Ny bloggare: Anders Grahl!

Ny bloggare: Anders Grahl!


Att på knappt fem år gå från ”medioker” fotbollsspelare till SM-löpare är en minst sagt spännande utveckling. Hur började du med löpningen?
– Jag flyttade till Uppsala 2009 och lade därmed fotbollsskorna på hyllan. Min nyvunna vän Bennet Hägg släpade med mig på en löptur i februari 2010 och han skrev sedan ett träningsprogram som jag följde fram till Göteborgsvarvet. Upplägget var enkelt, tre pass i veckan: Två tuffa och ett lätt. Det var där det startade och efter ett avbrott på grund av löparknä hösten 2010 har jag kunnat träna obehindrat. Kontinuitet har varit nyckeln.

Vilka är karriärens milstolpar?
– Minns min första pallplats i Kumla Stadslopp 2011, där jag vann en brandsläckare (som tack och lov varit oanvänd sedan dess). Sub 80 och 70 på halvmaran var viktiga för mig (Berlin 2011 och Haag 2013), liksom sub 31 på 10000 m (Umeå 2014). Sub 15 på 5000 m fick jag kämpa med och jag hade två lopp som var mindre än halvsekunden över innan jag till sist fick till det. Jag har hittills hållit mig till spannet från 3000 m till halvmaraton. Det blir framför allt många millopp på en säsong.

Bästa tränings- och tävlingsminnena?
– Inför Haag 2013 åkte jag till Jönköping under vasaloppshelgen och tränade med Bennet. Från fredag-söndag fick vi ihop 90 km bra träning (utan skidor på fötterna). En tävling som jag uppskattar extra är Bryggrundan hemma på Smögen, Sveriges vackraste millopp!

Har du något riktigt dåligt minne?
– Göteborgsvarvet 2013 var bedrövligt. Att vara bränd vid 5 km och ha som idé att aldrig bryta något lopp var inte en rolig kombination.

Hur ser målen ut framöver?
– Jag har efter en säsong där sub 31 på 10000 m varit huvudmålet, gått in i hösten med en träningslust utan egentliga kravfyllda mål. Jag kommer träna på och tävla mycket, men målet framöver är att skapa god grund för att kunna uppdatera mina personbästan under 2015. Blir jag bättre, ökar också chanserna att ta bättre placeringar, även om det är sekundärt.

Berätta om samarbetet med din sponsor Salming!
– Jag fick möjligheten att prova Salmings modeller Race och Speed förra hösten. En tipsade mig om att de sökte testlöpare på twitter. Efter att jag tränat och tävlat i skorna med enbart positiva omdömen träffade jag Joakim Sandin på Salming i mellandagarna. Salming Running har gjort en fantastisk debutsäsong på skomarknaden och jag är glad över att få vara med på den resan. Skorna är inte magiska i sig, men de hjälper mig att leverera det jag har i kroppen.

Har du någon förebild?
– Morfar är min stora förebild. Han hade levt ett spännande och slitsamt liv och kunde med humor dela med sig av livets stora och små berättelser. Hasse Nilsson i Enhörna är även han en förebild. Han har en gedigen meritlista i löparskorna och har fungerat som ett värdefullt bollplank under mina år i klubben.

Hur ser en perfekt söndag ut?
– Den gångna söndagen var en ovanligt bra en. Jag inledde med en seger i ett 10 km-lopp i London (se Anders i täten på bilden ovan), gick sedan och såg på ett Premier League-derby och avslutade med en familjemiddag. Hade vi adderat lite gospelsång från min fru, någon timma längre sovmorgon och en makrill på kroken så hade den varit fulländad.

Vad kommer vi att få läsa om i din blogg?
– Om jag klarar att kort sammanfatta innehållet vore det en ytterst tråkig blogg att följa… Jag hoppas att mitt intresse för löpning kommer att stänka, likt lervällingen på de brittiska terränglopp jag planerar att genomföra i höst.

HÄR HITTAR DU ANDERS BLOGG

Anders Grahl är 27 år, bor i Borås men pluggar just nu som utbytesstudent på University of Exeter i England. Sommaren 2015 kan han förhoppningsvis titulera sig civilingenjör i energisystem. Anders tävlar för Enhörna IF. 


Antal kommentarer: 1

Gunnar G

Kul att läsa Anders!
Lycka till i fortsättningen.
Gunnar G Vaggeryd, FD HovslättLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Bokrecension: Running with destiny

Den före detta elitlöparen Toby Tansers fängslande liv har blivit bok: Running with destiny.

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Anders Hansen: Den motvillige löparen

Vi träffar succéförfattaren Anders Hansen och pratar om framgången, hans egen löpning och huruvida vi...

Läs mer

Bakom varje framgångsrik man finns en kvinna

Det är nog ingen som missat Patriks Nilssons fantastiska resa när han tidigare i år...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Ta chansen att träffa Patrik Nilsson!

På tisdagkväll 18 oktober har du chans att möta Patrik Nilsson och höra hans berättelse...

Läs mer
Magnus Jonsson om hemligheter och triathlon

Magnus Jonsson är vår triathlonbloggare som skriver på engelska. Vi tog ett närmare snack med honom där vi bland annat...

Läs mer
Veckans triathlet: Fredrik Bäckson

Efter att ha seglat större delen av sitt liv och länge elitsatsat på sporten valde Fredrik Bäckson att för ungefär...

Läs mer
Veckans triathlet: Desiree Blomberg

Desiree Blombergs styrka är pannbenet. När hon väl satt sin fot på startlinjen vägrar hon att ge upp. Hennes favoritdistanser...

Läs mer