Blogg

Det ständigt dåliga samvetet


Jag har det. Du har det förmodligen också. Vi har det alla. För något eller flera saker.

Att vara samvetslös är inget att sträva efter. Omänskligt. Men jag tänker ofta på att det är enormt mentalt resursslöseri att gå runt med dåligt samvete över, särskilt, saker man inte gör. Man gör ofta så mycket. Men tänker på det man inte gör. Samtalen man inte ringer, saker man inte säger och hinner.

Jag har blivit så mycket bättre på detta. Med ett barn som blev två har jag inte sänkt någon jäkla ribba men jag har ändrat på vad som ska över och under. Jag gör så mycket. Jag prioriterar inte alltid rätt men gör jag fel sak så kan jag göra rätt sen. Försöker jag tänka. Jag hinner aldrig allt jag vill. Långt ifrån. Riktigt långt ifrån.

Och jag kämpar varje dag med att vara nöjd. Se det jag gjort. Se att det var bra och fokusera på det. Försöka komma ihåg vad det var jag ska göra sen. Så blir det gjort tids nog.

Men det är bannemig inte lätt alltså! Herregud.

Igår lyssnade jag på Kropp o Själ på bästa kanalen P1 som behandlande ämnet. Lyssna vetja. Och vad är dina knep och tips?


Nr 4 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Test av trailskor – 12 nya modeller!
  • Bästa passen! Tre enkla nyckelpass
  • Slipp smärta i hälsenan
  • 21 smarta knep för alla löpare
  • Därför motverkar löpning demens
  • Så tränar du i rätt fart
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Tips på energitillskott runt träning


Outtömligt ämne. På frågan ”behöver man verkligen tillskott?” skulle jag svara nej och ja. Definiera ”behöver”. Behöver du mat. Ja. Går det att få i dig allt du behöver från mat? Ja. Är det lätt? Kanske inte alltid och jämt. Är det normalt att försöka springa fem, tio, sexton mil eller ha ett stressigt liv och dessutom försöka träna hårt? Nej.

To do extraordinary things, take extraordinary measures.

De tillskott jag förespråkar är av ämnen som finns i vanlig mat men att få tag på ett bra tillskott gör att du får i dig dem både lättare och smidigare då du behöver dem som mest. Lite ”jaså”läsning och ingen uppmaning att köpa hem något bara för att. Men att byta ut vanlig sportdryck mot något annat det slår jag gärna ett slag för.

Inte äta en massa olika saker bara för att ”safea”. Men att argumentera att det skulle vara onaturligt faller ju bara man annars äter påsbea, köpesbullar, korv och lösgodis. Där finns ju sånt som är onaturligt men det slinker ofta under radarn.

Så. Tränar du hårt, behöver smidig energi med dig ut på/före/efter träningen, har ett stressigt liv med lite ont om tid att koka ihop den perfekta näringsmaten runt träningen- ja då kanske lite riktigt fina tillskott kan göra dig gott under perioder. Om du ändå ska ha- så varför inte riktigt bra?

Jag lyssnar mycket på podcasts från USA och gläds över att vi i större utsträckning börjat få leverantörer i Sverige av några lite vassare tillskott- eller näringskomplement som jag skulle vilja kalla dem.

En av dem som jag sätter stor tilltro till är Succeeder.se .

Från dem har jag klickat hem två produkter och tänkte tipsa om tre bra tillskott för dig som tränar uthållighetsidrott och inte vill dricka sockerdricka (vanlig sportdryck) under långpass och långlopp. Prislappen är förstås därefter men hellre några få produkter som gör gott än billiga saker du kan vara utan.

UCAN Superstarch

Gör som Boston Maratonvinnaren Meb och drick högosmolär majsstärkelse (nej Maizena går inte att ersätta med :)) som ger långsam stabil energi istället för socker som finns i vanlig sportdryck. Funkar utmärkt inför och under långa pass och speciellt för dig som har en känslig mage.

Till en början framställdes UCAN för patienter med en sjukdom som innebar att de inte kunde bryta ned glukogen till glukos och därmed hade ojämna blodsocker. Effekten för idrottare har visat sig vara densamma: I en studie på 10 cyklister fick de antingen maltodrextrin eller UCAN och fick cykla 3,5 timme på 70% av VO2Max och de cyklister som fick maltodextrin hade 8 gånger högre insulinnivåer än de som fick UCAN. En liten studie men det visar på UCANs möjlighet att inte ”reta” insulinet. Vid fysisk anstränging blir vi insulinkänsliga men att dag ut och dag in reta insulinnivåerna kan iallafall jag vilja undvika när jag tänker på att jag ska springa i flera år. Därför kör jag UCAN istället för tex Tailwind och liknande när jag ska springa långt.

Det långsamma men ”snälla” upptaget är också skonsamt mot magen vilket kan hjälpa de som har en mage som kraschar vid ansträngning. Läs mer här.

MCT-olja

Medellånga fettsyror har många fördelar då de tas upp snabbare i kroppen än de längre fettsyrorna. De kräver ingen galla utan kan transporteras till levern och omsättas till energi snabbt. Man kan förenklat säga att MCT-olja ”beter” sig lite som kolhydrater i kroppen men orsakar förstås inget insulinpåslag. Man har sett studier på att mättnandskänslan ökar med MCToljor vilket skulle kunna vara en fördel för de som vill gå ned i vikt. Många tror att kokosolja= MCT men det är inte riktigt sant då MCT ingår i kokosolja men inte fullt ut består av det.

Att ta en matsked MCT-olja till exempel i kaffe som man gör i sk Bulletproof Coffee är alltså ett snabbt och smidigt sätt att få energi som stimulerar fettförbränningen snarare än att bränna kolhydrater. MCT smakar ingenting och ska inte ersätta andra fetter i kosten men en matsked i kaffet innan ett morgonpass för den som tränar lågglykogent skulle jag säga kan vara något att testa. Jag har en burk hemma nu där jag tar en slev innan jag ska till gymet eller ut på morgonen innan frukost.

BCAA

Jag är ju en förespråkare av BCAA som tillskott före, under och efter vissa träningspass. BCAA är alltså Branched Chained Amino Acids och de aminosyror som är mest prominenta i våra muskler. De finns absolut i mat, både i kött och om du kombinerar vegetabilier på rätt sätt men jag kan inte nog understryka hur enormt smidigt det är att ta kapslar av dessa då man får i sig de tre, just då, viktigaste aminosyrorna utan att behöva äta något. De väger ju ”ingenting”, kan tas med ett glas vatten och jag vet att de anekdotala fördelarna väl överväger forskningen. Jag blir piggare och orkar mer. De spar proteinnedbrytning och de spar glykogen. Dessutom har jag och flera vittnat om att eftersom de konkurrerar ut tryptofans väg till hjärnan så kan de hjälpa att hålla dig vaken under till exempel ett ultralopp där sömnigheten under natten kan vara din värsta fiende.

Succeeder levererar nu en BCAA med beta-alanin. Beta-alanin är en aminosyra som hjälper karnosin in i våra celler. Karnosin har en mjölksyrasparande effekt och jag skulle väl säga att det passar bättre för de som tränar explosivt. ”Vanlig” BCAA skulle jag alltså rekommendera för långpass och ultralopp. Jag har skrivit mer om det här.

Men ”vanlig” mat först alltså. Räcker gott för de flesta. Det går inte att slarva med kosten och täcka upp med massa tillskott. Men ibland kanske små detaljer kan göra skillnad. Lycka till med träningen!


Antal kommentarer: 1

Ann-Sofie Forsmark

Jennie- jag ska kika efter den. Female BalanceShop verkar vara bra på att ta hem bra grejer till Sverige
Mattias- jag har doserat lite ”tunnare” och inte använt efter. Bara under långpass men det var länge sen nu- kan nog hitta på någon annan kul blandning framgent!
MB- Vitargo innehåller kornstärkelse- alltså gluten. Samt att det innehåller sötningsmedel. Har inte jämfört osmolariteten dock men gluten kan stöka under långa lopp/pass!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

#Måndagspeppen – 7 P


Jag har sett många kombinationer av detta uttryck. Men syftet är det samma:

Piss Poor planning promotes piss poor performance.

Eller

Proper planning and preparation prevents piss poor performance

Osv. Inom den amerikanska armén går de under de ”7 p’s” och gissningsvis inte bara där.

Det är ju liksom självklart. Men man glömmer det lätt och undrar sen varför det inte blev som man tänkt. Varför man inte hann, inte var förberedd, inte hade rätt ingredienser hemma till middag, inte genomförde träningspasset som man tänkt eller inte ens hann träna.

Det är viktigt med spontanitet men att kunna vara spontan förenklas ofta mycket av att faktiskt vara förberedd och planera andra saker.

Jag är på landet med min lilla bebis hos faster och för att bara kunna gå runt och njuta och jobba i trädgården så planerar jag in hur jag ska jobba lite tidiga morgnar för att sen kunna göra lite vad jag vill.

Planera din vecka! #GÖRTLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

#veckans träning- första intervallpasset


Jag har ju fått en TomTomklocka att testa och nu har jag insett hur smidig den är att använda för intervaller. Det är väldigt lätt att ”on the go” ställa in ett pass vilket jag inte fann lika smidigt med min Garmin. Nu tränar jag oftast inte efter strika inställningar på en klocka men för intervaller är det ju väldigt fiffigt om klockan sköter påminnelserna.

Igår var det dags att testa första intervallpasset.4 x 4 minuter är ett perfekt pass  för mig där jag är nu, 3,5 månader efter förlossningen och har småjoggat i över en månad. Det ger tid att ”hämta upp sig själv” var 4e minut. Tanken var alltså inte att maxa utan att springa med kontrollerad fart och tryck med fokus på teknik och flyt i totalt 16 minuter delat på fyra.

Jag joggade 7 minuter med en fartökning. Sen sprang jag mina 4 x 4 minuter med 1 minuts gåvila emellan och joggade ned 5 minuter efteråt.

Hade inget krav på fart men höll koll på den. Det märks att det var länge sen jag sprang intervaller: farten var ojämn. Första intervallen gick på 4:10 i snitt, andra 4:40 och de två sista på 4:30 cirka. Kändes ok. Full kontroll på bäckenet, inget strul i vänsterbenets nerv och bara det där klassiska tighta i vaderna idag. Skön känsla!

I övrigt har jag hunnit med två morgonjoggar, ett lätt styrkepass med fokus på balans, ett tyngre på gymet där jag nu har 25 kilo på stången för frivändningar och pressar. Två barnvagnsjoggar och alltså 1 intervallpass. En riktigt bra vecka!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Lite koll på matintaget- 5 enkla tips


Det här ämnet är outtömligt. Hamnade du här för att du googlade på det- välkommen till min blogg!

Jag har jobbat med att hjälpa folk gå ned i vikt i 15 år nu. Inte hela tiden förstås. Men jag har några erfarenheter från det som jag tänkte dela med mig av här. Högst anekdotalt. Och ett annat inlägg får handla om det mer fysiologiska. Det här är tips på sånt jag själv tar till när jag ska minska intaget.

1) Ha det inte hemma. Ha inte det du inte ska äta hemma. Det är inte där och då du ska utmana dig själv att låta bli. Det är långt innan. Finns det choklad/glass/godis/kakor hemma så gör du det enormt svårt för dig att motstå. Ha det inte hemma helt enkelt.

2) Låt middagen vara sista måltiden. Också enkelt. Kommer ni ihåg ”ät inte efter klocka 18.00” som var ett gammalt tips som sen förkastades eftersom det förstås är totalt intag per dag som spelar roll. Well. För mig funkar det väldigt bra att bara rakt av bestämma att jag äter middag runt klockan 18.00 och sen är det bara grönt té som gäller. Inget dividerande med mig själv om jag ska ta en liten bit av ditten eller datten (också lättare om ditten inte finns hemma, se punkt ovan). Jag bara vilar i mitt beslut att nu har jag ätit färdigt för idag. Får då dessutom en ganska naturlig matvila i cirka 12-13 timmar. Inte planerad fasta- bara naturlig matvila. Och detta gäller förstås inte om du sen tränar och behöver äta för att orka sova utan om du ”är klar för dagen” och inte ska upp och träna hårt tidigt på morgonen efter då vissa kan behöva fylla på kvällen innan.

3) Bygg upp måltiden med grönsaker. De innehåller mättande fibrer, massa näring (som faktiskt gör dig mättare än ”tom” mat), de tar tid att tugga och det gör att du får äta ganska mycket. Dessutom så tycker jag du ska tugga dem om du försöker gå ned i vikt. Alltså inte juica. Tugga.

4) Bara äta när det är matdags Igen. Enkelt men svårt. Inget småätande. Sugen på något? Spar det till när det är dags att äta. Frukost, lunch, mellis, middag. Ev ett till mellis. Ät då och bara då.

5) Sov. Svaret på de flesta frågor. En god natts sömn hjälper dig göra sunda val. Det gör dig mindre benägen att balla ur på grund av tröttheten. Det hjälper kroppen förstå att det inte är fara å färde vilket annars triggar den att vara sugen på socker och fett. Läggdags 22.00.

Det finns som sagt hur mycket som helst att skriva om detta. Alla verkar vilja gå ned i vikt. Alla skulle må så mycket bättre av att först titta i spegeln och säga ”jag duger” och ”hälsan först”.

Men här var några tips på vägen!


Antal kommentarer: 2

Ann-Sofie Forsmark

Heja dig Carin 🙂


Ann-Sofie Forsmark

Magda – då måste man förstås få i sig något, 20 g protein och en banan eller mer kolhydrater beroende på vad man ska göra dagen efter!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

#foods4everydaychampions Bubble & squeak


Mina fem år på den brittiska ön har satt sina spår. Många förkastar engelsk cuisine men jag ska be att få tala om att en riktigt vällagad Sunday Roast -det är svårt att knäcka!

Dessutom finns det mycket bra råvaror, gäller bara att laga på rätt sätt.

En rätt som jag vill slå slag för, för den går att variera till tusen och är bra för miljön på så sätt att man tar tillvara på rester är Bubble & Squeak.
Helt enkelt stekta grönsaker från gårdagens middag där mosad potatis håller ihop allting. Det går att byta det mot ägg men en mosad grönsak av något slag (kanske sötpotatis) funkar bra som bindemedel.

Det här receptet tog jag från Ica- men ni förstår konceptet. Ta överblivna grönsaker. Rör ned ägg också om ni vill. Och det behöver inte vara korv till, jag skulle nog äta det med..ja just det..en klick keso. Eller varför inte en bit lax.

Så himla gott! Och enkelt!

Bild: bbcgoodfood där ni för övrigt hittar annat anglofiliskt gastronomiskt gott!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*