Blogg

#veckans träning- första intervallpasset


Jag har ju fått en TomTomklocka att testa och nu har jag insett hur smidig den är att använda för intervaller. Det är väldigt lätt att ”on the go” ställa in ett pass vilket jag inte fann lika smidigt med min Garmin. Nu tränar jag oftast inte efter strika inställningar på en klocka men för intervaller är det ju väldigt fiffigt om klockan sköter påminnelserna.

Igår var det dags att testa första intervallpasset.4 x 4 minuter är ett perfekt pass  för mig där jag är nu, 3,5 månader efter förlossningen och har småjoggat i över en månad. Det ger tid att ”hämta upp sig själv” var 4e minut. Tanken var alltså inte att maxa utan att springa med kontrollerad fart och tryck med fokus på teknik och flyt i totalt 16 minuter delat på fyra.

Jag joggade 7 minuter med en fartökning. Sen sprang jag mina 4 x 4 minuter med 1 minuts gåvila emellan och joggade ned 5 minuter efteråt.

Hade inget krav på fart men höll koll på den. Det märks att det var länge sen jag sprang intervaller: farten var ojämn. Första intervallen gick på 4:10 i snitt, andra 4:40 och de två sista på 4:30 cirka. Kändes ok. Full kontroll på bäckenet, inget strul i vänsterbenets nerv och bara det där klassiska tighta i vaderna idag. Skön känsla!

I övrigt har jag hunnit med två morgonjoggar, ett lätt styrkepass med fokus på balans, ett tyngre på gymet där jag nu har 25 kilo på stången för frivändningar och pressar. Två barnvagnsjoggar och alltså 1 intervallpass. En riktigt bra vecka!


Nr 4 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Test av trailskor – 12 nya modeller!
  • Bästa passen! Tre enkla nyckelpass
  • Slipp smärta i hälsenan
  • 21 smarta knep för alla löpare
  • Därför motverkar löpning demens
  • Så tränar du i rätt fart
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Lite koll på matintaget- 5 enkla tips


Det här ämnet är outtömligt. Hamnade du här för att du googlade på det- välkommen till min blogg!

Jag har jobbat med att hjälpa folk gå ned i vikt i 15 år nu. Inte hela tiden förstås. Men jag har några erfarenheter från det som jag tänkte dela med mig av här. Högst anekdotalt. Och ett annat inlägg får handla om det mer fysiologiska. Det här är tips på sånt jag själv tar till när jag ska minska intaget.

1) Ha det inte hemma. Ha inte det du inte ska äta hemma. Det är inte där och då du ska utmana dig själv att låta bli. Det är långt innan. Finns det choklad/glass/godis/kakor hemma så gör du det enormt svårt för dig att motstå. Ha det inte hemma helt enkelt.

2) Låt middagen vara sista måltiden. Också enkelt. Kommer ni ihåg ”ät inte efter klocka 18.00” som var ett gammalt tips som sen förkastades eftersom det förstås är totalt intag per dag som spelar roll. Well. För mig funkar det väldigt bra att bara rakt av bestämma att jag äter middag runt klockan 18.00 och sen är det bara grönt té som gäller. Inget dividerande med mig själv om jag ska ta en liten bit av ditten eller datten (också lättare om ditten inte finns hemma, se punkt ovan). Jag bara vilar i mitt beslut att nu har jag ätit färdigt för idag. Får då dessutom en ganska naturlig matvila i cirka 12-13 timmar. Inte planerad fasta- bara naturlig matvila. Och detta gäller förstås inte om du sen tränar och behöver äta för att orka sova utan om du ”är klar för dagen” och inte ska upp och träna hårt tidigt på morgonen efter då vissa kan behöva fylla på kvällen innan.

3) Bygg upp måltiden med grönsaker. De innehåller mättande fibrer, massa näring (som faktiskt gör dig mättare än ”tom” mat), de tar tid att tugga och det gör att du får äta ganska mycket. Dessutom så tycker jag du ska tugga dem om du försöker gå ned i vikt. Alltså inte juica. Tugga.

4) Bara äta när det är matdags Igen. Enkelt men svårt. Inget småätande. Sugen på något? Spar det till när det är dags att äta. Frukost, lunch, mellis, middag. Ev ett till mellis. Ät då och bara då.

5) Sov. Svaret på de flesta frågor. En god natts sömn hjälper dig göra sunda val. Det gör dig mindre benägen att balla ur på grund av tröttheten. Det hjälper kroppen förstå att det inte är fara å färde vilket annars triggar den att vara sugen på socker och fett. Läggdags 22.00.

Det finns som sagt hur mycket som helst att skriva om detta. Alla verkar vilja gå ned i vikt. Alla skulle må så mycket bättre av att först titta i spegeln och säga ”jag duger” och ”hälsan först”.

Men här var några tips på vägen!


Antal kommentarer: 2

Ann-Sofie Forsmark

Heja dig Carin 🙂


Ann-Sofie Forsmark

Magda – då måste man förstås få i sig något, 20 g protein och en banan eller mer kolhydrater beroende på vad man ska göra dagen efter!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

#foods4everydaychampions Bubble & squeak


Mina fem år på den brittiska ön har satt sina spår. Många förkastar engelsk cuisine men jag ska be att få tala om att en riktigt vällagad Sunday Roast -det är svårt att knäcka!

Dessutom finns det mycket bra råvaror, gäller bara att laga på rätt sätt.

En rätt som jag vill slå slag för, för den går att variera till tusen och är bra för miljön på så sätt att man tar tillvara på rester är Bubble & Squeak.
Helt enkelt stekta grönsaker från gårdagens middag där mosad potatis håller ihop allting. Det går att byta det mot ägg men en mosad grönsak av något slag (kanske sötpotatis) funkar bra som bindemedel.

Det här receptet tog jag från Ica- men ni förstår konceptet. Ta överblivna grönsaker. Rör ned ägg också om ni vill. Och det behöver inte vara korv till, jag skulle nog äta det med..ja just det..en klick keso. Eller varför inte en bit lax.

Så himla gott! Och enkelt!

Bild: bbcgoodfood där ni för övrigt hittar annat anglofiliskt gastronomiskt gott!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

#Runforgood – 12 timmar på Ålandsbåten


Tjejmarathon, vår insamling, det vi gör, de jag får träffa och det goda vi gör tillsammans- det ger enormt mycket energi, glädje, inspiration och hopp i en värld som ibland ter sig mörk och kall.

Vi är inte stora. Men vi gör enorm skillnad. Utan en organisation bakom har vi för tredje året i rad lyckat samla in över 100 000 kronor till de kvinnor i Kongo som har varit med om saker det är svårt att sätta ord på. Det är inga allmosor- det är bidrag till ett projekt som ska ge dem en möjlighet till ett nytt värdigt liv efter att de mist ofta både familj, hälsa och dessutom är utstötta från sin hemby.

Det häftiga är att vi är så nära 200 000 kr nu. Ofattbart men ändå inte. Så blir det när många bäckar små går ihop.

Nu har några av våra löpare planerat något som både är helt fantastiskt och helt stolligt. Och det är ofta den bästa kombon tror jag!

Under en Ålandskryssning i november ska de under resan springa 12 timmar runt runt på Birkas ”löparbana” på färjan. De gör detta för Tjejmarathon och pengarna strömmar redan in på vårt konto. läs mer här.

Vill du ge en donation till detta kan du gå in här. Varenda krona går direkt till Panzi.(Vi för över pengarna vid årets slut).Vill du läsa mer om Tjejmarathon (för både killar och tjejer förstås) läs här.

Vill du springa nästa år? 6e juni (japp nationaldagen) går loppet på 50 km från Hindås – Borås på en vacker led i fantastiskt terräng.

Vill du köpa ett armband som stödjer insamlingen? Inboxa mig!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Målet med ett mål mat


Många uppfattar nog mig som en väldigt disciplinerad människa. Well. Det är jag inte. Jag har enormt svårt att göra saker som jag inte har lust med. Jag vill helst göra saker jag vill. Bara. Vissa saker vill jag och vägen dit är att göra saker jag temporärt inte vill men då vill jag dem för jag vill något större.

Hänger ni med?

Jag tror vi får blogga om det senare.

Men disciplin att inte äta hela tiden- det har jag lite problem med just nu hemma i mina rosa tofflor. Att äta bra brukar hjälpas av rutiner och det har jag inte direkt nu. Försöker inte ha heller. Jag går här hemma i min bubbla, eller är ute och fikar och det är så långt till mina mål och så gott med kanelbulle. Typ så. Mänsklig alltså på alla plan.

Jag äter väldigt bra ska jag säga, det är inte ofta jag äter socker och nästan aldrig halvfabrikat (men jag älskar lammkorv!!!) utan det är mer att jag äter kopiösa mängder mat som inte matchas av så mycket träning. Visst- jag ammar men jag måste vara den enda som gått upp i vikt istället för ned efter bebisen föddes.

Men jag ledsnade på det förra veckan. Så nu har jag börjat reda lite i ätandet: frukost, lunch, mellis och kvällsmat. Äta som en normal person alltså. Inte som mammaledigAnnie.

Min standardlunch när jag är hemma är så god så den skulle jag kunna äta varje dag nästan:

Jag ugnsrostar en bricka med grönsaker: grönkål, lök, morot, rödbetor, fänkål, paprika osv osv. Kryddar med salt, peppar och timjan.

Till det äter jag ägg, keso, en stekt bit lax, tonfisk, chevre eller något annat proteinrikt. Gärna en halva avokado också och olivolja.

Annars blir det gärna en grön omelett med spenat och mycket ost och en fröknäckemacka.

Till mellis äter jag gärna en näve nötter och en frukt- men det beror på om jag ska träna eller har tränat.

Frukost tar det tid innan jag är sugen på. Imorse joggade jag 45 minuter, duschade, ammade  innan jag åt min stora portion mager kvarg med chiafrön, valnötter, kokosflingor, lingonsylt ( som jag kokar själv med ytterst lite socker) bovete och..tja lite blandat från skafferiet. Aldrig exakt likadant. Till det tar jag ett omega-3 tillskott, en multivitamin för ammande eller gravida och en probiotika.

Jag mår helt fantastiskt med jämna energinivåer. Jag vägrar räkna kalorier men vet att jag äter ungefär 50% fett, 30 % protein och 20 % kolhydrater en ”vanlig” dag vilket innebär lågintensiv träning då jag inte behöver raketbränsle i musklerna.

Men tanken är att äta måltider och inte ”gå i skåpen” som jag gjort hittills.

En person som äter väldigt speciellt just nu är Madde. Hon vet att jag inte alls fattar det här med Body Fitness och jag vet att många har åsikter om den sporten. Jag förstår deras driv, men jag förstår inte målet men jag har en sån sjuk respekt för det Madde gör och hur hon gör det. Det inspirerar som attan. Man skulle förmodligen kunna driva elförbrukningen i hela Månstad där hon bor på hennes energi.

Det jag vill säga är att man om man tycker matfrågan är svår ibland kanske måste koppla ett mål till sin kost. Har man dåligt med energi, är ofta sjuk, vill bli av med de där ”5 kilona” som var och varannan verkar vilja eller ska förbättra sin idrottsliga prestation så kan kosten vara en viktig parameter. Då kanske ett mål med vad man äter kan fungera som inspiration till att både faktiskt äta och välja bra mat när man gör det.Tänka på vad det man äter gör i kroppen. Och när man fikar- fika ordentligt en dag i veckan istället för att småunna sig saker som bara ger dåligt samvete, sockerdippar och faktiskt inte någon glädje egentligen.

Ett mål jag har är alltid att det ska vara gott och när jag äter med familjen så försöker vi ha det mysigt. Och att fika ordentligt en dag i veckan. Minst.


Antal kommentarer: 1

Ann-Sofie Forsmark

Beatrice! Tack!
Jo- näringen tas upp bättre då och de sväller annars i magen. Jag slarvar lite med det men ibland låter jag det bli en slemmig gröt och har i den sen i kvargen. Kvarg är eg inte det bästa att äta- ska skriva om det senare men visst är det lätt, smidigt och gott…!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Österlenmaran- Novembers charmigaste lopp


Förra året, nästan exakt den här tiden fick jag reda på att jag var gravid. OOPS! Jag hade anmält mig till inte bara Ironman Kalmar men även TEC 100 där jag ju skulle springa mycket snabbare än året innan.

Dessutom hade jag efter fadäsen på Black River Run 100 miles tränat lite fart för att springa ÖsterlenMaran lite snabbt.

Nu var jag i vecka 10, det var fortfarande hemligt att jag var gravid men vi skulle förstås springa!

N skulle debutera på maradistansen, men eftersom han blivit hjärntvättad av att umgås med mig och mina ultravänner där maradistansen är ”i början av loppet” så underskattade han nog lite hur tufft det är att springa en mara!

Jag mådde fruktansvärt dåligt under den här tiden. Det enda som funkade var att äta. Jämt. Massor. Men jag låg ändå i en hög på soffan varje dag.

Några timmar innan loppet låg jag i fosterställning på det mysiga BnB vi bodde på i Baskermölla. Men vi tog oss till start. Det var riktig discostämning och jag såg ändå fram emot att få vara med om det här häftiga loppet där man springer mellan byarna på Österlen. Under loppet pågår ”Österlen Lyser” den här helgen och det var marshaller och facklor och mycket folk ute i de olika små byarna. Att springa på den flacka landsbygden och se en karavan av löpare med lysande pannlampor och andra lysande kreationer var så himla häftigt!

Jag sprang med pulsen som riktvärde och hann både stanna och fika och vända och springa tillbaka där N bröt efter 3 mil och sen springa i mål. Ett riktigt njutarlopp på fyra timmar.

Förutom att loppet var väldigt väl anordnat och ett av det häftigaste jag sprungit så kan jag varmt rekommendera ett besök på Österlen såhär på hösten. Murrigt och mysigt och Kivik är fullt av äpplen.

Loppet finns även i halvmaradistans och stafettklass!

Läs mer här.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*