ASICS Gel-Kayano 29 & Jessica Ståhl-Norris håller i långa loppet!

ASICS Gel-Kayano 29 & Jessica Ståhl-Norris håller i långa loppet!


Jessica Ståhl-Norris är trebarnsmamman och ultralöparen som springer för ASICS Front Runners. Här berättar hon om sin träning och om passionen för att springa ultralångt – och om varför hennes favoritsko sedan många år är ASICS Gel-Kayano!

[Betalt samarbete med ASICS]
Hej, Jessica Ståhl-Norris! Vem är du som löpare?
– Jag är en glad löpare som älskar att springa väldigt långt, och jag älskar att utmana kropp och huvud. Jag tävlar mot mig själv.

Berätta om din träningsbakgrund!
– Jag har sprungit lite typ hela mitt liv men också hållit på med hästar. Min pappa var löpare och han fick över mig mer på det spåret. Efter att jag fick mina barn började jag springa mer, och då var det mest fokus på att springa lite snabbare på 5 och 10 kilometer. Det ledde sedan till att jag sprang lite trail och OCR-lopp innan jag hittade in till den lite mer extrema löpningen. Jag gillar när pannbenet måste kopplas in – så ju längre desto bättre.

När insåg du att du gillar riktigt långa lopp?
– Det var nog 100-milesloppet Black River Run, då insåg jag att ”det här är jag, det här älskar jag”. Jag älskar verkligen att gå in i bubblan och bara pusha vidare, att övertala sig själv att ta sig förbi spärrarna. 

Därför hoppade jag över en powernap på 20 minuter, vilket gjorde att jag senare fick problem att hålla mig vaken och började hallucinera.

– Mitt stora mål är att klara ett 200-mileslopp (drygt 320 kilometer), och då gäller det att klara hålla planen. Jag sprang HUB 200 miles (Halland Ultra-Beach Trailrun) nyligen, men tyvärr gick det inte hela vägen. Jag hade strul med min gps-klocka som frös, så jag sprang fel och då föll min plan. Därför hoppade jag över en powernap på 20 minuter, vilket gjorde att jag senare fick problem att hålla mig vaken och började hallucinera. Då kändes det som att det var farligt att försöka fortsätta, så jag bröt efter 22 mil. Det ska vara tufft men inte farligt. Så nästa gång ska jag verkligen hålla mig till planen.

Har du några andra mål i år?
– Ja, jag siktar på Kullamannen i höst och 100 miles där. Under 2023 vill jag gärna köra ett lopp över 200 miles under första delen av säsongen. Men det finns inte jättemånga att välja på, så vi får se vad det blir.

Hur tränar du för att klara dessa extrema längder?
– När det gäller träningen tror jag att jag skiljer mig lite från andra ultralöpare. Jag är trebarnsmamma och jobbar lite mer än heltid, vilket gör att jag inte har tid för de riktigt långa passen. I stället ser jag all rörelse under dagen som träning.

– Jag springer sex dagar i veckan och kör pilates, både som instruktör och själv. Sedan blir det cykel till och från jobbet varje dag. Så jag är i rörelse hela dagarna, från det att jag går ut med hunden tidig morgon är det sedan fullt ös fram till kvällen.

Har du något särskilt träningsupplägg för din löpning?
– Jag följer inget träningsschema med intervaller och så längre. Jag gjorde det tidigare men har känt att det inte passar mig, då tappar jag löpglädjen. Så jag kör snabbt vissa dagar, när jag känner för det. Har jag 40 minuter och känner mig motiverad försöker jag att hinna så långt som möjligt på den tiden. En annan dag när jag har lite mer tid och kroppen hellre vill ha lugn fart så kör jag det. Det upplägget passar mig bäst. Det viktiga för mig är att ha kontinuitet i träningen, i ur och skur – det är det som bygger min löpning.

Har du några knep att ta till om det tar emot?
– Det är svårt att förklara, men knepet är ju att bara sätta en fot framför den andra, det är det jag tänker på. Jag gillar ju utmaningar och svackor kommer och går, så det gäller bara att hålla ut, det vänder!

Du är trebarnsmamma. Får du med din familj i din löpning också?
– De vet vad jag gör och tycker det är jättekul men ingen av dem är löpare, inte ännu i alla fall. Jag har en fantastisk man som ställer upp mycket och självklart är barnen med ibland, men nu är de så stora att de kan stanna hemma eller vara med mormor. Men det är lite roligt när de frågar om jag ska springa en eller två nätter – inte hur många timmar jag ska vara borta.

Hur viktiga är skorna för dig? Och har du någon favoritmodell?
– Jag har ju verkligen fastnat för ASICS Gel-Kayano sedan lång tid tillbaka. Jag har haft modellen under hela mitt löparliv, både för asfaltslöpning och lättare traillöpning. Den har alltid funkat för mig, och jag tycker utvecklingen av skon har varit suverän.

– För femton år sedan var den ju klart tyngre, men ASICS har uppdaterat den år från år, och jag har tänkt att ”nu kan den inte bli bättre”. Men den senaste versionen, den 29:e, är riktigt lätt och har fin löpkänsla utan att den tappat de viktiga stabila egenskaperna.

ASICS Gel-Kayano har länge varit Jessica Ståhl-Norris favoritsko.

Vem tycker du ASICS Gel-Kayano passar bäst för?
– Den ger jättebra support med stöd för höfter och knän, och sitter riktigt bra på foten. Sulan har suverän dämpning, så för en vanlig motionär skulle jag säga att det är en suverän sko att ha på många olika pass. Det går att springa både fort och långt i den, oavsett vilken typ av löpare du är. 

Du är med i ASICS Frontrunner, vad betyder det för dig och din löpning?
– Det ger så klart mycket inspiration med alla kompisar man fått genom Frontrunner-communityn, som både stöttar och peppar och kan ge råd i löpningen.

Fakta Jessica Ståhl-Norris
Bor: Västra Karup 
Ålder: 42 år
Jobb: Lärare restaurangutbildning, pilatesinstruktör
Meriter:
Har sprungit VM och EM i OCR (Obstacle Course Racing)
1:a Tvetaberg Ultramarathon 50h
2:a Tough Viking
2:a Jungfrau Marathon
3:a Sandsjöbacka trail 50 miles+ 
3:a Tjörnarparen 100 km
4:a Dark trail 100 miles
Har sprungit 10 maraton på 10 dagar (450 km)
Personliga rekord:
10 km 42:23 
Halvmaraton 1:39:34 
100 miles (161 km) 17:59 

Allt du behöver veta om nya ASICS Gel-Kayano 29 

Ända sedan Gel-Kayano lanserades 1993 har ASICS vidareutvecklat och förfinat sin flaggskeppsmodell – och det gäller även den 29:e versionen som har fått flera spännande uppdateringar i form av ett nytt material i mellansulan, en ny stabilitetsteknologi och en helt ny ovandel. Det innebär bland annat att Gel-Kayano 29 är den lättaste och mest hållbart producerade versionen hittills!

Mellansulan består av det nya, spänstiga FF Blast Plus-materialet.

Mellansulan är tillverkad av det lättare och spänstigare FF Blast Plus-skummet, vilket både bidrar till den lägre vikten, exceptionellt goda stötdämpningen och den studsiga, responsiva känslan i frånskjutet. 

För att bibehålla skons stabiliserande egenskaper har mellansulan också fått stabilitetsteknologin Litetruss integrerad i mittenpartiet. Den här nya teknologin ger en mer följsam och stabil löpupplevelse genom att guida foten genom hela stegcykeln, samtidigt som en överdriven pronationsrörelse motverkas (det vill säga att foten rullar för långt inåt vid varje steg).

Den luftiga och följsamma ovandelen består av återvunnet material.

Den nya ovandelen består av återvunnet material (faktum är att över halva skons material består av återvunnen polyester), och bidrar till den förbättrade komforten. Ovandelen är följsam och luftig, men ger också tillräckligt med stöd för din fot där det behövs.

Sammantaget visar Gel-Kayano, ASICS ikoniska premiumsko i stabilitetssegmentet, återigen att det går att kombinera effektiv rörelsekontroll med hög komfort och en inspirerande och energigivande löpkänsla. ASICS Gel-Kayano 29 är helt enkelt fortfarande en stabil löparsko – med en perfekt kalibrerad stötdämpning. 

Gel-kuddar och FF Blast Plus-skum borgar för god stötdämpning – landning efter landning.

Fakta ASICS Gel-Kayano 29 
Vikt: 299/270 gram (herr/dam)
Häldropp: 10 mm
Cirkapris: 2 000 kronor
Läs mer och beställ HÄRLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Fler intressanta artiklar