Det här med att folk äter LCHF, fast många inte gör det. Det spelar ju ingen roll egentligen men jag tycker det är så lustigt att istället för att bara försöka äta bra så säger man att man äter LCHF.
Well. Ska vi reda ut begreppen lite?
Att äta strikt LCHF är att äta mindre än 2% av energiintaget från kolhydrater. Att äta normal- 5 %. Liberal: 10 % och så finns det ”kolhydratsreducerad kost” med 20 % där jag tror många av oss är och nosar då och då men detta är inte LCHF alltså.
För en kost med 2000 kcal gör detta 10 g, 25 g, 50 g eller 100 g kolhydrater. 100 g är cirka 400 kcal av kolhydrater. 50 g alltså 200. Inte mycket!
100 g cashewnötter ger dig 25 g kolhydrater bara där. I stort sett alla grönsaker ger dig mer energiprocent från kolhydrater än från fett även om du förstås måste äta en hel massa för att komma upp i några mängder kolhydrater.
Absolut lustigast måste ju vara det här ”lchfbrödet” från CarbZone som landar på 22 e% från kolhydrater. Därtill är det förstås just det ratade glutenet som ger brödet extra protein. Det är extra tillsatt även i deras pasta vars kolhydrat e% är 16. Extra mycket gluten. Inte helt i tiden det.
De älskade chiafröna- de innehåller 29 energiprocent från kolhydrater.
Att man tar bort pasta, ris, bröd och knaprar fröknäcke, frön och nötter istället- det betyder inte att man automatiskt äter LCHF!
Men äter du mer fett- så bränner kroppen mer fett- Självklart! Av det du äter förstås. Inte bara rätt ur bilringen som många verkar tro. Äter du mer kolhydrater så bränner kroppen mer kolhydrater- också av dem som du äter. 1 g kolhydrat ger mindre än hälften av energin från 1 g fett (ungefär!) och binder med sig nästan 3 g vatten dessutom.
Vill du träna på hög intensitet så kommer du behöva kolhydrater. Processen att skapa Adenosin Tri Fosfat (ATP), som är den nukleotid som driver energiprocessen i våra celler, är så trög av fetter så ska du spurta till exempel 400-ingar fort- ja då är det kalas med lite glykogen i musklerna inför passet. Du kan absolut springa intervaller och annat på lågkolhydratkost men det kommer inte gå lika fort som med raketbränsle. Och få saker trimmar fettförbränningen som lite intervaller! Win win- och det med kolhydrater. Ja jag vet att det här är mer komplicerat än så men det tänkte jag inte gå in på nu.
Missförstå mig rätt- jag ser en enorm fördel i att rensa ut snabba raffinerade kolhydrater. Jag äter själv vid vissa tillfällen lite kolhydrater men när det ska springas lite fort- ja då ska maskinen ha raketbränsle! När den ska gå länge och långsamt- då kan den få kämpa med triglycerider (som är det fett lagras som i kroppen).
Jag ser en snäv syn i att proppa i sig massa animaliskt fett som är väldigt energikrävande att framställa. Att det pillas ut kött och lämnas energisnål, underbar, näringsrik potatis.
Jag tycker det vore så härligt om folk orkade sätta sig in i effekten av det de äter, våga äta fritt- utan att stoppa sig i ett fack och vågade tänka på helheten när de åt. Hitta alternativ till att äta rött kött som vi vet ökar risken för tarmcancer! Om vi vill fucka cancer så är det verkligen där vi kan göra stora vinster.
Det är en djungel i mataffären. Det kanske gör det lättare att ta sig igenom när man med en enkel bokstavskombination kan navigera och säga bu eller bä till det mesta genom en antagen doktrin. Men hey vad coolt att lära sig välja ut själv ur sin egen personligt anpassade kosthållning och handla mat som kanske inte är lösningen på hälsogåtan men iallafall stöttar ett långt friskt liv?
Tråkigt det lät. Oglamoröst. Men kan nog vara ganska gott. Rätt coolt. Unikt faktiskt.