Blogg

Årefjällsloppet- från sidan om


Egentligen skulle jag ju åka Årefjällsloppet!

75 magiskt vackra kilometer men som på grund av snöbristen fick bli 61 km med (något partiskt ja!) den finaste biten borttagen- men enormt fint ändå.

Jag hajar det traditionella med Vasaloppet- men staka sig fram genom skog och myr när man kan åka med milsvid fjällutsikt? Nej Årefjällsloppet kommer definitivt utmana och bli en klassiker i sig och något år kanske jag ska åka.

I år valde jag att vara funktionär! Min kompis Cia är med i tävlingsledningen och klockan 06.00 stod hon utanför min dörr med en fullastad bil.

Jag visste inte riktigt vad jag skulle göra men funktionär på tävling har jag ju varit några gånger. Vi började med nummerlappsutdelning i Edsåsdalen och jag hann se damelitstarten!

Efter det åkte vi till Åre och jag sorterade icke använda chip till förbannelse innan jag smet ut i solen för att se herrvinnaren gå i mål: Daniel Richardsson – väl värd!

Sen missade jag folkkära Kallas målgång men fick se vilken ödmjuk storstjärna hon är när hon tog sig tid att prata med både unga och gamla och snällt köade med oss andra för buffélunchen inne på Holiday Club!

Åre och folkfest i alla ära- jag ville hem till Ottsjö och jag ville åka skidor på sjön med Sara! Det ville hon också som tur var och det är förvånansvärt långa skidor som får plats i hennes lilla Mini Cooper!

Vi fick en slafsig, fin skidtur på Ottsjön- vintern är verkligen på upphällningen och det här var högst sannolikt min sista skidtur på mycket länge.

En fin dag helt klart!

Kalla på prispallen- killen som just gick i mål var tydligen TRÖTT!

Richardsson går i mål!


Nr 5 ute i butik nu!

Ur innehållet:

 • Fem farthöjande pass du måste testa
 • Det händer vid överträning
 • Ätstörning? Symtom du ska ta på allvar
 • Artros i knät?
 • Nya sköna löparskor
 • 6 enkla sätt att testa formen
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Lyckoladdning


Jag är anhörig till stor sorg. Jag är sorgsen själv. Jag är orolig. Jag behöver inte berätta mer om det.

Jag har varit ledsen förut. Jag har brottats med att känna skrattet bubbla och krocka med dåligt samvete- får jag vara glad? Får jag njuta? Får jag söka lycka? När det är sorg i livet.

Jag har lärt mig att livet är liksom årstiderna- kyla följer värme. Värme följer kyla. Det händer alltid något jäkla skit. Lyckan stannar aldrig. När den går att få tag på- kasta dig in i den med hela du. Lyckoladda. För det behövs.

Hur hemskt det än är att vara med om tragedier så ger det ett helt annat djup, en helt annan empati och ett spektra av känslor som de som aldrig råkar ut för något inte får. Man ser det inte mitt i- men jag tror man får knivskarpa perspektiv och tar man det till sig så kan man oftast leva utan att reta upp sig på skitsaker. Det kommer hända värre saker i livet så det mesta som händer i vardagen är det ingen idé att reta upp sig på. Göra något åt- ja! Gräva där man står! Ja- men inte tömma energi och oro på sånt som inte spelar någon roll i perspektiv med annat.

Just idag så kunde jag använda livserfarenheten till att bli riktigt jäkla saligt skitlycklig över en ganska enkel företeelse:

Åka skidor på Ottsjön. En vanlig fredag i mars. I strålande solsken. Vindstilla. Helt ensam. Susa fram (eh nåja..) i sjunde månaden både i skejt och klassisk stil. Och bli sådär gåshudslycklig av det. Tycka att det liksom var helt fantastiskt. Gå runt och småmysa flera timmar innan och flera timmar efter.

Jag hoppas jag aldrig slutar att känna så. Jag hoppas inget mer hemskt händer. Men oavsett hoppas jag att jag kan lyckoladda hela livet.

 

 Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

5 hälsosanningar


Förut skrev jag fem löparsanningar så här kommer fem hälsosanningar. Finns många sanningar men jag håller mig till fem dårå.

1) Motion är hälsa. Träning- kan vara hälsa och är ofta mer hälsosamt än den raka motsatsen- stillasittande-men oftast behöver du ta hand om hälsan lite extra om du tränar och inte bara motionerar. Många tror att de har ett aktivt hälsosamt liv för att de tränar. Men sitter de still och känner sig stressade stora delar av dagen och sen tränar- så är det inte hälsa. Hitta och bygg hälsan i ditt liv. Med motion och kanske träning.

2) Svaren på de flesta frågor om hur du ska börja må bättre är: Sov bättre.Ofta mer. Börja idag och bygg en bra sovrutin så löser sig mycket annat. Tips på sömn? Läs här. Att vakna utsövd är att ha en armé som parerar skitsaker, stress och buffrar goda val under dagen.

3) Varje morgon. Det första du gör. Skrapa tungan med en tungskrapa. Utan att gå in på detaljer så kommer du fatta när du gör det varför du ska göra det. Skrapa så långt bak du kan och framåt. Flera gånger. Tungan rensar ut otyg ur kroppen under natten. Svälj inte ned det igen med vatten på morgonen. Hurvas.

4) Minst hälften av alla konflikter beror på missförstånd. Red ut. Skriv inte sånt på sms/FB/Twitter du inte kan säga i person. Det finns riktiga personer på andra sidan. Har detta med hälsa att göra? You bet! Dålig energi manifesterar sig som stress och spänningar i kroppen. Don’t hold grudges.

5) Du har bara ett liv. Varje dag du går runt och är missnöjd med din mage, dina ben, ett missat träningspass, ditt hår är en dag du väljer att inte vara nöjd och tar hand om det fina i dig. Ingen annan är missnöjd med ditt hår och ditt missade morgonpass. Ingen definierar perfekt. Ingen kan vara perfekt. Inget är perfekt.

Du är du. Du är bra, även de dagar du tycker att du är dålig. Välj bra. Välj att vara bra. Välj att visa det som är fint och bra. Mata det. Med tid, med tankar. Ibland med chiafrön, ibland med en kanelbulle.

Ta hand om dig! Trevlig helg!

The podium in your life is up for grabs! Be second to none!


Antal kommentarer: 1

Ann-Sofie Forsmark

Tack Anna!
Jennie- bra fråga! Jag gör ett inlägg på detta 🙂Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Föreläsning Löpning och hälsa 0-100 i Göteborg 9/4


Nytt försök! Tack alla ni som var anmälda till förra tillfället och snällt väntar till nästa!

När jag, helt ärligt ganska mentalt utmattad men väldigt engagerad, föreläste på Blogger Boot Camp fick jag så fina recensioner och jag lovar att vara minst lika engagerad nu :).

Jag ser fram emot att berätta om min resa från 0-100 miles. Jag har inte varit löpare länge, jag har inte alltid mått så här bra och jag har lärt mig massor.

Jag kommer prata om grundstenar i löpträning- vare sig du siktar på Göteborgsvarvet, milen eller marathon- eller ultra!

Därtill kommer reflektioner på kost, utrustning och det jag gillar mest- det mentala!

Alla pengar utöver lokalhyran- som hotell Clarion Post ändå kraftigt reducerad för att det är för välgörenhet tack och bock- går till vår insamling tilll Panzisjukhuset.

När: 9/4 18.00-19.30 ca

Var. Hotell Claron Post- centrala Göteborg

Kostnad: 160 kr

Anmälan: Sker här– även om du var anmäld sist får du gärna fylla i igen!

Bjud gärna in löparvänner eller de som du tror kan vara intresserade- en stor sal att fylla med löparglädje finns!

Glad skit efter 16 mils löpning! En gång för inte så länge sen tyckte jag milen var en evighet…

 Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Själsretreat


Igår tog jag tåget från sorg och oro. Men även från ett, just nu, väldigt turbulent jobb, en lägenhet som till hälften ser ut som ett flyttkaos och från ett Stockholm som jag ju egentligen inte alls vill bo i. Men jag måste. Eftersom första barnets pappa bor där. Och jag lägger extremt lite tid på att klura på sånt jag inte kan göra något åt.

Jag åkte hit.

Till Ottsjö. För några unika ensama dagar. Jag har ett enormt behov av att vara själv och samma där- det går inte så ofta! Så jag lägger inte energi på att sakna det utan är nu enormt tacksam för 4 dagar i huset där jag nog varit som mest för mig själv när jag bodde här i två år.

Nåja – helt själv är jag ju inte. Jag har en liten krabat inne i magen som ger sig till känna med ett- krafsande?- titt som tätt. Speciellt när jag sjunger. Oklart om det är för att jag ska sluta eller fortsätta. Får fråga när hxn kommer ut. Tjej eller kille? Ingen vet! Bara hxn!

Och när den lilla kommer ut så är det absolut inte snack om långa egna ensamma dagar där jag kan göra precis som jag vill. Det ser jag fram emot. Jag har lyckats ställa om till att verkligen längta efter bebistiden som jag egentligen inte alls gillar. Och det gör att jag än mer uppskattar det här unika i att vara ensam några dagar.

Men inte helt själv i fyra dagar alltså. Det behövs inte. Idag kommer fina Sara hit och vi ska ÄNTLIGEN ut på snöskor tillsammans! Jag har ingen bil, byn är typ vertikal och jag tänkte passa på att få åka bil halva vägen upp så det bara är att knata ut på platån bortemot Trillevallen.

Och på lördag skulle jag åkt Årefjällsloppet. Men min fina vän Cia är en av tävlingsledarna och jag vill hellre hjälpa henne så gott det går. Cia som hämtade mig vid tåget så jag slapp knata 1,6 mil uppförs med tunga matkassar och väska :).

Men igår när jag kom hit så var det helt enormt fantastiskt att packa upp lite mat efter att vår granne slagit på värme och vatten åt mig. Testa skidorna. Ta en promenad på isen med fjällen som välver åt alla håll- kisa mot middagssolen. Krypa i gamla långjalingar och raggsockor mormor stickat. Äta mat i soffan och titta bort mot Middagsvalen.

Jobb har jag med mig så det räcker och blir över men jag gör det strategiskt i lugn och ro.

Idag tog jag 1 timmes skidtur på sjön först. Växlade klassiskt med inslag av skejt på pappas 25 år gamla skidor. Det är dåligt med snö men på isen går det så bra så.

Gräddade våfflor till lunch. Åt upp allihop. Ska jobba några timmar innan jag ska ut igen. Samma schema imorgon.

NJUTER. Allt jag kan.
Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Zach Bitter- 100 miles på under 12 timmar och OFM-Optimised Fat Metabolisation


I december 2013 smällde lågkolhydratlöparen Zach Bitter in ett nytt amerikanskt rekord på 100 miles och satte samtidigt världsrekordet på 12 timmars löpning. 16,1 mil på 11 timmar och 47 minuter. Snittfart: 4:44. I 12 timmar. Ställ löpbandet på 13,5 och spring så i ett halvt dygn.

Respekt!

Zach Bitter kan man säga har en perfekt metabol effektivitet- alltså förmåga att bränna fett.  Ska man springa 12 timmar så gäller det att ha virke som brinner långsamt och stabilt. Han följer ett protokoll som kallas OFM- Optimized Fat Metabolisation som handlar om att äta mycket fett och strategiskt med kolhydrater när man tränar. Det är alltså inte ett rakt av lågkolhydratkoncept utan handlar om att försöka optimera fettförbränningen och få ut det mesta av glykogenlagren.  När man gör så får man enormt känsliga insulinreceptorer vilket är fördelaktigt för att ta till sig de kolhydrater man äter utan ett överdrivet insulinpåslag (som i sin tur hämmar fettförbränningen).

Han fokuserar inte specifikt på att vara i ketosis men är nitiskt noga med sitt kostintag- fascinerande att läsa och höra om!

Jag läser väldigt nyfiket om varianter på upplägg för lågkolhydratträning. Jag är helt inne på att det är ett mycket fördelaktigt sätt för oss som springer mycket lågintensivt och under långa perioder då magen bara måste hålla! Mina högst personliga reflektioner säger mig att de som har en bra metabol effektivitet, och alltså är mindre beroende av att trycka i sig mycket kolhydrater generellt har mindre strul med magen.

Johan Steene är ett levande kvitto på detta. 30 mil i öknen- då är det inte roligt om man är beroende av att trycka i sig snabba kolhydrater timme ut och timme in.

Zachs blogg är väldigt bra. Han bjuder på både utrustningstips och berättar hur han tränar och hur han äter. Här är hans efter träningsmål. Inga bananer och oboy här inte..

 • 4 oz fresh calf liver
 • 4 strips of thick bacon
 • 2 oz wild caught Alaskan salmon
 • 1/4 cup chopped onion
 • 1/2 sweet potato
 • 2 cups kale
 • 1 cup green beans
 • 3 Tbsp of sour cream
 • 1 tsp turmeric powder
 • 1/2 tsp Himalayan sea salt

En helt annan kosthållning har veganen Scott Jurek. Hur han tänker kan du läsa här. Jag läste Jureks bok förra året innan den översattes till svenska och man blir väldigt inspirerad. Det bästa är att plocka russinen ur kakan och göra som man själv tycker passar.

Det finns som sagt många vägar till Rom. Man måste hitta sin!

Jag ser väldigt mycket fram emot att börja från scratch i juli och ta med mig mycket av det jag gjort bra mina första två år som ultralöpare men jag har ett ton av förbättringar att ta till och ser fram emot att skriva om dem här när det är dags!

Som avslut får jag ändå hänvisa till grabbarna på Träningslära som INTE anser att det finns en metabol fördel att äta lågkolhydrat här (OBS att det är fokuserat på viktminskning) medan ketosisfantasten Peter Attea i sin föreläsning här i en högst subjektiv undersökning på sig själv visar på raka motsatsen. Just nu väntar jag spänt på att resultat från en studei på low-carbathletes kallad The faster studie ska presenteras där både Zach och min nutritionsguru Ben Greenfield deltar. Den drivs av dr Jeff Volek som du kan googla på om du vill läsa mer. Djungel? Ja men jag älskar att botanisera i den!

Senare i veckan kommer nästa inlägg om kost vid uthållighetslöpning!

Bild: WikimediaLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*