Bli effektivare!

Bli effektivare!


Vad gör en löpare snabb?
Det vanligaste svaret är en maximal syreupptagningsförmåga, VO2max. Men gör du en undersökning av de tio snabbaste löparna i vilket lopp som helst, kommer du upptäcka att vinnarna inte alltid har haft det högsta VO2max-värdet.
Så vad är då hemligheten? Jo, det handlar om löpekonomi.

Om du vill springa längre och fortare måste du förbättra din löpekonomi, det vill säga förbättra kroppens förmåga att använda syre.
Samma lagar som gäller för en bränsleeffektiv bil gäller för en löpare. Ju mindre syre och energi du förbrukar, desto längre kan du löpa utan att drabbas av ”soppatorsk”.

VO2max är alltså inte det enda svaret på maximal prestation. Och det är goda nyheter för dig som inte ligger i det toppskiktet för VO2max, eftersom värdet i hög grad är en medfödd förmåga. Förbättra sin löpekonomi kan däremot alla göra. Så här gör du.

BRA KROPPSHÅLLNING

Visst, Paula Radcliffe slog världsrekord på maraton med sin minst sagt speciella löpstil där hon vickar fram och tillbaka med huvudet. Men för vanliga dödliga är en sådan stil slöseri med energi. Bra kroppshållning ger bättre löpekonomi och forskning har visat att kroppshållningen vanligtvis förbättras ju mer du tränar löpning.

Så gör du
Träna löpning i ett tempo som du kan hålla från start till mål och försök samtidigt springa med god hållning. Du ska inte flåsa, men heller inte löpa så långsamt att det känns onaturligt. Med tiden kommer din stil att bli alltmer effektiv. Är du nybörjare, fokusera enbart på distans. Är du mer erfaren, lägg in lite snabbhetsträning.

FÅ KRAFT

Kan du lägga in mer kraft i löpsteget kommer löpningen kännas lättare. Ju kraftfullare frånskjut från marken desto lättare blir steget, vilket i sin tur gör det lättare att löpa snabbare.

Så gör du
Pröva plyometrik – explosiva böjrörelser som ger dig ett kraftfullare steg och som imiterar löprörelser samtidigt som de ger dig kraft till ett bättre frånskjut.

BLI STARK

Bygg upp styrka i kroppens alla delar så blir det lättare för dig att hålla tempot även när du blivit trött. För att bli en bra löpare räcker det inte med att bara vara stark i benen. Varje svaghet i kroppen påverkar helheten, drar mer energi och ökar risken för skador.

Så gör du
Core-träning för bålpartiet och styrketräning för rygg och axlar hjälper dig att hålla kroppen upprätt under löpningen. Välj övningar som passar in i ditt dagliga schema och se till att göra dem kontinuerligt.


Nr 8 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Frisk kropp – och knopp! Så påverkas din psykiska hälsa av löpning
  • Tänk dig snabb med mental träning
  • 15 enkla knep för bättre prestation
  • Nya teknologin som förändrar löpningen – för alltid!
  • Så lär du dig känna farten
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Testa Szalkais favoritpass på löpbandet

Risigt väder? Testa det här effektiva löpbandspasset – ett av Anders Szalkais favoritpass!

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Därför ska du springa distanspass – också!

Kan man ersätta träningsmängd med intensitet? Nja ...

Läs mer

Påskpasset – träningen du hinner med innan äggmålningen!

Testa det här kombinationspasset för en riktig genomkörare.

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Lista: 29 superbra anledningar till att springa

Så här i slutet av säsongen kan det vara tufft att hitta motivationen att ge sig ut - det är...

Läs mer
Tre lätta sätt att hitta ditt tröskeltempo

Att löpa i ett så högt tempo att du tangerar din egen mjölksyratröskel utan att passera den (och bli stum...

Läs mer
Så hittar du ditt tröskeltempo

Du behöver inga krångliga test, de här tipsen är superenkla att följa.

Läs mer