Blogg

Återpremiär på tretimmars långpass


Jag älskar långpass men gillar inte att vara borta från mina barn på helgen. Jag älskar också att springa ”A-B” och inte behöva vända hemåt igen. Flera gånger har jag lagt transportlöppass hit och dit, som här när jag sprang 6 mil från Sundbyberg till Bålsta och sen runt runt tills N plockade upp mig och vi åkte vidare till hans landställe och jag dessutom åkte Engelbrektshalvan dagarna efter. Ibland undrar jag hur jag orkade alltså?

Nu är jag på G igen med såna här pass eftersom kroppen (ta i trä!) börjar fixa längre sträckor igen.

När detta publiceras har jag förhoppningsvis lyckats med ett tretimmars pass från vårt Värmlandsställe mot Nora och blivit upplockad av N med hattefnattarna och åkt vidare mot hans ställe i Västmanland. Långpasset klart utan att påverka vår helg där.

Jag har skrivit om kost vid uthållighetsträning lite då och då- till exempel här. Just nu är jag inte så strikt utan fokuserar mest på att  faktiskt springa men kommer skruva åt det lite mer längre fram.

På ett planerat tretimmarspass i 10 C som imorgon tar jag med mig ungefär:

 *2 liter vätska (för det får plats i blåsan).

* BCAAkapslar att ta varje timme (blir kanske 5-6 gram ungefär per timme). 

* Därtill mina energibollar som jag varierar i innehåll men imorgon är det blötlagda havregryn, kokosolja, dadlar, lite honung, kakao, salt, ingefära, kanel och rullade i kokos. Helt ekologiska dessutom. De ger lite snabb energi men även lite långsammare om än ganska lättsmält i form av havregrynen och kokosoljan.

* ”Snabbmatsrestaurangpåsar” med salt.

Eftersom jag sticker iväg kanske 1-2 timmar efter jag vaknat äter jag inte frukost innan utan dricker kaffe, tar kanske ett ägg och en frukt och har idag ätit en hel del som jag inte brukar så är ganska mätt.

Jag har alltid fulladdad telefon, färgglada kläder och bara hörlurarna i ett öra, det bort från vägen. Jag lyssnar sällan på musik på långpass men har flera poddar jag njuter av att lyssna på. Är jag i tyst natur utan trafik blir det gärna naturljud bara men med en vätskeblåsa som ”slushar” så är en intressant röst roligare.

Hoppas ni ska springa och njuta i helgen!


Nr 3 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Test! Vårens bästa löparskor. 23 nya modeller – hitta rätt sko för dig
  • Löpträningen som gav Guld  i skridsko-VM. Möt Nils Van Der Poel
  • Världens bästa träningspass
  • Kriget mot skavsåren – och hur vi kan vinna det
  • Därför skyddar löpning mot depression
  • 3 sätt att bli snabbare
Bli prenumerant
Antal kommentarer: 1

Ann-Sofie Forsmark

Anna- tack!! Ja det är underbart!
Malin- budgetvariant: saft, honung och salt! Annars UCAN superstarch neutral smak och ev lite honung i!
Elli- haha det är bara att blanda enligt ingredienser ovan men jag lovar att jag ska baka dem och notera mängder och skriva i ett inlägg!
Marie- helt rätt- behöver inte den energin egentligen men tränar på att äta så jag ska klara det på lopp! det kan vara allt möjligt som gör att du reagerar så men var lugn med att det är ganska sunt! Kroppen är egentligen inte tänkt att ta in energi utan vi får göra det så lätt det går! Det kan vara lättare under väldigt lågintensiva pass, det kan vara lättare med flytande och sen är det helt enkelt väldigt individuellt vad man klarar av. Jag är väldigt kinkig själv och mår illa av flera saker! Ska skriva mer om detta!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

#Fredagsgottis Tre saker att göra med pumpa


Vi köpte, på stora tjejens begäran, en pumpa. Den skulle förstås karvas ur och förvandlas till en läskig ljuslykta och även o jag inte är så förtjust i pumpa så tyckte jag att vi måste ta hand om innanmätet.

Sagt och gjort. Jag gjorde pumpamuffins och rostade pumpakärnor men hittade hos Ica ett recept på Pumpasoppa och pumpabröd som lät fantastiskt gott.

Här är grundreceptet på pumpapuffins som jag gjorde. Jag tog dock bort 1 dl socker och använde fullkornsdinkel och bovetemjöl istället för grahamsmjöl. Gjorde också utan ingefära och med mer kardemumma istället. De blev jättegoda tyckte både 1-åring, 6-åring och andra i familjen!

Pumpakärnorna pillade jag ut, lade i blöt några timmar och rostade sen i en torr stekpanna. Man kan nog krydda på dem med något gott också.

Trevlig allhelgonahelg!

 Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Träningstips: Cirkelpass för löpare


Att träna utan att behöva ta sig till ett gym- det är #win i min värld. Att träna ute och använda de tillhyggen man råkar hitta är #winwin.

I måndags körde jag ett bra och intensivt pass som inte tog lång stund och gav mycket.

Jag värmde upp med en kort jogg där jag lade in:

3 gånger av:

40 x sprättsteg

40 x höga knän

20 korssteg åt ena hållet och 20 åt andra

Sen körde jag en styrkecirkel där jag använde ett järnspett men en tegelsten, en blomkruka, en vattenkanna eller en annan tyngd du kan hålla i med båda händerna går bra.

3 set av:

1) 10 stycken burpees

2) 15 stycken armhävningar

3) 10 stycken ryggresningar

4) 20 stycken knä till armbåge stående i plankposition

5) 5 + 5  Enbenshöftlyft (och sänk) liggandes på rygg. (Hälen i och andra benet rakt ut)

6) Sidoplanka med undre benet böjt i knät, övre rakt och lyft det övre benet 10 ggr på varje sida

7) 15 st sumosquat med järnspett i händerna.

Kör hårt!


Antal kommentarer: 1

Ann-Sofie Forsmark

Jonas- ja den borde jag haft bild på!
Ligga på sidan i plankposition och lyfta det övre benet rakt upp – precis. Alt ligga med det undre benet böjt i knäet så är det lite lättare!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Komma igång med löpning efter graviditet


Något av det bästa jag gjort är att ha gått ”mammamage”utbildningen hos Katarina Woxnerud. Hon är så ofantligt kunnig och har gjort, gör och kommer göra så mycket gott för så många mammor.

Det var det här inlägget hos Katarina som fick mig att fundera på hela grejen igen.

Man blir rädd och ledsen när man höra några av de råd- eller avsaknad av råd- som kvinnor får runt hur de ska ta hand om sig både före och efter en förlossning. Det är en big deal att gå igenom såväl vaginal förlossning som kejsarsnitt. Jag har sprungit massor av maratondistanser- min första förlossning var sju resor tuffare. (Sen var min andra lite som..en mysjogg).

Det finns så många därute som fått komplikationer efter förlossningen som de inte borde behöva leva med. Det finns så många som lider i det tysta även om jag uppfattar att det är mer ”ok” nu att tala om det. Det måste det bli! Du ska inte behöva stå ut med att kissa på sig. Du ska inte behöva gå runt med tarmarna på väg att peta ut. Du ska inte behöva ha ont och lida!

Samtidigt finns det en lite farlig..tja..trend? att komma igång väldigt snabbt med hård träning när väl barnet är fött. Komma iform snabbt. Vara tillbaka ”där man var” igen. Jag är en sån som sk***r i vad andra gör och har mycket kunskap om min kropp och har verkligen tagit det bara på den nivån som just min kropp mår bra av. Det har jag fått skit för när jag varit ärlig med det under graviditeten. Det kan jag ta. Jag har varit lika tydlig med hur lugnt jag har tagit det efter graviditeten och hur jag jobbat upp allt inifrån och ut. Hur jag hållt tillbaka..och tillbaka och tillbaka. Knoppen vill oftast mer än kroppen.

Medan kroppen under nio månader successivt förändras, och vissa kroppar funkar ganska likt innan graviditeten nästan hela vägen så går det på några timmar (ibland ett dygn ibland två..tre..) när kroppen går från före förlossning till efter.

Det. Tar. Tid. Innan man har ”samlat ihop sig” och ammar man har man ”lossande” hormoner i omlopp. Kroppen är ny. Kroppen ska läka. Man bör ta det ganska piano helt enkelt. Stärka upp inifrån och ut.

Jag har inte skrivit så mycket ur infallsvinkeln ”efter graviditeten, vägen tillbaka” och eftersom jag fick problem med min rygg (icke gravidrelaterat men bebisrelaterat) så har fokus mest varit på det men jag har sett det som att hela första året har varit en väg tillbaka. Så lång tid fick det ta.

Det är som sagt många som fort vill ”tillbaka”, fast det finns inget tillbaka. Det finns en väg framåt med barn och allt vad det innebär i ändrad prioritetsordning. Förutom en kropp som är förändrad så ser livet annorlunda ut.

Det är inte brådis. Vill jag skrika till alla nyblivna mammor. Gör det ordentligt. Gör det rätt. Börja med mammamage appen NU, oavsett när du fick barn eller om du tänker skaffa barn. Bara gört! 

Träning kanske kan få vara lika viktigt innan, som under, som efter men vad exakt träningen består av och vad målet med den får vara kanske måste skifta.

Ta det lugnt. Ta hand om dig- inifrån och ut!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Att korsa bron när man kommer till den


Jag stötte på en film häromdagen som en kille delade i en grupp på Facebook. Det var två herrar/grabbar som kört TransAlpine i somras. De gjorde det tillsammans, som ett team, med humor och en etapp i taget.

Det är otroligt vackra vyer och jag blir förstås galet sugen på det här loppet.

Kika här: https://vimeo.com/142455483Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

En hälsolista #Måndagspeppen


Det skrivs jättemycket tänkvärt och bra om att dissa hälsohets, dissa sjuka ideal, om att  det är insida och hur man mår som räknas. Men det är mindre som skrivs hur man konkret gör detta. Det är ju väldigt individuellt. Det verkar ibland som en del måste instagramma varenda kanelbulle de äter med en kommentar om ”balans”. Som att det är lite fult att satsa hårt på något. Som att hälsa i sig är det ultimata målet. Men för de flesta av oss så är hälsan, när vi tänker efter, själva resan. Sen är mål destinationer längs vägen.

Försvinner hälsan tar resan tids nog slut. Eller så kommer man bara till Enköping (ursäkta inget mot Enköping!) istället för Nordpolen. Eller så kommer man fram men är åksjuk hela vägen och orkar inte ens sätta flaggan och leta isbjörnar.

Ni hajar!

Hälsan är basen, grunden, plattformen på vilken vi tar sats, vilar lite, laddar ifrån. Den ska liksom finnas där. Ibland behöver den en del uppmärksamhet men börjar vi stressa över små detaljer och behöver vi tänka på den hela tiden- då är det som att den rinner ur vårt grepp.

Hälsa behöver man fokusera på när man inte har den.

 Hälsa behöver man ge uppmärksamhet för att bibehålla. Men mår man bra så ska man väl inte behöva ägna massor av vaken tid åt små detaljer? Om man inte blandat ihop hälsa med att prestera. Som det så lätt görs i samhället.

Hälsa är när du mår bra. Hälsa är när du känner ork och lust inför det liv du lever. Hälsa är när du inte bara klarar av livet utan faktiskt gör det med lite untz. Med #vavavoom som jag brukar kalla det.

Exakt vad du behöver för att må bra vet inte jag. Men jag vet fem områden som måste fungera åtminstone för det mesta för att man ska må bra:

1) Sömn och återhämtning. Oj vad jag tjatar! Men att se till att man sover bra är liksom grunden i allt. Runt 8 timmars sömn helst inte inramat av blått ljus från en skärm. Sätt sömnen på en pedistal. Låt den styra- ”Nu måste jag faktiskt sova”. Så viktigt. Nöj dig inte med att vara trött. Vakna utvilad och äg dagen!

Återhämta dig regelbundet under dagen. Korta pauser, kanske med andningsövningar och mindfulness.

2) Ät riktig mat. Lita på att din kropp ger dig signaler om du lyssnar på den. Men lita på att om förhållandet till mat är lite ur balans, så är signalerna det också. Ät hållbart. Hållbart för dig och för planeten. Lär av tidigare misstag. Vet vad du äter. Det gör inget om det går några timmar, det gör inget om det inte är en perfekt anrättning. Det gör något om du får ångest, om du äter något du läst ska vara bra men du inte tycker om det, om det är viktigare att det du äter stämmer med någon diet snarare än med vad du egentligen vill äta.

3) Röra på kroppen. Så viktigt! Röra på sig åt alla de håll varje dag. Så mycket det går. Stå. Gå. Huka. Hoppa. Lek. Det handlar inte om träning. Det handlar om att låta energin flöda i kroppen och låta den hålla på som den är skapt för. Den passar inte för stillasittande. Isåfall hade vi varit formade som en stol. Samhället understödjer stillavarande, naturen inbjuder till rörelse. Ut med dig.

4) Goda relationer. Vi klarar oss inte själva. Vi behöver varandra. Vi behöver människor omkring oss, riktiga människor, inte tummar upp på inlägg. Ögon som ser oss och armar som kan kramas. Folk som kan hålla med och säga emot. Hellre en riktig fika än 100 likes på Instagram.

5) Meningsfullhet. I det vi gör. Ett ypperligt sätt att hitta ett sunt förhållningssätt till träningen. Lite distans till vad det faktiskt handlar om i det stora hela. Välja det som ger meningsfullhet. Hitta meningsfullhet i sitt jobb, se den större bilden. Se sin del.

Den här listan kan göras längre -förstås! Och exakt vad som ska in beror på vem du är. Din hälsa är din, den går inte att mäta i vare sig kilon eller tid. Den går inte att köpa. Den är unik, precis som du. Har du den på plats?Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*