I veckan delades i mitt Facebookflöde frekvent en artikel om forskare som uttalar sig om kost som får utstå förtal och hot, milt sagt, för att de talar om en framforskad sanning och till exempel kolhydraters vara eller icke vara.
Förra veckan handlade det om att högfettskost kan vara skadligt för barn.
Och senast idag läste jag på DN en artikel med den eminenta rubriken ”Den bästa dieten är den du slipper tänka på”.
Om och om igen ser vi att anekdoter lyfter fram enskilda dieter och produkter men forskning talar mer om långsiktig balans, avsaknad av skräpmat och ”ren mat” (nej inte raw food) är det som funkar för hälsa och mot fetma.
Det säljer inte.
Det låter inte så roligt.
Det är inte en quick fix.
Det är svårt att paketera.
Det är ingen enskild som tjänar pengar på det.
Ungefär 600 ggr så mycket som Livsmedelsverket lägger stora livsmedelsföretag på att sälja in sina produkter. Och jag har en thing för att gå och fundera över hur saker paketeras och marknadsförs. Hur mat och livsmedel marknadsförs.
”Protein” ”Magert” ”Rent” ”Superfood” osv. De orden säljer.
Och många har bråttom när de handlar.
De vill ha en förändring i sin hälsa.
Kanske i sin vikt.
De vill bli bekräftade att de valt något rätt. Något extra. Något smart. Något bra.
För säkerhetsskull så väljer man glutenfritt också. Och så triggas man av märkning. Oavsett om man faktiskt vet exakt varför det är så bra!
Här är några jag brukar notera:
”Hög proteinhalt”. ( iofs bra)
”Från utvalda gårdar” (Yes alla leverantörer torde vara utvalda för klart inte alla gårdar får leverera).
”Rapsgris” (Ok, låter bra, men hur många vet varför rapsgris är bra?).
”Handplockade” ( om något som bara går att handplocka.)
”Solmogna!” (eh..ja! Precis. Så det växer liksom. Det mesta.)
Jag har noterat att det gått inflation i ”proteinmusli” bland hyllorna och idag tog jag mig tid att läsa vad det innehöll.
1) Risenta har till exempel ”proteinflingor” som innehåller 20 % protein. Men 13 gram socker bestående av ananasjuice och ananassirap. Godis. Passar bra en fredagskväll.
2) Axa har en musli (och havergryn) som heter ”Protein Musli Apple & Coconut musli” som bara innehåller 6 g socker per 100 g. Här pratar man om protein från havregryn och ärtor men läser man på baksidan innehåller själva proteinkällan också ”veteprotein” – alltså gluten! Det skriver man kanske inte ut på framsidan. Nu ser man inte fördelningen- kanske bara ett uns med gluten i förhållande till ärtor men ändå. Mig gör det inget men eftersom många skyr det som pesten kan det vara lätt att missa. Havregryn och ärtor är annars en bra kombo då de för sig inte ger komplett proteinprofil men tillsammans täcker de flesta essentiella (kanske alla, har inte kollat exakt) aminosyror vi behöver.
Lustigast är nästan CarbZones bröd som just för att höja proteinhalten görs på vetegluten och vetemjöl…mycket gluten blir det.
Och så har vi alla dessa bars. ”Protenbars” som innehåller massor av socker. Rena godiset. Men med lite extra protein. Men som marknadsförs hårt som fasen som det du verkligen behöver för att återhämta dig.
Mat är bra. Protein är bra. Men vet vad du äter. Det är min favoritdiet. Håller livet ut.