Blogg

Äta bör man annars


dör man? Inte direkt men efter några veckor. Ganska många i världen är hotade av svält men ginssningsvis ingen du och jag känner. Däremot så testar vi att minisvälta oss lite då och då i ett intresse av högre hälsa och lägre vikt oftast. Numer är det ju till och med helt ok att sitta i lunchrummet frivilligt nästan utan mat under 5:2 flagg.

Jag såg just en reklam för någon app där man ska räkna ut sitt dagsbehov av vitaminer och mineraler. Den var riktad till ”gemene man” som det skulle kunna heta. Och jag bara suckar. Om du inte känner av några bristsymtom, om du mår ganska bra, så inte f*n behöver du skaffa en app och börja registrera vad du äter och kanske börja stressa över att få i dig milligram hit och dit. Det här gör inget för den matstress som redan råder. Argh!!!

Kost fascinerar mig enormt och jag kommer alltid att vilja lära mig mer och dela med mig av det jag vet, tankar och funderingar. Att hjälpa andra med kost- om det så handlar om att gå ned ohälsosamma kilon, till att äta rätt runt träning och för prestation som att lättare göra hållbara goda kostval- det gillar jag. Lika viktigt tycker jag det är att försöka hjälpa människor gå fram med en mental machete i den kostdjungel som marknadskrafter skapat. (Säkert andra också, jag orkar inte analysera det vidare).

Att äta är livsviktigt. Kan vara gott, socialt, njutning och ibland bara att mata maskineriet. Lika ofta är det tyvärr förenat med ångest inte bara när det intas utan när beslut ska tas om vad, hur mycket och när man ska äta. Det här är problem man inte direkt har när man svälter på viktigt. Det är problem som blir allt vanligare och de bara ökar.

Så. Jä**a. Onödigt.

Vad man bör äta mer av – det vet de flesta. Men varför det är så svårt att få till det det är väl egentligen det som är det utmanande.

En bekant delade den här otroligt bra artikeln på Facebook idag. Det var bannemig blandet det bästa jag läst om kost på länge.

Läs! Och ät och må gott!


Nr 11 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Vinterns viktigaste nyckelpass
  • Bästa vinterskorna. Dubbat och odubbat, Stor guide!
  • Åtta misstag du inte vill göra
  • 9 julklappstips till alla löpare
  • Därför ska du testa 14-dagarsmetoden
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Sjuk och hälsosam, frisk och ohälsosam


Idag har jag ont i halsen. Jag är sällan sjuk sådär så jag måste vara hemma från jobbet. Det var faktiskt..nej jag minns inte när.  Men jag får ont i halsen ibland när jag slarvat lite. Blir förkyld helt enkelt. Oftast två gånger per år- höst och vår. Inga konstigheter. Som på nyårsafton när jag sprang 3 mil, blev kall, sprang 12 km till. Det var bara knas. Då kom det som ett brev på posten. Först feber en dag och det var första gången på väldigt länge. Försvann. Mådde bra men vilade ändå för säkerhets skull men idag har jag ont i halsen på riktigt.

Man kan vara sjuk oftare. Bli magsjuk, få influensa och bli förkyld och ha bra hälsa för det. Men jag noterar i sociala medier att det nästan är en press att vara frisk. Jämt. Jag är säkert delskyldig så kände mig nödgad att skriva detta.

Att bli lite sjuk då och då i takt med säsonger och smittor det är inga konstigheter egentligen. Att ofta vara sjuk det är en annan sak. Men bara för att du blir förkyld så betyder inte det att du inte kan vara väldigt hälsosam.

Jag tycker det är mer beteendet du lägger dig till med när du faktiskt blir sjuk som kan vara ohälsosamt eller hälsosamt.

Hälsosamt- att ta hand om sig, vila, inte anstränga sig och absolut inte träna förrän du är frisk. Inte stressa upp dig över missad träning och vad alla andra gör.

Ohälsosamt- För det första inte ta hand om dig när du är frisk, slarva med sömnen och återhämtningen trots att du känner att du behöver den. Och när förkylningskänningen är på g- träna ändå bara för att du inte vill missa. Börja en dag för tidigt när snuvan inte riktigt släppt. Ligga på gränsen.

Det tycker jag är mer ohälsosamt än att vara förkyld, ta hand om sig i soffan och passa på att schlappa lite.

Det finns andra tillfällen då träning inte lämpar sig. Är man stressad är man kanske inte sjuk som så. Alla kan vara stressade – inga konstigheter. Men lider man av stressrelaterade åkommor, är nära utbrändhet eller har varit utbränd varit så är kroppen kanske inte rustad att hantera den stress som hård träning- speciellt uthållighetsidrott som löpning- är. Det här har jag skrivit ett långt inlägg om här. Där finns också frågor man kan ställa sig om det är dags att köra hårt eller vila för att stötta hälsan, mota förkylningar och kicka rumpa en annan dag lite bättre helt enkelt.

Själv längtar jag förstås jättemycket till att springa och träna hårt men jag vilar alltid någon eller några dagar extra när hälsan gör sig påmind. Hinner göra andra saker de där timmarna jag skulle sprungit. Laga mer mat och läsa mer bok. Inte fy skam.

Ta hand om dig!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

#Måndagspeppen – Lyssna på andra


Ibland fastnar man i sitt eget lilla hjul. Ibland går det bra men ibland blir det en lite ond cirkel där man inte kommer vidare med vad än det är för problem man grubblar på.

Jag är själv ganska bra på att inte prata med andra- tro det eller ej. Man pratar jobb på jobbet och så hörs man med andra via sociala medier men det blir inte samma sak som att faktiskt prata med någon öga mot öga.

Idag gick jag och smågrubblade på vår logistiska utmaning vi kommer ha under våren med att försöka hinna jobba, hämta och lämna och få vardagen att gå bra, inte bara gå ihop. Då berättade en kollega om deras utmaning och jag insåg hur jäkla bra jag har det ändå. Min utmaning försvinner inte men kändes plötsligt väldigt lätt. Det hade inte skett om jag inte pratat med henne.

Så det finns massor att vinna på att berätta för någon annan om en utmaning man har:

1) Ibland räcker det med att någon lyssnar, att man får sätta ord på det och personen säger- ”stackars dig” så känns det bättre.

2) Det kanske visar sig, som i mitt fall i dag, att de har ett betydligt större problem på samma område så man får lite perspektiv.

3) De kanske har ett förslag på en lösning eller bara säger något som får dig att tänka på ett nytt sätt själv.

Det är bra att prata alltså!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Testa ultra, spring för en god sak, få pepp!


I år arrangerar vi Tjejmarathon för 5e året. Loppet som började som en klump i min mage och nu är ett av Sveriges största välgörenhetslopp. Om inte det största sett till insamlade medel- allt vi vet är att vi närmar oss 600 000 kronor till det här ändamålet. Snälla orka se fyra minuter så förstår du varför vi jobbar på med det här sen 2011 i december.

Och nu till något mer positivt.

Tänk om det fanns ett lopp som var superhäftigt, du får träningsprogram och pepp hela vägen fram? Pengarna från vår gemensamma insamling går till att hjälpa kvinnorna och barnen i inslaget ovan?
Det är Tjejmarathon i ett nötskal.

Antingen springer du hela loppet på 50 km eller så anmäler du ett lag på 5 personer- alternativt sätter vi ihop ett lag åt dig. Ingen press-  alla är ju vinnare!

När var hur

Loppet går den 21 maj i Ursviks motionsområde. Själva rutten där har jag inte satt än- det kommer. Vi fokuserar på hållbarhet, noll nedskräpning och årets upplägg gör att vi inte behöver bilar som åker med längs loppet. Vätskestationerna är ekologiska.

Starten går 17.00 eftersom vi gärna vill låta andra motionärer få ha lördastränat färdigt. Elden kommer förstås tändas och vi hoppas kunna erbjuda flera kringaktiviteter så det blir lite Saturday Night Fever över det hela.

Varje vecka delar vi ett träningsprogram på vår Facebooksida och där kan du ställa frågor och få tips.

Om du är sugen på ett fint ultralopp- välkommen!

Vill du testa på lite ultrastämning men springa en kortare sträcka i ett lag- välkommen!

Vill du hjälpa till på något annat sätt? Kontakta mig- och välkommen!

Här läser du om loppet. Och här hittar du anmälan.

förra och förrförra årets vinnare Tobbe som förstås är med i år igen men kommer springa så länge han kan inom maxtiden. Han klär även i kjol!

Skrivträning på transitboendet Maison Dorcas på Panzisjukhuset.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

5 tips för ett bättre 2016


Det sker ungefär samma fenomen runt nyår som runt melodifestivalen, snöfall eller kanelbullens dag: Folk känner ett stort behov av att ta ställning för eller emot. ”Nyårslöften är inget för mig”, ” Jag tittar på (det som är på en annan kanal)” och vägrar Mello. ”Åh nej, lappmögel” (om snö).

Att ta avstamp, att reflektera, att ladda om, att sätta planer, att vilja förändra något till det bättre- nej det kan jag inte vara emot. Jag vill inte håna de som vill göra en positiv förändring inför det nya året. Ny kalender- nya tag. Varför inte? Det är bra att ladda om. Jag är inte psykolog eller expert på just något men jag är en #getshitdone person. Jag är bra på att genomföra saker, jag är bra på att hålla motivation och jag är bra på att vara ihärdig

Här får du mina fem bästa tips:

1 Positiva formuleringar- positiv ansats- positiv känsla

Att fokusera på negativa saker brukar inte hjälpa våra komplexa men ibland brutalt enkelspåriga hjärnor. Att ”sluta XYZ” betyder att vi betonar något som vi inte ska göra. Ska vi inte äta godis blir det lätt en hang up. Väljer vi saker vi ska göra blir det just det vi fokuserar på. Vänd på det. Fokusera på det du ska, tänk positivt- bli positiv.

2 Vad, hur, när, VARFÖR och vad kostar det?

Smarta mål. Vad är det du ska göra? Hur ska du ta dig dit? När? Men viktigast av allt- varför? En del saker tar mycket energi, tid och kraft och kanske är ”stört omöjliga” just nu. Om du tar in hela bilden.

Om du ser på all tid och energi du har- vad vill du lägga det på? På något som tar mycket energi och tid men kanske inte ger så mycket vare sig längs vägen eller när du nått fram? Vad kostar målet? Vad är det du måste välja bort som du skulle kunna göra istället? Är det värt det? Vems mål är det? Ditt eller press från Instagram? Är det viktigt för dig att klara ett maraton? 10 chins? Yoga varje dag? Eller är det som är viktigt för dig mer diffust, inte så lätt att krysta fram 31a december? Ta dig tid att sätta ord på just ditt mål och gör det konkret för dig. Skit i om ingen annan fattar. ”Må bra” kanske några hytter med fingret åt för att det är vagt- men iallafall jag vet precis vad ”må bra” betyder för mig. Det är konkret-abstrakt. Spelar ingen roll om ingen annan fattar.

3 Ta hand om din hälsa och skit i den sen!

Sov ordentligt. Prioritera sömnen. Alltid. Det kanske betyder att du är lite tråkig två timmar per dygn för att du lägger dig tidigt men ba äger 16  andra. Vad vill du helst ha? Jag är 100% övertygad om att jag klarat mig så bra (tex inte varit rejält sjuk på flera år) och klarat vardagen genom flera riktiga krissituationer för att jag alltid tar hand om min sömn. Att ”sova bra” kommer oftast inte gratis utan du måste jobba in en sömnrutik och hitta verktyg för att kunna somna och sova bra. Men det är bannemig den bästa investeringen i din hälsa du kan göra.

 Ät bra. Du vet vad som är bra. Du vet att du behöver mat då och då, inte jämt. Du vet att du inte blir sjuk av lite gluten men att massa bröd och pasta inte är så näringsrikt. Du vet att om du investerar lite tid i att förbereda och planera vad du ska äta för det mesta så är det lättare att äta både gott och nyttigt och så kan du verkligen njuta av den där kladdkakan någongång ibland. Du vet vad du mår bra av långsiktigt och du vet vad som ger värsta kicken för stunden. Tänk långsiktigt 9 gånger av 10 och gå bananas den tionde! Och alltid- VET vad du äter. Ta reda på vad det får för effekt i dig och på miljön runtomkring dig. Välj hållbart därefter.

Rör på dig. Ofta. Så mycket det går. Stå på buss och tunnelbana. Cykla. Jogga. Promenera och fika. Sitt inte bara och prata. Sopa, lyft, bär, släpa, dra och bjud in till alla snart uråldriga sätt att leva i vardagen utan tekniska förenklingar.  Se ansträngning som en blessing in disguise snarare än ett straff. Utöver det kan du träna då om du inte lyfter, skjutsar och drar tillräckligt i din vardag men tro inte att massor av träning har något med hälsa att göra. En del träning gör dig gott. För mycket gör dig mest illa. Gillar du det så får du räkna med att behöva stötta hälsan lite för att hantera din mjölksura hobby.

Ta hand om dig. Lär dig sova bra, försök äta bra och rör på dig mycket. Men gräv inte ned dig. Att uppnå hälsa är inte gjort i detaljer. Det är att ha grepp om helheten. De stora dragen. När allt är bra, släpp det och gör större saker än att stressa över gröna smoothies, periodisk fasta och sekunder hit och dit på intervaller. Om något av det är en hobby som du går igång på utan ångest- för all del- grotta vidare. Men tro inte att du når högre lycka för att du letar perfekt hälsa i en perfekt kropp, den renaste kosten eller att klara ett rigoröst volymöst minutiöst träningsupplägg.

Det är, tror jag, ofta här problemen börjar med prestationsångest och hälsostress. Vi släpper inte hälsan när den är ok, när vi egentligen är på toppen och borde se litegrann om hur det är för andra som inte har det lika bra. Vi försöker sträva vidare fast vi är uppe bland molnen. Det går att jaga korta kickar. Men den där riktigt djupa sanna glädjen den tror jag vi når genom att vara i…

4 Gemenskap och medmänsklighet

Det är så mycket jag-jag-jag. Det här är jag och jag gör det här och- ja jag är likadan! Titta vad jag gör, här är vad jag gör och bla bla och jag blir trött på mig själv ibland. Det är det absolut viktigaste du gör att ta hand om dig. Men ingen är en egen ö. Vi är alla beroende av andra. Vi lever i ett samhälle som bara kan vara det för att vi är i förhållande till varandra. Vi år så många som mår dåligt över ondska och utanförskap och det är inget av det som blir bättre av att vi bara försöker lyfta tungt eller springa långt. Mår vi bra av att lyfta tungt eller springa långt så kan vi använda lite av den energin vi får av det till att vara den bästa medmänniska vi kan vara tillbaka till någon eller några i vårt samhälle. Jag och fästmannen har pratat om det under ledigheten- tänk om alla försökte vara medmänniskor utanför sin vanliga bekvämlighetszon. Tänk om alla var en riktigt sjuhelsikkes medmänniska till en person som behöver oss. Eller fler. Alla som hjälpt någon med något vet hur fantastiskt det känns. Alla som fått hjälp vet att man blir mer motiverad att själv hjälpa någon annan då. Det är pay it forward .

Jag utmanar dig att sätta ett mål, en plan för 2016 att vara en sjuhelsikkes medmänniska. Du kanske redan är det? Var det igen och ge gärna tips i kommentarsfältet. Jag tror det handlar om att se människor. Föreställa sig människor bakom saker du läser innan du svarar. Stanna upp i alla möten. Fundera över hur du kan lämna något positivt i det mötet. Söka upp ett möte med en person du inte annars skulle träffa. Inte bara ge pengar på autogiro. Agera på riktigt. Jag tittar på att bli rastvakt eller läxhjälp via Rädda Barnen eller Röda Korset.

5 These will always be the least of my worries

Jag har bott utomlands i nästan 7 år och vissa tankar hänger kvar på engelska. Problem och orosmoment kommer man alltid ha. Alltid. Det är bara på olika allvarlig nivå. Är man på flykt undan eller mitt i krig- då är det på liv och död. Har man inte mat för dagen- liv och död. Är någon nära anhörig allvarligt sjuk- riktigt jä**a illa. 

När jag blir stressad över saker som konflikter på jobbet, orolig för att någon är sur på mig, har prestationsångest, ”FOMO” (Fear of missing out) , att alla andra verkar göra massa balla grejer och jag glömmer att jag gör typ det ballaste som finns- fått föda barn och lotsa två tjejer igenom början av livet, att jag inte blev läkare för att jag är lite för feg osv osv. Då brukar jag mentalt käfsmälla mig själv med att det här är de mest banala problem du någonsin kommer ha.

Att få oroa sig för saker som karriär och att inte kunna dra iväg på surfäventyr och ha en vän som kan bli sur på en- det är en ynnest. När skiten träffar fläkten, som den gjort och säkert kommer göra igen. Då bryr jag mig inte om det där det minsta. Så när jag surar lite över utebliven träning, surf och karriärssues då vet jag att livet är riktigt bra. Därmed inte sagt att strävan inte fortgår mot det bättre. Men jag vet att allt är #braskit och kan vila tacksamt i det en stund varje dag. Det är en rikedom som kostat mycket sorg och oro men något bra ska man väl ha ut av all skit man gått igenom. Säkert kan du ta fram samma perspektiv för få är det som går genom livet utan att det händer på riktigt.

Så. Nu gör vi 2016 till ett riktigt #vavavoom år.

Mycket termoskaffe ska det bli också.


Antal kommentarer: 1

Ann-Sofie Forsmark

Eva- tack så mycket!! Gott nytt!
Evelina- tack och vad kul att vi tänker lika!
Sara- ja det är inspirerande- och man hoppas att det håller i sig!
LG- nej jag vet 🙂 Men du klarar ju dig så bra ändå!!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

2015- 2016 struggle and thrive


En vän frågade på Facebook om ett ord som definierade 2015 och ett som man ville att 2016 skulle stå för.

Jag tycker 2015 har varit ett tufft år. Det handlar inte alls så mycket om att jag rehabbat 9 månader som att livet liksom hänt på riktigt. Massor av fina saker har hänt- jag har haft ett fantastiskt år med min familj och mina barn. Verkligen prioriterat rätt saker.

Men det har hänt tuffa grejer som gjort livets skörhet så brutalt klar så det har varit svårt att känna stor avslappnad glädje och tillförsikt.

Jag skriver inte ut så ofta om vad som sker privat men det har varit tufft några gånger. Som anhörig är man förstås inte rent fysiskt drabbad men att oroa sig sliter enormt. Och man ska inte oroa sig över saker man inte kan påverka men det är inte så jäkla lätt alla gånger när det handlar om den man älskar mest och det faktiskt hänt läskiga saker. Innan jul var det hemskt. Hemskt. Nu är det bra och vi är så tacksamma och glada. Men ja, jag brottas med oro och det är något jag måste lära mig.

Så ett löfte jag har till mig själv är att lära mig leva bättre med oro under 2016. Det är ett privat löfte men jag delar det här för jag vill lyfta fram att det finns så mycket mer än att lova att ”våga mer”  och lägga till saker. Det kan ibland behöva handla om att få saker att hålla ihop. Ha missade samtal från okänt nummer utan maxpuls. Sånt vill jag klara av.

2015 har känt lite som att trampa i sirap. Det har gått trögt. Det har hänt saker, bilolyckan med dödlig utgång mitt i sommaren som fortfarande påverkar mig. Terroristattacker, att se hur samhällets främlingsfientlighet ökar.

Samtidigt se så mycket godhet-  alla som engagerar sig ideellt. Se hur bra det fungerar i dotterns skola. Kontraster.

Men jag är så hoppfull inför 2016. Jag och N är det. Det känns bra. Jag vet var jag ska både i vad jag prioriterar mest, vad jag vill med mitt jobb (mina tre jobb..erm..) och så har jag ju min löpning med mål förstås. De är min lilla godispåse att plocka ur och jag har inte bestämt riktigt ännu. Det måste liksom inte vara klart 1a januari. Inlägg om det kommer.

Men om 2015 har varit hashtaggen #struggle så ska 2016 bli när jag #thrive ar. Jag tänkte faktiskt tjuvstarta redan idag.

Följ mig på instagram- ansofisticated för provocerande käcka snöbilder förresten och för att veta om jag lyckas med mitt lilla äventyr idag.

GOTT NYTT ÅR på dig som läser, tack för att du gör det, tack för alla fina, kloka, tänkvärda kommentarer. 2016 kommer rocka.


Antal kommentarer: 2

Johan Renström

Fina bilder:) Gott nytt år:)


Ann-Sofie Forsmark

Sofi- tack vad glad jag blir!
Johan- ja underbart löparväder! Detsamma!
Katta- detsamma- massor av skoj och njut!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*