Blogg

En perfekt operfekt träningsvecka


Ungefär!

På papper där målet är klart och vägen dit utstakad är denna vecka långt ifrån perfekt. Ja det är överhuvudtaget väldigt få veckor som kvalificerar sig som riktigt bra träningsveckor när de benhcmarkas mot ett progressivt program.

Men perfekta i ett större sammanhang kan de vara ändå. För det är ju så att är inte träningen ditt levebröd så är något annat det. Och eftersom du är människa så har du behov av att ha bra relationer till andra människor och relationer tar tid. Har du barn så vill du gissningsvis vara mycket med dem (fast ibland undrar man när man hör hur folk väljer att lägga upp sina liv).

Då kan det vara svårt att få till träning i mängd och kvalitet som du drömmer om eller som ett träningsprogram i en tidning säger. Någotrsom är konstruerat utifrån en norm som förutsätter att alla, mycket viktigare parametrar inte tar så mycket tid. Alls. Och att den tid de tar alltid går att planera in.

Så ser livet inte ut. Och träningen är faktiskt viktig. Ibland. Men måste man välja så kommer den efter jobbet, efter familjen, efter barn och efter sömnen. Det blir ingen bra träning långsiktigt utan bra sömn. Inte med sur familj, svikna vänner och ledsna barn heller.

Det har känts lite tråkigt att inse att jag inte kommer kunna träna så mycket som jag vill när jag bara tänker på vad jag vill uppnå. Det är kanske inte varje dag man tar in allt i livet och ser att träningen och det mål man har med den, det hamnar liksom inte så högt upp så det blir rimligt att det ska bli något riktigt riktigt bra av det.

Men galet bra kan det bli.Ändå. Men det kräver sina uppoffringar. Ett djeflaranamma och att kunna trolla med knäna ganska ofta.

Det kan jag. Jag är otroligt driven i nästan allt jag gör. Jag har inga problem att lägga mig tidigt, gå upp tidigt, skippa både det ena och det andra för att få ihop det. I helgen pratade jag och N om hur det kommer bli i januari när båda ska jobba och ett barn går i skolan där och ett annat ska skolas in på dagis där. Jag räknade snabbt ut att det blir tufft alltså att satsa på 100 miles. Mycket tuffare än innan.

Men. Det kommer gå. Nu har jag ju dessutom en spännande rehab att ta itu med men jag känner mig mer och mer hoppfull. Och den här veckan blev ändå perfekt på sitt sätt.

Perfekt utifrån att jag inte behövt ”sticka iväg” och träna. Inte ta tid till det i stora sjok utan smugit in träningen i transport och vardag. Såhär gjorde jag:

Måndag: Cyklade till jobbet som vanligt. Sprang hemåt. Var seg efter min undersökning hos magdoktorn så tassade bara på utan någon fart. Det är 6,5 eller 8 km hem beroende på vilken väg jag väljer. Tog korta vägen.

Tisdag: Joggade tillbaka in till jobbet och körde 10 minuter rörlighetsträning på yogamattan.

Eftermiddag: Bytte om till träningskläder igen och körde 20 minuter all-in styrka i vår motionsyta på jobbet. Cyklade hem.

Onsdag blev en vilodag. Visst jag hade kunnat knö in träning där någonstans men vissa dagar är det bara mer stress än vad det ger. Cyklade överallt iallafall.

Torsdag: Cyklade in och sprang hem. Körde 5 x 4 minuter och med bra känsla.

Fredag: Joggade in till jobbet, 10 minuter rörlighet. Innan jag cyklade hem körde jag 20 minuter bål och rehabstyrka.

Igår lördag vilade jag gjorde lite rörlighet på yogamattan hemma. (Som alltid är utrullad).

Idag skulle jag till min mamma. N hade ju hand om båda barnen förra helgen när jag för en gångs skull var borta en helg (händer typ aldrig ever). Så i helgen fick han lite tid för sig själv. Jag satte lilla S i vår BugabooRunner som är världens smidigaste löparvagn och så tassade vi ut till Järfälla. Lade till en sväng så jag fick ihop nästan 15 km. Hon somnade en timme nästan och var mestadels nöjd men på slutet fick jag köra Djurens Brevlåda på Spotify för henne. Jubel!

En helt ok vecka. Känns inte som jag tagit någon tid nästan alls till träningen. Känns som jag fått en del gjort. Känns som jag är redo att öka volymen. Känns bra!

En ny vecka coming up. Hoppas du rört på dig massor i veckan!


Nr 3 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Test! Vårens bästa löparskor. 23 nya modeller – hitta rätt sko för dig
  • Löpträningen som gav Guld  i skridsko-VM. Möt Nils Van Der Poel
  • Världens bästa träningspass
  • Kriget mot skavsåren – och hur vi kan vinna det
  • Därför skyddar löpning mot depression
  • 3 sätt att bli snabbare
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Helgens lyssningstips


I veckan lyssnade jag på Maratonpodden och avsnittet om gravidträning med Katarina Woxnerud och Maria Rydqvist. Så. Himla. Bra. Bland alla förståsigpåare så var det här riktigt härligt att höra och Petra modererade det hela så bra. Alla olika. Finns ingen enkel regelbok för vad som gäller och funkar. Jag har ju utbildat mig hos Katarina och är en i skaran av alla som beundrar henne enormt. Hon har dessutom på ett personligt plan betytt väldigt mycket för min syster och det kommer jag vara henne evigt tacksam för.

Lyssna här.

Och så MÅSTE ni lyssna på det här avsnittet på Endurance Planet. Alla ni som tränar uthållighetsidrott. Stacy Sims reder ut begreppen på ett väldigt bra sätt om vätskebalans, energi och vätskeintag.

Riktigt bra!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

#Fredagsgottis Ett riktig gott recept från en riktig kock: Saras Hulkenburgare


Maten förra helgen! Maten! Tjejen som lagade maten! Sara Wicklin.

Hon kan mat! Hon är värsta grymma kocken.Åh så gott vi fick äta!

Jag håller fortfarande på och reder ut vad min mage klarar och inte. Lite paff att den börjat lacka ur på grejer. Laktos vet jag nu men jag reagerar tyvärr tyvärr också på gluten. Senast idag. Inte kul. Älskar surdegsbröd och NEJ kom inte med något ”det finns jättegoda glutenfria bröd” för det är det där trådiga som glutenproteinet gör som är det goda. Men det finns mycket annat gott och att skippa vete (och råg och korn) är ju ingen katastrof näringsmässigt heller direkt.

I helgen var magen glad och det var kanske för det var så mycket vegomat. Nästan ingen gluten och nästan ingen laktos. De här fick vi i falafelform och jeezus så goda de var. De var galet gröna. Såg ut som Hulken så jag kallar dem hulkenburgare.

För att jag inte ska sabba Saras recept så får ni det här. Råversionen.

Green garden burger

Makes 4 burgers

200ml dry chickpeas, soaked over night

6 steams wild garlic, you can also use garlic

1 tablespoon tahini paste

1 handful fresh basil leaves

1 handful fresh spinach leaves

1 peeled and coarse chopped onion

2 tablespoons olive oil

salt

pepper

juice and zest from a lemon

 Preheat your own to 175°C.

 Put all the ingredients, except the chickpeas, into a blender, and blend into smooth. Add the chickpeas to the blender and proses to an even paste.

 Cover a baking tray with parchment paper.

Shape the chickpea paste into burgers and place onto the tray.

 Bake the burgers for 20 minutes.

 Serve them as they are or brush with extra oil and put the on the grill to get a smoked touch.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

#Hälsostrategi- den absolut viktigaste hälsofaktorn


Ledarskap.

Så enkelt är det. Så svårt. Så komplext.

Utan ett bra ledarskap är det svårt att få styrning på hälsoarbetet. Allt annat blir lösryckt.

Det här har forskningsstöd, det är inget jag har hittat på.

Ett hållbart tydligt ledarskap. Lyhört, engagerat. Det är hälsosamt. Det ger möjlighet till medarbetarna att bli hållbara och inspirerar att ta till sig alla hälsoaktiviteter som ofta redan finns på plats. Att få ett lugn och en trygghet så de faktiskt kan släppa mycket oro och stress och ta till sig den där mindfulnessappen som de laddade ned.

Att ladda organisationens definition av hälsa med mer än att handla om individens enskilda hälsa utan ta in ett hållbarhetstänk.  Som i sin tur blir ett lönsamhetstänk. Vilket ägare och styrelse borde gilla. Massor. Typ älska.

Det ger den där inspirationsföreläsningen om stress ett sammanhang så den inte pratar om saker som man aldrig kan uppnå på en arbetsplats där man inte vet varför man ska göra det man gör, vart skutan är på väg, inte har tid att göra det och saknar motivation att göra det. I bästa fall saknar man någon av de delarna, i värsta fall flera av dem.

Regeringen släppte igår en ”Åtgärdsplan för ökad hälsa och minskad sjukfrånvaro”.  Den skenande psykiska ohälsan ska minska.

Det är lätt att starta massor av aktiviteter runtom på landets arbetsplatser. Men om man bara ska göra en sak så tror jag ledarskapet är där man ska börja.

Inte lika lätt som att dra igång en stegtävling. Men livet är inte lätt.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

#downshift – Fortsatt strävan mot en mer hållbar konsumtion


Jag har skrivit tidigare om att förenkla. 5 tips för att konsumera mindre. Scrolla ned så slipper du allt i början.

Sara skrev väldigt bra om downshifting häromdagen. Och vi har alla vårt eget take på det. Vi är, som jag kommenterade hos Sara, förresten väldigt få som kan ägna oss åt att förenkla. Det är vi som har det lite för bra. Som liksom ackumulerat saker och prylar i kalender och rent fysiskt som vill göra som han i introt till Anslagstavlan. Det är ett lyxproblem ska vi veta. Men man ska gräva där man står och allt det där.

Jag har tänkt på det här med kläder och skor. Jag har gått ned en storlek och har ett jobb där jag ”ska” se proper ut. Jag behöver lite nya kläder men vill inte köpa sånt som är i mode nu men inte nästa år. Försöker tänka sånt som håller länge. Optimera garderoben liksom men tycker det är svårt att hitta tid till att shoppa. Det finns ju ungefär tusen saker iallafall jag hellre gör.

Samma gäller mina träningskläder. Det känns ju inte så logiskt att promota olika märkens kvalitet men sen ska det ändå skaffas nytt inför varje säsong?  Visst det händer saker rent tekniskt med nya material men inte så revolutionerande på alla fronter så man måste skaffa nytt bara därför? Men det är ju det som de tjänar på förstås. Jag är sponsrad och samarbetar med Falke. Kläder med riktigt bra kvalitet (ja de är tyska). Om jag förespråkar hållbarhet och berättar om deras kvalitet vore det väl konstigt om jag skulle skaffa massa nya träningskläder inför den här kommande höst och vintersäsongen? Vad har jag för trovärdighet då?

Jag får nya grejer om jag vill men har så bra saker kvar sen förra året som kommer hålla flera år till så jag fortsätter använda dem och om det är något som saknas så skaffar jag det. Inte så spännande, men hållbart och känns bra i hela kroppen- både insida och utsida.

Jag försöker göra så gott jag kan i vardagen men ofta är man beroende av att större stukturer- som ens arbetsplats till exempel stöttar. Att det går att sopsortera där man bor. Och så vidare.

Men ofta kan man göra mycket själv. Mycket medvetna val som man får investera lite tid i att göra i ett första steg men sen vet man vad man ska välja och hur.

Konsumera mindre är en sak. Välja rätt både ur ett hållbarhets och rättviseperspektiv är ett annat. Vi vill göra rätt och vi har många faktorer som hjälper. Fairtrademärkning, KRAV och så vidare.

Igår lunchade jag med Anki Sundin och vi pratade CSV. Creating Shared Value som handlar om att göra hållbarhet till business i flera led. Nestlé, Coca Cola och Unilever är riktigt bra på det här.

Ankis pod Mat och Marginaler är ett riktigt bra sätt för dig som är intresserad att få tips både på företag att handla av men även lite food for thoughts som du kanske kan applicera både privat och på arbetet. In och lyssna!

Och om du och eller din arbetsplats gjort något bra hållbarhetsmässigt- berätta! Jag vill så gärna skriva mer om det här ämnet.


Antal kommentarer: 1

Ann-Sofie Forsmark

Hej Gael!
Tack för din kommentar.
För det första- Runners World styr inte innehållet i min blogg. Jag menade inte att de här företagen är fläckfria på något sätt. Det jag ville belysa här är att av de ”stora jättarna” så finns det de som faktiskt även gör bra saker men absolut- de har säkert inte bara rent mjöl i påsen. Jag är ju ingen konsument direkt av deras produkter men har läst om deras CSV-arbete (inte regelrätt miljöarbete eller CSR) och ville nämna dem- och kanske väcka intresse hos läsare att läsa vidare. Det finns flera företag som förtjänar helt egna inlägg- det kommer!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Tips på uppladdning sista dagarna inför ett lopp


Ja det här går det att skriva spaltmeter om också. Och vad du äter och timingen kan absolut påverka.

Även om du har en stark ”fettdrift” så är det aldrig fel att ha båda drivmedelstankarna fulla när du står på startlinjen. Kolhydrater är lättare att omsätta till energi än fett vid hög ansträngning. Och hög ansträngning brukar det bli på lopp.

Men för att stimulera fettförbränningen extra mycket kan man försöka undvika att proppa i sig snabba kolhydrater inför loppet. Och gärna äta de kolisar man äter efter ett träningspass då man, enkelt förklarat, har fler dörrar in till lagren i musklerna.

Snälla kolhydrater med mindre och mindre fibrer ju närmare loppet du kommer är också ett sätt att undvika magtrassel.

I programmet Hårdträning ger jag lite tips på saker att äta och hur du kan träna sista dagarna inför ett lopp. Ska du köra Lidingöloppet på lördag så kan detta passa bra om du funderar över ett upplägg.

Kika in här vetja!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*