Ångaloppet satsar på miljön

Ångaloppet satsar på miljön


Hur kommer det sig att Ångaloppet fick miljöcertifiering?
– Håll Sverige Rent har en ansökan som du som arrangör av en tävling eller event har möjlighet att fylla i. Uppfyller du tillräckligt många av deras kriterier så har du möjlighet att bli Miljöcertifierad. Vi på Ångaloppet uppfyllde tillräckligt av dessa kriterier för att bli godkända. Under denna process har vi haft kontakt med Julia Engqvist som är projektledare för miljömärkt event på Håll Sverige Rent.
För att kunna granska Ångaloppets miljöpåverkan ingående har vi utsett Hanna Zätterström till miljöansvarig, hennes roll är att se till att Ångaloppet efterföljer dessa krav och aktivt arbetar på ständig förbättring, säger Nils Zätterström, en av arrangörerna bakom Ångaloppet.

Hur har ni jobbat med detta?
– Via vår ansökan till Håll Sverige Rent har vi sett över och förbättrat diverse punkter som till exempel ekologiska och vegetariska alternativ i caféet, förbättrad återvinning på tävlingsområdet, möjlighet till att åka buss från och till Stockholm för våra deltagare. Vi har nu även en utarbetad miljöpolicy.

Tror du att detta är en trend som kommer slå igenom stort?
– Förhoppningsvis är detta mer än en trend, utan snarare än insikt om att vi alla kan börja tänka mer hållbart. Vårt mål är att förbättra vår organisation och minska vår miljöpåverkan, och förhoppningsvis kan vi även inspirera andra att miljöcertifiera sina event.

Vad har ni för regler som deltagarna måste följa?
– Under loppet får deltagarna enbart slänga skräp i våra skräpzoner. Majoriteten kommer även ifrån Stockholmsområdet, därför uppmuntrar vi dem att åka med vår buss, och för de som kommer från andra delar av Sverige ser vi gärna att de åker gemensamt eller kollektivt. Vi bjuder även de som paddlar eller cyklar till loppet på fika. Lag som kastar skräp i naturen blir diskade.

Glädjande är att vi under dessa år har märkt att deltagarna precis som vi är väldiga måna om naturen då den är vår arena. Kravet från markägarna för att vi ska få arrangera tävlingen är att vi återställer och städar efter oss när tävlingen är över. Det gäller såväl tävlingsområdet på Ånga som hela bansträckningen.

Hur fungerade detta i praktiken under årets lopp?
– Vi visste att detta skulle leda till lite mer jobb än tidigare år, men det var också roligt att vi alltid hade miljön i fokus. Under ett event är det många människor som samlas på en plats och vårt mål var att arrangören skulle ha en så liten påverkan på miljön som möjligt. Vår miljöansvarige Hanna Zätterström var med under uppbyggnaden och säkerställde så att vi följde de riktlinjer vi fått av Håll Sverige Rent. Det är ett krav från Håll Sverige Rent att ha en person som är dedikerad denna uppgift. Med facit i hand är vi nöjda över att vi hade det. Vi är så måna om deltagare, funktionärer och publiken att miljön lätt kan glömmas bort. Då var det skönt att ha Hanna som säkerställde tävlingens miljöengagemang under uppbyggnad, tävlingsdagarna och efterarbete.
Funktionärer utbildades och informerades innan tävlingen om vårt miljöarbete och var väl medvetna om vilka krav som ställts på dem.

Var deltagarna duktiga på att inte skräpa ned? 
– Vid varje vätskekontroll hade vi skräpzoner där deltagarna fick kasta medhavd energi. De allra flesta nyttjade dessa områden. På området hade vi även gott om sopstationer med sortering. Vi hade inga stora problem med att folk inte slängde sitt skräp efter sig eller sorterade fel. 

Blev några lag diskade på grund av nedskräpning?
– Ja, ett lag blev diskat. Det var ett lag i Ångaloppet Sprint. Deltagarna kastade skräp framför en funktionär. Funktionären meddelade direkt tävlingsledningen som sedan diskade laget. Laget bad om ursäkt och var väl medvetna om att de bröt mot reglerna. Tyvärr är det givetvis så att skräp hamnar i naturen ändå under tävlingen och vi kan enbart diska lag där en funktionär tydligt sett ett regelbrott. Efter tävlingen delas banan upp mellan samtliga funktionärer som städar banan och plockar allt skräp som hamnat i naturen. Det är ett gediget arbete men ett måste för att vi ska kunna fortsätta arrangera Ångaloppet.

För mer information om miljöcertifiering, klicka här.

 

Foto: Nadja Odenhage. Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Wretlings bästa Ironman tips

Hon är extremidrottaren som började träna vid 38 års ålder och sedan dess – inom...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Therese Alshammar mot nya utmaningar

Therese Alshammar, en av världens bästa simmare genom alla tider, har kommit ut ur garderoben...

Läs mer

Första Ironman på full distans i Italien lockar många svenskar

I helgen är det dags för Ironman Emilia-Romagna i Italien. Det är första gången Italien...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Första pallplatsen för Sara Svensk

Sara Svensk tog sin första internationella pallplats på ett Ironmanevent och Daniella Ryf och Javier...

Läs mer
Gabriel Björlin ungt utropstecken i Ironman Kalmar

I helgen gick Kalmar Ironman, höjdpunkten för många i triathlonsverige. 15 svenskar fixade genom sin insats en startplats till Kona...

Läs mer
IRONMAN Kalmar 2017 slutsålt

Nu är en av nästa års största triathlonfester - IRONMAN Kalmar - slutsålt. Man räknar med fler kvinnliga och utländska...

Läs mer
Banrekord när ÖtillÖ avgjordes

När 2016-års Swimrun World Championship avgjordes under måndagen var det utmärkta förhållanden och otroligt nog banrekord i alla tre klasserna.

Läs mer