Ale, chips & chokladmousse – Uhrboms maratonladdning

Ale, chips & chokladmousse – Uhrboms maratonladdning


Fredrik Uhrbom som tävlar för Spårvägen, kombinerar sin tävlingslöpning med sina andra passioner som är att resa, äta god mat och gärna ta en öl eller ett glas vin. Även om den riktigt seriösa elitsatsningen som löpare är över håller ”Uhris” fortfarande oerhört hög klass. Inför årets mara är han en av SM favoriterna och kanske kan han till och med utmana Mustafa Mohamed om SM guldet. Mycket hänger på om han kan stå ut med den kroppsliga smärtan som han tycker blivit värre med åren. Uhrbom som blir riktig ”master”, dvs fyller 40 år, i augusti är en riktig profil i svensk löpning och RW stämde av läget med Fredrik under onsdagskvällen inför lördagens lopp.

Som jag förstod det kommer du precis från ett löppass?
– Ja, jag har varit med och hållit i ett pass inför Söder Runt (10 km lopp på Södermalm i Stockholm). Det var lugnt och bra. Springa en sväng och sen en pizza och en öl efter passet. Det är så Söder Runt träningen går till.

Så det blev både pizza och en öl ikväll, är det en del i din energiladdning inför lördagens lopp?
– Ja, det måste jag säga. Det ger ju lite extra energi. Jag försöker äta lite mer dagarna innan lopp. Kvällen innan blir det en pasta med ett glas rött vin till. Till efterrätt blir det någon chokladmousse, och sen blir det ytterligare en efterrätt med lite chips och två Ale. Pasta, chips och lite Ale tillsammans det är bra laddning. Innan en mara kan man passa på att äta och drick det man gillar. Efteråt vet man aldrig om man är i form för att äta och dricka.

Låter som en bra, men kanske lite udda laddning. Hur är formen annars?
– Jag vet faktiskt inte riktigt hur det är. Jag har ”satt” alla pass som jag velat göra men det har gjort så jäkla ont i kroppen efter dom. Men den här veckan är bara viloträning, så vi får se vad som händer med kroppen på lördag.

Om kroppen är bra, vad är ambitionen?
– Jag har en tanke kring att försöka hålla 3.20 min/km i fart. (Ger runt 2.20 på maran) Förhoppningsvis blir det en klunga i den farten, men det vet jag ju inte. Men jag ska försöka hålla det upp till 30 km, sen får jag se hur kroppen håller.

Har du kollat in startlistan kring eventuella klungor och farter?
– Nej ingenting alls faktiskt. Jag har varken hört något eller pratat med någon kring farter. Jag tittade faktiskt på startlistan idag, och kan konstatera att det är ett riktigt bra internationellt startfält med många bra afrikanska löpare. Men förmodligen faller några av dom säkert bort under loppets gång, men jag tror inte dom kommer börja i 3.20 fart som jag så jag får kanske hoppas på att några andra löpare går ut lugnare.

Du har sprungit Stockholm en gång tidigare, 2012 när det var värsta vädret. Vill du ha samma väder igen med tanke på ditt SM guld då?
– Nej, nej definitivt inte. 12 grader och mulet och utan vind är väl det alla önskar inklusive mig själv. Skulle det bli varmare gör det inget, för jag gillar när det är varmt, men det ser det ju inte ut att bli.

Du övervann vädret och marans utmaningar 2012. Har du några bra knep att ta till om det blir tufft på loppet?
– För mig handlar det mycket om att ställa in mig på att det inledningsvis kommer vara lite långtråkig löpning, och därefter kommer det göra ont. Utifrån känslan på de pass jag kört, vet jag att det väntar mycket smärta på lördag. – Så att ställa in mig på att ta den smärtan, är mitt knep.

Vilken typ av smärta har det varit på träningen inför, och var kommer det göra mest ont?
– Det är muskulärt och mest framsidan av låren och sätet. Sen tror jag fötterna kommer göra ont. Jag hörde från någon annan idag att när man blir äldre får man mycket mer ont i fötterna, och nu är jag lite äldre, så det får jag ställa mig in på.

Om man kollar in banan i Stockholm, vilket parti ser du främst fram mot?
– Det är Djurgården på andra halvan och sen även nya bansträckningen på Hornsgatan. Hornsgatan blir det lite uppför vilket passar mig, så där hoppas jag kunna gå starkt på andra varvet.

Det är inte många som direkt gillar Djurgården på andra varvet, eftersom det är mindre publik och en del backar. Vad är det med den sträckningen som du gillar?
– Jag tycker att banan varierar så mycket där vilket passar min löpning. Lite böljande kupering. Visst gillar jag publiken, och peppas av den, men jag tänker inte så mycket på den utan gillar Djurgården ändå. Omväxlingen där ute passar min löpning.

Om kroppen är med på lördag, hur långt tror du 3.20 farten kommer räcka?
– Nu tror jag kanske inte jag kommer klara hålla den farten riktigt hela vägen, men om kroppen håller ihop och jag inte tappar alltför mycket kan det nog räcka till en topp 10 placering och förhoppningsvis en SM medalj.

Runner’s World tackar Fredrik för intervjun och tipset på energiladdning. Vi ser fram mot att följa Fredrik och alla andra maratonlöpare på lördag!


Nr 11 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Vinterns viktigaste nyckelpass
  • Bästa vinterskorna. Dubbat och odubbat, Stor guide!
  • Åtta misstag du inte vill göra
  • 9 julklappstips till alla löpare
  • Därför ska du testa 14-dagarsmetoden
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Etiopiskt i topp – och mycket starka svenska insatser i Stockholm Marathon

I ASICS Stockholm Marathon var de svenska löparna inte långt efter vinnarna. Carolina Wikström vann...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Glädjebeskedet: Fullskaligt ASICS Stockholm Marathon genomförs 9 oktober

Restriktionerna för offentliga sammankomster släpps den 29 september, vilket betyder att motionsarrangemang och tävlingar kan...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

ASICS Stockholm Marathon flyttar till oktober

På grund av den pågående pandemin och de restriktioner för folksamlingar som råder tvingas ASICS...

Läs mer
Marathongruppen ställer in

På grund av det rådande läget med Coronapandemin har friidrottsföreningarna Hässelby SK och Spårvägens FK idag tvingats ta beslutet att...

Läs mer