krafterna samt fylla på med energi och använd dem istället under de partier du upplever motvind eller hård sidvind. Håll igen de första 8-9 milen, öka sedan alt behåll intensiteten. Dagen är lång och du har knappt kommit halvvägs.
- Ligg lågt och mata på med jämnt tryck. Känslan är vårt bästa verktyg, pulsen kan vilseleda dig en dag som denna.
- Två gels i timmen samt en flaska sportdryck är ganska lagom för de flesta när det kommer till näringsintag.
- Hög profil bak men ta hellre det lilla hjulet fram eftersom en krängande framgaffel i 5-6 timmar kommer förstöra din core inför löpningen.
- Sista milen bör man välja en lättare växel och mentalt förbereda sig för löpningen.
- Sist men inte minst är det bra att veta, Kalmars cykelbana är historiskt 182 km lång.
Löpningen:
Löpbanan är på tre varv, varav de första två är på 15 km och det sista på 12 km. Fantastisk publik och snabb bana. Kort sagt en suverän bansträckning. Det är svårt hitta något att gnälla över här. Med schyssta ben kan man verkligen göra en snabb maraton som avslutar denna mäktiga dag.
Personligen använder jag mig av ett belöningssystem under löpningen:
- På första varvet får jag inte stanna för energi utan bara ta den i farten när/om jag saktar ner.
- Under andra varvet är det tillåtet att gå vid varannan alternativt var tredje station för att ta in energi.
- På sista varvet gäller inga regler utan då är det överlevnad som gäller. Men kom ihåg att jogg är väldigt mycket snabbare än gång. Håll er springande; kramper, smärta och olust är vad en ironman innebär. Bit ihop och kom ihåg att ingen gillar en fegis men alla älskar en Järnman!
Till registreringen ska du ha med dig:
– ID-handling
– Giltig triathlonlicens. Du kan ha en tävlingslicens från förbundet (300kr). Du kan också köpa en endagslicens på plats vid registreringen. Endagslicensen kostar 170 kr. Svenska deltagare måste även ha medlemskap i en förening som är ansluten till Svenska Triathlonförbundet.
Mer information om tävlingen hittar här