Blogg

Att lyckas hålla goda vanor #Måndagspeppen


Kanske började du, precis som jag, om med något idag. Tog nytt tag om någon plan, ett mål, ett beslut. För egen del handlade det mest om att påminna sig om att det behöver vara lite extra fokus på kost/sömn/rehab just nu för att jag ska klara mitt 16-mils lopp om under 4 veckor.

Många sätter mål som man hänger upp på att det måste vara på ett väldigt specifikt sätt: ”Gå till gymet tre gånger i veckan”. ”Inte äta socker”. ”Yoga varje morgon”, gå på något visst pass, springa en viss sträcka på ett visst ställe, äta något visst, göra något vid ett visst tillfälle. Som bara funkar när man är hemma, inte på semester, inte på kurs, inte på besök hos andra.

Det gör att det blir väldigt svårt att skapa just den vanan, det blir lätt en upplevelse av misslyckande för man inte får till just det. 

Man fastnar i att försöka få till just den där maten, just det där träningspasset vid just det där tillfället.

Livet serverar sällan perfekta förutsättningar och att vara flexibel och lösningsfokuserad är nycklar till att nå sina mål och skapa goda vanor.

Ta rörlighetsträning eller löpning till exempel.

Att få till tid att genomföra ett långt pass på en matta i lugn och ro, kanske i en studio någonstans, en fast tid eller flera tider flera gånger i veckan- det är ganska lätt att misslyckas med.

Att däremot föra in vanan att ägna fem minuter på morgonen och fem minuter på kvällen på vardagsrumsgolvet, eller på en matta hemma, till att göra övningar som du googlar fram på nätet (Tips Yogobe!!! eller yoga with Adriane på dutuben)- DET är en vana som är lätt att föra in, lätt att hålla och svår att hitta en ursäkt till att inte göra- oavsett om du är bortrest eller har en hektiskt vardag.

Löpning- samma där. Om du behöver springa på en viss plats, vid en viss tidpunkt, utan regn till exempel- ja då kommer det bli svårt. Om du däremot sätter som mål att ”hitta möjligheter att få till x antal löppass i veckan oavsett var du är” – ja då dyker det upp många lösningar och många möjligheter.

Samma med mat: Istället för att låsta fast sig vid att bara äta vissa saker kan målet kanske vara att förbereda bra kostval där du vet att det blir svårt och göra det bästa valet vid de flesta tillfällen. Och med gott samvete strunta i vett och sans då och då.

Sammanfattningsvis- sätt mål för dina vanor som är oberoende av plats och tidpunkt så ger du dig en mycket större chans att hålla dem- och lyckas!


Nr 3 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Test! Vårens bästa löparskor. 23 nya modeller – hitta rätt sko för dig
  • Löpträningen som gav Guld  i skridsko-VM. Möt Nils Van Der Poel
  • Världens bästa träningspass
  • Kriget mot skavsåren – och hur vi kan vinna det
  • Därför skyddar löpning mot depression
  • 3 sätt att bli snabbare
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Jävligt jobbigt hurtig morsa


är jag. Tydligen.

Idag var det inskolning på dagis. Tredje dagen. Tro inte att en två-åring automatiskt är lätt att skola in för att hen är stor och gått på dagis förut. Vår har humör. Hon fattar. Hon vill bestämma. Hon har fått sin pappas humör, säger jag.

Hon skulle iallafall vara där ett tag själv. Där som väldigt nära utegymet.

Jag ser bara möjligheter. På med träningskläderna på morgonen.

Iväg till gymet när tiden gavs. 

3 x 10 armhävningar växlat med 3 x 10 spänsthopp

3 x 8 latsdrag i ringar i utegymet växlat med 3 x 1 minut dynamisk planka.

Höftlyft.

Klar. På med tischa och tillbaka till dagis, sladda in i matsalen, äta som den ardenner jag är, och omg så god mat det är i vår kommun!

Lite svettig mamma tillbaka på inskolningen.

Lätt som en plätt. Se möjligheter. Våga vara jävligt jobbigt hurtig.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Tre lopptips i höst


Lopputbudet växer så det knakar. Det är ofta det krockar och det är ofta det kanske bara passar just dig som ska springa även om många lär sig att kringarrangemang för familjer är bra!

Jag springer ganska få lopp och just nu är allt fokus på årets största utmaning- Black River Run 100 miles. Det och lite annat gör att jag missar några riktigt fina, mysiga och BRA lopp i höst!

Glädjeruset

Det skrev jag om förra året – det mysigaste lopp jag sprungit!  I år har de dessutom ett knattelopp på 400 meter och det kan man springa flera gånger och starta lite när man vill- är inte det bra så säg?

Själva loppet är 5 eller 10 kilometer på en jättefin bana längs vattnet ute i Täby. Förra året sprang jag med vår lilla tjej i springvagn och Mikael, hans fru och deras son Hugo springer loppet med Hugo, som har en allvarlig hjärnskada, i en vagn. Syftet är att uppmärksamma barn och ungdomar med funktionshinder även om funktionshinder verkligen inte kändes som vare sig ett hinder eller ”tema” under loppet- det är verkligen för alla och värmde ända in i hjärtat. Överskottet går till projektet ”aktivt liv för alla”.Det är som sagt också i en väldigt fin miljö, passar dig som vill springa både fort, jogga, gå och eller ha en fin dag med familjen. 27e augusti. Läs mer här.

Flatenloppet

Mn vän Annelie startade Flatenloppet för 4 år sen. Hon har sen dess sett till att pengarna går till välgörande ändamål, Stadsmissionen, Trygga Barnen och nu Beroendepodden som hon driver för att lyfta fram berättelser om missbruk och beroende.

Loppet går den 17e september, förstås vid Flaten, runt sjön på en fin slinga. strax under 6 kilometer. Alla får medalj. Läs mer här.

Sätila Trail 12:e november

Nytt lopp i år! Sätila Trail – ”Ett nytt lopp i historiens spår, spring förbi helande djupblå sjöar i Nordhallands inland och över trollens Texelberg. Genom Äskhults gamla kulturbygder, över vattenfall, bräckor och svindlande branter. På stigar, skogsvägar och grusvägar – med start och mål på Lygnerns strand i Sätila” Så beskrivs det på hemsidan.

Det låter onekligen magiskt och du kan välja mellan 5,10,21,42, 80 eller 120 kilometer. Verkligen något för alla. Mysigt och murrigt att springa i novemberrusket. Arrangeras av proffsen på Sandsjöbacka Trail.

Så- varsågod! Tre tips för i höst! Har du något lopp du vill tipsa om?Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Veckans matlådetips- #foodsforeverydaychamps


Många kämpar med att äta bra mat i en hektisk vardag, man vill gärna ha matlåda och inte köpa ute jämt, och få i sig näringsrikt när man tränar och vill få kropp o knopp att funka hela dagen.

Inte har man tid att stå och laga extra mat heller.

Snabbt

Gott

Näringsrikt

Enkelt

Inte massa disk.

Det är mitt motto. Speciellt gott.

Jag gillar inte att säga att si och så räcker till si och så många- alla äter ju olika, ibland äter jag två portioner för jag är hungrig.

Men det här räcker nog till en fyra matlådor, eller en middag för två hungriga vuxna och två barn.

Lax- och spenatbiffar med potatis och grönsaker med vinegrett

Koka potatis- så många ni/du tror ni äter. Koka extra- så har du till nästa middag att steka upp, göra en kall potatissallad, ha i omelett osv osv.

Ta fyra tinade laxfiléer eller 400-500 g lax och cirka 200 g tinad bladspenat, ett ägg och stjälp allt i en bunke. Hacka en halv gul lök och stjälp i. Krydda med peppar och lite chilli om du gillar det, någon annan krydda om du föredrar det, och örtsalt.

Igen- gör det dubbla och frys in om du vill ha mer.

Stavmixa till en geggig smet. Rör sen ned mjöl (jag använder rågsikt men vad som funkar, tex husk, havremjöl) tills du har en hanterbar konsistens. Vänd sen i sesamfrön eller mer mjöl och stek biffar på mellanvärme.

Medan du steker kan du lägga till de grönsaker du gillar (jag kokade ärtor och broccoli). 

När potatisen är klar skär du den i bitar, blandar eventuellt med grönsakerna och till potatisen och grönsakerna passar denna dressing bra:

1 del olivolja, en del äppelcidervinäger, lite fransk senap, rör om som attan, peppra och krydda med salladskrydda och häll över potatis och grönsaker. Gör en stor sats så har du dressing kvar.

Gott! Fullt av bra näring från lax, ägg, spenat, potatis och grönsaker och gott av den knapriga paneringen. Går fort att göra, är enkelt, det är bara att smaka av och krydda mer efteråt. Mina barn gillar det också.

Nästa vecka blir det något annat!


Antal kommentarer: 1

Ann-Sofie Forsmark

Jenny- tack, glad att höra! Ja det är jättebra!!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

#Måndagspeppen – höstpeppen- Gör hälsan till en enkel vana


För många drar allt igång den här veckan. Det kanske känns lite motigt. Det kanske känns väldigt mycket. 

Jag har skrivit tidigare om att hälsan kan ses som en plattforrm. Något att ha som bas för att leva livet på. Är man sjuk måste man förstås ta hand om hälsan först men för oss som i grunden mår bra, skade och sjukdomsfria, ja då tror jag på att göra sitt omhändertagande om hälsan till något enkelt som man inte behöver ägna massor av tankeverksamhet åt. Hjärnan är som sagt en resurs som inte räcker till hur mycket som helst. Många av oss vill säkert hellre klura på annat än om vi får ordentligt med sömn, rätt mat och rör oss tillräckligt.

Det ska bara rulla på i vardagen, som tandborstningen.

Områdena man behöver ta hand om kan ju delas in på olika sätt men Sömn/återhämtning, Energi- och näringsintag och motion för hälsan fångar upp mycket som också hjälper dig må bra psykiskt.

Sömn/återhämtning

Jag har skrivit inlägg om sömn tidigare. Med vårt ständigt vakna samhälle, alla skärmar och med att våra hjärnor ofta går på högvarv kan sömnen behöva lite hjälp för att funka bra. Den kanske inte går att ta för givet. Den kanske kräver lite ”uppoffringar”- eller iallafall en förändring av vanor. Läs tips här och här. Att jobba med sin sömnrutin nu direkt efter semestern gör att den förmodligen bara sköter sig själv sen när du rattat in den tillsammans med kost och motion: Du blir trött samma tid, du lägger dig ungefär samma tid, du känner hur många timmar du behöver och anpassar läggtid därefter. Du vaknar och är utvilad och är pigg för det mesta.

Under dagen så lär du dig också känna när hjärnan behöver en paus. En paus från det du gör beror ju förstås på vad du gör- alla jobbar ju inte framför en dator men som exempel så kan du som har ett skärmjobb ta en promenad, lägga ett motionspass på lunchen, eller bara sluta ögonen och ta några djupa andetag då och då för att ladda om lite. Det finns förstås appar men ofta fixar du det själv om du bara tänker till lite. Annars- för all del, ladda ned en app!

Energi/näringsintag

Du vet när du blir hungrig. Du vet när du blir sugen. Du kan lära dig skillnaden. Du vet vad som är bra mat och att den inte är en bokstavskombination, ett trademark, eller något du måste läsa betala någon för att ha rätt till eller få till. Du vet att när du äter bra mat så ger dig den bra energi, att den får dig att må bättre i långa loppet. Du vet att förberedelser gör det lättare. Du vet vad som är realistiskt. Att det är vidrigt att vara hungrig, att försöka träna när man ätit för lite. Att quick-fix inte funkar, vi ska ju äta varje dag tills vi blir typ 100 år!

Att grönsaker ska vi äta mer av. Att vi ska äta mindre kött, slänga mindre mat. Att det inte är någon fara med bröd och pasta men att det kanske kan få vara nödlösningar istället för inplanerade måltider så gör det inget då. Att gofika då och då är ingen fara men att dag ut och dag in äta snabbmat, det är ingen höjdare. Att näringen ska komma från maten inte piller. Att har man det inte hemma kan man inte äta det. 

Du vet. Jag vet att du vet. Men det handlar om att förbereda, skapa goda vanor. skapa förutsättningar, lära sig av när det inte blir bra och ibland faktiskt stå emot eftersom vi översköljs av sockerstinnt skräp på så många ställen och det spelar på ett uråldrigt driv att äta det när det finns.

Och du vet hur det är, när man kanske tänkt göra en avancerad middag men alltid kommer hem och är vrålhungrig och behöver få det klart fort. När man är någonstans för länge där det bara finns sånt man inte tänkt äta och man blir hungrig. Det är då kokta ägg, nötter och en frukt i väskan funkar klockrent.

Man kan tänka till när man handlar. Man tänker till när man planerar sin dag och sen ska man inte behöva noja över mat mer tänker jag. Får kroppen den näring den behöver paketerad med tillräcklig energi så blir den nöjd om inget annat är åt fanders. Det måste inte vara perfekt varje dag, men över tid är näringsrik mat det du behöver för att må bra, hålla dig frisk och tränar du hårt är det än viktigare. Det behöver inte vara konstiga superfrön från fjärran land. De nordiska näringsrekommendationerna från Livsmedelsverket räcker väldigt långt. Det är bara att ingen tjänar pengar på dem så de dränks i alla kommersiella budskap som spelar på vår onödiga osäkerhet som frodas i överflödssamhällets ständiga tillgänglighet på saker att stoppa i munnen.

Vi har mat så det ett räcker och blir över. Alla har inte det. Vi borde känna enorm tacksamhet varje gång vi har möjligheten att välja vad och när vi ska äta. Gör det enkelt, njut av det.

Motion

Senast förra veckan kom det ut en studie om att vi behöver mer motion för att förbättra hälsan än vad som tidigare rekommenderats. För en del kanske det var ”hurra”, för andra kanske det känns oeuppnåeligt.I vilket fall så tjänar vi alla på att ha den hälsosamma motionen som en bas. Något som bara sker när vi lever våra vardagsliv.

Till och från jobbet ska vi ju alltid. Där finns det vågar jag säga nästan alltid möjligheter att skapa motionstillfällen. Det kräver ofta också en beteendeförändring och det kräver lite tid att jobba på den. Kanske måste du laga en cykel, ta saker till jobbet, fundera på en vettig väg, skaffa en löparrygga och så vidare. Men det där gör du en gång och sen har du det på plats. Sen ska du bara jobba in vanan.

Jag tyckte det var lite meckigt först det där med att cykla och springa till och från jobbet, dagis, skolan. Men nu är jag helt beroende. Det känns inte bra om jag inte fått de där 40-45 minuternas upp och nedkoppling inför och efter arbetsdagen. Det är en jätteskön känsla också att varje gång jag kommer hem så är jag ”klar” för dagen. Jag behöver aldrig sticka ut på kvällen, jag har redan tränat eller motionerat. Och väl hemma måste man ju inte kasta sig in i duschen utan man kan ju laga mat i träningskläderna.

Man inspirerar/provocerar också andra att fundera på sin vardagsmotion. 

Om du åker kollektivt- testa att stå. Det går att aldrig sitta på tunnelbanan och bussen. Det går att ta trappor istället för hiss och rulltrappa. Hitta ursäkter att gå en extra sväng, föreslå promenadmöten med mer. Det är bara fantasin som sätter gränser.

Och det är förmodligen lättare att planera in, förbereda, rodda för och börja med nya motionsvanor nu när det fortfarande är varmt och ljust.

Konditionshöjande och muskelstärkande träning kan ju ingen heller missat att det går att få till väldigt tidseffektivt och nästan helt platsoberoende (med andra ord: du behöver inget gym!). Vill du därtill  få tips på rörlighetsövningar, yoga, SOMA Moves, andningsövningar med mer så tycker jag du ska skaffa ett medlemsskap på Yogobe.com. 

Det blev ett långt inlägg men sammanfattningsvis: Spendera lite tid i början på hösten med att lägga dina egna goda hälsovanor. Gör dem enkla, var smart, du vet ju vad som funkar och vad som inte får dig att må bra. Du vet vad som håller att satsa på och vad som bara funkar en vecka eller två. 

Du är expert på din hälsa, få den att jobba för dig! Och har du tips och frågor- shoot här i kommentarsfältet. Ha en fin vecka!


Antal kommentarer: 1

Ann-Sofie Forsmark

Anna- det låter ju supersmart!!!
M- haha- ja all aktlviering är ju bra- det skickar ju signaler om att musklerna ska vakna- sen om det kallas callanetics eller knipövningar- spelar ju ingen roll- gört!
Sofy- ja sömnen känns som man vill ha på agendan jämt!!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Hösten i antågande-5 saker jag längtar efter


Sommaren lider mot sitt slut..låter som början på en artikel i en tidning som vill sälja på dig något.

Men med halv storm, gulnande löv som yr och 10 grader på termometern här på landet i Värmland imorse så känns det att hösten kommer.

Jag älskar hösten! Älskar! Speciellt oktober och november. September tycker jag är lite jobbig- precis som jag inte gillar april. Det är övergångarna jag inte gillar riktigt.

Jag småjobbar lite på kvällarna och stjäl någon timme här och var. Så är det när man har mål och har ett jobb som inte är 9-5 men som för all del kan vara 9-12 vissa dagar men andra 8-15 och sen 20-21.30. 

Den här hösten är lite..rörig! Jag vet en del jag ska göra och en del vet jag inte alls. Det räcker ganska långt- familjelogistiken, ett jobb, ett eget företag, en podd och en ideell förening samt drömmar om att spela gitarr, springa långt länge ensam i skogen, läsa massa böcker, sy på symaskinen, göra om gamla möbler..ja det gör att jag inte direkt saknar saker att ta itu med.

Det gäller bara att skapa luft i kalendern så det viktigaste får plats och att det finns mycket tid att vara ute i naturen. Då blir allt bra.

Det märks också på mailboxen att det börjar bli höst- flera har hört av sig med förfrågningar om föreläsningar och annat.

Jag har begränsad tid i mitt egna företag men kan erbjuda föreläsningen ” Hållbar hälsa”, löpcoaching med eller utan SOMA Moves  och SOMA Moves i sig själv som företagsevent. Gör ett begränsat antal såna ”per termin” och är inte helt uppbokad i höst om intresse skulle finnas!

Fem saker jag ser fram emot att göra mer av i höst:

1) Mindre tid vid datorn på kvällarna. Mer tid till att läsa böcker, sy, spela gitarr och sånt.

2) Kravlös motion och träning efter den 18e september då jag avklarat mitt tredje 100 miles. Kanske testa klättring, börja dansa igen (några klasser bara..testa….hold your horses), testa gymnastik igen, boxas igen..sånt jag gjort förut men lagt av med.

3) Lediga helger på landet med mycket fysiskt arbete ute

4) Åka bort en långhelg med min man- vi har inte lyckats åka på bröllopsresa i sommar. Bara varit med barnen och jobbat utomhus på våra landställen eller hemma i lägenheten. Inget fel med det men vi vill åka bort.

5) Springa ett upplevelselopp. Tyvärr går det jag helst vill springa- 10 peaks i Wales nu i september redan men jag vill hitta något annat som får mig att tappa andan. Det gör lite ont i hjärtat att jag inte varit i fjällen nu i sommar. Ett take my breath awaylopp helt enkelt.

Mycket på jobbet, mycket som händer med podden med fortsatt spännande gäster, mitt tredje 100-mileslopp och förhoppningsvis ett till lopp någonstans. Mycket tid i skogen med barnen. Mycket #braskit.

Hoppas du också ser fram emot en härlig höst!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*